Ako sa zbaviť bolesti krčnej chrbtice a aké sú jej príčiny?

Bolesť krčnej chrbtice je veľmi nepríjemná a obmedzujúca. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako ju zmierniť alebo úplne odstrániť. Medzi tieto spôsoby patrí napríklad cvičenie, masáže, fyzioterapia, správna poloha tela pri spánku či zdravotné vankúše na zmiernenie bolesti. Viac na tému bolesti krčnej chrbtice a hlavne ako sa jej zbaviť, si povieme v našom článku.

Význam a funkcie krčnej chrbtice

Krčná chrbtica, známa aj ako cervikálna chrbtica, sa skladá zo 7 stavcov označovaných ako C1 až C7. Tieto stavce sú oddelené medziobratlovými platničkami, ktoré slúžia ako amortizéry a umožňujú pohyb krčnej chrbtice. Okolo stavcov prechádzajú nervy, ktoré sú súčasťou nervového systému a súvisia s funkciou rúk, ramien, hlavy a krku. Krčná chrbtica tiež obsahuje svaly, šľachy a väzy, ktoré podporujú a umožňujú pohyb hlavy a krku.

Prirodzene, krčná chrbtica má veľmi dôležitý význam a funkcie pre náš organizmus. Medzi najdôležitejšie patria nasledovné:

  • Podpora hlavy a jej pohyblivosť - krčná chrbtica slúži ako opora pre hlavu a umožňuje jej pohyb dopredu, dozadu a do strán.
  • Ochrana miechy a nervov - krčná chrbtica chráni miechu a nervy, ktoré sa v nej nachádzajú. Tieto nervy sú zodpovedné za prenos signálov z mozgu do tela a naspäť.
  • Spojenie medzi mozgom a telom - krčná chrbtica obsahuje množstvo nervov, ktoré sú zodpovedné za prenos informácií medzi mozgom, rukami, ramenami a hornou časťou tela.
  • Cirkulácia krvi a lymfy - krčná chrbtica obsahuje krvné cievy a lymfatické uzliny, ktoré pomáhajú zabezpečovať dostatočnú cirkuláciu krvi a lymfy v oblasti krku a hlavy.
  • Dýchanie - krčná chrbtica je spojená so stavcami hrudnej chrbtice a pomáha pri dýchaní. Správna poloha krčnej chrbtice umožňuje voľný priechod vzduchu do pľúc. Prirodzene, aj počas spánku.
  • Rovnováha a koordinácia - krčná chrbtica má tiež dôležitú úlohu v udržiavaní rovnováhy a koordinácie pohybov, ktoré sú dôležité pre bežné denné aktivity.

Ako sa prejavujú bolesti krčnej chrbtice?

Bolesti krčnej chrbtice sa môžu prejavovať rôznymi spôsobmi. A to v závislosti od príčiny bolesti a rozsahu zápalu alebo poranenia. Niektoré z bežných príznakov bolesti krčnej chrbtice zahŕňajú:

  • bolesť alebo pocit napätia v oblasti krku a ramien,
  • obmedzený pohyb krku a ťažkosti pri otáčaní hlavy,
  • svalové kŕče v krku a ramenách,
  • bolesť hlavy a migrény,
  • znížená citlivosť a mravenčenie v ramenách, rukách alebo prstoch,
  • slabosť v ramenách a rukách,
  • závraty a nevoľnosť.

TIP

Ak trpíte dlhodobou bolesťou krčnej chrbtice, je veľmi dôležité tento zdravotný problém konzultovať so svojim lekárom. Môže byť totiž príznakom vážnejšieho zdravotného problému.

K akým ďalším problémom môžu viesť bolesti krčnej chrbtice?

Bolesti krčnej chrbtice môžu viesť k rôznym fyzickým a zdravotným problémom, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú kvalitu života. Niektoré z týchto problémov môžu zahŕňať:

  • Obmedzený pohyb - ak máte bolesti krčnej chrbtice, môže sa stať, že sa vám ťažko otáča hlava alebo zle hýbe krkom, čo môže ovplyvniť vašu schopnosť vykonávať bežné denné aktivity.
  • Zhoršená koncentrácia a nespavosť - bolesti krčnej chrbtice niekedy spôsobujú aj zhoršenú koncentráciu, únavu a problémy so spánkom, čo môže ovplyvniť vašu produktivitu a celkovú kvalitu života.
  • Migrény a bolesti hlavy - bolesť krčnej chrbtice spôsobuje napätie a kŕče svalov v krku a ramenách, čo zvyčajne vedie k bolesti hlavy a migréne.
  • Poruchy držania tela - ak sa bolesti krčnej chrbtice neodstránia a pretrvávajú dlhodobo, tak to môže viesť k problémom s držaním tela. A to vedie k ďalším problémom, ako sú napríklad bolesti dolnej časti chrbta a kĺbov.
  • Depresia a úzkosť - bolesti krčnej chrbtice majú negatívny vplyv na emocionálne zdravie a často vedú k depresii a úzkosti.

Čo spôsobuje bolesť krčnej chrbtice?

Bolesť krčnej chrbtice môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Z nich najdôležitejšie sú zlé držania tela, poranenie (trauma), degeneratívne ochorenie, nervové problémy, stres a napätie, zápalové ochorenia a streptokoková infekcia.

Zlé držanie tela

Zlé držanie tela, najmä pri dlhodobom sedení alebo pri práci v neergonomickej pozícii, môže viesť k napätiu a kŕčom svalov v krku a ramenách, čo je veľmi bolestivé. A to hlavne v prípade, ak tento stav trvá dlhodobejšie.

Poranenie

Poranenie, ako sú napríklad úrazy, autohavárie alebo športové zranenia, často vedú aj k poškodeniu stavcov či tkanív v krčnej chrbtici. A to pochopiteľne spôsobuje intenzívnu bolesť v oblasti krčnej chrbtice.

Degeneratívne ochorenia a nervové problémy

Degeneratívne ochorenia, ako je napríklad osteoartróza, môžu spôsobiť poškodenie chrupavky a kostí v krčnej chrbtici, čo vedie k prudkým bolestiam. Rovnako aj stlačenie nervov v krčnej chrbtici spôsobuje bolesť, mravenčenie a prípadne i slabosť v rukách či ramenách.

Zápalové ochorenia

Zápalové ochorenia, ako je napríklad spondylitída (postihnuté sú kĺby medzi stavcami) alebo reumatoidná artritída (zápal v kĺboch a okolitých tkanivách), spôsobujú bolesť v krčnej chrbtici rôznymi spôsobmi. Vo všeobecnosti však pri týchto ochoreniach dochádza k zápalovému procesu v kĺboch a kostiach, ktorý následne vedie k poškodenie chrupavky, kostí a iných tkanív v krčnej chrbtici.

Streptokoková infekcia

Spôsobuje bolesť v krčnej chrbtici v prípade, ak sa rozšíri do okolitých tkanív a kĺbov. Často sa prejavuje ako angína, ktorá je charakterizovaná zápalom mandlí a bolesťou v krku. Ak sa však táto infekcia nezachytí a nevylieči včas, môže sa rozšíriť do iných častí tela, vrátane krčnej chrbtice.

Pri rozšírení infekcie do krčnej chrbtice môže dokonca dôjsť k zápalu kĺbov alebo svalov, čo vyvolá veľmi intenzívnu bolesť. Okrem bolesti ale môže dôjsť aj k stuhnutej krčnej chrbtici a obmedzeniu pohybu.

POZOR!

Ak nie sú streptokokové infekcie správne liečené, môžu spôsobiť vážne komplikácie, ako je napríklad zápal srdcových chlopní. Je preto veľmi dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u vás vyskytnú príznaky streptokokovej infekcie alebo bolesti krčnej chrbtice.

Stres a napätie

Stres a napätie môžu byť príčinou bolesti v krčnej chrbtici rôznymi spôsobmi. V strese je napríklad prirodzená tendencia nesprávne držať hlavu a ramená. A to zvyčajne veľmi rýchlo vyvolá svalové napätie v krčnej chrbtici a ramenách. Toto napätie môže spôsobiť bolesť v krčnej chrbtici, ktorá sa zvyčajne prenáša až na ramená či na celú hornú časť chrbta.

Rovnako pod stresom a napätím je tendencia dýchať plytšie a rýchlejšie, čo môže spôsobiť zúženie ciev a zníženie prietoku krvi do svalov a iných tkanív v krku a ramenách.

Liečba bolesti krčnej chrbtice: Ako sa zbaviť bolesti krčnej chrbtice?

Najúčinnejšie spôsoby, ako sa zbaviť bolesti krčnej chrbtice, sú nasledovné:

  • Cvičenie
  • Masáže
  • Teplá alebo studená terapia
  • Lekárska starostlivosť
  • Ergonomické zlepšenia
  • Zdravotné (anatomické alebo ortopédické) vankúše
  • Relaxácia

Vedeli ste, že…

…z vitamínov ako prvá pomoc najlepšie na bolesť krčnej chrbtice zaberajú vitamíny C, B, E a D? Rovnako pomáha aj magnetoterapia, ktorá má analgetický a tiež protiedémový efekt.

Poďme sa teraz jednotlivým bodom liečby bolesti krčnej chrbtice venovať bližšie.

Cvičenie

Precvičovanie cvikov na posilnenie svalov krku a chrbta pomáha uvoľniť napätie v svaloch a zlepšiť ich silu a vytrvalosť. Silnejšie svaly tak môžu slúžiť ako stabilnejšia opora lepšej polohy krčnej chrbtice a tým zmierniť bolesť. Cvičením si tiež zlepšíte flexibilitu v krčnej oblasti, čo vedie k uvoľneniu svalov a kĺbov. A v neposlednom rade si tiež cvičením zlepšíte držanie tela, čo povedie k zmierneniu stresu a záťaže na krčnú chrbticu.

Ukážky vhodných cvikov si môžete pozrieť TU.

Masáže

Masáže pomáhajú zmierniť bolesť krčnej chrbtice tým, že uvoľňujú napätie v svaloch krku a chrbta. Zároveň zlepšujú cirkuláciu - lepší krvný obeh znamená efektívnejšie dodávanie kyslíka a živín do svalov a tkanív. Prirodzene, masáž môže pomôcť aj zmierniť zápalový proces, ktorý je zvyčajne veľmi bolestivý - preťaženie, zranenie…

Avšak rovnako aj masáže môžu byť pre niekoho nevhodné. Preto i v tomto prípade radšej zvážte konzultáciu s lekárom.

Masážne techniky, ktoré zaberajú na bolesť krčnej chrbtice si môžete pozrieť TU.

Teplá alebo studená terapia

Aplikácia tepla na oblasť krku a chrbta pomáha zmierniť bolesť tým, že zvyšuje prietok krvi v oblasti krku, čo vedie k uvoľneniu svalov a zmierneniu svalového napätia. Studená terapia zase znižuje zápal v tkanivách a do istej miery znecitlivuje bolestivé nervy. Pokiaľ striedate teplú terapiu so studenou, dochádza k zlepšeniu prietoku krvi a lymfy v oblasti, čím sa zlepšuje pohyblivosť kĺbov.

Lekárska starostlivosť

Treba ju vyhľadať najmä v prípade, ak je bolesť silná alebo trvá dlhšie ako pár dní. Formy lekárskej starostlivosti, ktoré sa používajú na zmiernenie bolesti krčnej chrbtice, zahŕňajú:

  • Lekárska diagnostika - správna diagnóza príčiny bolesti krčnej chrbtice je kľúčová pre úspešnú liečbu. Lekár vás zvyčajne pošle na röntgenové vyšetrenie, magnetickú rezonanciu (MRI) alebo iné diagnostické testy na určenie príčiny bolesti a následne navrhne najlepší spôsob liečby.
  • Lekárska terapia - patria sem lieky na zmiernenie bolesti, ako sú napríklad analgetiká, protizápalové lieky alebo svalové relaxanciá. Používa sa aj injekčná terapia, ako sú napríklad blokády nervov.
  • Fyzioterapia - fyzioterapeut vám navrhne cvičenia na posilnenie svalov a zlepšenie pohyblivosti krčnej chrbtice.
  • Chiropraxia - chiropraktik používa manuálnu terapiu na zlepšenie pohyblivosti krčnej chrbtice a na zmiernenie bolesti.
  • Akupunktúra - môže byť účinná na zmiernenie bolesti krčnej chrbtice tým, že stimuluje nervové dráhy a uvoľňuje svaly.

Ergonomické zlepšenia

Aj zlepšenie polohy tela, napríklad pri práci, zníži napätie a tlak na krčnú chrbticu. Medzi ergonomické zlepšenia patria hlavne:

  • Zlepšenie pracovného prostredia - nastavenie pracovnej výšky stola a stoličky, aby sa minimalizovala flexia krčnej chrbtice. Používajte aj podložky pod klávesnicu.
  • Správna poloha tela počas práce - sedenie v správnej polohe s opierkou chrbta a opierkou hlavy minimalizuje tlak na svaly.
  • Správne držanie tela pri chôdzi - udržiavanie rovnej chrbtice a uvoľnenie ramien v stoji minimalizuje napätie a stres na krčnú chrbticu.
  • Zlepšenie spánkovej polohy - používanie ergonomického vankúša (anatomický, ortopedický, zdravotný), ktorý podporuje krčnú chrbticu a udržiava ju v správnej polohe počas spánku, pomáha minimalizovať bolesť a napätie v krčnej chrbtici počas spánku.
  • Cvičenie - zahrnutie jednoduchých cvikov na posilnenie krku a ramien pár krát za deň vám zlepší držanie tela.

Zdravotné, anatomické a ortopedické vankúše

Ortopedické a anatomické vankúše sú navrhnuté tak, aby podporovali správnu polohu krku a chrbtice počas spánku, čo prirodzene vedie k zmierneniu bolesti krčnej chrbtice. Väčšina bežných vankúšov má totiž tendenciu posúvať krk do neprirodzenej polohy, čo môže spôsobovať bolesť. Naopak, zdravotný vankúš vám poskytne správnu oporu, čo umožní krčnej chrbtici zaujať prirodzenú pozíciu - zmierni sa bolesť a svalové napätie.

Čítať viac: Aký vankúš zvoliť pri bolestiach krčnej chrbtice?

Okrem toho tieto vankúše dokážu zmierniť bolesť krčnej chrbtice tým, že zlepšia a udržia spánkovú polohu. To vám počas spánku uvoľní svaly, zmierni napätie a zlepší cirkuláciu v oblasti krčnej chrbtice.

Pamätajte však na to, že je dôležité zvoliť si vankúš s vhodnou výškou a tvrdosťou, ktorý bude vyhovovať konkrétnej osobe a jej spánkovým návykom. V našom e-shope Vitaherbals.sk vám s výberom toho správneho vankúša radi poradíme.

Viac o výbere vankúša v našom článku: Ako si vybrať najlepší vankúš pre zdravý spánok?

Relaxácia

Pomôže najmä v súvislosti so stresom a napätím - uvoľňuje svaly a tým zmierňuje bolesť. Pochopiteľne, existuje niekoľko spôsobov, ako praktizovať relaxáciu. Z nich najpoužívanejšie sú nasledovné:

  • Hlboké dýchanie
  • Progresívna svalová relaxácia
  • Meditácia

Predchádzanie bolesti krčnej chrbtice, prevencia

Efektívne spôsoby, ako predchádzať bolesti krčnej chrbtice a minimalizovať riziko jej vzniku, zahŕňajú hlavne nasledovné:

  • Správna poloha tela - vyhnite sa napríklad skláňaniu krku pri pozeraní na mobilný telefón alebo pri práci na počítači.
  • Pravidelné prestávky v práci - minimalizujú stres a napätie v krčnej chrbtici počas pracovnej doby.
  • Cvičenie - zlepšuje hlavne flexibilitu a udržuje silné svaly, ako zdravú oporu pre krčnú chrbticu.
  • Ergonomické zlepšenia - používajte ich, kde sa len dá. Ergonomické stoličky, kreslá, vankúše, klávesnice… to všetko minimalizuje stres na krčnú chrbticu.
  • Zlepšenie spánkovej polohy - najdôležitejšie je používať správny typ vankúša a matraca, ktoré poskytnú chrbtici stabilnú oporu počas spánku.
  • Zdravý životný štýl - zdravé stravovanie a pravidelný pohyb.
  • Regulácia stresu - snažte sa vyvarovať stresovým situáciám čo možno v najväčšej miere.

Aký vankúš pomáha pri bolesti krčnej chrbtice?

Vankúše od Vitaherbals.sk sú navrhnuté tak, aby okrem iného minimalizovali aj stres na krčnú chrbticu a pomohli pri bolestiach krčnej chrbtice. Z bohatej ponuky pre vás vyberáme nasledovné:

Dream-Cloud Premium ortopedický vankúš z BIO pamäťovej peny 60x40x12cm - bio-pamäťová pena, ktorá je použitá v tomto vankúši, sa dokáže dokonale prispôsobiť tvaru a polohe vašej hlavy a krku, čo minimalizuje tlak a napätie v oblasti krčnej chrbtice. Táto pena má tiež vynikajúcu absorpčnú schopnosť a preto dokáže účinne eliminovať vibrácie a pohyby, ktoré by rovnako mohli prispievať k bolesti krčnej chrbtice. Poťah z vlákien Lyocell skvele odvádza vlhkosť a je prirodzené hypoalergénne a antibakteriálne vlastnosti. Vankúš ponúkame v rôznych rozmeroch, ktorý sa určuje podľa výšky postavy a váhy človeka.

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti spánkovému apnoe a chrápaniu L 62x34x13/8cm - špeciálne tvarovaný anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam, ktorý pomáha eliminovať syndróm spánkového apnoe, potláča chrápanie a drží správnu polohu hlavy pri spánku čím dokáže predchádzať bolestiam krčnej chrbtice. Poťah z vlákien Lyocell skvele odvádza vlhkosť a je prirodzené hypoalergénne a antibakteriálne vlastnosti. Vankúš ponúkame v rôznych rozmeroch, ktorý sa určuje podľa výšky postavy a váhy človeka.

Dream-Cloud Premium ortopedický vankúš s chladiacim gélom a ventilovanou BIO pamäťovou penou - ventilovaná bio-pamäťová pena, ktorá je použitá v tomto vankúši, sa dokáže dokonale prispôsobiť tvaru a polohe vašej hlavy a krku, čo minimalizuje tlak a napätie v oblasti krčnej chrbtice. Táto pena má tiež vynikajúcu absorpčnú schopnosť a preto dokáže účinne eliminovať vibrácie a pohyby, ktoré by rovnako mohli prispievať k bolesti krčnej chrbtice. Navyše chladiaci gél umiestnený na povrchu vankúša zmierňuje opuch a zápal. Ide preto o ideálny vankúš v prípade, ak máte problém nájsť si počas spánku vhodnú polohu. Poťah z vlákien Lyocell skvele odvádza vlhkosť a je prirodzené hypoalergénne a antibakteriálne vlastnosti. Vankúš ponúkame v rôznych rozmeroch, ktorý sa určuje podľa výšky postavy a váhy človeka.

Záver

Bolesti chrbtice trápia všetky vekové skupiny a obe pohlavia. Ich dôsledkom je znížená kvalita spánku, obmedzený pohyb, znížená koncentrácia, migréna či dokonca depresia. Na bolesť najlepšie zaberá cvičenie, masáž, teplá alebo studená terapia, ergonomické vychytávky a používanie zdravotných vankúšov. Ak je bolesť silná a trvá dlhšiu dobu, treba vyhľadať lekársku starostlivosť.

Zdroje:

https://www.vitaherbals.sk/vitaminy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557516/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK338120/
https://www.vitaherbals.sk/vankuse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551557/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899383/
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-60x40x12cm
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapaniu-62x34x13-8cm

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty13