Čaga sibírska: účinky, užívanie a najlepšie výživové doplnky

Čaga sibírska: účinky, užívanie a najlepšie výživové doplnky

Čaga sibírska (lat. Inonotus obliquus), známa aj pod názvom Chaga alebo Ryšavec šikmý, je jedným z najzaujímavejších prírodných darov, ktorými nás obdarovala ďaleká Sibír. Tento hubovitý parazitický druh je pre svoje výnimočné vlastnosti a účinky na zdravie obľúbený nielen v ľudovej medicíne, ale stáva sa tiež predmetom záujmu modernej vedy a výskumu. Medzi to najdôležitejšie patrí posilnenie imunitného systému, podpora vitality či pomoc pri ťažkých ochoreniach, ako sú rakovina alebo srdcovocievne ochorenia. V našom článku sa dozviete všetko potrebné, aby ste si vybrali ten najlepší výživový doplnok a užívali ho na konkrétny zdravotný problém správne. 

Krátke predstavenie Čagy sibírskej

Čaga sibírska, tiež známa ako Chaga, je huba, ktorá rastie na brezových stromoch v severných oblastiach Eurázie, predovšetkým v sibírskych lesných porastoch. Jej vzhľad je charakteristický svojou tmavou a nepravidelnou textúrou. Výrazne kontrastuje s jasnými farbami svojho hostiteľského stromu. Jej plodné teleso môže dosahovať priemer až 30 cm.

Čaga sa vyznačuje schopnosťou absorbovať živiny z hostiteľského stromu, čo vedie k tvorbe bioaktívnych zlúčenín s rôznymi liečivými vlastnosťami. Tieto zlúčeniny z nej robia predmet záujmu v oblasti vedy a zdravotnej starostlivosti. Čaga sibírska je zároveň dôležitou súčasťou ekosystémov boreálnych lesov (tajga), kde hrá dôležitú úlohu v rozklade dreva a výžive mnohých živočíchov.

Čaga sibírska huba (Ryšavec šikmý)

Aké účinky má Chaga na zdravie?

Huba Chaga obsahuje veľké spektrum bioaktívnych zlúčenín. Z nich najdôležitejšie zahŕňajú polysacharidy, polyfenoly a triterpenoidy. Polysacharidy sú látky, ktoré  podporujú imunitný systém a zlepšujú trávenie. Polyfenoly majú zase silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením. A o triterpenoidoch je známe, že majú protizápalové a ochranné účinky na pečeň a srdce. 

Pozrieť produkty s obsahom chagy

Medzi najdôležitejšie prospešné účinky Chagy patria hlavne nasledovné:

1. Podporuje zdravie srdca a ciev

Čaga sibírska sa vyznačuje schopnosťou podporovať zdravie srdca a ciev vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam. Antioxidanty v nej obsiahnuté pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čím chránia bunky pred poškodením, zlepšujú pružnosť cievnych stien a podporujú správnu cirkuláciu krvi. Tým táto huba znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a vysokého krvného tlaku.

2. Podporuje trávenie

Čaga obsahuje polysacharidy, vlákninu a enzýmy, ktoré podporujú zdravé trávenie a reguláciu črevnej mikroflóry. Tým sa zlepšuje činnosť tráviacich orgánov. Preto vám Čaga pomôže ak trpíte častými zápchami, hnačkou, ale aj pri vážnejších ochoreniach, napríklad pri celiakii. 

3. Ochraňuje pečeň

Triterpenoidy obsiahnuté v Čage majú potenciál chrániť pečeň pred poškodením a podporovať jej regeneráciu. Tento účinok je dôležitý pre zachovanie zdravia pečene a jej funkcií, čo má významný, pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu.

4. Podporuje imunitný systém a má protizápalový efekt

Čaga je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami a schopnosťou posilniť imunitný systém. Tieto účinky sa spájajú s obsahom polysacharidov, ktoré podporujú produkciu imunitných buniek tým, že stimulujú produkciu bielych krviniek. To samozrejme prispieva k znižovaniu zápalu v tele.

Vedeli ste, že…

…fenolové zlúčeniny pomáhajú organizmu bojovať proti viacerým vírusovým ochoreniam? Extrakt z huby Čagy preukázal antivírusové účinky napríklad na vírus HIV typu 1. Dokonca rôzne experimenty potvrdili aj protizápalové pôsobenie proti vírusu hepatitídy C.

5. Reguluje hladinu cukru v krvi

Polysacharidy a polyfenoly obsiahnuté v Čage majú prospešný vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. Táto huba dokáže zvýšiť hladinu inzulínu a znížiť hladinu glukózy. Ide o dôležitý účinok pre ľudí s cukrovkou (najmä diabetes 2. typu) a ľudí s rizikovými faktormi spojenými s metabolickými poruchami.

6. Prispieva k dlhovekosti

Vzhľadom na jej antioxidačné vlastnosti sa predpokladá, že huba Čaga môže prispievať k dlhovekosti tým, že chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a znižuje riziko vzniku rôznych chorôb spojených s vekom.

7. Odstraňuje únavu a podporuje vitalitu

Čaga je tiež považovaná za adaptogén, čo znamená, že dokáže pomôcť organizmu zvládať stres a tým zlepšiť celkovú vitalitu. Tento účinok je preto prospešný najmä pre zníženie únavy a zlepšenie energie a výkonnosti. To ocenia napríklad športovci, alebo ľudia, ktorí trpia chronickou únavou.

8. Podporuje zdravie pleti a vlasov

Antioxidačné vlastnosti Čagy pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo prispieva aj k zachovaniu mladistvého vzhľadu pleti a zdravých vlasov. Čaga tiež obsahuje vitamíny a minerály, ako je zinok a vitamín D, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky a vlasov. Pravidelné užívanie Čagy sibírskej preto pomáha zlepšiť stav pleti, zvýšiť jej hydratáciu a elasticitu, a tiež podporiť rast zdravých vlasov.

Vedeli ste, že…

…užívanie Čagy vykazuje veľmi dobré účinky pri liečbe kožných ochorení, ako je napríklad psoriáza alebo atopický ekzém?

9. Podporuje funkciu štítnej žľazy

Adaptogénne vlastnosti Čagy majú pozitívny vplyv aj na štítnu žľazu. Lepšie vyrovnávanie sa so stresom totiž pomáha regulovať hladinu hormónov. Tým sa lepšie udržiava celková hormonálna rovnováha v tele. Okrem toho Čaga obsahuje rôzne minerály a stopové prvky, ako je napríklad jód, ktoré sú dôležité pre zdravie štítnej žľazy a jej správnu funkciu.

10. Pomáha pri liečbe onkologických ochorení

Niektoré výskumy preukázali, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti Čagy pomáhajú v boji proti určitým typom rakoviny. Ide tu najmä o látky, ako sú napríklad kyselina betulínová a triterpenoidy. Tie majú schopnosť brzdiť rast nádorových buniek tým, že v nich podporujú proces apoptózy. 

Prirodzene, treba ale vziať do úvahy, že Čaga sibírska nie je liekom na rakovinu a nenahradí štandardnú onkologickú liečbu.  

Má Čaga sibírska vedľajšie účinky?

Čaga sibírska sa považuje za bezpečnú a u väčšiny ľudí sa neprejavujú vedľajšie účinky. Mali by ste byť ale opatrní, ak trpíte konkrétnym zdravotným problémom, ktorý sa týka zrážanlivosti krvi. Spozornieť by ste mali aj pri autoimunitných ochoreniach. V týchto prípadoch sa radšej poraďte so svojim lekárom.

Poznámka

Pokiaľ sa chystáte na operáciu, prestaňte užívať Čagu aspoň dva týždne pred zákrokom a tiež aj po. 

Môžu Chagu užívať aj deti a môže sa užívať v tehotenstve?

Je dôležité mať na pamäti, že informácie o bezpečnosti užívania Čagy sibírskej u detí a tehotných žien, sú pomerne obmedzené. Z toho dôvodu by deti a tehotné ženy mali užívanie Čagy vždy konzultovať s lekárom. Deti do 10 rokov by ju nemali užívať vôbec. Pamätajte, že deti a tehotné ženy majú odlišné potreby a citlivosť na lieky i výživové doplnky.

Užívanie Čagy sibírskej

Čagu je možné užívať rôznymi spôsobmi, čo vám umožňuje vybrať si taký spôsob, ktorý vám bude vyhovovať najviac. Medzi najbežnejšie spôsoby užívania Čagy patria:

  • Extrakt - tieto extrakty môžu byť vyrobené pomocou vody, alkoholu alebo iných rozpúšťadiel, ktoré získavajú živiny z Čagy. Pri dávkovaní sa vždy riaďte informáciami z príbalového letáku.
  • Prášok - Čaga sa môže tiež užívať vo forme prášku, ktorý sa dá jednoducho pridávať do nápojov, smoothies, či jedál.
  • Čaj - tradičným spôsobom konzumácie Čagy je forma čaju. Čaga sa varí v horúcej vode a lúhuje sa, aby sa uvoľnili jej aktívne zložky.
  • Tinktúra - je extrakt Čagy získaný maceráciou v alkohole. Tento spôsob konzumácie môže byť vhodný pre tých, ktorí preferujú silnejšiu formu extraktu.
  • Kapsule - pre jednoduché a presné dávkovanie je možné Čagu užívať aj vo forme kapsúl alebo tabletiek. Tento spôsob je praktický a pohodlný.

Huba chaga

TIP

Pri príprave čaju zalejte Čagu studenou vodou a postupne ju nechajte priviesť do varu. Následne ju povarte približne 10 minút a ďalších aspoň 15 minút ju nechajte lúhovať. Takto pripravený čaj sa odporúča piť dvakrát denne. Množstvo sypaného čaju na prípravu by malo byť uvedené na príbalovom letáku.

Odporúčané výživové doplnky od Vitaherbals: Vyberte si najlepšiu Chagu

U nás vo Vitaherbals sa zaväzujeme k poskytovaniu tých najkvalitnejších výživových doplnkov, ktoré podporujú celkové zdravie a pohodu. Naša filozofia je postavená predovšetkým na spojení prírodných zložiek s vedecky overenými metódami výroby. Tým sa zabezpečuje maximálnu účinnosť a bezpečnosť nami ponúkaných produktov. Prirodzene, snažíme sa tiež našich zákazníkov transparentne informovať o všetkých aspektoch ich užívania.

Rovnako Vitaherbals spolupracuje iba s takými renomovanými výrobcami v oblasti výživových doplnkov, ktorí sú známi svojou dôkladnosťou, kvalitou zdrojov pre výrobu a ekologickou udržateľnosťou výroby. Dodržiavajú prísne normy a postupy bezpečnosti, aby zabezpečili, že ich produkty sú úplne bezpečné a účinné.

V našom e-shope Vitaherbals nájdete nasledovné výživové doplnky s obsahom Čagy:

Herbavia Chaga extrakt

Herbavia chaga extrakt: #1 Najlepšia čaga sibírska

Pozrieť produkt

Herbavia je na trhu už od r. 1999. Filozofia spoločnosti spočíva v starostlivom výbere a kombinovaní bylín tak, aby sa predišlo možným kontraindikáciám. Niektoré ich výživové doplnky sú obohatené aj o vitamíny, minerály a ďalšie dôležité zložky. To uľahčuje vstrebávanie účinných látok do organizmu.

Tento výživový doplnok je cenený pre vysoký obsah bioaktívnych látok. Pomáha najmä pri podpore imunitného systému, normalizácii hladiny cholesterolu a ponúka široké spektrum harmonizačných účinkov. Dávkovanie: 1 - 2 kapsúl denne. Maximálne účinky dosiahnete pri dlhodobom užívaní. Obsah balenia: 60 kapsúl.

Výhody

  • výborný prostriedok na zachovanie vitality a posilnenie organizmu,
  • podporuje celkový pohodový životný štýl,
  • prírodný zdroj betaglukánov,
  • vysoká koncentrácia účinných látok,
  • bez obsahu prídavných látok.

Nevýhody

  • žiadne, pozor ale pri autoimunitných ochoreniach a poruchách zrážanlivosti krvi.

Gramme-Revit Tebexerol® Immunoxel

Gramme Revit Tebexerol: #2 Najlepšia chaga

Pozrieť produkt

Gramme-Revit GmbH sa špecializuje na výrobu vysokokvalitných doplnkov stravy, kozmetických produktov a biotechnologických produktov. Vyrába ich s dôrazom na vedu a výskum. Ich jedinečné produktové formulácie sa zameriavajú na podporu zdravého životného štýlu a podporu samoregeneračných procesov v tele.

Ide o výživový doplnok, ktorý účinne podporuje telo v boji proti infekciám, vírusom a rakovine. Navyše pomáha detoxikovať organizmus a chrániť pečeň. Jeho účinnosť sa preukázala aj v znížení prípadov otravy liekmi. 

Je vynikajúcim partnerom pri redukcii vedľajších účinkov chemoterapie, rádioterapie a podobných liečebných postupov v boji proti rakovine. Poskytuje podporu v prípadoch zníženej imunity u pacientov užívajúcich dlhodobo kortikosteroidy, antibiotiká, či dokonca pri závažných prípadoch infekcií.

Výhody

  • vysoká koncentrácia účinných látok,
  • vysoká vstrebateľnosť účinných látok,
  • rýchla absorpcia organizmom,
  • prírodné zloženie,
  • nižšia spotreba liekov,
  • jednoduché užívanie.

Nevýhody

  • pozor pri autoimunitných ochoreniach a poruchách zrážanlivosti krvi,
  • obsahuje cukor.

Záver

Účinky Čagy sibírskej sa prejavujú širokým spektrom prospešných vlastností, medzi ktoré patrí podpora imunitného systému, ochrana pečene, regulácia hladiny cukru v krvi, zdravie srdca a ciev, protizápalové účinky, podpora pri nádorových ochoreniach a mnohé ďalšie. Tieto pozitívne účinky robia z Čagy dôležitý výživový doplnok, ktorý prispieva k celkovému zdraviu, pohode a vitalite.

Ak hľadáte výživové doplnky, ktoré podporujú celkové zdravie a pohodu, neváhajte vyskúšať produkty v našej ponuke Vitaherbals. Navštívte našu webovú stránku ešte dnes a objavte široký sortiment kvalitných výživových doplnkov pre vaše zdravie a pohodu. Vykročte tou správnou nohou smerom ku zdraviu!

Našu ponuku chagy nájdete v kategóriach: Chaga extrakt a Medicinálne huby.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10154587/

https://sayanchaga.com/should-you-give-chaga-to-children/

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/herbavia-chaga-extrakt-60-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/gramme-revit-tebexerol-r-immunoxel-na-podporu-oslabeneho-imunitneho-systemu-500-ml

https://www.vitaherbals.sk/chaga

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty3