Aké sú príčiny chrápania a ako prestať chrápať?

Chrápanie je veľmi častým problémom, ktoré postihuje obe pohlavia a všetky vekové skupiny. Trpí ním nielen partnerský život, ale tiež vedie k celému radu rôznych zdravotných ťažkostí. Väčšinou ide o kombináciu rôznych fyziologických faktorov a zlej životosprávy. Čo stojí za vznikom chrápania a dá sa ho účinne zbaviť? Povieme si o tom v našom článku.

Čo spôsobuje chrápanie a aké sú jeho príčiny?

Podstatou chrápania je nepríjemný zvuk, ktorý vzniká chvením mäkkých tkanív horných dýchacích ciest pri spánku. Tieto mäkké tkanivá sa rozvibrujú vtedy, keď vzduch nemôže voľne prechádzať nosom, prínosnými dutinami, hrtanom či nosohltanom.

Pochopiteľne, prekážka voľného priechodu vzduchu pri dýchaní môže vzniknúť z rôznych dôvodov. Problém chrápania sa týka oboch pohlaví a všetkých vekových skupín. Častejšie však trápi mužov ako ženy a jeho intenzita sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom.

Príčiny vzniku chrápania sú rôzne, avšak najčastejšie ide o nasledovné:

  • Nachladnutie - najčastejšia príčina krátkodobého chrápania a najmenej závažné. Väčšinou vzniká v dôsledku upchatia nosa hlienom počas spánku. Keď pominie nádcha, pominie aj táto príčina chrápania.
  • Obezita - vzniká z dôvodu tlaku tukovej vrstvy na hrtan. Tuková vrstva tak sťažuje priechod vzduchu. Prirodzene, prvou pomocou je začať chudnúť.
  • Alkohol - najmä tesne pred spaním. Alkohol uvoľňuje krčné svalstvo a tým sa zvyšuje tlak na hrtan, čo zapríčiňuje horšiu priechodnosť vzduchu.
  • Fajčenie - spôsobuje zdurenie sliznice čoho dôsledkom môže byť aj zápal. Dochádza k zvýšenej tvorbe hlienu, podráždeniu pľúc a horšej priechodnosti dýchacími cestami.
  • Starnutie - s pribúdajúcim vekom dochádza k povoľovaniu krčných svalov, čo vedie k zúženiu dýchacej trubice.
  • Spánkové apnoe - najnebezpečnejšia príčina chrápania. Ide o závažné ochorenie, ktoré dokonca ohrozuje život samotného spáča. Rozpoznať ho môžete tak, že chrápanie a dýchanie pri spánku je prerušované a nepravidelné. Chorý sa budí s pocitom, že nemôže dýchať a po zobudení je unavený. Tu pomôže iba návšteva lekára. Čím skôr, tým lepšie.
  • Iné príčiny - väčšinou ide o fyziologické problémy. Napríklad nosové polypy (veľmi časté najmä u detí), zápal mandlí, zväčšené nosné mandle, deformovaná nosná prepážka či rôzne anomálie čeľuste. Príčinami sú aj astma a ďalšie respiračné ochorenia.

K akým iným problémom môže chrápanie viesť?

Okrem zmienených zdravotných problémov môže chrápanie spôsobovať nespavosť, stratu sústredenia, nervozitu a dokonca aj stratu libida. Podľa odborných štúdií, môže byť chrápanie zároveň aj ukazovateľom závažnejšieho problému, ktorý treba ihneď riešiť.

Veľmi nepríjemné je chrápanie u žien počas tehotenstva, najmä v jeho poslednej fáze. Nielenže spôsobuje zhoršenie kvality spánku a únavu, ale tiež stojí za vznikom stresu ohľadom zdravia plodu.

Je možné chrápanie liečiť?

Samozrejme, áno. Liečba však závisí od závažnosti dôvodov, ktoré viedli k jeho vzniku. Prvým krokom je, po dohode s partnerom, zapisovanie intenzity a spôsobu chrápania. V tomto smere sú tiež užitočným pomocníkom inteligentné hodinky, ktoré dokážu monitorovať kvalitu spánku.

V závažnejších prípadoch dlhšieho trvania by sa však liečba mala zveriť do rúk lekára. Návštevu neodkladajte, pretože ak chrápanie podceníte, môže sa ešte zhoršiť. To povedie k zhoršeniu kvality spánku, únave, depresiám a dokonca k problémom v partnerskom vzťahu.

Čo vás čaká u lekára?

V prvom rade je potrebné vyšetrenie, ktoré odhalí príčinu chrápania. Lekár začne anamnézou a komplexne vás vyšetrí. Následne vám odporučí vhodnú liečbu, ktorá sa najčastejšie zakladá na:

  • Sprej proti chrápaniu - aplikuje sa na koreň jazyka alebo sa strieka do krku. Je založený na olejovitých výťažkoch z rastlín (pestrec mariánsky, šalvia, svetlík lekársky…) s prídavkom lecitínu. Sprej uvoľňuje napätie postihnutej oblasti a zlepšuje prekrvenie mäkkého tkaniva.
  • Maska proti chrápaniu - používa sa pri spánkovom apnoe. Maska udržiava v dýchacích cestách stály pretlak. Musí sa ale používať každú noc a zariadenie spôsobuje mierny hluk.
  • Návšteva spánkového laboratória - pre stanovenie vhodného liečebného postupu.
  • Operačné riešenie - krajná ale účinná možnosť. Väčšinou ide o operáciu nosa alebo krku. Niekedy sa vykonáva operácia podnebia (laserom). Pri nepriechodnosti nosa sa tiež odporúča septoplastika alebo rádiofrekvenčná termoterapia na nosovú sliznicu.

TIP

U detí ide v súvislosti s operačným riešením chrápania najčastejšie o odstránenie nosných mandlí. Rodičia sa pritom môžu rozhodnúť, akým spôsobom bude zákrok vykonaný.

Ako prestať chrápať?

Našťastie, pri väčšine príčin chrápania je možná náprava aj bez pomoci lekára. Ich podstatou je hlavne zmena spacích návykov, zmena v životnom štýle a použitie prírodných spôsobov liečby. Dôležité je však chrápanie nepodceniť a začať ho hneď riešiť.

Spánok v spánkovej polohe na boku

Je všeobecne známe, že pri spánku na chrbte človek viac chrápe. Preto ako prvá pomoc pri chrápaní pomôže zmeniť polohu pri spánku a začať spávať na boku. Pri spaní na boku majú totiž dýchacie cesty najväčšiu priechodnosť. Samozrejme, myslite aj na výber kvalitnej postele s matracom. Najmä, ak tá vaša má už svoje najlepšie roky za sebou.

Pokiaľ sa vám nedarí udržať polohu na boku, pomôže ak si pripevníte za chrbát nejaký predmet, ktorý by vás pri otočení rušil. Napríklad loptičku vo vrecku pyžama, ktoré si otočíte smerom na chrbát.

Spanie s anatomickým vankúšom

Prirodzene, pri problémoch s chrápaním vám pomôže aj kvalitný anatomický vankúš. A to z dôvodu, že je anatomicky tvarovaný a preto sa perfektne dokáže prispôsobiť tvaru krčnej chrbtice. Tým, že je hlava pri spánku umiestnená v správnej polohe, znižuje sa tlak na dýchacie cesty a tie sa následne môžu uvoľniť. Ďalšou výhodou anatomického vankúša je, že pri ňom nehrozí riziko prevýšenia, čo by mohlo viesť k opačnému efektu.

Mohlo by vás zaujímať: Vankúš proti chrápaniu - Naša recenzia

Anatomické vankúše majú pritom najčastejšie tvar dvojitej vlnovky, čo pomáha nielen pri problémoch s chrápaním, ale celkovo aj pri zlepšovaní kvality spánku. Anatomické vankúše disponujú 3D štruktúrou tkaniny, ktorá zaisťuje optimálny ventilačný efekt - pri spánku sa nespotíte. Čo je ale dôležitejšie, tieto vankúše podporujú terapiu spánkového apnoe.

Čítať viac o používaní anatomického vankúšu: Ako používať anatomický vankúš a správne na ňom spať?

Zmeňte životosprávu

Okrem zdravého stravovania a obmedzenia zlozvykov, je veľmi dôležité začať sa viac hýbať a dbať na kvalitu spánku. V tomto smere je najlepšie chodievať spať približne v rovnakom čase - telo si zvykne na pravidelný spánkový režim.

Pamätajte, že po dostatočnej dávke pohybu, sa zvyčajne dostaví príjemná únava, ktorá pomáha k zdravému spánku bez chrápania. Pochopiteľne, pokiaľ trpíte obezitou, pohybom zabijete dve muchy jednou ranou. Nielenže si zlepšíte kvalitu spánku, ale ešte aj schudnete.

Prestaňte fajčiť

Na prvý dojem jednoduché a rýchle riešenie. Avšak u tuhých fajčiarov ide doslova o ťažký boj. Našťastie v tomto smere existujú odborné poradne, kde vám pomôžu skoncovať s týmto zlozvykom. Žiaľ, tu nie je iná cesta a nedá sa robiť žiaden kompromis. Fajčenie totiž môže spôsobovať rôzne zápaly, ktoré výrazným spôsobom chrápanie zhoršujú.

Obmedzte alkohol

Rovnako aj nadmerná konzumácia alkoholu spôsobuje problémy s chrápaním, hlavne pred spaním. Chrápanie by však nemalo byť tým jediným, čo by vás v súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu malo trápiť. Omnoho nebezpečnejšie je, že alkohol pred spaním vás vystavuje zvýšenému riziku spánkového apnoe.

Prírodná liečba a výživové doplnky

V súvislosti s chrápaním je dôležité pred spaním uvoľniť dýchacie cesty. V tomto smere je výborným pomocníkom teplá sprcha a inhalácia vody so soľou alebo s bylinkami. Dýchacie cesty sa prečistia, roztiahnu a chrápanie sa obmedzí na minimum, alebo sa dokonca úplne odstráni. Pomôžu i difuzéry, prípadne aromalampy s vhodne zvolenými éterickými olejmi (eukalyptus…).

Rovnako dokážu pomôcť i čaje, odvary a bylinné kvapky. Vhodnými bylinkami sú napríklad medovka, valeriána, či šalvia lekárska.

Z výživových doplnkov pomáha proti chrápaniu užívanie vitamínu C. Okrem podpory imunity totiž tento vitamín pomáha zmierniť aj zápaly horných dýchacích ciest. Počas zápalu môže totiž dôjsť k ich upchatiu a ku zhoršeniu dýchania.

Aké sú najlepšie vankúše proti chrápaniu?

V našom e-shope vám ponúkame na výber z nasledovných anatomických vankúšov proti chrápaniu a celkovo pre lepší spánok:

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti vráskam - špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny podporuje terapiu spánkového apnoe a pôsobí proti chrápaniu. Rovnako pomáha eliminovať vrásky počas spánku a 3D štruktúra tkaniny zaisťuje optimálny ventilačný efekt. Je hypoalergénny.

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti spánkovému apnoe a chrápaniu - špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam, ktorý pomáha eliminovať syndróm spánkového apnoe a potláča chrápanie o rozmeroch 55x32x11/6cm, 62x34x13/8cm a 62x34x15/10cm. Pri spánku špeciálny tvar vankúša posúva hlavu dozadu, čím sa prečistia dýchacie cesty a udrží sa správna poloha hlavy počas spánku. Navyše poťah z vlákien lyocell značky TENCEL výborne odvádza vlhkosť a je hypoalergénny.

Čítať viac: Ako si vybrať najlepší vankúš pre zdravý spánok?

Záver

Chrápanie postihuje všetky vekové skupiny a obe pohlavia. Jeho dôsledkom je znížená kvalita spánku, únava a rôzne zdravotné problémy. Dôležité je tento problém začať hneď riešiť. Liečba závisí na závažnosti dôvodov, ktoré k nemu viedli. Väčšinou pomôže zmeniť spánkové návyky, zaobstaranie si anatomického vankúša, zlepšiť životosprávu a prírodná liečba. V ťažších prípadoch dlhodobého charakteru je ale nutná návšteva lekára.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564431/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389504/
https://www.vyspimesa.sk/article/sk/zoznam-spankovych-laboratorii-v-sr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5677378/
https://www.vitaherbals.sk/anatomicke-vankuse
https://www.vitaherbals.sk/medovka-lekarska
https://www.vitaherbals.sk/valeriana-lekarska
https://www.vitaherbals.sk/salvia-lekarska
https://www.vitaherbals.sk/vitamin-c
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapaniu-55x32x11-6cm

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.