10 vedecky overených účinkov koenzýmu Q10

Koenzým Q10 je zlúčenina, ktorá je esenciálna pre väčšinu našich buniek v tele. Jej význam spočíva v tom, že sa podieľa na mnohých dôležitých biologických procesoch. Z nich kľúčové sú predovšetkým tie, ktoré súvisia s tvorbou energie z prijatej stravy. Telo si síce túto zlúčeninu dokáže vytvoriť aj svojpomocne, avšak táto schopnosť s narastajúcim vekom klesá. Viac o účinkoch a význame koenzýmu Q10 si povieme v našom článku.

Čo vieme o koenzýme Q10?

Koenzým Q10 poznáme tiež pod názvom ubichinón, pričom je vo veľkej miere podobný vitamínom. Naše telo si ho dokáže vyrábať samo a zároveň aj uskladniť pre budúce použitie. Nachádza sa najmä v pečeni, obličkách a srdci. To znamená v orgánoch, ktoré spotrebúvajú väčšie množstvo energie. Vyššie hladiny koenzýmu Q10 naznačujú, že človek žije zdravšie a s predpokladom na dlhší život.

Zlúčenina bola objavená v roku 1957. V roku 1972 bol následne zistený priamy súvis medzi nízkymi hodnotami koenzýmu Q10 a srdcovo-cievnymi ochoreniami. O šesť rokov neskôr bola dokonca udelená Nobelova cena za výskum o mechanizme vzájomného pôsobenia koenzýmu Q10 a energie buniek.

VEDELI STE, ŽE…

 …koenzým Q10 znižuje účinok warfarínu a má tak nežiadúce účinky? Zvyšuje totiž riziko zrážania krvi, preto sa pacientom užívajúcich warfarín neodporúča dopĺňať ho prostredníctvom výživových doplnkov.

Princíp účinkov na ľudský organizmus

V ľudskom organizme má koenzým Q10 dve dôležité funkcie, ktoré definujú jeho účinky a význam v tele. Prvou je premena energie z prijatej stravy vo forme prijateľnej pre naše bunky. A to prostredníctvom univerzálneho prenášača – ATP (nukleotid adenozíntrifosfát). Ten plní v bunkách funkciu primárneho zdroja energie. Môžeme teda smelo povedať, že koenzým Q10 sa aktívne podieľa na získavaní energie pre bunky.

Druhá funkcia tejto zlúčeniny spočíva v tom, že ide o silný antioxidant rozpustný v tukoch. To znamená, že vychytáva voľné radikály, ktoré priamo škodia našim bunkám. Prirodzene, najväčší význam to má najmä pre naše srdce a cievy. Miesto v bunke, kde sa tak deje, sú mitochondrie, ktoré tým chránia bunky pred oxidačným stresom a mnohými ochoreniami.

Zdroje koenzýmu Q10 v strave

Určite nebude pre nikoho prekvapením, že miesta, kde sa v živočíšnom organizme koenzým Q10 nachádza, sú zároveň aj jeho najväčším zdrojom. To znamená, že sa nachádza predovšetkým vo vnútornostiach - srdce, pečeň a obličky. Ďalším výborným zdrojom sú hovädzie mäso, sardinky a makrely. Z rastlín ide hlavne o arašidy, ovocie (jahody, pomaranče…), strukoviny, sóju, petržlen, olivy či repku olejnú.

Pamätajte ale, že varenie či vyprážanie, znižuje obsah koenzýmu Q10 až o 32 %.

Potraviny bohaté na Koenzym Q10

Koenzým Q10 - význam výživových doplnkov

Najväčší význam a dôležitosť koenzýmu Q10 sa zakladá na už zmienenom fakte, že schopnosť jeho produkcie organizmom s vekom klesá. S tým sú prirodzene spojené aj rôzne zdravotné ťažkosti. Preto ho v prvom rade ako výživový doplnok ocenia hlavne seniori.

Jeho ďalší význam a príčiny nedostatku sa zakladajú na:

  • nutričnej nedostatočnosti - napríklad málo vitamínu B6,
  • genetických defektoch v syntéze alebo využití koenzýmu Q10,
  • zvýšených energetických nárokoch tkanív v dôsledku choroby,
  • mitochondriálnych defektoch,
  • oxidačnom strese - najmä v dôsledku starnutia, UV žiarenie…
  • vedľajších účinkoch liečby statínmi.

Účinky a zdravotné benefity

Zdravotné benefity a účinky koenzýmu Q10 sú naozaj širokospektrálne. Funguje naprieč celým organizmom - metabolizmus, srdce, energia, antioxidácia… Je preto pre nás naozaj nenahraditeľný. S vekom jeho hladina v tele klesá a práve preto je po 40. roku života dôležité jeho množstvo v organizme dopĺňať pomocou výživových doplnkov.

Účinky a zdravotné benefity koenzýmu Q10 pre ľudský organizmus môžeme sumarizovať nasledovne:

  • Reguluje metabolizmus - je nevyhnutným pre výrobu energie, ktorá je potrebná pre prácu všetkých našich buniek. Tým, že sa priamo podieľa na výrobe energie pre bunky (ATP), reguluje aj celý metabolizmus a jeho energetický výdaj.
  • Chráni srdce - s poklesom hladiny koenzýmu Q10 klesá aj množstvo energie, ktoré sú schopné mitochondrie produkovať. A to je problém hlavne pre naše srdce, ktoré tej energie potrebuje veľa. Jeho pravidelné dopĺňanie preto môže pomôcť k zlepšeniu celej kardiovaskulárnej činnosti a pomôcť pri probléme s vysokým krvným tlakom.
  • Stimuluje energetické procesy v bunke - nízke hladiny koenzýmu Q10 sa bežne vyskytujú v prípade zníženej činnosti nadobličiek. A to vedie ku stresu, strate vitality, k trvalej únave, priberaniu na váhe, suchej pokožke a pomalému tráveniu či vylučovaniu.
  • Chráni bunky pred poškodením - nebezpečné sú najmä voľné radikály. Ide o reaktívne molekuly, ktoré stoja za reťazovou reakciou poškodenia našich buniek. Tie následne nedokážu vykonávať svoju prácu čoho dôsledkom je nakoniec zníženie činnosti celých orgánov a tkanív. Koenzým Q10 je výborným spoločníkom ďalšieho silného antioxidantu - vitamínu E.
  • Zlepšuje plodnosť - plodnosť žien klesá s vekom v dôsledku poklesu počtu a kvality dostupných vajíčok. Na tomto procese sa zúčastňuje aj koenzým Q10. Jeho pravidelné dopĺňanie však môže do určitej miery tento proces zvrátiť alebo oddialiť.
  • Udržiava zdravú pokožku - pokožka je najväčší orgán. Ohrozujú ju však ako vnútorné, tak aj vonkajšie faktory. Priama aplikácia na pokožku však na základe antioxidačných vlastností koenzýmu Q10 dokáže v tomto procese pomôcť a pokožku udržiavať mladú a bez vrások.
  • Pomáha pri migréne - nesprávna funkcia mitochondrií môže viesť k zvýšenému príjmu vápnika bunkami a nadmernej produkcii voľných radikálov. A to vedie v mnohých prípadoch aj ku migréne a k zníženiu antioxidačnej ochrany. Koenzým Q10 však zvyšuje funkciu mitochondrií a preto dokáže pomôcť aj pri bolestiach hlavy.
  • Zvyšuje telesnú kondíciu - a to hlavne znížením oxidačného stresu v bunkách a zlepšením mitochondriálnych funkcií.
  • Pomáha pri cukrovke - podľa jednej štúdie, pravidelné dopĺňanie koenzýmu Q10 výrazne znížilo hladinu cukru v krvi nalačno pri pacientoch s diabetes mellitus typu.
  • Znižuje riziko rakoviny - nízke hladiny koenzýmu Q10 sú priamo spojené s až o 53,3 % vyšším rizikom rakoviny. Rovnako sa spolupodieľajú na zlej prognóze rôznych typov rakoviny.

Forma doplnkov s obsahom koenzýmu Q10

Najúčinnejšou formou výživových doplnkov s obsahom koenzýmu Q10 je lipozomálna. Ide o mikroskopické tukové častice, do ktorých je zapustený koenzým Q10. Tie sa totiž veľmi ľahko vstrebávajú do buniek. Lipozómy zároveň zabraňujú možnej intolerancii v žalúdku a črevnom systéme.

TIP

Dávkovanie koenzýmu Q10 sa pohybuje od 30 mg do 120 mg denne. V niektorých prípadoch a po konzultácii s lekárom, sa tieto dávky môžu zvýšiť až na 300 mg denne. Najbežnejšie vedľajšie účinky koenzýmu Q10 sú pritom tráviace ťažkosti, nevoľnosť, nespavosť, bolesti hlavy, vyrážky, či zníženie krvného tlaku.

V našom e-shope vám ponúkame koenzým Q10 vo forme kapsúl a kvapiek:

Záver

Účinky koenzýmu Q10 sú pre náš organizmus širokospektrálne, pretože prostredníctvom molekúl ATP dodáva energiu celému telu. Reguluje metabolizmus, hospodári s energiou buniek, pomáha pri srdcovocievnych chorobách a chráni bunky pred oxidačným stresom.

S vekom ale jeho hladina v tele klesá. A práve preto je u vyšších ročníkov jeho množstvo v organizme dôležité pravidelne dopĺňať pomocou výživových doplnkov.

Všetky produkty s obsahom koenzýmu Q10 nájdete v našej kategórii: Koenzým Q10.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126052/
https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17355497/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26413493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9177262/
https://lekar.sk/clanok/koenzym-q10

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty3