Čo vieme o artičokoch a ich zdravotných účinkoch?

Hoci artičoky poznáme najmä ako zeleninu v pizzi, skrýva toho v sebe omnoho viac ako len lahodnú chuť. Rastlina pochádza zo Stredomoria, pričom liečivé účinky artičokov sú známe už celé stáročia. Medzi jej zdravotné benefity patrí napríklad znižovanie hladiny cukru v krvi, zlepšenie trávenia či podpora činnosti srdca a pečene. Viac o blahodárnych účinkoch artičokov na ľudský organizmus si povieme v našom článku.

Čo vieme o artičokoch?

Artičoka (artičoka zeleninová) odborne (Cynara cardunculus L.) pochádza zo severnej Afriky a patrí k astrovitým rastlinám. Síce vyzerá ako bodliak, no má krásne dekoratívne fialové okvetie. Z toho dôvodu sa artičoka často pestuje aj ako izbová rastlina. Artičoky sú zrelé tesne pred vykvitnutím.

Prirodzene, artičoka sa najčastejšie spája s gastronómiou. Rastlina si však vyžaduje dostatok svetla a v našich podmienkach preto dorastie iba v skleníku. Avšak dôležitejšie je, že má zároveň aj silné liečivé účinky. Vysoký obsah vitamínov, vlákniny či minerálov, ju priam predurčuje na široké medicínske využitie. Najmä v súvislosti s detoxom, a to ako súčasť extraktov určených na detoxikáciu.

Podieľa sa tiež na správnom vylučovaní žlče - pôsobí ako prevencia žlčových kameňov. Zároveň má aj podporný účinok pri vylučovaní moču, čo znamená, že pomáha i pri mnohých urologických problémoch. Artičoka tiež patrí k rastlinám, ktoré významnou mierou prispievajú k zlepšeniu trávenia a znižovaniu hladiny cukru v krvi. 

A to z dôvodu vysokého obsahu vlákniny (inulínu) - v sto gramoch artičoky je až 5,4 gramov vlákniny. Preto ak potrebujete schudnúť, len ťažko hľadať vhodnejšiu zeleninu do svojho jedálnička. Pamätajte ale, že artičoky majú tuhšiu konzistenciu. Preto ich nie je vhodné konzumovať v surovom stave.

Vedeli ste, že…

…sušené listy artičoky sa predávajú aj ako čaj? Má silné močopudné účinky a preto je ideálny pri nevoľnosti a dokonca aj po nadmernom príjme alkoholu. Prirodzene, čaj z artičokov pomôže i pri zápale močového mechúra a obličiek. Preto sa odporúča piť aj po operáciách močového ústrojenstva.

Artičok

Poďme sa teraz pozrieť bližšie na obsah zdraviu prospešných látok v artičokoch.

Čo obsahujú artičoky?

Listy artičoky sú bohatým zdrojom dvoch aktívnych zlúčenín - cynarín (polyfenol) a chlorogénová kyselina. Kyselina chlorogénová sa nachádza napríklad aj v nepražených zelených kávových zrnách. Práve táto látka je zodpovedná za správnu reguláciu vylučovania žlče z pečene a močopudný účinok artičokov. Cynarín má k tomu všetkému ešte aj protizápalový efekt.

Prirodzene, artičoky disponujú i vysokým obsahom ďalších zdraviu prospešných látok. Z nich najdôležitejšie sú:

  • Kyselina listová - dôležitá najmä pre budúce mamičky. Podporuje tiež dobrú náladu, pamäť a krvný obeh.
  • Vláknina - podpora trávenia, správneho metabolizmu, očisty čriev a obranyschopnosti organizmu.
  • Draslík - dôležitý pre svalové bunky, kosti, pečeň a červené krvinky. Udržiava vo vnútri buniek správne množstvo vody.
  • Flavonoidy - chránia bunky nielen pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele.
  • Organické kyseliny a soli - udržiavajú acidobázickú rovnováhu v tele. Potrebné sú najmä pri chorobách pečene, poruchách trávenia, avitaminóze a chronickej únave.
  • Vitamíny A, B a C - chránia bunky pred oxidačným stresom, udržiavajú normálny stav kostí a štítnej žľazy, podporujú zrak, zdravú pokožku, reprodukciu a mnoho ďalšieho.
  • Železo - dôležitá funkcia v procese transportu kyslíka po celom tele. V organizme sa viaže najmä na červené krvinky, ktoré sa starajú o prívod kyslíka do tkanív.
  • Horčík - pomáha bojovať so stresom, má pozitívny vplyv na mozgovú činnosť, dodáva telu energiu a zlepšuje spánok. Je tiež nápomocný pri detoxikácii organizmu.
  • Tanín - zabraňuje prenikaniu škodlivín do krvi. Je dôležitý aj pre zastavenie krvácania, zmiernenie hnačiek a bojuje proti ústnym baktériám.

Artičoky extrakty

Zaujímavosťou je, že medzi surovými a varenými artičokmi nie je v obsahu týchto účinných látok zásadný rozdiel. Prirodzene, artičoky nemáme v jedálničku zaradené každý deň, hlavne mimo sezóny. Od toho sú ale ideálne artičoky extrakty/artičoky kapsule:

Účinky a zdravotné benefity artičokov

V súčasnosti sa artičoky spájajú hlavne s ich jedným zdravotným benefitom, ktorý v dnešnej spoločnosti trápi stále viac ľudí. A síce, že dokážu znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol.

Jedna štúdia na dospelých s vysokým cholesterolom vedecky potvrdila, že extrakt z listov artičokov užívaný denne počas šiestich týždňov, vedie k zníženiu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu až približne o 23 %.

Ba čo viac, pravidelná konzumácia artičokového extraktu môže dokonca zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol u dospelých s vysokým cholesterolom.

Ako je to možné? Predovšetkým tým, že extrakt z artičokov ovplyvňuje cholesterol hneď dvoma spôsobmi. Za prvé tým, že artičoky obsahujú luteolín - antioxidant, ktorý zabraňuje tvorbe cholesterolu. A za druhé, extrakt z listov artičokov pomáha organizmu efektívnejšie spracovať cholesterol, čo vedie k zníženiu jeho celkovej hladiny.

Prirodzene, aj ďalšie zdravotné benefity artičokov sú dôležité. Ide hlavne o nasledovné:

  • Lepšie trávenie - artičoky patria k najlepším liekom na pečeň a žlčník. A to hlavne vďaka vysokému obsahu cynarínu, ktorý stimuluje produkciu žlče. To pomáha urýchliť črevný pohyb a tiež podporuje trávenie tukov a absorpciu vitamínov.
  • Prevencia proti rakovine - antioxidanty v artičokách (rutín, kvercetín a kyselina gallová) pomáhajú usmrcovať rakovinové bunky a bránia tvorbe nových. Extrakt z listov artičokov má rovnako protinádorové účinky na mezotelióm (onkologické ochorenie spôsobené azbestom v tkanivách).
  • Uľahčujú príznaky syndrómu dráždivého čreva - ovplyvňuje tráviaci systém a môže spôsobiť bolesť žalúdka, kŕče, hnačku, nadúvanie, zápchu a plynatosť. Látky v artičokoch však pomáhajú zastaviť svalové kŕče a znížiť zápal.
  • Pozitívny vplyv na srdcovocievny aparát - extrakt z artičokov inhibuje aktivitu metaloproteinázy, ktorá je hlavným prispievateľom k srdcovým ochoreniam.
  • Zlepšenie stavu pokožky - cynarín znižuje reaktívne druhy kyslíka, ktoré zapríčiňujú poškodenie DNA a buniek. Tým, že znižuje oxidačné poškodenie spôsobené UV žiarením, chráni pokožku a má omladzujúce účinky na organizmus.
  • Pomoc pri cukrovke - extrakt z listov artičokov znižuje hladinu glukózy v krvi a to prostredníctvom inhibície α-glukozidázy (enzým, ktorý rozkladá škrob na glukózu).
  • Zlepšenie kognitívnych schopností a funkcií mozgu - najmä vďaka vitamínu K, ktorý predstavuje ochranu proti nervovému poškodeniu a degenerácii.
  • Pomoc v tehotenstve - artičoky obsahujú aj kyselinu listovú, ktorá pomáha brániť vzniku rázštepu chrbtice pri vývoji embrya a zvyšuje plodnosť u žien aj u mužov.

Záver

Účinky artičokov na ľudský organizmus sú naozaj širokospektrálne. A to najmä vďaka vysokému obsahu cynarínu ako aj ďalších zdraviu prospešných látok. Artičoky tak ocenia ľudia, ktorých trápia srdcové choroby, bojujú s rakovinou, majú problémy s trávením či sa trápia s cukrovkou. Rovnako táto úžasná zelenina pomáha aj v tehotenstve a pri chronickej únave či problémoch so spánkom.

Všetky produkty s obsahom artičokov nájdete v našej kategórii: Artičoka extrakt

FAQ

Je artičoka superfood? 

Áno, artičoka je považovaná za superfood, pretože obsahuje veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie organizmu. Okrem toho sa jej pripisujú aj iné zdravotné výhody, ako napríklad podpora trávenia a detoxikácia organizmu.

Čo liečia artičoky? 

Artičoky sa tradične používajú na liečbu tráviacich problémov, ako napríklad zápchy, nadúvania a tráviacich ťažkostí. Môžu tiež pomôcť pri detoxikácii organizmu a podpore zdravia pečene.

Koľko artičoky by som mal za deň zjesť?

Odporúčané množstvo artičoky na deň závisí od individuálnych potrieb a stravovacích návykov. Všeobecne sa však odporúča jesť artičoky v rámci pestrej a vyváženej stravy, pričom neexistuje presne stanovené množstvo artičoky, ktoré by ste mali denne konzumovať.

Ako vplýva artičoka na funkciu mozgu?

Artičoka obsahuje luteolín, ktorý sa viaže na receptory v mozgu a tým pomáha zlepšiť kognitívne funkcie, ako je napríklad pamäť, učenie sa a koncentrácia. Okrem toho sa jej pripisuje aj antioxidačný účinok, ktorý chráni mozgové bunky pred poškodením.

Môžem kombinovať artičoky a pestrec mariánsky? 

Áno, kombinácia artičok a pestrecu mariánskeho je prospešná pre zdravie pečene a tráviaceho traktu. Obe tieto rastliny obsahujú látky (napríklad silymarín), ktoré podporujú funkciu pečene a zlepšujú trávenie.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10758778/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22746542/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224418305879
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620301614
http://www.foodandnutritionjournal.org/volume4number1/mikromani%CA%BCs-artichoke-cynara-cardunculus-var-scolymus-a-mediterranean-nutraceutical/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty6