Nedostatok železa v tele

Organizmus dokáže vstrebať len zhruba 15 % železa obsiahnutého v strave. Často sa preto stáva, že naše telo má železa nedostatok. Jeho nedostatočné množstvo si všimnete na výzore. Človek je bledší, nezdravo vyzerajúci, dochádza k lámaniu nechtov a často dochádza k ochoreniam kože a slizníc. Prvým príznakom často býva aj veľká únava. Môže dochádzať tiež k poruchám metabolizmu. Oslabená býva tiež imunita.

Prečo dopĺňať železo v tehotenstve a počas dojčenia?

Počas tehotenstva sa nároky tela na železo často až zdvojnásobia. Najmä na konci tehotenstva je dostatočný prísun tohto minerálu kriticky dôležitý, pretože dieťa sa vyvíja veľmi rýchlo a nutnosť kyslíka sa zvyšuje. Navyše, dieťa si dokáže vytvárať zásoby železa až po 4 mesiacoch. Na prvé mesiace ho preto musí zásobiť matka. V tomto prípade je dobré použiť kombinované vitamíny a minerály pre tehotné a vitamíny pre dojčiace ženy, kde je železo tiež obsiahnuté.

Predávkovanie železom

Predávkovanie železom nebýva časté, no pri dopĺňaní železa pomocou suplementov sa môže stať, že vznikne jeho nadbytok. Najčastejšie sa prejaví hnačkou, prípadne ľahkou nevoľnosťou. V extrémnych prípadoch zvracaním s prímesou krvi.

Čo môže ovplyniť vstrebávanie železa?

Mnoho živín, vitamínov a minerálov využíva synegické efekty. To znamená, že sa vzájomne pozitívne ovplyvňujú. Platí to aj pre železo. Jeho vstrebávanie v tele nie je vôbec jednoduché. Najlepšie vstrebateľné je železo podporené prijímaním vitamínu C, ktorý práve vstrebávanie živín uľahčuje. Prípadne je vhodné využiť iontové železo s najlepšou vstrebateľnosťou, až 99 %.

Prírodné zdroje železa - železo v strave

Prírodné zdroje železa sú živočíšneho a rastlinného pôvodu. Z tých živočíšnych sa odporúča najmä kačacia pečeň a červené mäso. Z rastlinných potravín majú bohatý obsah železa napríklad ľanové semienka, tekvicové semienka, jačmeň či šošovica. Dobré je však aj korenie ako majoránka či kari, prípadne bylinky (petržlen, škorica) a sušené hríby.