Objavte účinky Ashwagandhy: Odbúra stres a zlepší spánok

Zlepšenie kognitívnych funkcii vďaka účinkom Ashwagandhy

Účinky Ashwagandhy sú známe už od staroveku. Táto rastlina je známa aj pod jej latinským názvom Withania somnifera, či pod ľudovým označením „indický ženšen“. Ide o rastlinu, ktorá v posledných rokoch získala významné uznanie v oblasti wellness a tradičnej medicíny. Jej účinky na ľudský organizmus sú naozaj fascinujúce a rozsiahle. Spoznajte s nami bližšie, aké výnimočné zdravotné benefity môže aj vám Ashwagandha priniesť. Viac o tom sa dozviete v našom článku.

Ashwagandha je rastlina, ktorá pochádza z Indie a je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami. Čo to je? Vo všeobecnosti za adaptogény považujeme také látky, ktoré pomáhajú organizmu prispôsobiť sa na stresové podmienky, čím zlepšujú jeho celkovú odolnosť. Ashwagandha je tiež často využívaná v tradičnej indickej ajurvédskej medicíne, kde je považovaná za „Rasayana“ - látku, ktorá obnovuje zdravie a predlžuje život.

Pôvod a história Ashwagandhy

Ashwagandha rastie v suchých oblastiach Indie, Blízkeho východu a severnej Afriky. Jej názov pochádza zo sanskrtského slova „ashva,“ čo znamená kôň, a „gandha,“ čo znamená vôňa. To odkazuje na charakteristický zápach koreňa, ktorý sa podobá vôni koňa. Avšak nenechajte sa pomýliť nevábnou vôňou. Je to práve koreň, ktorý sa najčastejšie využíva kvôli svojim jedinečným liečivým vlastnostiam.

Ashwagandha Rastlina

Tradičné použitie

V ajurvédskej medicíne je Ashwagandha považovaná za tonikum, ktoré posilňuje celkovú vitalitu a pomáha pri obnove rovnováhy v tele. Je ju možné využívať na zmiernenie stresu, podporu imunitného systému, zlepšenie energie a na vybalancovanie hormonálneho systému. V tradičných liečebných systémoch v Ázii, Afrike a Strednej Amerike sa preto Ashwagandha využíva na rôzne ochorenia a tiež aj ako afrodiziakum.

Ashwagandha list

Vedecký pohľad

V súčasnosti prebieha veľa výskumu na vedeckú podporu tradičných použití Ashwagandy. Štúdie ukázali, že obsahuje rôzne bioaktívne látky, ako sú withanolidy, alkaloidy a steroidy, ktoré významne prispievajú k jej farmakologickým účinkom. Už dnes však vedecké výskumy potvrdili, že Ashwagandha má jedinečné antistresové, antizápalové a adaptogénne účinky.

Aké účinky má Ashwagandha na zdravie?

Ashwagandha obsahuje široké spektrum bioaktívnych zlúčenín, predovšetkým produktov sekundárneho metabolizmu rastlín. V súvislosti s účinkami sú z nich najdôležitejšie nasledovné:

  • Withanolidy - skupina najmenej 300 prirodzene sa vyskytujúcich steroidov postavených na ergostanovom skelete (tetracyklický triterpén). Withanolidy majú adaptogénne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
  • Alkaloidy - vrátane isopelletierínu a anaferínu. Tieto zlúčeniny majú vplyv na nervový systém.
  • Steroidy - hlavne beta-sitosterol a stigmasterol. Tieto zlúčeniny majú rôzne fyziologické účinky, vrátane vplyvu na hormonálny systém.
  • Taníny - sú známe svojimi adstringentnými vlastnosťami. Taníny tiež prispievajú k antioxidačnému pôsobeniu rastliny.
  • Flavonoidy - tieto látky majú hlavne antioxidačné účinky a preto veľmi efektívne pomáhajú v boji proti voľným radikálom v tele.

Na aké zdravotné problémy nám Ashwagandha môže byť užitočným pomocníkom? Medzi najdôležitejšie zdravotné výhody pre náš organizmus patria nasledovné:

1. Zlepšuje nervový systém a kognitívne funkcie

Ashwagandha je predovšetkým známa svojim pozitívnym vplyvom na nervový systém a kognitívne funkcie. Jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k týmto účinkom, sú withanolidy, ktoré patria medzi hlavné bioaktívne zlúčeniny obsiahnuté v tejto rastline. Podieľajú sa na takmer jej každom účinku. 

Withanolidy majú adaptogénne vlastnosti, ktoré pomáhajú organizmu prispôsobiť sa na stresové podnety a dopriať mu v tomto smere čas. Tieto látky tiež dokážu pôsobiť na nervový systém a modulovať hladiny neurotransmiterov, vrátane serotonínu, dopamínu a gamma-aminomaslovej kyseliny (GABA).

Poznámka

GABA zohráva úlohu aj pri relaxácii cievnych stien a tým ovplyvňuje krvný tlak.

Navyše withanolidy majú priaznivý vplyv na kognitívne funkcie a mozgovú aktivitu. Tieto látky s antioxidačnými vlastnosťami chránia nervové bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý prispieva k procesu starnutia mozgu. V súvislosti s tým sú dôležité aj taníny a flavonoidy. Ashwagandha tak dokáže pozitívne ovplyvniť pamäť, koncentráciu, riešenie problémov a dokonca môže zmierniť príznaky neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimerova a Parkinsonova choroba).

2. Redukovanie stresu a úzkosti

Ashwagandha sa v ľudovej medicíne často využíva aj na redukciu stresu a úzkosti. V súčasnosti sa tieto účinky potvrdzujú aj v rámci vedeckých štúdií. Kľúčovou bioaktívnou zlúčeninou, ktorá prispieva k týmto prospešným účinkom, sú withanolidy. 

Mechanizmus účinku spočíva v ich schopnosti regulovať hladiny stresového hormónu kortizolu. Ashwagandha totiž dokáže zmierniť nadmerné uvoľňovanie kortizolu, ktoré je často spojené so stresom, a tým pomáha udržať rovnováhu v nervovom systéme.

3. Zlepšuje spánok

Withanolidy majú tiež priaznivý vplyv na spánkový cyklus, a to prostredníctvom regulácie neurotransmiterov. Princíp spočíva v tom, že Ashwagandha ovplyvňuje hladinu neurotransmiteru serotonínu, ktorý je zase prekurzorom hormónu melatonínu, zodpovedného za reguláciu spánkového cyklu. Výsledkom tohto procesu je podpora tvorby melatonínu, čo vedie k lepšiemu zaspávaniu a celkovej lepšej kvalite spánku. 

Lepší spánok vďaka účinkom Ashwagandhy

Čítať viac: Ako rýchlo zaspať? Skúste tieto overené tipy

4. Zvyšuje fyzickú výkonnosť a vitalitu

Ashwagandha prispieva k vyššej úrovni energie a vytrvalosti, čo má pozitívny vplyv na celkovú fyzickú výkonnosť. Princípom je skutočnosť, že withanolidy v Ashwagandhe pôsobia aj na hladinu testosterónu v tele. 

Testosterón je kľúčový hormón, ktorý je spojený s rozvojom svalovej hmoty a fyzickej sily. Zvýšené hladiny testosterónu prispievajú k lepšiemu budovaniu svalovej hmoty a zvýšenej výkonnosti pri fyzickej aktivite. Ashwagandha je tak užitočným výživovým doplnkom pre jednotlivcov, ktorí sa venujú fyzickému cvičeniu a hľadajú prirodzenú formu podpory.

Lepšia fyzická výkonnosť vďaka účinkom Ashwagandhy

Vedeli ste, že…

…podľa niektorých štúdií Ashwagandha môže pomôcť znížiť aj hladinu cukru (glykémiu) a triacylglycerolov v krvi (tukov v krvi)? Prirodzene, cukrovku vám ale nevylieči.

5. Podpora ženského a mužského reprodukčného zdravia

Ashwagandha má povesť rastliny, ktorá dokáže pozitívne ovplyvňovať i reprodukčné zdravie. A to nielen u žien, ale aj mužov. Jednou z hlavných bioaktívnych zlúčenín, ktoré sa podieľajú na tejto podpore, sú opäť withanolidy.

V súvislosti so ženským reprodukčným zdravím Ashwagandha pomáha pri zmiernení niektorých problémov spojených s menštruačným cyklom či hormonálnou nerovnováhou. A tým, že prispieva k znižovaniu stresu, môže pozitívne vplývať aj na ženskú reprodukciu. U mužov zase Ashwagandha dokáže podporiť produkciu spermií a zlepšiť ich kvalitu.

6. Podpora imunitného systému

Pri podpore imunitného systému withanolidy pôsobia na niekoľkých úrovniach. Predovšetkým pomáhajú regulovať produkciu cytokínov, ktoré sú dôležité pre odpoveď imunitného systému. Týmto spôsobom Ashwagandha dokáže modulovať imunitnú odpoveď, a to v závislosti od potrieb organizmu.

Okrem toho withanolidy majú vplyv aj na aktivitu bielych krviniek, ktoré sú kľúčovou súčasťou imunitného systému. Celkovo tak Ashwagandha poskytuje komplexnú podporu imunitnému systému, čo je veľmi dôležité pre udržanie celkového zdravia a odolnosti organizmu voči infekciám a chorobám.

Vedeli ste, že…

…Ashwagandha pomáha znižovať zápal, a je tak užitočná napríklad pri artritíde (chronické zápalové autoimunitné ochorenie kĺbov)? Protizápalové vlastnosti Ashwagandhy tiež pomáhajú udržiavať zdravú mikroflóru na pokožke, čo znižuje množstvo baktérií, ktoré prispievajú k zápachu potu.

7. Pozitívny vplyv na chudnutie

V rámci mechanizmu účinku Ashwagandhy na chudnutie je najdôležitejšia jej schopnosť pozitívne ovplyvniť hormóny štítnej žľazy. Štúdie naznačujú, že Ashwagandha dokáže pomôcť udržiavať zdravú hladinu hormónov štítnej žľazy - nevyhnutné pre reguláciu metabolizmu. 

Ako už bolo zmienené, táto rastlina dokáže znížiť hladinu kortizolu (hormón stresu). Ten je niekedy spojený aj s nadváhou. Celkovo je Ashwagandha užitočným výživovým doplnkom pri chudnutí tým, že podporuje emocionálnu pohodu, reguluje hormonálny systém a stimuluje procesy, ktoré prispievajú k spaľovaniu tukov.

Chudnutie vďaka účinkom Ashwagandhy

Má Ashwagandha vedľajšie účinky?

Ashwagandha je všeobecne považovaná za bezpečnú, ale nie pre všetkých. Treba byť na pozore, ak beriete lieky na existujúce zdravotné problémy

Rovnako, ako s akýmkoľvek výživovým doplnkom, aj Ashwagandha môže mať vedľajšie či nežiaduce účinky. Medzi najčastejšie patria:

  • Ospalosť (sedácia) - nadmerné utíšenie organizmu.
  • Gastrointestinálne ťažkosti - vracanie, plynatosť a iné tráviace problémy.
  • Vzájomná interakcia s inými účinnými látkami - napríklad s liekmi. V tomto smere je dôrazne odporúčaná konzultácia s lekárom. Pozor by ste si mali dať najmä vtedy ak užívate lieky na hladinu cukru v krvi či imunitný systém.

Poznámka

Ashwagandhu nie je vhodné užívať v tehotenstve a ani pri dojčení!

Ako dlho potrvá, kým sa prejavia účinky Ashwagandhy?

Čas, kým sa prejavia účinky Ashwagandhy, je veľmi individuálny a závislý od viacerých faktorov - dávka, frekvencia užívania, celkový zdravotný stav a reakcie konkrétneho organizmu. U niektorých jednotlivcov môžu účinky nastúpiť pomerne rýchlo (najmä v súvislosti so znížením stresu), zatiaľ čo iní môžu potrebovať viac času na to, aby si všimli nejakú zmenu.

Pamätajte, že vplyv adaptogénov sa prejavuje postupne. Z toho dôvodu je dôležité užívať Ashwagandhu pravidelne. Želaný efekt sa prejaví v priemere po niekoľkých týždňoch. Dlhodobé užívanie Ashwagandhy však doposiaľ nie je dobre preskúmané, preto je ju vhodné užívať maximálne po dobu 3 mesiacov.

Čítať viac: Kedy a ako dlho užívať Ashwagandhu?

Odporúčané produkty od Vitaherbals

U nás vo Vitaherbals sa zameriavame iba na výrobky v prémiovej kvalite od certifikovaných výrobcov. V našej ponuke na e-shope nájdete nasledovné výživové doplnky s obsahom Ashwagandhy:

BIO Ashwagandha

Biotiva Bio Ashwagandha - extrakt získaný výhradne z koreňa Ashwagandhy. Produkt obsahuje minimálne 5% withanolidov a až 500 mg extraktu z koreňa na jednu kapsulu. Ide o vegánske kapsuly HPMC, bez laktózy, bez lepku a bez iných plnív. Dávkovanie: 1 kapsula ráno a 1 kapsula večer pred spaním. Obsah balenia: 150 kapsúl.

Nature Love Bio Ashwagandha

Nature Love Bio Ashwagandha - vysoká dávka 1950 mg organického prášku z koreňa Ashwagandha na dennú dávku. Pomáha znižovať stres a úzkosť, dodáva telu energiu a výkonnosť, môže zlepšiť pamäť, koncentráciu a mozgové funkcie. Rovnako môže zlepšiť spánok. Bio kvalita. Dávkovanie: 3 kapsuly denne s dostatočným množstvom tekutiny. Obsah balenia: 135 kapsúl.

Viac o týchto produktoch si môžete prečítať aj v našom článku: Objavte silu najlepšej Ashwagandhy: Zvoľte tieto kvalitné výživové doplnky

Záver

Ashwagandha je rastlina s bohatou históriou a zdravotnými účinkami v ayurvedickej medicíne či ľudových systémoch liečby. Bioaktívne zlúčeniny v tejto rastline, najmä withanolidy, majú adaptogénne vlastnosti a môžu ovplyvňovať rôzne aspekty fyziologických funkcií v organizme. A to vrátane podpory nervového systému, zlepšenia spánku, regulácie hormonálnej rovnováhy, posilnenia imunitného systému či podpory fyzickej výkonnosti.

Pre nákup výživových doplnkov s obsahom ashwagandhy navštívte našu kategóriu: Ashwagandha.

FAQ

Môžu Ashwagandhu užívať aj deti?

Ak je to nevyhnutné, užívanie Ashwagandhy u detí musí byť pod prísnym dohľadom lekára. Mladšie deti by ju ale nemali užívať vôbec.

Môže sa Ashwagandha užívať v tehotenstve a pri kojení?

Podobne, ako je tomu v prípade detí, užívanie Ashwagandhy v tehotenstve a pri dojčení sa neodporúča.

Môže sa Ashwagandha užívať aj popri antidepresívach?

Pri liečbe antidepresívami sa neodporúča samovoľné užívanie akýchkoľvek doplnkov výživy, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok liečby. Preto užívanie Ashwagandhy musí v tomto prípade schváliť lekár.

Môže sa Ashwagandha užívať spolu s Maca?

Užívanie Ashwagandhy spolu s Maca je možné, avšak vždy je dôležité brať do úvahy niekoľko faktorov. Obe tieto rastliny majú adaptogénne vlastnosti, ale môžu byť využívané pre rôzne účely. Preto je nutné ich kombinovať s opatrnosťou, predovšetkým kvôli individuálnym reakciám a možným interakciám s inými liekmi či doplnkami. Aj v tomto prípade je preto rozumné poradiť sa s lekárom, alebo s odborníkom na výživu.

Zdroje:

https://www.nccih.nih.gov/health/ayurvedic-medicine-in-depth

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/revac-2022-0055/html

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22857-gamma-aminobutyric-acid-gaba

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/

https://www.healthifyme.com/blog/ashwagandha-for-diabetes/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2023.1084757/full

https://www.medicinenet.com/does_ashwagandha_affect_thyroid_hypothyroidism/article.htm

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-ashwagandha-150-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/nature-love-bio-ashwagandha-135-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/ashwangandha

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2