Ako si vybrať najlepšie probiotiká? Odhaľte silu prospešných baktérií.

Najlepšie probiotiká majú obrovský potenciál zlepšiť vašu črevnú mikroflóru a tým aj celkové zdravie. Ak ste zvedaví, ako si vybrať správne probiotiká a využiť ich prospešné účinky, náš článok je určený práve pre vás. Vstúpte s nami do fascinujúceho sveta prospešných baktérií a objavte silu týchto užitočných mikroorganizmov. Otvorte dvere k lepšiemu tráveniu a zabezpečte si všetko, čo vám najlepšie probiotiká môžu ponúknuť. S nami získate ten správny smer ku zdravému tráveniu!

Aké vlastnosti by mali mať kvalitné probiotiká? 

V našom črevnom trakte sa nachádza rozmanitá populácia baktérií, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri zachovaní zdravej mikroflóry. Ide približne až o 400 druhov baktérií, ktorých hlavnou funkciou je zabezpečiť správne fungovanie nášho tráviaceho traktu. A probiotiká (kultúra živých mikroorganizmov) majú v tomto smere zásadný význam.

Rovnováha črevnej mikroflóry sa totiž môže narušiť vplyvom rôznych faktorov, ako je napríklad nesprávna strava, užívanie liekov, metabolické poruchy, stres alebo infekčné ochorenia. Tento nezdravý stav v črevách má negatívny dopad aj na naše celkové zdravie a spôsobuje ďalšie rôzne zdravotné problémy. Hlavnou úlohou probiotík je preto zníženie nežiaducich baktérií a zabezpečenie rovnováhy mikroflóry v tráviacom trakte

Pochopiteľne, kvalitné probiotiká by mali mať určité vlastnosti, ktoré zaručia ich účinnosť a prospešné účinky. Medzi najdôležitejšie faktory, ktoré by ste mali pri ich výbere zvážiť, patria nasledovné: 

  • Počet CFU (kolónie tvoriace jednotky) - vyšší počet CFU naznačuje, že výrobok obsahuje viac aktívnych baktérií. Pre probiotiká je odporúčaný minimálny počet 10^9 CFU na dennú dávku, aby sa zabezpečilo, že dostatočné množstvo baktérií prežije a dosiahne črevá, kde môžu začať pôsobiť a vyvíjať svoje prospešné účinky.
  • Rozmanitosť kmeňov - kvalitné probiotiká by mali obsahovať viacero rôznych kmeňov baktérií. Tým sa zabezpečí rozmanitosť mikroflóry v črevách a podporí sa jej rovnováha. Rôzne kmene baktérií majú rôzne úlohy a schopnosti, čo prispieva k celkovému zdraviu črevného traktu.
  • Jasné zloženie - dôležité je tiež to, aby bolo zloženie probiotík jasne uvedené na obale produktu. Mali by byť uvedené konkrétne kmene baktérií a ich množstvá. To umožňuje transparentnosť a kontrolu pre spotrebiteľov.

TIP

Niektoré probiotiká obsahujú i prebiotiká - nestráviteľné druhy vláknin, ktoré sú hnojivom pre probiotiká. Najznámejším prebiotikom je inulín.

Ako si vybrať najlepšie probiotiká? 

Vyššie sme si povedali o všeobecných faktoroch, ktoré je treba pri výbere najúčinnejších probiotík vždy zvažovať. Existujú však aj špecifické aspekty, ktoré zohľadňujeme pri určitých zdravotných problémoch, vekovej skupiny alebo v rámci individuálnych potrieb a preferencií. Medzi najdôležitejšie patria:

Probiotiká na trávenie

Probiotiká na trávenie sú špeciálne druhy probiotík, ktoré podporujú zdravé trávenie a normálne fungovanie črevnej mikroflóry. Pomáhajú pri rôznych tráviacich problémoch, ako je napríklad nadúvanie, zápcha či hnačka. Ich účinnosť spočíva v tom, že tieto prospešné baktérie produkujú enzýmy a látky, ktoré pomáhajú rozkladať potravu, zlepšovať vstrebávanie živín a udržiavať zdravé prostredie v črevách.

Medzi kmene probiotík často používanými na podporu trávenia patria hlavne Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus. Tieto baktérie dokážu zlepšiť tráviaci proces, regulovať črevnú pohodu a dokonca aj posilniť imunitný systém.

Ak trpíte problémami s trávením, pomôcť vám môžu aj informácie v našom článku: Čo pomáha na trávenie a ako ho zlepšiť?

TIP

Pri výbere akýchkoľvek probiotík je dôležité zvážiť individuálne potreby a zdravotný stav. Je vhodné toto rozhodnutie konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu, ktorý vám pomôže odporučiť konkrétny produkt a dávkovanie, založené na vašich jedinečných potrebách.

Probiotiká na žalúdok

Probiotiká na žalúdok sú špeciálne formulované probiotiká, ktoré sa zameriavajú na podporu zdravia žalúdka a zmiernenie žalúdočných problémov. Tieto probiotiká preto obsahujú také kmene baktérií, ktoré majú pozitívny vplyv na žalúdočné prostredie a pomáhajú udržiavať rovnováhu mikroflóry v žalúdku.

Využijete ich hlavne pri zdravotných problémoch ako je žalúdočná nevoľnosť, nadúvanie, pálenie záhy či reflux. Tieto probiotiká tiež pomáhajú upraviť pH hodnotu v žalúdku, posilňujú ochrannú bariéru sliznice a podporujú správne trávenie.

Medzi probiotiká na žalúdok patria hlavne tie s obsahom baktérií Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis. Pochopiteľne, aj v tomto prípade je dôležité zvážiť individuálne potreby a príslušný žalúdočný problém.

Probiotiká pre deti

Probiotiká pre deti sú špeciálne vyvinuté probiotiká, ktoré sú prispôsobené potrebám a citlivému tráviacemu systému detí. Tieto probiotiká obsahujú kmene baktérií, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu, posilňujú imunitný systém a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry u detí.

Poznámka

Pri výbere probiotík pre deti je dôležité zohľadniť ich vek, zdravotný stav a individuálne potreby. Niektoré probiotiká sú totiž špeciálne formulované iba pre dojčatá, ďalšie zase sú vhodnejšie pre staršie deti. Dávkovanie a voľba baktérií sa tak líšia v závislosti od veku dieťaťa.

Najčastejšie sa probiotiká pre deti využívajú pri zdravotných problémoch ako sú koliky, tráviace ťažkosti, zápcha či hnačka. 

Probiotiká pre deti obsahujú rôzne kmene baktérií, väčšinou však ide o nasledovné: 

  • Lactobacillus acidophilus - tento kmeň baktérií je jedným z najpoužívanejších. Podporuje zdravie tráviaceho traktu u detí tým, že udržiavu rovnováhu črevnej mikroflóry.
  • Bifidobacterium lactis - kmeň baktérií, ktorý podporuje zdravé trávenie detí, posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry.
  • Lactobacillus rhamnosus - pomáha udržiavať zdravé trávenie, posilňuje imunitný systém a podporuje zdravú mikroflóru v črevách.
  • Bifidobacterium infantis - tento kmeň baktérií je špeciálne vyvinutý pre dojčatá a malé deti. Pomáha pri zlepšovaní trávenia, posilňuje imunitný systém a podporuje zdravý vývoj črevnej mikroflóry.

Probiotiká pre tehotné ženy

Probiotiká pre tehotné ženy sú špeciálne formulované probiotiká, ktoré sú bezpečné a vhodné pre použitie i počas tehotenstva. Obsahujú vybrané kmene baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a podporujú zdravie tehotnej ženy a jej plodu.

Pochopiteľne, počas tehotenstva sa črevná mikroflóra môže meniť a tým dochádza k nerovnováhe. Probiotiká pre tehotné ženy však nielenže umožňujú návrat späť do normálu, ale tiež zmierňujú niektoré nepríjemné tráviace symptómy v tehotenstve, ako je napríklad zápcha, nadúvanie či pálenie záhy.

Vyberajte si také probiotiká, ktoré obsahujú kmene baktérií, ako je Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus, ktoré už mnohé štúdie preukázali ako veľmi prospešné baktérie práve pre tehotné ženy.

Probiotiká proti nafukovaniu

Tieto probiotiká obsahujú vybrané kmene baktérií, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie a pomáhajú znižovať črevnú plynatosť. Princíp ich účinku spočíva v tom, že pomáhajú produkovať enzýmy, ktoré redukujú tvorbu plynu v čreve.

Medzi tieto bakteriálne kmene probiotík proti nafukovaniu patria Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus plantarum

Probiotiká na imunitu

Probiotiká na imunitu sú probiotiká, ktoré majú pozitívny vplyv nielen na tráviaci ale aj na imunitný systém - pomáhajú posilňovať obranyschopnosť organizmu. Princíp fungovania týchto probiotík spočíva v ich schopnosti interagovať s imunitným systémom a stimulovať produkciu protilátok a ďalších obranných mechanizmov.

Tieto probiotiká tiež zlepšujú ochrannú bariéru sliznice v tráviacom trakte a bránia priľnavosti škodlivých mikróbov. Medzi kmene baktérií probiotík používaných na podporu imunity patria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis a Streptococcus thermophilus

Správne užívanie probiotík

Správne užívanie probiotík súvisí najmä s dávkovaním a odporúčaným spôsobom užívania. Pamätajte, že dávku ovplyvňuje vek, zdravotný stav a individuálne potreby. Univerzálnym pravidlom tiež je, že probiotiká sa užívajú s jedlom alebo krátko po ňom, aby sa zvýšila ich prežívanosť v žalúdku a dosiahli miesto svojho účinku (črevá) v čo možno najlepšej kondícii. Prirodzene, ak lekár neurčí inak.

Pri dlhodobom užívaní probiotík je zase dôležité dodržiavať pravidelnosť užívania a dbať na vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Pamätajte tiež na to, že účinnosť probiotík môže byť u jednotlivcov rozdielna.

Na užívanie probiotík sme sa detailnejšie zamerali v našom blogovom článku: Ako a kedy užívať probiotiká?

TIP

Pred zakúpením probiotík sa vždy pozrite na dátum exspirácie. Väčšina probiotík si vyžaduje skladovanie v chlade, aby sa zachovala ich stabilita a účinnosť. Probiotiká by tiež mali byť chránené pred priamym slnečným svetlom, pretože svetlo a teplo môžu negatívne ovplyvniť ich stabilitu. Skladujte ich preto v tmavom, suchom a chladnejšom prostredí, napríklad vo vnútri chladničky.

Odporúčané prírodné probiotiká na Vitaherbals

V našom e-shope Vitaherbals.sk vám ponúkame bohatý výber tých najlepších probiotických bakteriálnych kultúr, vhodných aj pre vegánov. Bez konzervantov či zbytočných prísad. Z ponuky pre vás vyberáme nasledovné:

Unimedica Bio MikroVeda Life Pure probiotikum - produkt obsahuje približne 2,5 miliardy aktívnych jednotiek mikroorganizmov tvoriacich kolónie, čím poskytuje komplexnú podporu zdravia tráviaceho systému. Tento výnimočný produkt zahŕňa 33 overených a živých bakteriálnych kmeňov. Pomáha pri problémoch s trávením. Obsah balenia: 500 ml. Dávkovanie: 1 x 25 ml (1 odmerka) denne, čistú alebo zriedenú s vodou, pred jedlom.

Nature Love Probiona komplex probiotiká + Bio Inulín - produkt obsahuje vysokú dávku 20 miliárd CFU na dennú dávku (Lactobacillus, Bifidobacterium, Acidophilus). Rovnako obsahuje organický inulín z agáve ako prebiotikum z kontrolovaného organického pestovania. Podporuje správne trávenie, uľavuje od nafukovania, obnovuje črevnú mikroflóru po antibiotikách a pomáha pri zmenách v stravovaní. Obsah balenia: 180 kapsúl. Dávkovanie: 2 kapsule denne.

NatuRise Darmflora Probi, probiotiká a prebiotiká - vyvážený komplex bakteriálnych kultúr a oligofruktózy ako prebiotika (oligofruktózu nemožno zamieňať s ovocným cukrom fruktózou). Obsahuje 5 kmeňov črevných baktérií tej najvyššej kvality (Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Bificobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus). Efektívne obnovuje narušenú črevnú mikroflóru a rýchlo ju vracia späť do rovnováhy. Obsah balenia: 90 kapsúl. Dávkovanie: 3x denne 1 kapsulu.

Poznámka

Tieto prírodné probiotiká z našej ponuky sú založené na vedeckých poznatkoch a zaručujú vysokú kvalitu a účinnosť.

Záver

Probiotiká majú pre naše zdravie obrovský potenciál a sú silným spojencom v udržiavaní rovnováhy nášho tráviaceho systému. Avšak, keď príde na výber najlepších probiotík, je dôležité mať na pamäti niekoľko kľúčových faktorov. 

V prvom rade treba poznať kmene baktérií obsiahnutých v probiotiku a ich prínosy pre náš organizmus. Rovnako je dôležitý počet živých baktérií v jednej dávke a odolnosť probiotika voči žalúdočnej kyseline. Nutné je tiež sledovať prítomnosť iných prospešných zložiek, ako sú vláknina či vitamíny. 

Začnite svoju cestu k lepšiemu zdraviu a bezproblémovému tráveniu tým, že sa rozhodnete pre probiotiká od Vitaherbals. Navštívte náš e-shop a objavte našu ponuku kvalitných produktov. Nechajte prospešné baktérie podporiť vaše trávenie a imunitný systém už dnes!

Všetky produkty s obsahom probiotík nájdete v našej kategórii: Probiotiká a laktobacily 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/microflora

https://www.webmd.com/digestive-disorders/pick-right-probiotic

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9330652/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/

https://www.vitaherbals.sk/p/nature-love-probiona-komplex-bio-inulin-180-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/naturise-darmflora-probi-90-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/probiotika-laktobacily

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty6