Prekonajte jarnú únavu: 7 tipov, ako si obnoviť energiu

Jar je obdobím, kedy prichádzajú pekné slnečné a teplé dni s množstvom práce pod holým nebom. Ako naschvál je tiež obdobím, ktoré je známe jarnou únavou, zívaním a nedostatkom energie. Dokonca sa mnohí cítia ospalejšie ako v zime, čo môže byť nepríjemné a frustrujúce. Ako sa s tým popasovať si povieme v našom článku.

Čo je jarná únava?

Jarná únava je stav, ktorý mnohí ľudia zažívajú počas prechodu zo zimy do jari. Zvyčajne sa začína v mesiacoch február a marec, kedy sa dni začínajú predlžovať a príroda prebúdzať. Tento stav môže trvať niekoľko týždňov, niekedy dokonca aj niekoľko mesiacov.

Jarná únava však nevzniká iba ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, ale tiež ako reakcia na zmeny v životospráve. Veď po dlhých a pasívnejších mesiacoch náhle práve na jar dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity. 

Rovnako jarnú únavu môžeme vo všeobecnosti definovať ako únavový syndróm, ktorý najčastejšie trápi pracujúcu populáciu. Týka sa prevažne ľudí vo veku od 20 – 60 rokov. Ohrozené sú však aj vyššie vekové skupiny, pri ktorých sa tento syndróm ťažšie diagnostikuje. U starších ľudí sa totiž už akosi prirodzene očakáva úbytok psychických aj fyzických síl. A nepovažuje sa to za niečo, čo by sa malo riešiť.

Jarná únava najčastejšie súvisí s nedostatkom dôležitých vitamínov a minerálov po dlhej zime. Problémom môže byť napríklad vitamín D, ktorý pre svoju prácu v organizme potrebuje slnko (slnečný vitamín).

Výživové doplnky proti únave a pre doplnenie energie

Príznaky, prejavy a príčiny jarnej únavy

Príznaky jarnej únavy môžu byť rôzne, pričom za najčastejšie dôvody jej vzniku sú považované zlá životospráva a nedostatok pohybu počas zimy. Spozornieť by ste mali hlavne v prípade, ak ste často unavení, prípadne keď vám únava spôsobuje zníženie pohybovej aktivity či celkovej kondície. Varovnými prejavmi sú aj častá bolesť svalov a kĺbov, depresie, úzkosť, nadmerné potenie a problémy so spánkom.

Jarná únava

Pamätajte, že dávkovanie liekov na spánok môže situáciu ešte zhoršiť, pretože nadmiera spánku prispieva k znižovaniu duševnej pohody a celkovej telesnej kondície.

Okrem už zmieneného sa jarná únava najčastejšie prejavuje:

  • ospalosťou (aj tesne po prebudení),
  • bolesťami hlavy,
  • malátnosťou,
  • zníženou motiváciou a záujmom o bežné aktivity,
  • zvýšenou citlivosťou na svetlo a zvuky,
  • nesústredenosťou,
  • podráždenosťou.

Veľkú úlohu pri vzniku jarnej únavy hrá imunitná odpoveď. Kombinácia infekčných faktorov v dôsledku oslabeného imunitného systému po zime a dlhodobo psychicky a telesne náročný život často vedie k vystresovanému organizmu. A to prirodzene telo vyčerpáva.

Preto je v súvislosti s jarnou únavou dôležité, aby sme už počas zimy posilňovali náš imunitný systém. Pokiaľ je totiž dostatočne silný, tak sa dokáže s nepriaznivými stresovými faktormi vysporiadať omnoho ľahšie. Naopak, dlhšie trvajúca oslabená imunita môže viesť až do stavu chronického únavového syndrómu, čo už je vážnejší zdravotný problém. 

Jarná únava - pitie kávy

Jarná únava, alergia a chronická únava. Ako ich odlíšiť?

Jarná únava, alergia a chronická únava sú rôzne stavy. Bohužiaľ, často majú podobné symptómy. Avšak ich príčiny a charakteristika sa líšia.

  • Jarná únava je dočasný stav, ktorý sa objavuje počas prechodu zo zimy do jari. Ľudia môžu cítiť únavu, ospalosť a nedostatok energie. Tento stav však vo väčšine prípadov ustúpi s príchodom stabilnejšieho počasia a dlhších svetelných dní.
  • Naopak, chronická únava je stav, ktorý trvá dlhšie ako šesť mesiacov a nie je úplne vysvetlený inými zdravotnými problémami. Okrem únavy ale môžete trpieť aj ďalšími nepríjemnými symptómami, ako sú bolesti hlavy, bolesť svalov a kĺbov, problémami so spánkom či s koncentráciou.
  • Naproti tomu alergia je reakcia imunitného systému na cudzie látky, ako sú peľ, prach alebo zvieracia srsť. Medzi bežné príznaky patria svrbenie, kýchanie, slzenie, začervenanie kože. A v niektorých prípadoch sa môže dostaviť aj únava. Symptómy alergie sa pritom môžu vyskytnúť sezónne alebo celoročne, v závislosti od alergénu.

7 Tipov, ako bojovať s jarnou únavou

1. Prebúdzate sa s kávou?

Pitie kávy je klasickou rannou rutinou mnohých z nás. Kvalitná káva dokáže nakopnúť organizmus, zobudiť a pripraviť ho do nového dňa. Vyvstáva ale otázka - je to dostatočné? Bohužiaľ odpoveďou je NIE. Efekt kávy totiž trvá iba krátko a po čase opäť nastáva útlm a následne únava. Príznaky jarnej únavy tak káva dokáže odstrániť iba krátkodobo.

Káva proti jarnej únave

Vysvetlením tohto javu je, že hoci kofeín zvyšuje úroveň bdelosti tým, že pôsobí ako stimulant na centrálny nervový systém, no rýchlo aj stráca účinky - uvoľňovanie adrenalínu.

Ide o hormón, ktorý má mnohé účinky na organizmus, z ktorých najdôležitejší ale je, že udržiava organizmus v strehu. Akonáhle však adrenalín vyvolaný kofeínom vyprchá, opäť padáte s energiou dolu a znovu tak čelíte únave. Prejavy jarnej únavy sa tým neodstránia.

Opätovný šálok kávy opäť síce môže pomôcť, avšak to už pre mnohých z nás nemusí byť zdravé. Hlavne ak trpíte problémami s vysokým krvným tlakom.

TIP

Jedna alebo dve šálky kávy vám dokážu pomôcť ráno i počas dňa. Nie je to však najideálnejší spôsob ako na jarnú únavu.

2. Studená ranná sprcha

Máločo tak ráno nakopne organizmus ako studená sprcha. Patrí k jedným z najúčinnejších spôsobov, ktoré na jarnú únavu zaberajú najlepšie. Podľa mnohých odborných štúdií studená ranná sprcha zvyšuje krvný obeh a bdelosť organizmu.

Pochopiteľne, netreba sa hneď stať ľadovým medveďom, ktorý sa počas Vianoc kúpe v studenom ľadovom jazere. Istú vôľu na prekonanie chladu však budete potrebovať. Myslite aj na pravidelnosť takéhoto sprchovania a sebadisciplínu. Výhovorky, prečo práve dnes ráno vynechať, vám v tomto smere určite nepomôžu.

Odporúčame začať s kratšími intervalmi sprchovania v studenej vode a tie postupne predlžovať. Za týmto účelom je ale najlepšie praktizovať striedanie teplôt - teplá a studená voda. Urýchli sa tým krvný obeh a váš organizmus tak začne čeliť výzve prispôsobovať sa rýchlym zmenám teplôt. A to na jarnú únavu určite zaberie.

Studená sprcha proti jarnej únave

3. Urobte si rituál ranného dychového cvičenia

Samozrejme, k rannému vstávaniu patrí aj pohyb. Ale pozor, nezačnite hneď vyvíjať veľkú pohybovú aktivitu! Úplne vám postačí začať s jednoduchými dychovými a strečingovými cvikmi. Tým dosiahnete šetrné roztiahnutie a precvičenie stuhnutého svalstva po dlhej noci. Dosiahnete tým, že sa vaše telo nabudí na vyššiu fyzickú aktivitu, ktorá vás môže čakať počas dňa.

K dychovému cvičeniu je dobrým spoločníkom príjemná hudba, ktorá vám dodá elán a dobrú náladu do nového dňa. Takéto meditačné cvičenie pri hudbe je dobré pre krvný obeh a veľmi príjemné opatrenie proti príznakom jarnej únavy.

Jarná únava - cvičenie

4. Rozhýbte svoje telo!

Počas dňa je pochopiteľne potrebné na športovej aktivite pridať. Dôležitá nie je ani tak intenzita hýbania sa, či druh športovej aktivity, ako jej pravidelnosť a dodržiavanie minimálnej úrovne fyzickej aktivity. Prirodzene, nemusíte sa hneď stať aktívnym športovcom. Úplne postačuje 30 minút pravidelnej pohybovej aktivity počas dňa, a najlepšie aspoň 3-4 krát do týždňa.

Ideálna je napríklad každodenná rýchla prechádzka, alebo venčenie vášho domáceho miláčika. Pre aktívnejších je veľmi dobrým športom bicyklovanie, najmä cyklovýlety do prírody. Svaly celého tela vám tiež spoľahlivo precvičí plávanie. Výhodou plávania je aj fakt, že je šetrné ku kĺbom. Z toho dôvodu je vhodné i pre ľudí s problémami pohybového aparátu.

Šport proti jarnej únave

5. Delikatesy matky prírody: Jedzte účinné bylinky, aby ste prirodzene bojovali proti únave!

Pokúste sa poraziť jarnú únavu vitamínmi! V tomto smere je dobrým nápadom siahnuť po prírodných liečivých bylinkách proti únave. Tie spoľahlivo dokážu nabiť organizmus energiou. Veľmi dobré sú napríklad pór alebo pažítka - výborní kandidáti na chutné raňajky. Samozrejme, spolu s krajcom celozrnného chleba a s chutnou nátierkou alebo s maslom.

Maca peruánska proti jarnej únave

Maca peruánska čierna

Nezabudnite, že dôležitým je i dostatok železa, ktoré je potrebné v súvislosti s výrobou energie (ATP). Rovnako pomáha pri prevencii a liečbe anémie. Ideálnym spôsobom ako ho získať, je zaradiť do jedálnička žeruchu a špenát. Podľa mnohých odborníkov dokonca žerucha peruánska priamo pomáha znižovať únavu. Najlepšie na tom je, že si ju veľmi jednoducho dokážete vypestovať aj v pohodlí domova, hoci i na balkóne.

6. Doprajte si jarnú detoxikáciu

S jarnou únavou môžete bojovať aj prostredníctvom kompletnej detoxikácie organizmu. Toxických látok sa zbavujeme pomocou pečene, čriev, obličiek a kože.

Jarný detox

Pri jarnej detoxikácii je preto najlepšie sa zamerať na prírodné produkty, ktoré podporujú očistu organizmu a dodajú vám tak potrebnú energiu na boj s jarnou únavou:

Čerstvé ovocie a zelenina - šťavy a smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny, ako sú jablká, uhorky, špenát alebo mrkva. Tieto potraviny obsahujú vlákninu a živiny, ktoré pomáhajú pri čistení čriev a podporujú črevnú detoxikáciu. Črevnú mikroflóru podporíte aj užívaním probiotík.

Bylinkové čaje - napríklad prasličkový, mätový alebo šalviový čaj. Obsahujú látky, ktoré podporujú činnosť obličiek a tým podporujú vylučovanie toxínov z tela. Prasličku môžete užívať aj prostredníctvom výživového doplnku vo forme extraktu (kapsúl).

Praslička roľná proti jarnej únave

Bio Praslička roľná

Čistá voda - dostatočný príjem vody je kľúčový pre správnu funkciu obličiek a detoxikačných procesov v organizme.

Čierna ríbezľa - vynikajúci zdroj vitamínu C a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a tým pomáhajú detoxikácii. Tieto látky tiež podporujú vylučovanie toxínov z tela prostredníctvom pečene.

Ecomedica Čierna Ríbezľa Šťava

Čierna ríbezľa 100% šťava

Zelený čaj - stimuluje metabolizmus a podporuje činnosť pečene.

Chlorella a spirulina - tieto riasy sú bohaté na živiny a chlorofyl, ktorý efektívne pomáha pri čistení organizmu od toxínov. Obsahujú aj látky, ktoré podporujú detoxikáciu obličiek a čriev.

Havajská spirulina proti jarnej únave

Havajská spirulina

Pestrec mariánsky - obsahuje aktívne zlúčeniny, ako je silymarin, ktoré pomáhajú chrániť pečeň pred poškodením. Rovnako podporuje produkciu žlči, ktorá je dôležitá pre trávenie a vylučovanie toxínov z tela.

Pestrec + Artičoky na jarný detox

Ostropestrec + Artičoka Extrakt

TIP

Koža je naším najväčším orgánom. Po zime jej preto treba venovať zvýšenú starostlivosť. Napríklad používaním prírodného pleťového krému s obsahom kyseliny hyalurónovej.

7. Dbajte na zdravý spánok

Rovnako aj zdravý spánok je kľúčovým faktorom pri boji s jarnou únavou. V tomto smere je základným pravidlom jeho dĺžka a pravidelnosť. Vo všeobecnosti sa pre dospelého odporúča 7 až 9 hodín spánku. Pravidelnosť vám zase pomôže s problémom ohľadom zaspávania. 

Zdravý spánok ako spôsob boja proti jarnej únave

Čo sa týka bioaktívnych zlúčenín, najdôležitejšou z nich je melatonín - hormón, ktorý sa prirodzene produkuje v tele a hrá kľúčovú úlohu pri regulácii spánku a bdenia. Jeho hladina sa zvyšuje vo večerných hodinách, čo pomáha telu pri príprave na spánok.

Melatonín pre lepší spánok počas jarnej únavy

Melatonín s postupným uvoľňovaním

Viac tipov, ako si dopriať zdravý spánok a zbaviť sa problémov so zaspávaním, sa dozviete v našom článku: Ako rýchlo zaspať? Skúste tieto overené tipy

Vyskúšajte výživové doplnky a vitamíny proti jarnej únave

Pestrá a nutrične bohatá strava s dostatkom pohybu sú najsilnejšie zbrane proti jarnej únave. Prirodzene ale niekedy, najmä po dlhej a chladnej zime, treba telu pomôcť výživovými doplnkami. Aj u zdravých a mladých ľudí môže totiž chýbať napríklad vitamín D (slnečný vitamín), či magnézium.

Vitamín D3 K2

Vitamín D3 + K2

Faktom je tiež, že riziko vzniku jarnej únavy stúpa s vekom. Veľké percento starších ľudí pociťuje únavu najčastejšie v dôsledku vekového poklesu hladín NAD+, čo zapríčiňuje narušenie zdravého bunkového metabolizmu. Preto je dôležité dopĺňať nikotínamid ribozid, ktorý zvyšuje hladinu NAD+.

Jarnú únavu budete pociťovať aj v prípade, ak organizmu chýba ubichinón a ubichinol - metabolicky aktívne formy koenzýmu Q10. Zvyšujú produkciu energie a pomáhajú obnovovať antioxidanty, ako napríklad vitamín C a E.

A v neposlednom rade je tu ešte nutnosť pravidelného dopĺňania kyseliny lipoovej, ktorá rovnako hrá kľúčovú úlohu pri zachovaní mladistvej bunkovej energie. Podporuje totiž zdravú mitochondriálnu funkciu.

Čo všetko obsahujú výživové doplnky proti únave?

Výživové doplnky proti únave dokážu pomôcť nielen pri pocitoch únavy, ale vo všeobecnosti pôsobia aj na podporu pamäti, dopĺňajú energiu, zabraňujú stresu či zvyšujú koncentrovanie mysle. Samozrejme, vyberať si pritom môžete z rôznych foriem užívania. Najčastejšie ide o výživové doplnky v kapsulách, tabletách alebo v iontových roztokoch.

Najdôležitejšie látky, ktoré sú obsiahnuté vo výživových doplnkoch proti únave, sú nasledovné:

Life Extension NAD+

Life Extension NAD+ Cell Formula - obsahuje nikotínamid ribozid, ktorý zvyšuje bunkové hladiny NAD+ v tele. Rovnako pomáha aktivovať gén „dlhovekosti“ (SIRT1 a SIRT3). Zároveň zlepšuje fyzický výkon, a to zvýšením rastu a účinnosti mitochondrií. Tiež udržuje zdravú hladinu cukru v krvi.

Doctor's Best Ubiquinol + Kaneka

Doctor's Best Ubiquinol + Kaneka- obsahuje redukovanú formu koenzýmu Q10, ktorý má silný antioxidačný účinok. Zároveň zlepšuje energetický metabolizmus a podporuje zdravú činnosť srdca.

Life Extension Super R-Lipoic Acid

Life Extension Super R-Lipoic Acid - veľmi silný antioxidant, ktorý nielenže chráni bunky pred voľnými radikálmi, ale prirodzene zvyšuje aj produkciu bunkovej energie. Okrem kyseliny lipoovej obsahuje i sodík.

Všetky produkty proti únave nájdete v kategórii: Energia a únava

Záver

Pri jarnej únave najlepšie zaberá zdravá životospráva a dostatok pohybu počas dňa. Ráno si dajte pozor na pitie veľkého množstva kávy. Namiesto toho radšej absolvujte relaxačné dýchacie cvičenie. Nedostatok vitamínov, minerálov ako aj ďalších dôležitých látok, ktorých absencia spôsobuje únavu, si môžete efektívne doplniť aj prostredníctvom výživových doplnkov.

Jarná únava má spojitosť s detoxikáciou organizmu. V tomto smere vám dokážu pomôcť aj prírodné riešenia vo forme výživových doplnkov. Napríklad pestrec mariánsky, chlorella a spirulina či šťava z čiernych ríbezlí. Zdravý spánok si zase môžete podporiť prostredníctvom výživového doplnku s obsahom melatonínu.

Zdroje:

https://www.medi.de/en/healthy-life/beauty/fit-for-spring/

https://acaai.org/allergies/symptoms/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#4.-Reduce-your-intake-of-sugar-and-processed-foods

https://citymagazine.si/en/symptoms-of-spring-fatigue-how-to-get-your-energy-back/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty4