Aký vankúš zvoliť pri bolestiach krčnej chrbtice?

Hľadáte najlepší vankúš na krčnú chrbticu a neviete, ktorý si zvoliť? Bolesť krčnej chrbtice je častým problémom, ktorý môže mať na vás vplyv nielen cez deň, ale aj počas spánku. Jedným z faktorov, ktoré túto bolesť spôsobujú, je totiž aj nevhodné spánkové prostredie, najmä nekvalitný vankúš. Správny výber vankúša je preto kľúčový pre zmiernenie bolesti krčnej chrbtice a zabezpečenie kvalitného nočného odpočinku. V našom článku sa dozviete, ako si vybrať najlepší vankúš na bolesť krčnej chrbtice a čo všetko by ste mali zvážiť pri jeho výbere. 

Prečo je dôležité mať správny vankúš pri bolestiach krčnej chrbtice?

Je všeobecne známym faktom, že vankúš má veľký vplyv na kvalitu spánku a celkové zdravie, najmä ak trpíte bolesťami krčnej chrbtice. Nevhodný vankúš nielenže spôsobuje nepohodlie a nespavosť, ale aj zhoršenie stavu krčnej chrbtice či iných súvisiacich zdravotných problémov.

Rovnako prispieva k neprimeranej záťaži na krčnú chrbticu, ktorá následne vedie k pretrvávajúcej bolesti, napätiu a dokonca aj k zhoršeniu postavy. Okrem toho môže nevhodný vankúš prispieť k poruchám spánku, a to vrátane chrápania, nespavosti či únavy. Prirodzene, aj tieto faktory ovplyvňujú celkový zdravotný stav. Preto je dôležité zvoliť si správny vankúš, ktorý bude podporovať správne držanie tela a pomôže zmierniť bolesti krčnej chrbtice. 

Vedeli ste, že…

…ak vankúš nie je dostatočne podopierajúci alebo je príliš vysoký, môže narušiť prirodzenú krivku krčnej chrbtice? Okrem toho, pokiaľ je vankúš príliš mäkký alebo tvrdý, môže tiež narušiť správne držanie tela, čo v niektorých prípadoch vyústi do bolestí v rôznych miestach chrbtice.

Aké vankúše sú pri bolesti krčnej chrbtice najlepšie?

Bolesti krčnej chrbtice sú častým problémom, ktorý je spôsobený rôznymi faktormi, ako napríklad zlou polohou pri sedení, náhlymi pohybmi hlavy, stresom alebo ochorením. Avšak práve vankúše na krčnú chrbticu dokážu pomôcť zmierniť bolesť a napätie svalov v tejto oblasti. Existujú rôzne typy týchto vankúšov, ktoré sa líšia vo svojom dizajne a materiáli. Medzi najpoužívanejšie patria: 

  • Anatomické vankúše - sú tvarované tak, aby sa dokonale prispôsobili krčnej chrbtici a uvoľnili napätie svalov. Tento typ vankúša má najčastejšie tvar dvojitej vlnovky a vyvýšenú časť, ktorá podopiera krčnú chrbticu. Anatomické vankúše sú vhodné pre tých, ktorí majú sklon k bolestiam krčnej chrbtice, sú citliví na tlak alebo majú problémy so spánkom.
  • Ortopedické vankúše - pomáhajú udržiavať správnu polohu krčnej chrbtice a zlepšujú krvný obeh v tejto oblasti. Ortopedické vankúše sú často tvorené z pamäťovej peny alebo gélovej peny a preto sa dokážu dokonale prispôsobiť krivkám krčnej chrbtice.

Okrem toho poznáme aj vankúše s mikrovláknom - vyrábajú sa z jemných vlákien, ktoré sú citlivé na tlak a preto uvoľňujú napätie v svaloch krku. Tento typ vankúša je vhodný pre tých, ktorí trpia bolesťou krčnej chrbtice, no pritom majú radi veľmi mäkké materiály, alebo majú citlivú pokožku.

Nakoniec, existujú aj vankúše na chrbát a krk, ktoré kombinujú podporu pre obe oblasti a pomáhajú udržiavať správnu polohu tela. Tento typ vankúša je vhodný pre tých, ktorí majú problémy s bolesťou krčnej chrbtice a zároveň aj s bolesťou chrbta.

TIP

Pri výbere vankúša na krčnú chrbticu zvážte svoje osobné potreby a preferencie. Vankúše by mali byť pohodlné, no nie zase príliš tvrdé alebo mäkké, aby sa zabezpečila správna opora a uvoľnenie svalov.

Ako ergonomické umiestnenie vankúša ovplyvňuje zdravie krčnej chrbtice

Na celkové zdravie krčnej chrbtice a pohodu pri spánku má vplyv aj správne umiestnenie anatomického či ortopedického vankúša na krčnú chrbticu. Anatomický vankúš by mal byť napríklad umiestnený tak, aby jeho vyvýšená časť podopierala krčnú chrbticu a tým uvoľňovala napätie v svaloch. Vankúš by mal byť tiež dostatočne vysoký, aby udržal hlavu a krk v rovine chrbtice, no zároveň nie príliš vysoký, aby nevytváral nepohodlie v oblasti ramien.

Ortopedický vankúš by mal byť zase umiestnený pod hlavou tak, aby podporoval správnu polohu krčnej chrbtice a pomáhal zlepšovať krvný obeh. Vankúš musí byť preto dostatočne vysoký, aby vyrovnal výšku ramien a podoprel krčnú chrbticu, no zároveň nie príliš vysoký, aby nedošlo k preťaženiu krku.

Ak spíte na anatomickom vankúši, je dôležité si uvedomiť, že hlava a krk by mali byť v kontakte s vankúšom. Pokiaľ je vašou obľúbenou spánkovou polohou spanie na boku, mali by ste si zvoliť taký vankúš, ktorý je dostatočne vysoký, aby udržal hlavu a krk v rovine chrbtice. Naopak, ak radi spíte na chrbte, treba použiť menej vysoký vankúš.

Pamätajte, že správne umiestnenie vankúša je iba jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie krčnej chrbtice. Je tiež dôležité mať správnu polohu tela počas dňa, zabezpečiť si dostatočnú fyzickú aktivitu a vyhnúť sa zlým návykom, ako je napríklad sedenie s hlavou naklonenou nad počítačom.

Prechod na anatomický vankúš

Prechod na anatomický vankúš môže byť pre niektorých ľudí zložitý. Na prvý pohľad sa totiž zdá, že je nezvyčajný a nepohodlný v porovnaní s tradičnými vankúšmi. Avšak, keď si už raz zvyknete na tento typ vankúša, môžete si naplno vychutnať množstvo výhod, ktoré ponúka.

Je preto dôležité mať na pamäti, že prechod na nový typ vankúša bude vyžadovať trpezlivosť a adaptáciu. Môžete začať tým, že si na neho začnete zvykať postupne - počas niekoľkých nocí v týždni. Krčná chrbtica tak dostane čas na adaptáciu a prispôsobenie sa novému tvaru vankúša. Keď si telo na vankúš zvykne, nič vám už nebráni začať ho používať každú noc.

Čítať viac o používaní anatomického vankúšu: Ako používať anatomický vankúš a správne na ňom spať?

Ktorý anatomický vankúš je pre vás ten najlepší?

Pri výbere anatomického vankúša na zmiernenie bolesti krčnej chrbtice je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Medzi najdôležitejšie patria:

  • Materiál vankúša - prirodzene, k najlepším materiálom patrí pamäťová penová vrstva, ktorá sa dokáže verne prispôsobiť tvaru krčnej chrbtice a poskytnúť tak potrebnú podporu. Niektoré vankúše tiež disponujú chladiacim gélom, ktorý pri spánku prináša pocit príjemného chladu, čo pomáha zmierniť bolesti.
  • Tvar vankúša - anatomické vankúše majú väčšinou tvar dvojitej vlnovky.
  • Veľkosť vankúša - niekto preferuje menšie vankúše, ktoré dokážu poskytnúť podporu len v oblasti krčnej chrbtice. Iní ľudia zase zase radšej uprednostnia väčšie vankúše, ktoré poskytujú podporu aj pre ramená a hornú časť chrbta. V našom e-shope si môžete vybrať vankúš rôznych veľkostí.

Viac o výbere vankúša pre zdravý spánok sa dozviete v našom článku: Ako si vybrať najlepší vankúš na spanie?

Ďalšie spôsoby, ako zmierniť bolesť krčnej chrbtice 

Pochopiteľne, poznáme aj ďalšie spôsoby, ako zmierniť bolesť krčnej chrbtice. Patria medzi ne hlavne masáže, fyzioterapia, akupunktúra, chiropraktická liečba a používanie teplých alebo studených obkladov na miesto bolesti. Dôležité je tiež dbať na správne držanie tela, vyhnúť sa dlhodobému sedeniu v rovnakej pozícii a prispôsobiť si ergonomické nastavenie pracovného prostredia. 

Okrem toho je dôležité dodržiavať zdravý životný štýl - zdravé stravovanie, cvičenie (joga), vyhýbanie sa stresovým situáciám a dostatok spánku.

Viac o tom, ako sa zbaviť bolesti krčnej chrbtice sa dozviete v našom článku: Ako sa zbaviť bolesti krčnej chrbtice a aké sú jej príčiny?

Záver

Výber správneho vankúša pre zdravý a kvalitný spánok je zároveň aj základom, ako efektívne predchádzať bolestiam krčnej chrbtice. Nevhodný vankúš totiž spôsobuje zhoršenie zdravotného stavu krčnej chrbtice, k čomu sa potom môžu pridať aj ďalšie zdravotné problémy.

Vankúše v našom e-shope Vitaherbals.sk sú navrhnuté tak, aby okrem iného minimalizovali záťaž na krčnú chrbticu a pomohli tak pri jej bolestiach. Z bohatej ponuky pre vás vyberáme nasledovné:

  • Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny - špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam. Disponuje vynikajúcou podporou pre hlavu, krk a ramená, pričom zaisťuje správnu polohu pri spánku. Okrem zmiernenia bolesti krčnej chrbtice podporuje aj terapiu spánkového apnoe a pomáha eliminovať chrápanie. Hypoalergénny a antibakteriálny. Vankúš ponúkame v rozmeroch 52x32x11/6 cm, 62x34x13/8 cm a 62x34x15/10 cm. Cena: 79,90/89,90/89,90 Eur.
  • Dream-Cloud Premium ortopedický vankúš z BIO pamäťovej peny - ortopedický vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam. Jedinečná podpora podpora pre hlavu, krk a ramená pri spánku, čo zaručuje minimalizovanie bolesti krčnej chrbtice. Hypoalergénny a antibakteriálny. Vankúš ponúkame v rozmeroch 58x35x11 cm, 60x40x12 cm, 60x40x14 cm a 60x40x16 cm. Cena: 67,90/69,90/75,90/77,90 Eur.

FAQ 

Ako môže zlý vankúš ovplyvniť moju krčnú chrbticu a spánok? 

Ak je vankúš príliš vysoký alebo príliš nízky, vedie to k neprirodzenému zakriveniu krčnej chrbtice pri spánku. To následne zapríčiňuje bolesti hlavy, krku a ramien, čo negatívnym spôsobom ovplyvňuje kvalitu spánku.

Aký druh vankúša by som mal vybrať, ak trpím bolesťou krčnej chrbtice?

Vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí trpia bolesťou krčnej chrbtice, sú vankúše z pamäťovej peny, pretože sa dokážu perfektne prispôsobiť tvaru vašej hlavy a krku. Tým sa zabezpečuje optimálna podpora hlavy a krku pri spánku a zmierňuje sa bolesť.

Ako často by som mal meniť svoj vankúš, aby som sa vyhol bolestiam krčnej chrbtice?

Vo všeobecnosti sa odporúča meniť vankúš každé 1-2 roky, aby ste minimalizovali riziko vzniku bolesti krčnej chrbtice a ďalších problémov spojených s krčnou chrbticou. Avšak, v prípade potreby (nekvalitný materiál, príliš plochý vankúš…), by ste ho mali vymeniť čo najskôr.

Môže používanie správneho vankúša pomôcť s ďalšími zdravotnými problémami, ako je napríklad chrápanie alebo migréna?

Áno. Čo sa týka chrápania, vankúš, ktorý podporuje správnu polohu hlavy a krku pri spánku, zároveň pomáha udržiavať dýchacie cesty voľne priechodné, čím sa minimalizujú vibrácie, ktoré spôsobujú chrápanie. Zlý vankúš tiež môže prispieť k narušeniu spánku a tým k vzniku napätia na krčnej chrbtici, čo následne zvyšuje riziko migrény. Naopak, anatomický vankúš zlepšuje kvalitu spánku, čo je kľúčovým faktorom pri prevencii migrény.

Zdroje:

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty9