Cordyceps: Všestranný prírodný liek s rozmanitými účinkami

Cordyceps účinky

Medicinálna huba Cordyceps (lat. Cordyceps sinensis), známa aj ako Húsenica čínska resp. Žezlovka čínska, a jej účinky fascinujú nielen vedcov, ale aj všetkých, ktorí sa zaoberajú prírodnými liečebnými metódami. Táto unikátna huba totiž do sveta zdravia prináša pre ľudský organizmus široké spektrum prospešných účinkov. Vydajte sa preto s nami na cestu objavovania jej úžasných benefitov. V článku sa na túto tému dozviete užitočné informácie.

Cordyceps - krátke predstavenie

Cordyceps patrí do rodiny parazitických húb, ktoré sa vyskytujú v rôznych častiach sveta, najmä však v horských oblastiach Ázie. Tieto huby majú unikátny životný cyklus. Ten zahŕňa parazitizmus na larvách hmyzu žijúcich v pôde alebo na rastlinách. Po infikácii larvy Cordyceps preberá kontrolu nad svojím hostiteľom.

Vzhľadovo sa Cordyceps prejavuje ako dlhá, vláknitá huba, ktorá vyrastá z pôdy alebo z mŕtveho hmyzu. Existuje ich niekoľko druhov, ktoré sa líšia vo svojom vzhľade a lokalite výskytu. Svojou zaujímavou biológiou a výnimočnými vlastnosťami si však väčšina z nich získala svoje miesto ako dôležitý prvok v zdravotných prístupoch mnohých kultúr po celom svete.

Cordyceps huba v prírode

Aké má huba Cordyceps účinky na zdravie?

Ľudia túto medicinálnu hubu najčastejšie používajú na:

  • zvýšenie energie a vitality,
  • posilnenie imunitného systému,
  • zlepšenie odolnosti organizmu voči stresu,
  • podporu zdravia srdca a ciev,
  • prevenciu onkologických ochorení,
  • zvýšenie libida.

Sušený cordyceps

Cordyceps je tiež známa pre svoje antioxidačné účinky a schopnosť podporiť zdravé dýchacie a cievne systémy. Môžete ju ale využiť aj pri nasledovných zdravotných problémoch:

1. Pomáha v boji proti infekciám

Cordyceps obsahuje rôzne bioaktívne zlúčeniny, ktoré prispievajú k jej antimikrobiálnym účinkom. Medzi tieto zlúčeniny patria polysacharidy, peptidy, aminokyseliny a ďalšie fytochemikálie, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitný systém a zároveň priamo pôsobia proti mikroorganizmom.

Princíp účinku Cordyceps spočíva v jeho schopnosti stimulovať imunitný systém, konkrétne aktivitu bielych krviniek, ktoré sú hlavnou líniou obrany organizmu proti infekciám.

2. Zlepšenie kožných problémov

Princíp týchto účinkov Cordyceps spočíva v schopnosti modulovať imunitnú odpoveď organizmu a tým znížiť zápalové procesy. Aj zápaly sa totiž spájajú s rôznymi kožnými problémami, ako sú akné, ekzémy, dermatitída či iné kožné ochorenia.

Okrem toho obsahuje Cordyceps rôzne antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny, ako sú polysacharidy a peptidy, ktoré chránia bunky pokožky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto látky tiež pomáhajú zmierniť oxidatívny stres, ktorý prispieva k starnutiu kože a vzniku kožných problémov.

Vedeli ste, že…

…niektoré štúdie dokonca naznačujú, že Cordyceps má aj priamu antifungálnu aktivitu? To znamená, že dokáže pomôcť proti plesňovým infekciám na povrchu kože.

3. Podpora pri borelióze

Borelióza je ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi a je prenášaná kliešťami. Táto choroba môže viesť až k dlhodobým komplikáciám, vrátane zápalových stavov kĺbov, svalov či nervového systému. Práve v tomto smere vám vďaka svojej schopnosti modulovať odpoveď imunitného systému dokáže Cordyceps pomôcť.

4. Kontrola hladiny cholesterolu

Princíp účinku Cordyceps v kontrole hladiny cholesterolu spočíva predovšetkým v jej schopnosti ovplyvňovať metabolizmus lipidov a tukov v tele. A to vďaka vysokému obsahu polysacharidov, peptidov a sterolov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Štúdie tiež naznačujú, že Cordyceps znižuje hladinu celkového cholesterolu v krvi, čo následne znižuje riziko vzniku aterosklerózy, ischemickej choroby srdca a iných srdcovocievnych ochorení. Tento účinok sa pripisuje schopnosti Cordyceps inhibovať enzýmy zodpovedné za tvorbu cholesterolu v pečeni a zároveň podporovať jeho vylučovanie z organizmu.

5. Detoxikácia organizmu

Detoxikácia je proces, ktorý organizmu pomáha odstraňovať toxíny a nečistoty, ktoré sa hromadia v tele v dôsledku životného prostredia, stravy alebo iných vonkajších faktorov.

Detoxikácia organizmu vďaka účinkom codycepsu

V tomto smere princíp účinku Cordyceps spočíva v niekoľkých mechanizmoch. Po prvé, obsahuje rôzne antioxidanty, ako sú polysacharidy, peptidy a ďalšie fytochemikálie, ktoré neutralizujú voľné radikály a chránia bunky pred poškodením spôsobeným oxidáciou. 

Okrem toho Cordyceps obsahuje enzýmy, ktoré podporujú tráviaci systém a pomáhajú pri rozklade a odstraňovaní toxínov z tela. Tieto enzýmy tak zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín, čo je dôležité pre efektívnu detoxikáciu.

Cordyceps tiež obsahuje látky, ktoré podporujú činnosť obličiek a vylučovacieho systému. A to je ďalší dôležitý aspekt pri detoxikácii organizmu.

6. Zlepšenie koncentrácie a kognitívnych schopností

Princíp účinku Cordyceps pri zlepšovaní koncentrácie a kognitívnych schopností spočíva v tom, že moduluje chemické procesy v mozgu a tým podporuje zdravú činnosť mozgu. 

Zlepšenie koncentrácie vďaka účinkom huby codyceps

Ako sme už v článku zmienili, Cordyceps je tiež silným adaptogénom, čo je užitočné najmä v situáciách, v ktorých je potrebná zvýšená pozornosť a koncentrácia.

Okrem toho Cordyceps obsahuje látky, ktoré zlepšujú prietok krvi do mozgu a podporujú vstrebávanie kyslíka a živín v mozgovom tkanive. Tieto látky tiež zlepšujú energetické procesy v mozgu a posilňujú pamäť.

7. Zdravie vlasov

Skutočnosť, že táto huba má silné protizápalové účinky, je prospešné aj pre ľudí trpiacich podráždenou alebo citlivou pokožkou hlavy. Zníženie zápalu totiž zmierňuje svrbenie, podráždenie a iné problémy spojené s pokožkou hlavy. To následne vedie k zdravšiemu prostrediu pre rast vlasov.

Zdravé vlasy vďaka účinkom huby cordyceps

Má Cordyceps vedľajšie účinky?

Cordyceps je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný výživový doplnok. Samozrejme, ak sa užíva v primeraných dávkach. Avšak u citlivejších jedincov sa môžu vyskytnúť niektoré vedľajšie účinky, hoci sú zriedkavé a väčšinou mierne.

Medzi možné vedľajšie účinky Cordycepsu patria:

  • Nespavosť alebo problémy so spánkom - najmä ak sa Cordyceps užíva neskôr počas dňa. A to kvôli jeho stimulačným účinkom.
  • Zažívacie problémy - najčastejšie ide o miernu nevoľnosť, sucho v ústach, zvracanie alebo hnačku. Tieto zdravotné problémy sú ale zriedkavé a zvyčajne sa vyskytujú len v prípade nadmerného užívania.
  • Alergické reakcie - svrbenie, kožné vyrážky, opuchy alebo dýchacie problémy. Ľudia so známou alergiou na huby by mali byť preto opatrní.

Poznámka

Každý človek môže reagovať na Cordyceps inak, a preto je dôležité sledovať svoju reakciu počas užívania tohto doplnku. Ak sa vyskytnú nežiaduce vedľajšie účinky, odporúča sa prerušiť užívanie a poradiť sa s lekárom. Taktiež je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a nekombinovať Cordyceps s inými liekmi bez konzultácie s lekárom.

Užívanie huby Cordyceps

Užívať hubu Cordyceps je možné rôznymi spôsobmi, najčastejšie však vo forme extraktu, tabliet, či v kapsuliach. U nás vo Vitaherbals sa zameriavame iba na výrobky v prémiovej kvalite a od certifikovaných výrobcov. Z našej ponuky vám odporúčame nasledovné produkty:

Huba Cordyceps Výživový Doplnok

Biotiva Bio Cordyceps - harmonizačný prírodný doplnok stravy, ktorý pomáha dosiahnuť potrebnú harmóniu tela, mysle a ducha. Jeho vitalizujúce účinky na posilnenie imunity, podporu libida a optimalizáciu funkcií obličiek a pečene sú dobre známe. Výrobok sa vyznačuje prémiovou kvalitou a disponuje certifikátom Bio-Control IMO Ecocert. Odporúčané dávkovanie: 3 kapsuly denne. Obsah balenia: 150 kapsúl.

Komplex 7 medicinálnych húb vrátane cordycepsu

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 húb - exkluzívna zmes vysokej účinnosti obsahujúca liečivé huby cordyceps, shiitake, reishi, chaga, maitake, rôsolovku riasotvarú a hericium. Výživový doplnok ponúka širokú škálu prospešných účinkov vrátane zlepšenia stavu pokožky, podpory imunitného systému, prevencie nádorových ochorení a podpory zdravia pečene. Výrobok je v excelentnej prémiovej kvalite a disponuje certifikátom Bio-Control IMO Ecocert. Odporúčané dávkovanie: 2 kapsule denne. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Záver

Vzhľadom na svoje rozmanité prospešné účinky je zrejmé, že Cordyceps predstavuje vynikajúci doplnok pre zdravie a pohodu. Jeho schopnosť harmonizovať telo, myseľ a ducha, posilňovať imunitu, znižovať zápal či podporovať zdravie pečene a obličiek, ho robí cenným produktom pre tých, ktorí sa starajú o svoje celkové blaho. 

Našu ponuku cordycpesu nájdete v kategóriach: Cordyceps extrakt a Medicinálne huby.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9030010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21882527/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874985/

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-cordyceps-89441

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-cordyceps-150-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/cordyceps



Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2