Quicksilver Scientific Liposomal NAD+ Gold®, lipozomálna forma, 30 ml
Natrol Quercetin Complex s vitamínom C a citrusovými bioflavonoidmi, 50 kapsúl
Unimedica Bio extrakt z grepových jadier, kvapky 100 ml
Life Extension NAD+ Cell Formula, Nicotinamide riboside, NIAGEN® 300 mg, 30 kapsúl
Unimedica OPC Ultra extrakt z hroznových jadier 700 mg, 240 kapsúl
EkoMedica Resveratrol extrakt zo šupiek červeného hrozna, 250 ml
Nutrex Hawaii, BioAstin Havajský Astaxanthin 12 mg, 50 gelových kapsúl
Life Extension Mega Green Tea Extract bez kofeínu, 100 kapsúl
Nature Love Selén komplex 90 kapsúl
Life Extension NAD+ Cell Formula, Nicotinamide riboside, NIAGEN® 100 mg, 30 kapsúl
EkoMedica Slivka 100% prírodná šťava, 500 ml
Nature Love OPC extrakt z hroznových jadier + Vitamín C 90 kapsúl
Antioxidanty
Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty sú pre náš organizmus veľkým prínosom. Viažu na šeba škodlivé látky, ktoré vznikajú pôsobením voľných radikálov a tým ochraňujú naše bunky.
Antioxidantov je mnoho druhov, podľa toho, ako vznikajú ich môžeme rozdeliť na prírodné a umelé, teda syntetické. Medzi najlepšie prírodné antioxidanty patria napríklad vitamíny A, B, C a E, prípadne minerály – zinok a selén. Antioxidanty na prírodnej báze nájdeme však aj v ovocí a zelenine (brokolica, kapusta, maliny, paradajky, jahody). Dôležitým zdrojom antioxidantov sú aj strukoviny, medicinálne huby, ale aj čierny čaj, káva a horká čokoláda. Radia sa sem aj Spirulina a Chlorella, prípadne karotenoidy. K dôležitým antioxidantom patria aj koreniny, ako mäta, kôpor či oregano.
Syntetické antioxidanty sú menej známe, ale rovnako prospešné. Ide napríklad o statíny, ktoré redukujú cholesterol v krvi. Zaradiť sem môžeme aj butylhydroxyanisol (BHA), butylhydroxytoluén (BHT), propylgallát (PG), oktylgallát, dodecylgallát, tert-butylhydrochinon (TBHQ), chlorid cínatý, kyselinu askorbovú, citrónovú, erythorbovú a jej sodnú soľ, oxid siričitý, soli kyseliny siričitej a iné.
K syntetickým antioxidantom radíme aj látky na prírodnej báze, ktoré sú však chemicky modifikované, aby získali lepšie vlastnosti. Napríklad rôzne upravený Vitamín C.
Antioxidanty sa delia na prírodné a syntetické.
Medzi prírodné antioxidanty patria:
- Vitamíny - vitamín A, vitamín B, vitamín C a vitamín E
- Minerály - zinok a selén
- Rôzne špeciálne doplnky stravy - OPC, koenzým Q10, r-alfa kyselina lipoová, resveratrol a iné
- Ovocie a zelenina - paradajky, brokolica, artičoky, červená kapusta, šípky, jahody, citrón, ríbezle
- Medicinálne huby
- Fazuľa
- Ľanové semienka
- Čierny čaj a káva
Medzi silné antioxidanty je zaradená tiež spirulina ktorá má aj detoxikačné účinky.
Aké sú účinky antioxidantov?
Fungujú jednoducho, naviažu sa na voľné radikály a v podstate neutralizujú ich činnosť. Takýmto spôsobom chránia a posilňujú náš imunitný systém a zároveň pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny, ochorení srdca, Alzheimera, alebo mŕtvice. Dokážu tiež chrániť bunky pred starnutím a v neposlednom rade napomáhajú tiež detoxikácii a regenerácii tým, že zvládnu odstraňovať z tela škodlivé látky.
- spomaľujú stárnutie buniek
- Bojujú proti rakovine
- Znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení
- Detoxikácia a regenerácia - pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tela
Antioxidanty sa pridávajú aj do niektorých potravín aby sa predĺžila ich trvanlivosť.
Voľné radikály a antioxidanty
Voľné radikály sú malé častice v našom tele, vznikajúce priamo v organizme pri bežných metabolických procesoch. Sú reaktívne a pri ich dlhodobom, neregulovanom pôsobení na rôzne orgány, či systémy v tele môžu spôsobiť negatívne zdravotné javy.
Svojim pôsobením spôsobujú oxidačné poškodenie priamo bunkových membrán a tým vlastne dokážu zničiť celú bunku. Enzýmy v poškodenej bunke sa navyše dostanú do okolia a môžu poškodiť aj bunky v okoli. Vznikajú tak zápaly a organizmus je náchylnejší na rôzne vírusové aj baktériové ochorenia.
Účinné antioxidanty, ktoré dokážu voľné radikály neutralizovať je potrebné prijímať na dennej báze. Aj preto sa antioxidanty pridávajú do potravín. Zabráni sa tak vzniku nežiadúcich procesov, potraviny vydržia dlhšie a sú pre telo menej nebezpečné.