Vitamín K

Formy vitamínu K - K1, K2 a K3

  • Vitamín K1 - Fylochinón ovplyvňuje zrážanie krvi a prechádza priamo do pečene. Prijímame ho prirodzene najmä z listovej zeleniny.
  • Vitamín K2 - Menachinón vzniká pracovaním baktérií v tráviacom trakte a smeruje do cievnych stien, do kostí a posilňuje tkanivá. Obsahujú ho živočíšne a fermentované potraviny.
  • Vitamín K3 - Menadión pre ľudí veľmi použiteľný nie je. Vyrába sa umelo a pridáva sa do kŕmenia zvieratá. Pre človeka sú jeho účinky toxické.

Účinky vitamínu K na náš organizmus

Dôležitým účinkom vitamínu K je bránenie hromadenia minerálov tepnách. Ide o takzvanú mineralizáciu, ktorá je pre človeka škodlivá. Vďaka tomu sa udržiava v tele nižší tlak, keďže krv má v tele voľnú cestu. Vitamín K tiež účinne aktivuje bielkoviny a vápnik, čím zlepšuje zrážanie krvi. Pri jeho dostatku sa zároveň významne znižuje riziko osteoporózy a stúpa hustota kostí. Rovnaké účinky má vitamín K pre deti. Aby sa zvýšili účinky vitamínu K, odporúča sa jeho prijímanie kombinovať s vitamínom D.

Odporúčané dávkovanie vitamínu K

Na odporúčanej dennej dávke vitamínu K sa odborníci zatiaľ nezhodli. Viaceré na sebe nezávislé štúdie ale uvádzajú, že by denná dávka nemala prekročiť 0,075 až 0,08 mg. Pri kombinovaní vitamínov K1 a K2 môžete prijať cca 0,18 mg denne. Tieto dávky je však veľmi náročné dosiahnuť iba stravou. Pre ilustráciu, ide o zhruba 300 vaječných žĺtkov denne. Preto sa oplatí využívať doplnky stravy.

Prírodné zdroje vitamínu K

Vyskytuje sa najmä v listovej zelenine, vo fermentovaných potravinách a živočíšnych výrobkoch. Odporúča sa prijímať tieto potraviny čerstvé, pretože tepelná úprava výrazne znižuje obsah vitamínu K v nich. Vitamín K je rozpustný v tukoch, preto je dobré dopĺňať tieto potraviny napríklad o olivový olej a pod.

Účinok vitamínu K sa zvyšuje užívaním spolu s vitamínom D.