Kedy a ako dlho užívať Ashwagandhu?

Užívanie ashwagandhy

V súčasnosti sa Ashwagandha stáva predmetom zvýšeného záujmu v oblasti wellness a tradičnej medicíny. Mnohí ľudia hľadajú spôsoby, ako integrovať túto adaptogénnu rastlinu do svojho života s cieľom dosiahnuť lepšie zdravie a pohodu. Avšak, dôležitá je otázka ohľadom optimálneho času a trvania jej užívania. V našom článku preto preskúmame, kedy a ako dlho je vhodné užívať túto rastlinu, aby sme z nej pre naše zdravie vyťažili maximum.

Kedy je vhodné začať užívať Ashwagandhu?

Ashwagandha je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú v období zvýšeného stresu a úzkosti. Z toho dôvodu je užívanie Ashwagandhy vhodné najmä pre osoby, ktoré sa cítia vyčerpané, pod tlakom alebo majú problémy so spánkom v dôsledku stresových situácií. 

Rovnako pre tých, ktorí sa stretávajú s poruchami spánku alebo nespavosťou, je Ashwagandha užitočná v podpore zdravého a pokojného spánku. 

Prirodzene, Ashwagandha pomáha aj pri iných zdravotných problémoch. Napríklad pri oslabenom imunitnom systéme, alebo ak potrebujete zvýšiť výkonnosť pri fyzickom cvičení a športe, prípadne potrebujete rýchlejšie zregenerovať svalstvo

A to ešte samozrejme nie je ani zďaleka všetko!

Viac o účinkoch Ashwagandhy sa dočítate v našom článku: Odbúra stres a zlepší spánok: Objavte 7 účinkov Ashwagandhy.

Formy užívania Ashwagandhy

Rôzne formy užívania Ashwagandhy ponúkajú rôzne výhody a preto sú vhodné pre rôzne typy jednotlivcov. Tu sú niektoré z hlavných foriem a ich rozdiely:

  • Tablety/Kapsuly - vhodné pre tých, ktorí preferujú jednoduché dávkovanie. Táto forma je preto vhodná pre tých, ktorí sú často na cestách alebo majú rušný životný štýl. Veľkou výhodou je aj presné dávkovanie.
  • Prášok - vhodné pre tých, ktorí potrebujú flexibilitu v dávkovaní a nevadí im miešanie s jedlom, nápojom alebo smoothie. Výhodou je pomerne rýchla absorpcia organizmom.
  • Čaj - vhodné pre tých, ktorí vedia oceniť relaxačný rituál pitia čaju a chcú skombinovať účinky Ashwagandhy s teplým nápojom. Ideálna forma užívania pred spaním alebo počas stresujúceho dňa.
  • Toniká a tinktúry - vhodné pre tých, ktorí hľadajú alternatívy ku klasickým formám a preferujú inovatívne riešenia. Tieto formy ponúkajú rôzne metódy aplikácie a prispôsobenie konkrétnym potrebám.

Ashwagandha tablety

Ako a kedy správne užívať Ashwagandhu?

Správne užívanie Ashwagandhy závisí na konkrétnych potrebách jednotlivca a jeho zdravotnom stave. Nižšie uvádzame niektoré všeobecné usmernenia, avšak vždy je vhodné konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu pred začatím užívania akýchkoľvek výživových doplnkov.

Ráno alebo večer?

Ashwagandhu môžete užívať ráno, aby ste získali podporu pre energiu a vitalitu počas dňa. Pre niektorých jednotlivcov je však lepšie užívať Ashwagandhu najmä večer (30 až 60 minút pred spánkom). A to v prípade, ak hľadáte podporu pri relaxácii a zlepšení kvality spánku.

Čo sa týka iných zdravotných problémov, napríklad v súvislosti s posilnením imunity alebo reprodukčného zdravia, užívajte Ashwagandhu v priebehu dňa v súlade s odporúčaným dávkovaním (príbalový leták) alebo podľa pokynov lekára.

S jedlom alebo bez jedla?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Záleží na osobných preferenciách a potrebách. Niektorí ľudia preferujú užívanie Ashwagandhy s jedlom, aby minimalizovali možné gastrointestinálne účinky. Táto metóda môže pomôcť aj pri lepšej absorpcii niektorých zložiek Ashwagandhy, pretože táto rastlina je rozpustná v tukoch.

Na druhú stranu, niekto zase môže uprednostňovať užívanie Ashwagandhy na prázdny žalúdok, najmä ak ide o práškovú formu. Táto metóda má výhodu rýchlej absorpcie bioaktívnych zlúčenín.

Poznámka

Ashwagandhu sa odporúča užívať minimálne jeden mesiac, nie však dlhšie ako tri mesiace.

Odporúčaná denná dávka Ashwagandhy

Odporúčaná denná dávka Ashwagandhy sa môže líšiť v závislosti na viacerých faktoroch, vrátane veku, pohlavia, váhy, individuálnych potrieb či zdravotného stavu. Všeobecne platí, že odporúčané dávky sú uvedené na obale výrobku, prípadne v pokynoch od výrobcu. Pri užívaní Ashwagandhy je ale tiež vhodná konzultácia s lekárom, ktorý vám odporučí presné dávkovanie vzhľadom na váš konkrétny zdravotný problém.

Vo väčšine prípadov sa však odporúčaná dávka pohybuje v rozsahu od 250 mg do 500 mg denne pre extrakt s koncentráciou asi 5% withanolidov - hlavné účinné látky v Ashwagandhe. Tieto hodnoty sú ale len všeobecným usmernením a môžu sa líšiť v závislosti na konkrétnom produkte a značke.

Faktory, ktoré ovplyvňujú odporúčanú dennú dávku Ashwagandhy, zahŕňajú:

  • Individuálne potreby a ciele - ľudia, ktorí užívajú Ashwagandhu na zvládnutie stresu a úzkosti, potrebujú inú dávku ako tí, ktorí ju užívajú na fyzickú výkonnosť alebo podporu spánku. Na zvýšenie fyzického výkonu sa bežne odporúčaná denná dávka Ashwagandhy pohybuje v rozsahu od 500 až do 1 000 mg. Na liečbu stresu a úzkosti sa denná dávka pohybuje od 250 do 600 mg a odporúča sa ju prijať v 2 – 3 menších dávkach namiesto jednej dávky.
  • Vek a pohlavie - dávky sa môžu líšiť medzi rôznymi vekovými skupinami a pohlaviami. Starší ľudia v porovnaní s mladšími potrebujú iné dávky s ohľadom na pomalšie fungovanie metabolizmu a možnej interakcie s inými liekmi. U žien je všeobecne odporúčaná denná dávka trochu nižšia ako u mužov (od 200 do 450 mg).
  • Váha - osoby s vyššou váhou budú potrebovať vyššie a prispôsobené denné dávky.
  • Forma užívania - existujú rozdielne odporúčané dávky pre koreňový prášok, tekutý extrakt či extrakt vo forme kapsúl. A to z dôvodu, že každá z dostupných foriem obsahuje inú koncentráciu účinnej látky.
  • Zdravotné podmienky a užívanie iných liekov - osoby s existujúcimi zdravotnými problémami alebo užívajúce lieky, by mali konzultovať so zdravotným odborníkom, aby si zistili bezpečné a účinné dávkovanie.

TIP

Bežná denná dávka Ashwagandhy na zlepšenie kognitívnych funkcií sa pohybuje od 250 do 600 mg. Jej stabilnú hladinu v organizme počas celého dňa dosiahnete rozdelením dennej dávky na 2 – 3 menšie dávky. Kvôli lepšiemu vstrebávaniu užívajte Ashwagandhu s jedlom. S jedlom užívajte Ashwagandhu aj vtedy, ak potrebujete zlepšiť hormonálnu rovnováhu (250-600/deň). 

Za bezpečné sa považujú dávky do 1500, maximálne 2000 mg denne. Najčastejšie je dávkovanie založené na rozložení dennej dávky 600 mg do dvoch dávok (ráno a večer). 

Ako dlho užívať Ashwagandhu?

Čo sa týka dlhodobého užívania, všeobecné odporúčanie je užívať Ashwagandhu  maximálne tri mesiace. Potom ju treba vysadiť. A to z dôvodu, že účinky dlhodobého užívania Ashwagandhy ešte nie sú dostatočne podporené štúdiami a vedeckým pozorovaním. 

Vedľajšie účinky

  • Ospalosť (sedácia) -  nadmerné utlmenie organizmu.
  • Gastrointestinálne problémy - najčastejšie vracanie a plynatosť (veľmi zriedkavé).
  • Možná interakcia s inými účinnými látkami - hlavne lieky na diabetes, kardiovaskulárne ochorenia, imunosupresíva a sedatíva. 

Vedľajšie účinky môžete ale v mnohých prípadoch úplne eliminovať, ak začnete s nižšou dávkou a podľa potreby ju zvýšite alebo znížite, a to v závislosti od vašej individuálnej reakcie. 

Ak sa rozhodnete prerušiť užívanie Ashwagandhy, je zvyčajne najlepšie postupné vysadzovanie, aby sa minimalizovalo riziko náhleho prerušenia a aby sa umožnilo telu prispôsobiť.

Kedy sa užívanie Ashwagandhy neodporúča?

Užívanie Ashwagandhy nie je bezpečné a vhodné pre všetkých. Ako sme už zmienili, na pozore by mali byť najmä ľudia s existujúcimi zdravotnými problémami, najmä diabetici a srdciari. Ashwagandhu tiež neodporúčame užívať tehotným a dojčiacim matkám a ani malým deťom. 

Vedeli ste, že…

…Ashwagandha sa neodporúča ľuďom, ktorí sa chystajú na operáciu, alebo tým, ktorí majú autoimunitné poruchy alebo poruchy štítnej žľazy?

Záver

Adaptogénne vlastnosti Ashwagandhy sú obzvlášť prospešné pre jednotlivcov zažívajúcich stres, úzkosť, či problémy so spánkom. Okrem toho ale Ashwagandha ponúka riešenia pre ďalšie zdravotné problémy, ako je oslabený imunitný systém, poruchy spánku, či potreba zvýšiť fyzickú výkonnosť.

Avšak pamätajte, že výber správnej formy užívania, či už sú to tablety, kapsule, prášok alebo čaj, je kľúčový pre efektívnosť jej účinkov. V súvislosti s optimálnym dávkovaním je tiež dôležité vziať do úvahy nielen individuálne potreby, ale aj faktory ako sú čas užívania, strava, vek, telesná váha a existujúce zdravotné problémy.

Pre nákup výživových doplnkov s obsahom ashwagandhy navštívte našu kategóriu: Ashwagandha. S výberom vhodných doplnkov vám pomôže náš článok: Objavte silu najlepšej Ashwagandhy: Zvoľte tieto kvalitné výživové doplnky.

Zdroje:

https://www.tribe-organics.com/blogs/lifestyle/when-should-i-take-ashwaganda

https://www.allohealth.care/healthfeed/medicine/when-to-take-ashwagandha-before-or-after-meal

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha-dosage

https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha

https://www.health.com/ashwagandha-7198123

https://www.vitaherbals.sk/ashwangandha

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2