Hericium: Účinky a zdravotné benefity, ktoré treba poznať

Hericium erinaceus, známy aj ako koralovec ježovitý alebo levia hriva, nám otvára dvere k pevnému zdraviu. Jeho účinky na naše fyzické a duševné zdravie nie sú len bežné – sú výnimočné. V našom článku si tieto účinky podrobne rozoberieme a zistíme, akým spôsobom môžu byť kľúčom k lepšiemu životu. Pripravte sa na objavovanie zdravotných benefitov, ktoré vám mohli uniknúť, a na cestu k optimálnemu zdraviu prostredníctvom tejto jedinečnej huby.

Čo je hericium? Základné informácie

Medicinálna huba Hericium erinaceus predstavuje fascinujúcu hubu, ktorá si v posledných rokoch získala pomerne výraznú popularitu. Prirodzene, vďaka svojim pozoruhodným účinkom. Jej vzhľad je nápadný a nezameniteľný, s dlhými vláknitými výbežkami, ktoré pripomínajú leviu hrivu. Čo však robí hericium takým jedinečným a obľúbeným v tradičnej medicíne?

Hericium medicinálna huba (Levia hriva)

Tradične sa využíva v rôznych kultúrach kvôli svojim všestranným zdravotným účinkom. Táto huba totiž obsahuje rôzne bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na náš organizmus ako celku. V ľudovej ázijskej medicíne sa hericium najčastejšie používa na podporu trávenia, posilnenie imunitného systému a zlepšenie celkového zdravia mozgu.

Čo sa týka výskytu v prírode, hericium uprednostňuje rôzne druhy stromov a môže byť nájdené na konároch alebo koreňoch týchto stromov. Rastové miesta tejto huby zahŕňajú najmä bukové, dubové a iné lesy. 

Hericium v prírode

Hericium účinky

Hericium, ako medicinálna huba, disponuje všestrannými blahodárnymi účinkami na náš organizmus. Ľudia ju však zvyknú vyhľadávať aj v spojení s konkrétnymi zdravotnými problémami. Ktoré to sú? 

Hericium a skleróza: Podpora pre nervový systém

Hericium, známy pre svoj vysoký obsah účinných bioaktívnych látok, ako sú napríklad polysacharidy a neurotrofické faktory, sa ukázal byť nádejným prostriedkom v prevencii sklerózy. Tieto látky totiž dokážu podporovať rast a obnovu nervových buniek, čím poskytujú potenciálnu ochranu pred degeneratívnymi účinkami sklerózy.

Štúdie tiež naznačujú, že pravidelná konzumácia hericium môže zmierniť závažnosť symptómov sklerózy a zlepšiť celkovú kvalitu života pacientov. Vďaka týmto pozoruhodným účinkom sa hericium stáva nádejným spojencom v boji proti neurodegeneratívnym ochoreniam.

Hericium a Alzheimerova choroba: Ochrana pre kognitívne funkcie

Podľa vedeckých štúdií hrá v boji proti Alzheimerovej chorobe hericium dôležitú úlohu - v ochrane kognitívnych funkcií. Jeho obsah beta-glukánov podporuje detoxikáciu mozgu od škodlivých látok a zmierňuje zápalové procesy, ktoré sú spojené s vývojom tohto ochorenia.

Okrem toho sa hericium pripisuje aj schopnosť zvyšovať hladinu nervových rastových faktorov, čo prispieva k regenerácii mozgových buniek. Tieto vlastnosti robia z hericium vhodnú voľbu pre tých, ktorí hľadajú prírodný spôsob, ako chrániť svoje kognitívne zdravie.

Hericium a borelióza: Boj s infekciou a imunitná podpora

Pri borelióze vstupuje hericium na scénu so svojimi výraznými antimikrobiálnymi vlastnosťami. Štúdie naznačujú, že látky obsiahnuté v tejto hube môžu účinne bojovať proti baktériám Borrelia burgdorferi, spôsobujúcim toto ochorenie.

Okrem toho hericium posilňuje imunitný systém prostredníctvom aktivácie imunokompetentných buniek. Táto kombinácia robí z hericium účinnú podpornú terapiu pri liečbe boreliózy.

Hericium a Parkinsonova choroba: Ochrana neurónov a motorických funkcií

Výskumy ukazujú, že hericium je tiež prospešné v boji proti Parkinsonovej chorobe - neurodegeneratívnej poruche spojenej s postupnou stratou neurónov v mozgu. Jeho schopnosť zvyšovať hladinu nervových rastových faktorov dokáže chrániť existujúce neuróny a stimulovať rast nových.

Ďalej sa hericium pripisuje schopnosť zmierniť motorické symptómy spojené s Parkinsonovou chorobou, ako sú tremor a svalová rigidita. Tieto vlastnosti robia z hericium zaujímavý nástroj v boji proti tejto komplexnej neurodegeneratívnej chorobe.

Hericium na mozog: Kombinácia kognitívnych výhod

Okrem cieľových účinkov na špecifické ochorenia, hericium pôsobí aj na celkovú podporu mozgovej činnosti. Jeho vplyv na zlepšenie pamäti, koncentrácie a kognitívnych schopností je dôvod, prečo sa stáva nádejným prírodným prostriedkom pre tých, ktorí túžia po celkovom zdraví svojho mozgu.

Hericium proti depresii a úzkosti

Hericium erinaceus má potenciál ovplyvňovať niektoré aspekty duševného zdravia, vrátane úzkosti a depresie. Výskum v tejto oblasti je síce stále v ranom štádiu, ale niekoľko štúdií na zvieratách a prvé štúdie na ľuďoch naznačujú určitý potenciál. V tomto smere je však ešte potrebný ďalší výskum, aby sa dosiahli konkrétnejšie závery.

Hericium a ďalšie zdravotné účinky: Viac než len ochrana nervového systému

Okrem špecifických účinkov na neurologické ochorenia sa hericium osvedčuje aj v iných oblastiach zdravia. Jeho prínosy zahŕňajú posilnenie imunitného systému, zlepšenie trávenia a celkovú vitalitu organizmu. To robí z hericium výnimočnú hubu so širokým spektrom prínosov pre ľudské zdravie. 

Vďaka obsahu antioxidantov zabezpečuje hericium účinnú ochranu buniek aj pred oxidačným stresom, čo je zvlášť dôležité napríklad pri prevencii nádorových ochorení.

Vedeli ste, že…

…extrakt z koralovca zlepšuje metabolizmus tukov a znižuje hladinu triglyceridov? Z toho dôvodu je táto huba vyhľadávaná aj ľuďmi, ktorí trpia obezitou. Rovnako je známe, že hericium pomáha zabrániť oxidácii cholesterolu v krvnom obehu. Oxidované molekuly cholesterolu majú totiž tendenciu prichytávať sa na steny tepien, čo zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.

Má hericium vedľajšie účinky?

Hericium je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný výživový doplnok, no aj napriek tomu sa u niekoho môžu dostaviť vedľajšie účinky. Sú však veľmi zriedkavé a takmer vždy súvisia s nadmernými dávkami.

Tu sú niektoré potenciálne vedľajšie účinky, pri ktorých by ste mali spozornieť:

  • Alergické reakcie - ak máte alergiu na iné huby, mali by ste byť extra opatrní aj pri užívaní hericium. Medzi najčastejšie príznaky alergickej reakcie patria vyrážka, svrbenie a opuch.
  • Problémy s trávením - u niektorých ľudí sa môžu dostaviť mierne problémy s trávením, ako je napríklad hnačka, nadúvanie alebo bolesti brucha.
  • Interakcie s liekmi - ak užívate lieky (najmä na srdcovo-cievne ochorenia), tak užívanie tejto medicinálnej huby vždy konzultujte s lekárom.
  • Možná citlivosť na zložky - niektorí ľudia môžu byť citliví na určité zložky v hericium, čo môže spôsobiť aj ďalšie nežiaduce reakcie. Ide však o veľmi zriedkavý prípad.

Poznámka

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a sledovať svoje telo na prípadné vedľajšie reakcie. Ak máte akékoľvek obavy alebo nežiaduce účinky, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

Užívanie hericia

Hericium si môžete zaradiť do jedálnička viacerými spôsobmi, ideálne prostredníctvom výživových doplnkov od certifikovaných výrobcov.

Hericium medicinálna huba

Medzi najbežnejšie spôsoby foriem užívania patria:

  • Extrakt - extrakt z hericia je dostupný vo forme kapsúl alebo tabliet, čo je pohodlný spôsob dávkovania. Tieto formy umožňujú presné meranie dávky a sú vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduchý a rýchly spôsob konzumácie. Dávkovanie: 2-3 kapsule denne s jedlom.
  • Prášok - je ideálny na pridávanie do smoothie, šalátov, jogurtu alebo nápojov. Najčastejšie ide o formu tabliet. Dávkovanie: 1-2 tablety denne.
  • Tekutý extrakt - kvapky tekutého extraktu si môžete pridať do vody, čaju alebo iných nápojov. Dávkovanie: zvyčajne 1 čajová lyžička tekutého extraktu s vodou alebo šťavou. Užívajte raz denne.

Pri výbere výživových doplnkov je dôležité dbať na overené a kvalitné zdroje surovín. U nás vo Vitaherbals vám ponúkame hericium v prémiovej kvalite - vegánske kapsule HPMC, bez laktózy a bezlepkové, bez prísad a protispekavých činidiel. Produkty disponujú certifikátom Bio-Control IMO Ecocert.

Z našej ponuky Vitaherbals (Hericium) pre vás vyberáme nasledovné výživové doplnky:

Biotiva Hericium

Biotiva Bio Hericium -  produkt je veľmi bohatý na stopové prvky, minerály, esenciálne aminokyseliny, vlákninu, polysacharidy a slúži ako zdroj prírodných antioxidantov. Je ideálny pri neurologických problémoch a tráviacich ťažkostiach rôzneho typu. Posilňuje imunitný systém a pomáha pri depresiách. Dávkovanie: 3 kapsule denne. Obsah balenia: 150 kapsúl.

Biotiva Medicinálne Huby

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 húb - produkt obsahuje sedem medicinálnych húb (vrátane hericium) a preto má širokospektrálne účinky. Podporuje funkciu pľúc, obličiek a celkový fyzický a duševný stav. Je tiež výborným prostriedkom na prevenciu nádorových ochorení a na posilnenie obehového či imunitného systému. Dávkovanie: 2 kapsule denne. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Biotiva Hericium

Biotiva Bio Hericium prášok - obsahuje vysoké množstvo polysacharidov, fytosterolov, betaglukánov a ďalšie bioaktívne látky. Má vplyv na kognitívne funkcie, čím môže pomôcť pri neurologických problémoch. Tiež podporuje celkovú vitalitu organizmu, pomáha pri trávení a posilňuje imunitný systém. Dávkovanie: 1 - 2 čajové lyžičky za deň pridať do jedla alebo rozmiešať v obľúbenom nápoji. Obsah balenia: 150 g prášku.

Záver

Užívanie hericium a jeho účinkov ako súčasti vášho zdravého životného štýlu, môže byť významným krokom smerom k podpore vášho zdravia. Jeho pozoruhodné účinky na nervový systém, kognitívne funkcie a celkovú vitalitu, ho robia hodnotným doplnkom stravy.

Ak hľadáte kvalitné výživové doplnky s obsahom hericia, navštívte náš e-shop Vitaherbals, kde nájdete produkty navrhnuté presne pre vaše individuálne potreby. Začnite svoju cestu k optimálnemu zdraviu ešte dnes a objavte výhody, ktoré hericium od Vitaherbals môže priniesť vášmu životu. 

Pre nákup návštívte našu kategóriu: Hericium.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/

https://bluerosepharmacy.com/blog/general-category/lions-mane-mushroom-for-multiple-sclerosis/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2020.00155/full

https://books.google.sk/books?hl=sk&lr=&id=iRvBEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=Hericium+and+borreliosis&ots=C6IvdRHvFB&sig=F49w3WubXGA2vWSy1-Orp0z_fDM&redir_esc=y#v=onepage&q=Hericium%20and%20borreliosis&f=false

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36289766/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855563/

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-hericium-150-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-hericium-prasok-150g

https://www.vitaherbals.sk/hericium

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty3