Astaxanthin: Skvelý spojenec pre zdravie s fantastickými účinkami

Astaxanthin (astaxantín) je prírodný pigment (karotenoid), ktorý dáva charakteristickú červenú a oranžovú farbu rôznym organizmom v prírode. Aké tajomstvá sa skrývajú za týmito intenzívnymi farbami? Ako môže prírodný pigment astaxanthin ovplyvniť naše zdravie? V článku sa spoločne ponoríme do fascinujúceho sveta astaxanthinu a objavíme jeho účinky a výhody pre náš organizmus. 

Čo je astaxanthin (astaxantín) a aké sú jeho vlastnosti?

Astaxanthin je prírodný pigment a silný antioxidant patriaci do skupiny karotenoidov. Je to červený pigment, ktorý sa vyskytuje prirodzene v rôznych mikroorganizmoch, riasach, planktóne a niektorých rybách. Vysoký obsah astaxanthinu je napríklad v rybách ako losos, pstruh alebo krevety, ktoré ho získavajú zo svojej potravy. V ľudskom organizme prináša astaxanthin mnohé zdravotné benefity, vrátane podpory zdravia očí, srdca, vlasov a kože.

Molekula astaxanthinu obsahuje konjugované dvojité väzby a preto je schopná efektívne neutralizovať voľné radikály, ktoré sú vedľajším produktom metabolizmu a môžu spôsobovať poškodenie bunkových štruktúr v ľudskom organizme. Týmto spôsobom astaxanthin pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom a tým prispieva k ochrane pred rôznymi chorobami a procesom starnutia.

Vedeli ste, že…

…astaxanthin sa považuje za silnejší antioxidant ako niektoré ďalšie karotenoidy, napríklad beta-karotén? Dokonca je účinnejší ako vitamín C a E. Najväčšia koncentrácia tejto bioaktívnej molekuly sa nachádza v jednobunkovej mikroriase Haematococcus pluvialis, ktorá bola uznaná ako ekologicky najlepší zdroj na extrakciu najčistejšieho a najúčinnejšieho astaxanthinu.

Účinky astaxanthinu na zdravie

Účinky astaxanthinu sú veľmi rozmanité a zahŕňajú každú stránku nášho zdravia. Vo všeobecnosti súvisia najmä s jeho antioxidačnými vlastnosťami. Medzi tie najdôležitejšie a najznámejšie patria nasledovné:

Ochrana pred oxidačným stresom

Ako sme už v článku zmienili, astaxanthin ako silný antioxidant, hrá dôležitú úlohu v ochrane buniek pred oxidačným stresom. Jeho schopnosť neutralizovať voľné radikály pomáha predchádzať poškodeniu bunkových štruktúr a tým znižovať riziko mnohých chorôb spojených s oxidačným stresom. Aj mnohé štúdie naznačujú, že pravidelný príjem astaxanthinu môže byť spájaný so znížením oxidačného stresu v organizme.

Podpora zdravia očí

Unikátne vlastnosti astaxanthinu umožňujú jeho prenikanie do očných tkanív, kde poskytuje ochranu pred voľnými radikálmi a oxidáciou. Tým táto látka prispieva k zachovaniu zdravých očí. Výskumy tiež naznačujú, že astaxanthin môže byť užitočný pri ochoreniach súvisiacich so starnutím zraku.

Zlepšenie funkcie srdca

Výskumy ukazujú, že astaxanthin dokáže prispievať k zlepšeniu funkcie srdca a kardiovaskulárneho systému. Princípom je jeho schopnosť redukovať zápal a kontrolovať hladinu cholesterolu, čo je zvlášť dôležité aj pri prevencii srdcovocievnych ochorení. Pravidelná konzumácia potravín alebo výživových doplnkov bohatých na astaxanthin preto pomáha znižovať riziko infarktu alebo ischemickej choroby srdca.

Ochrana pokožky pred UV žiarením

Jedným z najdôležitejších účinkov astaxanthinu je skutočnosť, že má schopnosť absorbovať UV žiarenie a tým chrániť pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Jeho aplikácia vo forme doplnkov stravy alebo krémov preto prispieva k redukcii slnečného poškodenia kože či vzniku vrások.

Redukcia zápalových reakcií

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti astaxanthinu sú prospešné pri redukcii zápalových reakcií v tele. To má pozitívny vplyv na rôzne zápalové stavy, vrátane ochorení spojených s chronickým zápalom, ako je napríklad artritída. Pravidelný príjem astaxanthinu tak pomáha udržiavať rovnováhu v zápalovom systéme organizmu.

Posilnenie imunitného systému

Astaxanthin má pozitívny vplyv na imunitný systém. Jeho antioxidačné vlastnosti pomáhajú posilniť obranyschopnosť organizmu a zlepšiť schopnosť odolávať infekciám. V rámci prevencie je preto pravidelný príjem astaxanthinu dôležitý pre zvýšenú odolnosť voči rôznym chorobám, čo oceníte najmä v zimnom a chrípkovom období.

Podpora svalovej výdrže a regenerácie

Astaxanthin prispieva k podpore svalovej výdrže a rýchlejšej regenerácii po fyzickej aktivite, čo ocenia najmä športovci a ľudia so zvýšenou fyzickou aktivitou. V tomto smere sú kľúčové protizápalové vlastnosti astaxanthinu - redukuje svalový stres a zároveň zlepšuje svalovú funkciu.

Zlepšenie funkcie cievneho systému

Astaxantín má pozitívny vplyv aj na cievny systém organizmu. Jeho schopnosť znižovať oxidatívny stres a podporovanie elasticity ciev výrazným spôsobom prispieva k celkovému zdraviu ciev, čím sa znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Antioxidačná ochrana nervového systému

Astaxanthin je tiež spojený s ochranou nervového systému. Jeho schopnosť prenikať bunkovými membránami a eliminovať voľné radikály je samozrejme prospešná aj pre nervové bunky, čím prispieva k prevencii neurodegeneratívnych ochorení. Aj keď výskum v tejto oblasti stále pokračuje, je veľký predpoklad, že astaxanthin má veľký potenciál ochrániť nervový systém pred poškodením a tým podporovať jeho správnu funkciu.

Ochrana mitochondrií - fabriky na výrobu bunkovej energie

V dôsledku oxidačného stresu klesá s vekom aj funkcia mitochondrií, čo vedie k typickým ochoreniam súvisiacim s vekom. Mitochondrie sú totiž zodpovedné za produkciu energie vo forme ATP (adenosintrifosfát). Tento proces tvorby energie ale vytvára obrovské množstvo voľných radikálov, ktoré následne poškodzujú funkciu mitochondrií. V tomto smere astaxanthin dokáže ochrániť mitochondrie pred poškodením, čím zachováva ich schopnosť produkovať energiu.

Vedeli ste, že…

…prírodný astaxanthin je rozpustný v tukoch aj vo vode? Vďaka tomu sa dokáže ľahko dostať do bunky a tým ochrániť celú bunku. astaxanthin tiež zvyšuje produkciu imunoglobulínov.

Aké vedľajšie účinky môže mať užívanie astaxanthinu?

Astaxanthin je všeobecne považovaný za bezpečný doplnok výživy, no v niektorých prípadoch sa predsa len môžu vyskytnúť vedľajšie účinky. Je preto dôležité brať do úvahy individuálne reakcie organizmu a dodržiavať odporúčané dávkovanie. Niektoré vedľajšie účinky astaxanthinu môžu zahŕňať:

  • Zmena farby pokožky - v prípade nadmerného užívania astaxanthinu môže dôjsť ku „karotenodermii“, čo je zmena farby kože na oranžovú. Táto reakcia je však zriedkavá a vyskytuje sa len pri veľmi vysokých dávkach.
  • Tráviace problémy - u niektorých ľudí môže užívanie astaxanthinu spôsobiť tráviace ťažkosti (bolesti brucha, hnačka, vracanie…), ale aj tieto prípady sú zriedkavé. V prípade vzniku týchto nepríjemných príznakov by malo byť užívanie prerušené a konzultované s lekárom.
  • Alergické reakcie - ako s každým doplnkom stravy, aj pri užívaní astaxanthinu sa môže dostaviť alergická reakcia (vyrážky, svrbenie, opuchy…). Rovnako i v prípade vzniku alergických príznakov je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.
  • Červená stolica - pri koncentrovaných dávkach konzumovaných v priebehu času astaxanthin spôsobuje červenú stolicu. Nie je to však pre zdravie nebezpečné.
  • Interakcie s liekmi - astaxanthin môže ovplyvňovať niektoré lieky, najmä tie, ktoré majú vplyv na krvný tlak. Ak užívate tieto lieky, poraďte sa s lekárom.

Ako užívať astaxanthin

Astaxanthin sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách, najmä v rybách ako losos, pstruh či krevety. Konzumáciou týchto potravín síce môžete prispieť k prirodzenému príjmu astaxanthinu, ale to nemusí vždy stačiť. Hlavne ak nemáte radi ryby alebo morské plody. 

Napríklad jeden filet z lososa obsahuje asi pol miligramu astaxanthinu, čo znamená, že by ste museli zjesť 12 filetov, aby ste získali aspoň 6 miligramov (priemerná odporúčaná denná dávka). 

Najčastejšie sa preto astaxanthin dostáva do organizmu formou výživových doplnkov. Tieto doplnky sú zvyčajne dostupné vo forme kapsúl alebo tabletiek. Pamätajte, že odporúčané dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od značky a konkrétneho produktu, preto je dôležité dodržiavať pokyny na obale výrobku alebo odporúčania lekára. Vždy uprednostnite antaxanthin z prírodného zdroja, napríklad z mikrorias.

Vedeli ste, že…

…syntetický astaxanthin bol vyvinutý na kŕmenie chovaných lososov, aby im dodal peknú oranžovú farbu? Tieto syntetické formy astaxanthinu sú však približne 20 až 30 krát menej účinné, ako je ich prírodná forma odvodená z rias.

V rámci ponuky výživových doplnkov s obsahom astaxanthinu u nás na e-shope Vitaherbals nájdete tieto produkty vo forme gélových kapsúl, a to v tej najvyššej prémiovej kvalite. Certifikovaný výrobca (Nutrex Hawaii), s ktorým spolupracujeme, pri výrobe zohľadňuje aj ekologický prístup. Mikroriasy, z ktorých sa produkuje astaxanthin, pochádzajú z ľudskou činnosťou nedotknutej oblasti pobrežia Kona na ostrove Havaj.

Výživové doplnky vo Vitaherbals 

Z našej ponuky výživových doplnkov s obsahom astaxanthinu pre vás vyberáme nasledovné:

Astaxanthin na predaj - výživový doplnok

Nutrex Hawaii, BioAstin Havajský Astaxanthin 4 mg - havajský astaxanthin je jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov na svete s priaznivými účinkami na imunitu, kĺby, pokožku, srdce a oči. Pomáha aj pri regenerácii po cvičení a udržiava zdravie pokožky počas vystavenia UV/slnečnému žiareniu. Produkt neobsahuje sóju, lepok, laktózu, kvasnice, kukuricu a ani pšenicu. Rovnako neobsahuje pesticídy, herbicídy a umelé farbivá. Odporúčané dávkovanie: 1-3 kapsuly denne s jedlom. Obsah balenia: 120 gélových kapsúl.

Astaxantín na predaj - výživový doplnok

Nutrex Hawaii, BioAstin Havajský Astaxanthin 12 mg - produkt s priaznivými účinkami na imunitu, kĺby, pokožku, srdce a oči, ako aj na regeneráciu po cvičení. Výborne chráni bunky pred oxidačným stresom, s čím je spojených množstvo zdravotných benefitov. Obsahuje kyselinu olejovú a vitamín E. Produkt neobsahuje sóju, lepok, laktózu, kvasnice, kukuricu a pšenicu. Rovnako neobsahuje pesticídy, herbicídy a umelé farbivá. Odporúčané dávkovanie: 1 kapsula denne s jedlom. Obsah balenia: 50 gélových kapsúl.

Poznámka

Pokiaľ trpíte špecifickým zdravotným problémom, odporúčame vám užívať maximálnu dávku 12 mg astaxanthinu denne. Po mesiaci môžete znížiť užívanie na 4-8 mg denne, ak to uznáte za vhodné. Ak užívate astaxanthin ako prostriedok na udržanie zdravia, odporúčame 4-6 mg denne.

Záver

Astaxanthin (astaxantín) je silný antioxidant s mnohými pozitívnymi účinkami a zdravotnými benefitmi. Nachádza sa v rôznych mikroorganizmoch, riasach, rybách a niektorých morských plodoch. Jeho schopnosť chrániť bunky pred oxidačným stresom a podporovať rôzne aspekty zdravia, ako je srdce, oči, či pokožka, ho robí veľmi cenným výživovým doplnkom. Pri výbere výživových doplnkov s astaxanthinom je dôležité voliť renomované značky, ktoré sú zárukou kvality a ich produkty sa opierajú o vedecký výskum.

Navštívte našu webovú stránku a objavte široký sortiment produktov, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť optimálne zdravie. Vyberte si u nás vo Vitaherbals z kvalitných výživových doplnkov s obsahom silného antioxidantu astaxanthinu a začnite podporovať svoje zdravie už dnes. 

Pre nákup astaxanthinu navštívte našu kategóriu: Antioxidanty

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/carotenoids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/

https://www.vitaherbals.sk/vitamin-c

https://www.vitaherbals.sk/vitamin-e

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914908002191

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8989909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730289/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680436/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139515/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2