Ako a kedy užívať probiotiká: Pred alebo po jedle?

Ak vás niekedy v minulosti trápili zažívacie problémy, alebo ste potrebovali posilniť imunitný systém, tak v tom prípade ste už určite počuli o probiotikách. Vstup do sveta probiotík však môže byť ako prechádzka v labyrinte – plný otázok a neistôt. Čo je skutočne dôležité vedieť? Ako a kedy užívať probiotiká pre najlepšie výsledky? Pred alebo po jedle? V našom článku sa dozviete všetko potrebné, aby ste našli z tohto labyrintu otázok cestu von.

Čo sú probiotiká a stručný zoznam ich účinkov

Probiotiká sú živé mikroorganizmy - baktérie, ktoré poskytujú organizmu mnoho prospešných vlastností. Najdôležitejšou z nich je udržiavanie rovnováhy mikroflóry v tráviacom systéme. Avšak účinky probiotík siahajú ďaleko za hranice tráviaceho systému. Z nich najdôležitejšie sú nasledovné:

  • Podpora trávenia - pomáhajú uľahčiť trávenie a zvýšiť absorpciu živín v čreve. (Viac o podpore trávenia si môžete prečítať v našom článku: Čo pomáha na trávenie?)
  • Posilnenie imunitného systému - správna rovnováha črevnej mikroflóry má priaznivý vplyv na imunitný systém. (Posilneniu imunity sa detailnejšie venujeme v článku: Ako posilniť imunitu?)
  • Zlepšenie pohody - prispievajú k celkovému pohodliu tráviaceho systému a minimalizujú nepríjemné symptómy poruchy trávenia (hnačka, zápcha…).
  • Regulácia hmotnosti - niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká dokážu ovplyvniť hladinu tuku v tele a tým aj hmotnosť.
  • Podpora duševného zdravia - vzťah medzi črevným mikrobiómom a mozgom naznačuje, že probiotiká môžu mať účinky aj na duševné zdravie.

Vedeli ste, že…

…správne načasovanie užívania probiotík zohráva dôležitú úlohu pri dosahovaní optimálnych výsledkov? Užívanie probiotík je zvlášť dôležité po antibiotikách, pri tráviacich ťažkostiach a v období stresu.

Kedy užívať probiotiká: Ráno alebo večer?

Rozhodnutie o tom, kedy užívať probiotiká, môže mať vplyv na to, ako dobre budú tieto prospešné mikroorganizmy podporovať váš organizmus. Správne načasovanie zohľadňuje rôzne faktory, vrátane vašich stravovacích návykov a individuálnych zdravotných preferencií.

Probiotiká ráno: Aktivácia a podpora energie

Užívanie probiotík ráno môže mať svoje výhody. Po nočnom odpočinku sa telo prebúdza a začína sa pripravovať na nový deň. V tejto fáze probiotiká pomôžu stimulovať trávenie a prispievajú k rýchlejšiemu metabolizmu.

Pochopiteľne, čerstvo užité probiotiká vytvárajú vhodné prostredie v črevách pre prospešné baktérie, čo podporuje ich rozmnožovanie a aktivitu počas dňa. Okrem toho užívanie probiotík ráno pomáha zlepšiť energetickú úroveň organizmu a zlepšuje celkovú pohodu.

Probiotiká večer: Regenerácia a relaxácia

Na druhej strane, večer je čas, kedy sa telo pripravuje na odpočinok a regeneráciu. Užívanie probiotík večer je preto prospešné pre procesy, ktoré sa odohrávajú počas spánku.

Konkrétne, tým že probiotiká podporujú rovnováhu v črevách, zároveň zabezpečujú, že organizmus sa počas spánku regeneruje v optimálnom prostredí. To má prirodzene pozitívny vplyv na kvalitu spánku a pomôže to organizmu lepšie sa pripraviť na nový deň.

TIP

Je dôležité si uvedomiť, že optimálne načasovanie užívania probiotík je individuálne. Niektorí ľudia preto môžu preferovať užívanie probiotík ráno, iní zase večer. Z toho dôvodu ako prvé je treba skúsiť obe možnosti a pozorovať, ako bude reagovať váš tráviaci systém.

Pred alebo po jedle: Správny čas pre probiotiká

Rozhodnutie, či užívať probiotiká pred alebo po jedle, môže ovplyvniť ich účinnosť a schopnosť podporovať tráviaci systém. Aj v tomto smere správne načasovanie zohľadňuje niekoľko faktorov, vrátane typu probiotík, typu potravy a vašich osobných preferencií.

Probiotiká pred jedlom: Príprava tráviaceho traktu

V niektorých prípadoch má užívanie probiotík pred jedlom svoje výhody. Prirodzene, záleží to najmä od typu mikroorganizmov, ktoré obsahujú. Keď konzumujete probiotiká pred jedlom, môžu sa lepšie premiešať so žalúdočnými šťavami pri stabilnom množstve žalúdočnej kyseliny, čo zvyšuje ich schopnosť prežiť pri prechode cez žalúdok a dosiahnuť črevá v lepšom stave.

Probiotiká po jedle: Podpora trávenia a absorpcie

Na druhej strane, užívanie probiotík po jedle poskytne prospešným baktériám potrebný čas na začlenenie sa do črevnej mikroflóry. Počas jedla a veľmi krátko po jedle sa však žalúdočná kyselina zvyšuje, čo vytvára menej priaznivé prostredie pre probiotiká. Preto je najlepšie užívať probiotiká až niekoľko minút po jedle.

Zistite, ako si vybrať správne probiotiká v našom článku: Ako si vybrať najlepšie probiotiká?

TIP

Ak sa rozhodnete užívať probiotiká pred jedlom, uistite sa, že to robíte 15 až 30 minút pred jedlom. Ak preferujete užívanie po jedle, počkajte približne 30 až 45 minút po jedle, aby sa úroveň žalúdočnej kyseliny stabilizovala.

Individuálne rozdiely a experimentovanie

Dôležité je si uvedomiť, že ide o všeobecné odporúčania a každý môže na užívanie probiotík reagovať rôzne. Niekto sa sa cíti lepšie s užívaním probiotík pred jedlom, zatiaľ čo iným môže vyhovovať ich užívanie po jedle. Preto v tomto smere treba trochu experimentovať a sledovať, ako sa cítite.

Užívanie probiotík s antibiotikami a ďalšími liekmi

Kombinácia probiotík s antibiotikami a inými liekmi má významný vplyv na zdravie a pohodu. Antibiotiká, hoci účinné pri boji proti infekciám, majú totiž vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí aj narušenie rovnováhy črevnej mikroflóry. To vedie k tráviacim ťažkostiam, hnačke a inému nepohodliu.

A práve probiotiká sú cenným nástrojom na obnovenie tejto rovnováhy. Avšak aj v tomto prípade je dôležité správne načasovanie ich užívania pre dosiahnutie optimálnych výsledkov.

Správne načasovanie a dávkovanie

Základnou informáciou je fakt, že užívanie probiotík a antibiotík treba časovo oddeliť. Odporúča sa užívať probiotiká minimálne 2 hodiny po užití antibiotík. Tým sa minimalizuje interferencia s liekmi a umožní sa antibiotikám plniť svoju úlohu. Vo všeobecnosti je tiež dôležité dodržiavať odporúčanú dávku probiotík podľa pokynov výrobcu alebo lekára.

Iné lieky a interakcie s probiotikami

Okrem antibiotík existujú aj iné lieky, ktoré môžu interagovať s probiotikami. Niektoré z nich majú vplyv na účinnosť probiotík alebo naopak. Medzi takéto lieky patria napríklad:

  • Imunosupresíva
  • Antacidá
  • Laxatíva
  • Lieky na kontrolu cukrovky

Kedy začnú účinkovať probiotiká?

Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoznačná, pretože účinky probiotík sa môžu líšiť v závislosti od niekoľkých faktorov, a to nasledovných:

  • Individuálna odozva - každý organizmus je iný a reaguje na probiotiká individuálne. Niektorí ľudia môžu cítiť pozitívne účinky už po pár dňoch, zatiaľ čo iní si všimnú zmenu až po niekoľkých týždňoch. Dôležité je ale byť trpezlivý a sledovať svoje telo.
  • Typ probiotík - existuje veľká rôznorodosť druhov a kmeňov probiotík. Niektoré z nich dokážu zaúčinkovať rýchlejšie, zatiaľ čo iné potrebujú viac času na to, aby sa v črevách usadili a začali pôsobiť.
  • Dávkovanie a čas užívania - dodržiavanie odporúčaných dávok a pravidelné užívanie pomáha rýchlejšiemu nástupu účinkov. Okrem toho aj čas, kedy užívate probiotiká (ráno, večer, pred alebo po jedle), dokáže ovplyvniť, ako rýchlo budete pozorovať zmeny.
  • Zdravotný stav a cieľ užívania - ak užívate probiotiká na riešenie konkrétnych zdravotných problémov, môže trvať trochu dlhšie, kým sa tieto problémy začnú zlepšovať.

Odporúčaná denná dávka probiotík

Ako sme už v článku zmienili, správne dávkovanie probiotík je veľmi dôležité pre dosiahnutie optimálnych výsledkov a zabezpečenie zdravej rovnováhy v tráviacom systéme. V tomto smere je treba zvážiť nasledovné okolnosti:

Druh a kmeň probiotík

Rôzne druhy a kmene probiotík majú odlišné odporúčané dávky. Niektoré probiotiká sú koncentrovanejšie a vyžadujú si menšiu dávku, zatiaľ čo iné si vyžadujú vyššiu dávku na dosiahnutie požadovaného účinku. Skontrolujte si preto etiketu produktu a dodržiavajte pokyny výrobcu.

Cieľ užívania

Ak užívate probiotiká na prevenciu tráviacich problémov alebo na udržanie zdravej črevnej mikroflóry, odporúčaná denná dávka môže byť nižšia. Ak sa ale snažíte riešiť konkrétne zdravotné problémy, dávkovanie je vyššie a môže sa meniť podľa pokynov lekára.

Pravidelnosť užívania

Okrem správneho dávkovania je tiež dôležité užívať probiotiká pravidelne, aby sa udržala ich účinnosť. Niektorí ľudia preferujú užívanie ráno, iní večer. Základom je však dodržiavať konzistentné užívanie podľa odporúčaní výrobcu.

Ako často a ako dlho užívať probiotiká?

Rovnako aj dĺžka a frekvencia užívania probiotík závisí od viacerých faktorov, vrátane vašich cieľov, zdravotného stavu či typu probiotík, ktoré užívate. Prinášame vám základné úvahy týkajúce sa toho, ako dlho a ako často je vhodné užívať probiotiká:

Krátkodobé užívanie a cieľové obdobie

Krátkodobé užívanie probiotík je vhodné najmä vtedy, ak máte konkrétne ciele alebo momentálne zdravotné problémy. Napríklad, po užití antibiotík je ideálne užívať probiotiká počas obdobia obnovy črevnej mikroflóry. Podobne, ak máte problémy s trávením, môžete zvážiť krátkodobé užívanie na podporu tráviaceho systému. V takýchto prípadoch by mohla byť dĺžka užívania pár týždňov, kým sa problémy nezlepšia.

Dlhodobé užívanie a udržiavanie

Pochopiteľne, probiotiká je možné užívať aj dlhodobo. Dlhodobé užívanie probiotík pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru v optimálnom stave a minimalizovať riziko nerovnováhy. To je obzvlášť prínosné, ak máte sklon k tráviacim problémom, alebo ak sa snažíte posilniť imunitný systém. Pre dlhodobé užívanie probiotík sa však nezabudnite poradiť so svojím lekárom.

Môžu mať probiotiká vedľajšie účinky?

Probiotiká sú známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie, najmä svojou podporou tráviaceho systému a imunitného systému. Avšak, ako u každého výživového doplnku alebo lieku, aj probiotiká môžu mať vedľajšie účinky. Zvyčajne sú ale mierne a dočasné. Najčastejšie ide o:

  • Mierne tráviace nepohodlie - napríklad nadúvanie, plyny alebo nepravidelná stolica. Tieto príznaky sú ale zvyčajne prechodné a často sú spôsobené prispôsobovaním sa novým baktériám v črevách.
  • Reakcie u citlivých jedincov - tieto reakcie môžu zahŕňať nevoľnosť, hnačku alebo iné tráviace ťažkosti. Väčšinou sa jedná o dočasné príznaky, ktoré ustúpia, keď sa telo prispôsobí novým mikroorganizmom.
  • Interakcie s existujúcimi zdravotnými stavmi - napríklad s oslabeným imunitným systémom alebo ochoreniami tráviaceho systému. Preto ak máte akékoľvek zdravotné problémy, je dôležité užívanie probiotík konzultovať s lekárom.
  • Kvalita a typ probiotík - niektoré probiotiká môžu byť lepšie tolerované ako iné, a preto je dôležité vybrať si produkt od spoľahlivého výrobcu. Faktom tiež je, že rôzne druhy probiotík môžu mať na jednotlivcov odlišné účinky.
  • Alergické reakcie a neznášanlivosť - v zriedkavých prípadoch môžu probiotiká spôsobiť alergické reakcie u jedincov, ktorí sú na niektoré ich zložky alergickí. Okrem toho, niektorí ľudia môžu trpieť neznášanlivosťou na určité druhy probiotík, čo môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

Záver

Riešenie ako a kedy užívať probiotiká spočíva v správnom načasovaní, dávkovaní a v zohľadnení individuálnych potrieb. Užívanie probiotík je ale zvlášť dôležité v období antibiotickej liečby. Nezabudnite sledovať, ako reaguje vaše telo, a neváhajte konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu, ak máte akékoľvek otázky alebo obavy.

Zlepšite si trávenie a podporte svoje zdravie návštevou e-shopu Vitaherbals! Objavte u nás širokú ponuku kvalitných probiotík pre vašu črevnú mikroflóru. Kliknite nižšie a začnite cestu k lepšiemu zdraviu ešte dnes.

Všetky produkty s obsahom probiotík nájdete v našej kategórii: Probiotiká a laktobacily 

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

https://www.goodhousekeeping.com/health/a35999079/best-time-to-take-probiotics/

https://www.henryford.com/blog/2020/06/antibiotics-and-probiotics-how-medications-affect-your-gut

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-much-probiotics-per-day

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323821#side-effects

https://www.vitaherbals.sk/probiotika-laktobacily

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty6