Ako si vybrať najlepší vankúš pre zdravý spánok?

Zdravý spánok je základným predpokladom pre regeneráciu síl a vitality do nového dňa. Okrem zdravej životosprávy, postele či matraca, tu zohráva dôležitú úlohu aj výber správneho vankúša, ktorý sa ale často podceňuje. Pritom ide o jedno z najjednoduchších riešení, ako sa zbaviť zdravotných problémov v súvislosti s bolesťami krčnej chrbtice a zlým spánkom. Ako si však vybrať pre seba ten najlepší vankúš na spanie? Povieme si o tom v našom článku.

Ako si vybrať najlepší vankúš?

Rovnako ako je tomu pri výbere vhodného matraca, aj pre vankúše platí, že pre každú spánkovú polohu je vhodný iný typ vankúša. V prvom rade preto svoj výber prispôsobte obľúbenej spánkovej polohe:

  • Spánok na chrbte – vyšší a stredne mäkký vankúš. Pozor ale na to, aby nebol až príliš vysoký. V tom prípade sa totiž svaly okolo krčnej chrbtice zbytočne napínajú, čo vedie k rannej stuhnutosti krku. A po čase sa môžu dostaviť aj bolesti. Pre túto polohu je ideálne používanie vankúšov s anatomickými a ortopedickými vlastnosťami.
  • Spánok na bruchu – mäkký a nižší vankúš. Najdôležitejšie je, aby sa dokázal prispôsobiť hmotnosti tela. Iba v tom prípade sa počas spánku nenamáha chrbtica. Pre túto spánkovú polohu sú najvhodnejšie vankúše plnené hodvábom, mikrovláknami alebo pamäťovou penou.
  • Na boku – pevný a tvrdší anatomický vankúš, ktorý poskytuje správnu oporu pre krk a ramená. Tieto anatomické vankúše vám dokážu zabezpečiť pri spánku vyrovnanú polohu, pri ktorej sa vám hlava nebude zakláňať dozadu a ani do bokov.
  • Striedanie polôh pri spánku – stredne mäkký a stredne vysoký ortopedický vankúš. Tieto vankúše dokážu poskytnúť požadovanú oporu počas spánku na bruchu, na chrbte i na boku. A to vďaka pamäťovej pene, ktoré tvorí jadro týchto vankúšov.

Orientačná výška vankúša pri polohách spánku

Výška vankúša pre spánok na boku Výška vankúša pre spánok na chrbte  
195 cm a viac Viac ako 15 cm 195 cm a viac 10 cm - 15 cm
185 cm - 195 cm 13 cm - 15 cm 185 cm - 195 cm 10 cm - 13 cm
175 cm - 185 cm 12 cm - 13 cm 175 cm - 185 cm 10 cm - 12 cm
165 cm - 175 cm 11 cm - 13 cm 165 cm - 175 cm 9 cm - 12 cm
155 cm - 165 cm 11 cm - 12 cm 155 cm - 165 cm 8 cm - 11 cm
145 cm - 155 cm 10 cm - 12 cm 145 cm - 155 cm 7 cm - 10 cm
135 cm - 145 cm 9 cm - 10 cm 135 cm - 145 cm 7 cm - 10 cm
Menej ako 135 cm 7 cm - 8 cm Menej ako 135 cm do 8 cm

Typy vankúšov pre zdravý spánok

Pochopiteľne, pri výbere najlepšieho vankúša pre zdravý spánok je dôležité zohľadniť aj zdravotné problémy. Medzi najčastejšie ťažkosti patria alergie a bolesti krčnej chrbtice.

Výber vankúša ak trpíte alergiami

Najdôležitejším pravidlom, ak trpíte týmto zdravotným problémom, je vyhnúť sa paplónom a vankúšom z peria, pretože perie je ideálnym miestom na množenie roztočov a rôznych mikroorganizmov. Podľa všeobecných odporúčaní je preto ideálne vyberať si vankúše s výplňou z pamäťovej peny, hodvábu, prípadne z dutého vlákna. Samozrejme, nezabudnite na to, aby mal vankúš snímateľné a prateľné poťahy.

Výber vankúša ak trpíte bolesťami krčnej chrbtice

V tomto prípade je ideálnym riešením najmä ortopedický vankúš. Zmierňuje bolesti tým, že počas spánku stabilizuje správnu polohu krčnej chrbtice. Jeho jadro tvorí termoplastická pamäťová pena, ktorá dokonale kopíruje krivky tela (nielen pri vankúšoch ale aj v matracoch) a tým umožňuje lepšiu cirkuláciu krvi v postihnutých oblastiach.

TIP

Pokiaľ trpíte problémom apnoe a chrápaním, vyskúšajte anatomický vankúš proti chrápaniu. Hlavnou príčinou chrápania je totiž uvoľnenie svalov a tlak na hrtan -  brada smeruje k hrudnej kosti. Zmienený vankúš však umožňuje dostať pri spánku hlavu do takej polohy, v ktorej sa prečistia dýchacie cesty. Vďaka tomu sa zabraňuje chrápaniu a tým sa umožní pokojný a zdravý spánok.

Čítať viac: Aké sú príčiny chrápania a ako prestať chrápať?

Aký materiál je pri vankúšoch najlepší?

Ideálnym materiálom pre anatomické i ortopedické vankúše je polyester (duté vlákno) - napríklad výplň vo forme polyesterových guličiek. Tie sa dajú ľahko podľa potreby dopĺňať. Na trhu sa tiež môžete stretnúť s pružným latexom alebo s hodvábom.

Výhodou týchto materiálov je výborná absorpcia vlhkosti a protialergické vlastnosti. A to sa hodí najmä ľuďom, ktorí trpia nočným potením a rôznymi formami alergie.

Avšak základom každého kvalitného vankúša je pamäťová pena, ktorá sa prispôsobuje teplote a tvaru tela. Táto pena je nevyhnutnou súčasťou najmä anatomicky tvarovaných vankúšov, ktoré sú vhodné najmä pre spanie na boku a chrbte.

Pamäťová pena sa hodí aj vtedy, ak spávate radi na bruchu a hľadáte vankúš, ktorý nebude príliš vysoký, ale ani priveľmi tvrdý. Ďalšou výhodou kvalitnej BIO pamäťovej peny je to, že sa v nej nedržia roztoče, plesne ani huby čo ocenia najmä alergici. Pri ortopedických vankúšoch je zase veľkou výhodou, ak je doplnený o gélovú vrstvu s chladivým efektom, ktorá je skvelá v horúcich letných mesiacoch - zabraňuje nočnému poteniu.

Lacnejšou variantou je mikrovlákno, ktoré je najbežnejším používaným materiálom vo vankúšoch.

Čo sa týka materiálu na poťah vankúša tak z najbežnejší materiálov je to polyester alebo zmes polyesteru. Ďalej je to bavlna, hodváb, satén alebo luxusné prírodné vlákno Lyocell od značky TENCEL™. Z vymenovaných materiálov je lyocell najlepší materiál na poťah vankúša a je to preto lebo sa získava z eukalyptového dreva pestovaného udržateľným spôsobom. Toto vlákno je aj šetrné k prírode a to tým, že je 100% rozložiteľné. Ďalšou výhodou je, že má prirodzené antibakteriálne vlastnosti a dokáže prijímať až 2x viac vlhkosti oproti bavlne. Vzhľadovo je tkanina lyocell lesklá a veľmi mäkká a jemná na dotyk podobná saténu.

Vankúš s pamäťovou penou od značky TENCEL

Tvar a veľkosť vankúša

Anatomické vankúše majú najčastejšie tvar dvojitej vlnovky. Prečo je tomu tak? Odpoveď možno nájsť v tom, že práve tento tvar, podobne ako materiál vankúša, dokáže efektívne zmierniť bolesti krčnej chrbtice, odstrániť chrápanie a pomôcť pri nepokojnom spánku.

Avšak nie vždy je tento tvar dvojitej vlnovky pohodlný. Prirodzene, na trhu je tiež možné dostať i atypické tvary - valec, polmesiac…Používajú sa najmä na podopretie hlavy v kresle, alebo na podloženie kolien po operácii či pri masáži. Tiež môžete naraziť na špeciálny tvar, ktorý pomáha predchádzať spánkovým vráskam, bojovať proti nočnému apnoe alebo chrápaniu.

Ďalšie čítanie: Ako používať anatomický vankúš a správne na ňom spať?

Čo sa týka rozmerov, k najpredávanejším veľkostiam patrí rozmer vankúša 70 x 90 cm. Avšak pamätajte na to, že tým najdôležitejším pravidlom je, aby veľkosť vankúša korešpondovala s veľkosťou tela. Ľudia menšieho vzrastu by preto mali siahnuť radšej po menšom rozmere - napríklad 50 x 70 cm, alebo 40 x 60 cm.

Anatomické vankúše s pamäťovou penou

Ktorý vankúš je pre vás ten najlepší?

Pripravili sme pre vás krátke zhrnutie toho, ako si vybrať pre seba ten najvhodnejší vankúš presne na mieru:

  • Spanie na bruchu - najlepšou voľbou je mäkký a nízky vankúš.
  • Spanie na boku a na chrbte - najlepšou voľbou sú tvrdšie a vyššie vankúše, ideálne s anatomickým tvarovaním.
  • Všetky spánkové polohy - pre tento typ spánku odporúčame nižší alebo stredne vysoký vankúš s pamäťovou penou teplom tvarovateľnou. 
  • Nočné potenie - výplň z dutého vlákna, mikrovlákno, pružný latex alebo BIO pamäťová pena. Riešením sú aj ortopedické vankúše, potiahnuté gélovou chladiacou vrstvou.
  • Alergie - výplň z mikrovlákna, polyesteru (hypoalergénne vlastnosti materiálov) a tiež BIO pamäťovej peny.
  • Bolesti krčnej chrbtice - najlepšou voľbou sú anatomické alebo ortopedické vankúše.
  • Chronické bolesti a seniori - riešením sú zdravotné ortopedické vankúše, ktoré disponujú zdravotným certifikátom.
  • Chrápanie alebo spánkové apnoe - najlepšou voľbou sú anatomické vankúše, ktoré su špeciálne tvarované a pomáhajú eliminovať tieto problémy. 

Aké vankúše nájdete v eshope Vitaherbals?

V našom e-shope Vitaherbals vám ponúkame výber anatomických aj ortopedických vankúšov pre lepší spánok:

Dream-Cloud Premium ortopedický vankúš z BIO pamäťovej peny - rozmery 60x40x12cm. Ortopedický vankúš z Dream-Foam™ pamäťovej peny, ktorá je vytvorená na báze rastlinného oleja. Veľmi pohodlný, odolný a poskytuje stabilnú oporu pre hlavu a krk. Hypoalergénny. Je registrovaný ako európska zdravotnícka pomôcka I. triedy.

Dream-Cloud Premium ortopedický vankúš s chladiacim gélom a ventilovanou BIO pamäťovou penou - rozmery 60x40x12cm. Ortopedický vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam s gélovou vrstvou, ktorá prináša pocit príjemného chladu. Má vetracie otvory, ktoré zabezpečujú voľné prúdenie vzduchu. Hypoalergénny. Navyše poťah z vlákien lyocell značky TENCEL výborne odvádza vlhkosť.

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti vráskam - špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam, ktorý pomáha eliminovať vrásky počas spánku. 3D štruktúra tkaniny zaisťuje optimálny ventilačný efekt. Rovnako podporuje terapiu spánkového apnoe a pôsobí proti chrápaniu. Hypoalergénny. Poťah z vlákien lyocell značky TENCEL výborne odvádza vlhkosť.

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti spánkovému apnoe a chrápaniu - rozmery 55x32x11/6cm. Špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam, ktorý pomáha eliminovať syndróm spánkového apnoe a potláča chrápanie. Poťah z vlákien lyocell značky TENCEL perfektne odvádza vlhkosť. Hypoalergénny.

Záver

Výber vhodného vankúša zohráva dôležitú úlohu pre lepší spánok. Anatomické a ortopedické vankúše vám prinesú úľavu od bolesti krčnej chrbtice pri spánku, pomôžu odstrániť apnoe a chrápanie, či dokážu eliminovať nočné potenie. Pri výbere vankúša nezabudnite zohľadniť obľúbenú polohu pri spánku, zdravotné problémy, materiál a vhodný rozmer.

Všetky produkty nájdete v kategórii: Vankúše

Zdroje:

https://www.vitaherbals.sk/anatomicke-vankuse
https://www.vitaherbals.sk/ortopedicke-vankuse
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-60x40x12cm
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapaniu-55x32x11-6cm
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-ortopedicky-vankus-s-chladiacim-gelom-a-ventilovanou-bio-pamatovou-penou-60x40x12cm
https://sleepopolis.com/guides/right-pillow-how-to-choose/
https://thesleepdoctor.com/pillow-information/how-to-choose-a-pillow/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty11