Čo pomáha na trávenie? Skúste tieto overené tipy!

Čo pomáha na trávenie? V dnešnej uponáhľanej dobe táto otázka trápi čoraz viac ľudí, ktorí sa snažia nájsť účinné spôsoby na podporu svojho tráviaceho systému. Nie všetko však funguje tak ako má. V  našom článku sa preto ponoríme do sveta trávenia a odhalíme vám osvedčené tipy, ktoré vám pomôžu získať úľavu od nepríjemných symptómov. Od stravy a životosprávy až po prírodné riešenia a vhodné návyky, objavte s nami skvelé tipy, ktoré vám umožnia prekonávať tráviace problémy s ľahkosťou. 

Kľúčové faktory ovplyvňujúce trávenie

Trávenie je zložitý proces, ktorý sa odohráva v našom tráviacom systéme (ústa, žalúdok, tenké črevo, pankreas, žlčník, hrubé črevo), pričom zabezpečuje správny rozklad potravy a vstrebávanie živín. Jeho bezproblémové fungovanie je preto kľúčové pre naše celkové zdravie a pohodu. Vo všeobecnosti poznáme niekoľko faktorov, ktoré trávenie ovplyvňujú a preto majú významný dopad na jeho efektivitu. Medzi najdôležitejšie patria:

Kvalita potravín a živín

Výber nutrične bohatých potravín a ich kvalita zohrávajú najdôležitejšiu úlohu pri trávení. Zdravé a vyvážené stravovanie s dostatkom vlákniny, vitamínov a minerálov poskytuje telu potrebné živiny i na podporu správneho trávenia. Naopak, konzumácia príliš veľkého množstva spracovaných potravín a potravín s vysokým obsahom tuku, cukru a chemických prísad, má na tráviaci proces negatívny vplyv.

Mikroflóra a probiotiká

V tráviacom trakte sa nachádza komplexná populácia mikroorganizmov, nazývaná mikroflóra. Táto mikroflóra má dôležitú úlohu najmä pri rozklade potravy a vstrebávaní živín. Jej zdravá rovnováha, hlavne v črevách, je preto nevyhnutná i pre zdravé trávenie. Probiotiká, živé mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v niektorých potravinách alebo výživových doplnkoch, preto posilňujú zdravú mikroflóru a zlepšujú trávenie.

Dostatočný pitný režim

Pitný režim je ďalším dôležitým faktorom ovplyvňujúcim trávenie. Dostatočné množstvo tekutín totiž pomáha udržiavať správnu hydratáciu a pomáha pri pohybe potravy tráviacim traktom. Voda je tiež nápomocná pri rozpúšťaní živín a ich absorpcii do tela. Nedostatok tekutín preto vedie k pocitu smädu, suchých úst, zápche a k celkovému narušeniu tráviaceho procesu.

Vedeli ste, že…

…v tenkom čreve sa odohráva hlavná časť vstrebávania živín? Rozkladajú sa tu sacharidy, bielkoviny a tuky na jednoduché zlúčeniny, ktoré sa následne vstrebávajú do krvného obehu a sú distribuované do celého organizmu. Celý tento proces trávenia je riadený komplexným systémom nervového systému a hormónov.

Aké sú príčiny problémov s trávením?

Problémy s trávením môžu mať rôzne príčiny, avšak najčastejšie sú spojené s nesprávnymi stravovacími návykmi a životným štýlom. Medzi najdôležitejšie patria nasledovné:

  • Nezdravá strava - konzumácia potravín bohatých na tuky, cukry, umelé prísady a nedostatok vlákniny spomaľuje trávenie a spôsobuje problémy, ako je zápcha, nadúvanie či nepríjemné pocity v žalúdku.
  • Nedostatočná fyzická aktivita - nedostatok pohybu a sedavý životný štýl rovnako  spomaľuje trávenie. Naopak, pravidelná fyzická aktivita podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu a zlepšuje trávenie.
  • Stres a emocionálny faktor - mnohé odborné štúdie potvrdili, že aj stres, úzkosť či napätie, môžu mať negatívny vplyv na trávenie. Stres napríklad spôsobuje zvýšenie produkcie žalúdočnej kyseliny (pálenie žáhy), zníženie prietoku krvi do tráviaceho traktu a spomalenie pohybu potravy.
  • Nedostatok hydratácie - nedostatočný príjem tekutín vedie k dehydratácii a zmenám v konzistencii stolice (zápcha).
  • Genetické predispozície - niektoré tráviace ochorenia a poruchy majú genetickú predispozíciu vyskytovať sa v rodinách. Medzi takéto najbežnejšie príklady patrí celiakia, Crohnova choroba, laktózová intolerancia a hemochromatóza
  • Alkohol, cigarety a lieky (antibiotiká) - tieto látky narúšajú črevnú mikroflóru.

Poznámka

Je dôležité mať na pamäti, že každý organizmus je individuálny a preto môže reagovať na tieto faktory rôznym spôsobom. Z toho dôvodu ak trpíte častými problémami s trávením, je najlepšie problém konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby sa spoľahlivo identifikovala príčina a vypracoval sa vhodný plán liečby.

Čo pomôže na zlepšenie trávenia?

Pripravili sme pre vás tie najdôležitejšie spôsoby, ako si zlepšiť trávenie a dať zbohom nepríjemným symptómom ako je hnačka, zápcha či brušné kŕče.

1.Konzumujte vlákninu a dodržiavajte pitný režim

Strava bohatá na vlákninu je základom zdravého trávenia. Vláknina totiž pomáha regulovať črevnú pohyblivosť, čo pozitívnym spôsobom vplýva na celý proces trávenia. Z toho dôvodu zahrňte do svojej stravy celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu a strukoviny. Taktiež nezabudnite na dostatočný príjem vody, ktorá udržuje správnu hydratáciu a tiež zabezpečuje rýchlejšie trávenie.

TIP

Pravidelná fyzická aktivita zrýchľuje trávenie a tým aj celý metabolizmus.

2.Užívajte probiotiká (laktobacily) pre zdravú mikroflóru

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravú mikroflóru v črevách a tým zlepšujú trávenie. Taktiež sa preukázalo, že majú pozitívny vplyv na tráviace funkcie, ako je rozklad potravy, vstrebávanie živín či eliminácia odpadových látok.

V našom e-shope Vitaherbals.sk vám ponúkame rôzne probiotické produkty, ktoré môžete užívať aj preventívne. Z nich vyberáme nasledovné:

Solgar Advanced Multi-Billion Dophilus® - obsahuje až 5 miliárd mikroorganizmov na porciu. Výrobok neobsahuje lepok, pšenicu, mliečne výrobky, sóju, droždie, cukor, sodík, umelú arómu, sladidlá, konzervačné látky a ani umelé farbivá. Pomáha predchádzať plynatosti. Obsah balenia: 60 kapsúl. Dávkovanie: 1 kapsula jeden až dvakrát denne, s jedlom alebo bez jedla alebo podľa pokynov lekára.

Nature Love Probiona komplex probiotiká + Bio Inulín - probiotiká a laktobacily s 20 živými lyofilizovanými bakteriálnymi kultúrami. Pomáha vyrábať vitamín B12 a vitamín K, ktoré tvoria prirodzenú bariéru voči patogénnym mikroorganizmom spôsobujúcim infekcie. Obsah balenia: 180 kapsúl. Dávkovanie: 2 kapsule denne.

NatuRise Darmflora Probi, probiotiká a prebiotiká - vyvážený komplex bakteriálnych kultúr a oligofruktózy ako prebiotika. Výrobok obsahuje 5 kmeňov črevných baktérií tej najvyššej kvality. Vhodné aj na dlhodobé užívanie. Obsah balenia: 90 kapsúl. Dávkovanie: 3x denne 1 kapsulu.

Pamätajte, že hoci je probiotiká možné užívať aj preventívne, všeobecne sa odporúča brať ich hlavne počas choroby, najmä keď beriete antibiotiká. Lieky totiž pôsobia nielen na patogénne baktérie, ale likvidujú aj tie zdraviu prospešné. Počas choroby je ich preto potrebné dopĺňať. Čítať viac o užívaní probiotík: Ako a kedy užívať probiotiká: Pred alebo po jedle?

Pri výbere a užívaní probiotík je dôležité dbať na odporúčanú dávku a pokyny uvedené na obale. Pre pomoc s výberom vhodných probiotík si prečítajte náš článok: Ako si vybrať najlepšie probiotiká?

Vedeli ste, že…

probiotiká a prebiotiká nie je to isté? Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré udržujú bakteriálnu rovnováhu v tele. Naproti tomu prebiotiká sú nestráviteľné druhy vláknin, ktoré sú hnojivom pre probiotiká. Medzi najznámejšie patrí napríklad inulín.

3.Tráviace enzýmy na podporu trávenia

Tráviace enzýmy sú dôležité látky, ktoré pomáhajú rozkladať potravu na jednoduchšie zložky, aby mohli byť následne vstrebávané. Ide hlavne o trávenie tukov, bielkovín a sacharidov prítomných vo varenej a surovej strave. Preto ak máte problémy s trávením, je na zváženie aj príjem tráviacich enzýmov. 

V našej ponuke na e-shope Vitaherbals.sk máte možnosť si zakúpiť Doctor's Best Digestive Enzymes. Ide o špecializovanú receptúru, ktorá ​​poskytuje organizmu enzýmy v presnom zložení tak, aby optimálne pomáhali pri trávení tukov, bielkovín a sacharidov prítomných vo varenej a surovej strave. Obsahuje tiež priateľské baktérie na podporu optimálneho zdravia tráviaceho systému. Obsah balenia: 90 kapsúl. Dávkovanie: 1 kapsula denne.

Čítať viac: Zlepšite si trávenie pri nedostatku tráviacich enzýmov

4.Zvážte výživové doplnky stravy na lepšie trávenie

Okrem probiotík a tráviacich enzýmov dokážu podporiť zdravý tráviaci systém aj vhodne zvolené výživové doplnky. Zvyčajne obsahujú extrakt rôznych liečivých bylín a disponujú zvýšeným obsahom vitamínov a minerálov na podporu trávenia. 

Ich veľkou výhodou je tiež skutočnosť, že často okrem problémov s trávením dokážu zároveň pomôcť aj s inými zdravotnými problémami.

Z našej ponuky e-shopu Vitaherbals.sk pre vás vyberáme nasledovné produkty:

Biotiva Bio extrakt z Artičoky - podporuje zdravie pečene, žlčníka, trávenia, ale aj kardiovaskulárny systém. Produkt je bohatým zdrojom organických kyselín a trieslovín, ktoré efektívne stimulujú tráviace procesy a podporujú detoxikáciu organizmu. Obsah balenia: 150 kapsúl. Dávkovanie: 2 kapsule denne.

Nature Love Pestrec mariánsky + Artičoka extrakt komplex bylín - výživový doplnok s extraktom z plodov pestreca mariánskeho, ktorý sa používa na očistu a zdravú činnosť pečene. Extrakt z artičoky zase pomáha pri rôznych tráviacich ťažkostiach. Obsah balenia: 120 kapsúl. Dávkovanie: 1 kapsula denne.

Biotiva Bio Triphala - bylinný výživový doplnok z troch druhov plodov Amalaki, Haritaki a Bibhitaki, ktorý pozitívne vplýva na tráviace, obehové, močové a dýchacie procesy. Vynikajúco prečisťuje a detoxikuje organizmus. Obsah balenia: 150 kapsúl. Dávkovanie: 2 kapsule denne.

Ako začať – tipy na zlepšenie trávenia 

Ak si chcete zlepšiť trávenie a dať ho do poriadku, existuje niekoľko odporúčaní, ktoré vám s tým efektívne pomôžu:

  • Začnite sa zdravo stravovať - jedzte vyvážené jedlá, ktoré obsahujú dostatok vlákniny, živín a minerálov. Zahrňte do svojej stravy čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, biele mäso a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku.
  • Dodržiavajte pravidelnosť - snažte sa jesť pravidelne v rovnakom čase každý deň.
  • Dbajte na dostatok vlákniny - je dôležitá pre správne trávenie, pretože pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a zabezpečuje plynulý pohyb čriev.
  • Pite dostatok vody - snažte sa piť minimálne 8 pohárov vody denne. V letných mesiacoch aspoň 3-4 l tekutín denne.
  • Obmedzte konzumáciu nezdravých potravín - najmä s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Obmedzte príjem príliš mastných, korenených a smažených jedál.
  • Potravu dôkladne požujte - uľahčuje to trávenie a pomáha telu lepšie využiť živiny.
  • Vyhýbajte sa stresu - skúste metódy relaxácie, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo cvičenie.
  • Pravidelne cvičte - aspoň 30 minút denne, napríklad chôdzou, behom, plávaním alebo bicyklovaním.
  • Dodržiavajte primerané porcie - menšie porcie sa ľahšie trávia.

Záver

Správne trávenie je dôležité pre naše celkové zdravie a pohodu. Na zlepšenie trávenia sa odporúča dodržiavať vyváženú stravu, jesť pomaly a pravidelne, a tiež sa vyhýbať stresu a fyzickej nečinnosti. 

Svoje trávenie si zlepšíte aj užívaním probiotík, tráviacich enzýmov a výživových doplnkov. Zahrňte ich do svojej životosprávy a užite si zdravé trávenie. Skúste ich a uvidíte zlepšenie!

Všetky produkty na podporu trávenia nájdete v našej kategórii: Trávenie a metabolizmus 

FAQ (Často kladené otázky)

Ako sa dať do poriadku v prípade hnačky?

Najdôležitejším krokom je dbať na dostatočnú hydratáciu organizmu - pitie dostatočného množstva vody a elektrolytových nápojov. Dodržiavajte diétu (príjem diétnych potravín) a vyhnite sa mastným, korenistým alebo sladkým jedlám. Dôležité je tiež konzumovať potraviny alebo výživové doplnky bohaté na probiotiká, aby sa obnovila zdravá črevná mikroflóra. 

Čo pomáha na trávenie v prípade zápchy?

Najdôležitejším bodom je dbať na pravidelnú konzumáciu vlákniny, ktorú nájdete v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Je tiež dôležité piť dostatočné množstvo vody, aby sa vláknina mohla vstrebávať a tým podporovať pohyb čriev. Pomôže aj fyzická aktivita, ako je cvičenie alebo pravidelné prechádzky.

Čo spôsobuje nadúvanie a plynatosť?

Za nadúvaním a plynatosťou stojí niekoľko faktorov. Jedným z hlavných dôvodov je konzumácia potravín, ktoré spôsobujú tvorbu plynu počas trávenia (strukoviny, cibuľa, brokolica, kapusta…). Iné príčiny zahŕňajú nadmerné prehĺtanie vzduchu, stres, nedostatok pohybu, intoleranciu laktózy alebo malabsorpciu niektorých sacharidov. Pre zníženie nadúvania sa odporúča jesť pomaly, vyhnúť sa jedlu, ktoré vám spôsobuje problémy, a vylúčiť možné alergie alebo intolerancie.

Ako zlepšiť trávenie prirodzenými prostriedkami?

Ak si chcete zlepšiť trávenie prirodzenými prostriedkami, existuje niekoľko užitočných tipov. Prvým je dodržiavať vyváženú stravu bohatú na vlákninu, ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhýbajte sa mastným, korenistým a ťažko stráviteľným potravinám. Dôležité je tiež piť dostatočné množstvo vody a vyhnúť sa prehĺtaniu vzduchu pri jedle. Na podporu trávenia tiež môžete vyskúšať bylinky, ako je mäta pieporná, zázvor, fenikel alebo škorica.

Je tiež dôležité venovať pozornosť stravovacím návykom - jesť pomaly, dobre prežúvať potravu a vyhnúť sa prejedaniu. Prirodzene, treba dbať aj na pravidelnú fyzickú aktivitu.

Zdroje:

https://familydoctor.org/changing-your-diet-choosing-nutrient-rich-foods/

https://perfectday.com/blog/meet-the-flora/

https://www.henryford.com/blog/2021/07/how-stress-affects-digestion

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemochromatosis/symptoms-causes/syc-20351443

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/nature-love-probiona-komplex-bio-inulin-180-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/naturise-darmflora-probi-90-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/doctor-s-best-digestive-enzymes-traviace-enzymy-90-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/doctor-s-best-nattokinaza-2000-f-u-270-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-extrakt-z-articoky-150-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/nature-love-pestrec-mariansky-articoka-extrakt-komplex-bylin-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-triphala-150-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/travenie-a-metabolizmus

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty5