Čo pomáha na lupiny vo vlasoch: Praktické tipy na prevenciu a liečbu

Trápila vás niekedy otázka, čo pomáha na lupiny? Pravdepodobne áno. Lupiny sú totiž otravným a nepríjemným problémom, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí. V našom článku vám preto prinášame praktické tipy na prevenciu a liečbu lupín, aby ste sa mohli zbaviť tohto nepríjemného stavu vlasov. Odhaľte s nami účinné spôsoby, ako sa postarať o svoju pokožku hlavy a užiť si zdravé, lesklé vlasy bez lupín.

Čo sú lupiny?

Lupiny, známe aj ako seboroická dermatitída, sú dermatologickým ochorením, ktoré postihuje pokožku hlavy a môže sa prejaviť aj na iných častiach tela. Tento stav je spôsobený nadmernou tvorbou mazu (sebum) na pokožke hlavy, ktorý sa spája so zbytkami mŕtvych kožných buniek a tvorí viditeľné lupiny.

Charakteristickými príznakmi lupín sú drobné, biele alebo žltkasté lupienky, ktoré sa objavujú pri vlasových korienkoch a môžu sa ľahko odstrániť česaním alebo škrabaním. Často sú sprevádzané svrbením, čo je nepríjemné a otravné.

Farmakologická liečba lupín sa zameriava na zmiernenie príznakov a zlepšenie stavu pokožky hlavy. Medzi bežné metódy patria používanie špeciálnych šampónov a liekov s antimykotickými alebo keratolytickými účinkami, ktoré pomáhajú normalizovať kožnú flóru a znížiť tvorbu lupín.

TIP

Ak trpíte problémom s lupinami, je vhodné to konzultovať s dermatológom alebo odborníkom na pokožku, aby ste zistili presnú príčinu a získali odporúčania na efektívnu liečbu a prevenciu tohto ochorenia.

Príčiny vzniku: Čo spôsobuje lupiny vo vlasoch?

Príčiny vzniku lupín sú multifaktoriálne a zahŕňajú kombináciu vnútorných a vonkajších faktorov. Tieto faktory spôsobujú nadmernú proliferáciu kožných buniek a zvýšenú produkciu mazu, čo prispieva k tvorbe lupín. 

Najčastejšie príčiny vzniku lupín môžeme sumarizovať nasledovne:

  • Nadmerná produkcia mazu - nadmerné vylučovanie mazu z mazových žliaz na pokožke hlavy vytvára ideálne prostredie pre rast mikroorganizmov, ktoré sú považované za jeden z hlavných spúšťačov lupín.
  • Prítomnosť Malassezia furfur - tento kvasinkový druh sa prirodzene vyskytuje na pokožke, ale jeho nadmerná reprodukcia spôsobuje podráždenie pokožky a tvorbu lupín.
  • Nadmerná proliferácia kožných buniek - porucha v regulácii tvorby kožných buniek spôsobuje nadmernú tvorbu šupinatých lupín.
  • Hormonálne zmeny - najmä počas puberty, menštruácie alebo tehotenstva. Tieto zmeny ovplyvňujú tvorbu mazu na pokožke hlavy a tým aj tvorbu lupín.
  • Stres a emocionálny tlak - ovplyvňujú fungovanie imunitného systému a tým prispievajú k tvorbe lupín.
  • Genetika - genetická predispozícia hrá dôležitú úlohu pri náchylnosti jednotlivcov na vznik lupín.
  • Nesprávna strava - niektoré potraviny bohaté na tuky a cukry majú nepriaznivý vplyv na zdravie pokožky hlavy a tým prispievajú k tvorbe lupín.
  • Používanie agresívnych vlasových výrobkov - niektoré šampóny a produkty na vlasy obsahujú agresívne chemikálie, ktoré dráždia pokožku a spôsobujú lupiny.

Poznámka

Je dôležité si uvedomiť, že lupiny sú individuálnym problémom a príčiny ich vzniku sa u jednotlivcov môžu líšiť. 

Ako spoznáte, že máte lupiny?

Lupiny majú charakteristické príznaky, ktoré ich robia relatívne ľahko rozpoznateľnými. Ich rozpoznanie závisí najmä od typu lupín, avšak konečná diagnóza a ich potvrdenie si vyžadujú konzultáciu s dermatológom alebo odborníkom na pokožku.

Suché lupiny

Suché lupiny sú jemné, drobné šupinky, ktoré sa objavujú na pokožke hlavy a môžu byť viditeľné pri vlasových korienkoch. Tieto lupiny sa ľahko odlupujú a môže ich sprevádzať mierny svrbenie. Sú zvyčajne bieložlté a rozptyľujú sa medzi vlasmi.

Mastné lupiny

Mastné lupiny sú väčšie, tukovité a žltkasté šupinky, ktoré môžu byť prilepené na pokožku hlavy a ťažko sa odstraňujú česaním. Tento typ lupín je zvyčajne sprevádzaný silným svrbením a zanecháva mastné stopy na vlasoch.

TIP

Liečba lupín sa zameriava na konkrétny typ lupín a môže zahŕňať použitie špeciálnych šampónov alebo liekov s antimykotickými alebo keratolytickými účinkami, ktoré pomáhajú normalizovať pokožku hlavy a zmierniť tieto príznaky.

Čo pomáha na lupiny - domáce liečebné metódy a rady

Zmierniť problém s lupinami môžete okrem už zmienenej liečby liekmi aj vhodnou starostlivosťou o pokožku hlavy pomocou domácich liečebných metód a prírodných prostriedkov. V tomto smere je najdôležitejším krokom vyhnúť sa šampónom, čo spôsobujú lupiny.

Používajte iba špeciálne šampóny, ktoré sú formulované pre lupiny a seboroickú dermatitídu. Obsahujú totiž antimykotické alebo keratolytické zložky, ktoré pomáhajú odstraňovať lupiny a zlepšujú stav pokožky hlavy.

Okrem toho sú v boji proti lupinám účinné aj prírodné prostriedky. Medzi najúčinnejšie patria:

  • Kokosový olej - aplikujte ho na pokožku hlavy a nechajte pôsobiť aspoň hodinu pred umytím. Kokosový olej má protizápalové a hydratačné vlastnosti, ktoré tiež zmierňujú svrbenie a sucho spojené s lupinami.
  • Tea tree olej - má výborné antimykotické vlastnosti a pomáha znižovať nadmernú produkciu mazu a tým bojovať proti mikroorganizmom, ktoré spôsobujú lupiny. Rozrieďte ho s nosným olejom, napríklad kokosovým alebo jojobovým, a aplikujte na pokožku hlavy.
  • Aloe vera gél - má upokojujúce účinky na pokožku a zmierňuje svrbenie a podráždenie spojené s lupinami. Nanášajte si však na pokožku hlavy iba čistý aloe vera gél.

Správna starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy zahŕňa:

  • Pravidelné umývanie vlasov - umývajte si vlasy pravidelne, ale zase nie príliš často, aby ste si nevysušovali pokožku hlavy.
  • Vyhýbanie sa veľmi horúcej vode - pri umývaní vlasov používajte iba teplú, prípadne vlažnú vodu. Horúca voda vysušuje pokožku.
  • Vyhýbanie sa agresívnym produktom na vlasy - najmä šampónom a kondicionérom, ktoré obsahujú agresívne chemikálie. Dráždia pokožku hlavy.
  • Masáže hlavy - pravidelné masáže pokožky hlavy zlepšujú cirkuláciu krvi a tým podporujú zdravie vlasov a pokožky.
  • Zdravú stravu - zahrňte do svojej stravy potraviny bohaté na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny.

Prírodné šampóny, ktoré pomáhajú proti lupinám

Pri výbere najlepšieho šampónu proti lupinám, je dôležité zvoliť vhodný prípravok, ktorý obsahuje účinné zložky na boj proti lupinám a zároveň rešpektuje zdravie pokožky hlavy. Preto si skontrolujte zloženie šampónu a uistite sa, že tieto účinné zložky obsahuje. Napríklad tea tree olej, kokosový olej, aloe vera alebo eukalyptus. Pre viac informácií ohľadne výberu prírodnej kozmetiky si prečítajte náš článok: Ktorá prírodná kozmetika je pre vás najlepšia?

Zvoľte si iba taký šampón, ktorý neobsahuje agresívne chemikálie, parabény, sírany a umelé farbivá, aby ste minimalizovali podráždenie pokožky hlavy. Odporúča sa najprv vyskúšať šampón na malom mieste na pokožke hlavy, aby ste zistili, či ju nevysušuje a nedráždi.

Prírodný šampón proti lupinám

V našom e-shope Vitaherbals.sk vám ponúkame krémový šampón proti lupinám Eukalyptus Centifolia, ktorý je špeciálne vyvinutý pre citlivú pokožku hlavy s lupinami. Obsahuje iba biologicky odbúrateľné a ultrajemné organické zložky, ktoré umývajú vlasy bez poškodenia. Hlavnou zázračnou zložkou proti lupinám je 100% prírodná zložka z kôry Ziziphus joazeiro.

Ako predchádzať lupinám vo vlasoch?

V rámci preventívnych opatrení je, okrem používania vhodných vlasových produktov hlavne na prírodnej báze a pravidelnej starostlivosti o vlasy, veľmi dôležité aj vyvážené stravovanie. Strava by v tomto smere mala byť bohatá na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny.

Z minerálov sa zamerajte hlavne na selén a zinok, ktoré prispievajú k udržiavaniu zdravého stavu vlasov. Z vitamínov je veľmi dôležitý vitamín B, ktorý podporuje nielen normálny stav vlasov, ale aj nechtov a pokožky. 

Tieto látky nájdete hlavne v semenách a orechoch, v červenom mäse, rybách, ale napríklad aj vo vajciach. Prirodzene, ak nemáte istotu, že prijímate tieto látky zo stravy, je ideálne dopĺňať tieto živiny aj pomocou výživových doplnkov na zdravé vlasy a pokožku. 

Vedeli ste, že…

…naši predkovia riešili prevenciu proti lupinám pomocou odvaru z harmančekových kvetov, brezovej vody, žihľavy a nariedeným jablčným octom v pomere 1:1 s vodou?

Vo všeobecnosti, aby ste predišli opakovaniu lupín, je dôležité dodržiavať tieto preventívne opatrenia aj po úspešnej liečbe. Pravidelná starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy, spolu s vhodnou výživou a minimalizáciou stresu, vám pomôžu znížiť riziko opakovania lupín. Ak sa ale problém s lupinami opakovane vracia, konzultujte to s odborníkom, aby sa zistila príčina a navrhla účinná liečba.

Záver

Prevencia a liečba lupín zahŕňajú predovšetkým správnu starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy. Pri hľadaní odpovedí na otázku čo pomáha na lupiny, nám ponúka riešenie príroda. Účinné sú totiž najmä prírodné riešenia, ako šampóny s tea tree olejom či kokosovým olejom. Dôležité je i pravidelné umývanie vlasov, masáže hlavy, vyvážená strava a vyhýbanie sa stresu.

Pre starostlivosť o vaše vlasy a zníženie rizika vzniku lupín, objavte prírodné produkty a šampóny v našej ponuke na Vitaherbals. Naše kvalitné vlasové prípravky sú zamerané priamo na liečbu lupín a poskytujú účinné riešenia pre zdravé vlasy. Navštívte preto náš e-shop Vitaherbals.sk a investujte do krásy vlasov bez lupín ešte dnes!

Našu ponuku prírodnej vlasovej kozmetiky nájdete v kategórii: Vlasová kozmetika

Zdroje:

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview

http://www.antimicrobe.org/new/f08.asp

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23326-dry-scalp

https://www.headandshoulders.co.uk/en-gb/all-articles/greasy-hair-oily-scalp/are-you-worried-about-oily-yellow-dandruff/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/keratolytic-agent

https://www.vitaherbals.sk/p/kremovy-sampon-proti-lupinam-eukalyptus-centifolia-200-ml

https://www.vitaherbals.sk/vlasy-pokozka-nechty

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/vlasova-kozmetika

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.