Koloidné striebro: Účinky, využitie a správne používanie

Koloidné striebro je tajomný elixír, ktorý už veľmi dlho fascinuje svojimi mnohostrannými účinkami a využitím. Napríklad ľudia v staroveku ho používali na dezinfekciu a konzervovanie. V našom článku sa preto ponoríme do sveta tejto úžasnej tekutiny a odhalíme vám jeho účinky a rôznorodé využitie. Čo je však dôležitejšie, vysvetlíme vám aj to, ako ho správne používať, aby ste mohli v plnej miere využiť jeho potenciál pre vaše zdravie a pohodu.

Čo je koloidné striebro a aké má využitie?

Koloidné striebro je tekutina, v ktorej sú jemné častice striebra rovnomerne rozptýlené v rozpúšťadle, väčšinou vo vode. Tieto drobné častice striebra sú v priemere menšie ako mikrometre a s rozpúšťadlom tvoria koloidálny systém.

Koloidné striebro je dlho známe najmä pre svoje antimikrobiálne vlastnosti a dezinfekčné účinky. Jeho využitie siaha až do staroveku, kedy sa používalo na konzerváciu a dezinfekciu tekutín.

V súčasnosti má koloidné striebro široké spektrum využitia. Avšak predovšetkým je známe pre svoju schopnosť potláčať rast baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov, čo ho robí efektívnym nástrojom pri dezinfekcii. Z toho dôvodu sa často používa na liečbu kožných infekcií, popálenín a malých poranení. Okrem toho koloidné striebro nájdete aj v mnohých výrobkoch na osobnú hygienu či dezinfekciu domácnosti.

Vedeli ste, že…

…koloidné striebro už v starovekom Grécku a Ríme bolo používané na udržiavanie vody v krčmách a amforách čistou a dlhšie čerstvou? Toto historické využitie jasne demonštruje jeho schopnosť potláčať rast mikroorganizmov a predĺžiť trvanlivosť tekutín.

Účinky koloidného striebra

Koloidné striebro je známe pre svoje rôznorodé účinky, ktoré môžu byť prospešné v rôznych situáciách. Medzi najdôležitejšie ale patria nasledovné:

  • Antibakteriálne a antimikrobiálne účinky - koloidné striebro má schopnosť efektívne potláčať rast baktérií, vírusov a plesní. To ho robí užitočným pri liečbe infekcií a prevencii ich šírenia.
  • Zrážanie zápalu - mnoho ľudí používa koloidné striebro na zmiernenie zápalových stavov, ako sú napríklad zápaly kože (akné…). Tiež pomáha zmierňovať svrbenie, opuch a bolesť spojenú s týmito zdravotnými problémami.
  • Podpora hojenia rán - pri správnom použití dokáže koloidné striebro pomôcť pri hojení drobných poranení, popálenín a odrenín. Pomáha udržiavať čistotu rany a tým znižuje riziko infekcie.
  • Osobná hygiena - koloidné striebro je často prítomné v rôznych produktoch na osobnú hygienu, ako sú dezodoranty, zubné pasty a mydlá, a to vďaka jeho schopnosti kontrolovať rast mikroorganizmov.
  • Očistná schopnosť vody - koloidné striebro sa používa aj na čistenie a dezinfekciu vody. Jeho častice dokážu eliminovať mikroorganizmy a nečistoty, čím sa zlepšuje kvalita pitnej vody.
  • Podpora imunitného systému - niektorí ľudia veria, že pravidelná konzumácia koloidného striebra dokáže posilniť imunitný systém a pomôcť organizmu bojovať proti infekciám. V mnohých krajinách (aj u nás) však jeho vnútorné užívanie nie je povolené.

Poznámka

Je dôležité si uvedomiť, že koloidné striebro nie je liekom na všetky choroby, a jeho účinky môžu byť rôzne v závislosti od dávkovania a spôsobu použitia. Pred použitím koloidného striebra na akýkoľvek zdravotný problém je tento úmysel vhodné konzultovať s lekárom a dodržiavať odporúčania výrobcu. Používanie nadmernej dávky alebo neodborné použitie môže mať nežiaduce vedľajšie účinky.

Ako funguje koloidné striebro?

Princíp fungovania účinkov koloidného striebra spočíva v jeho schopnosti interagovať s mikroorganizmami a potláčať ich rast a množenie. Tento proces je komplexný a zahŕňa nasledujúce mechanizmy:

  • Inaktivácia mikroorganizmov - drobné častice striebra sú dostatočne malé na to, aby sa dostali do mikroorganizmov, ako sú baktérie, vírusy a plesne. Striebro sa následne viaže na povrch mikroorganizmov a interferuje s ich metabolizmom. To spôsobuje inaktiváciu týchto mikroorganizmov a znemožňuje im rásť a množiť sa.
  • Porušenie bunkovej steny - koloidné striebro dokáže ovplyvniť štruktúru a integritu buniek mikroorganizmov. Týmto spôsobom dochádza k narušeniu ich bunkovej membrány.
  • Oxidatívny stres - koloidné striebro v bunkách spôsobuje oxidatívny stres tým, že reaguje s rôznymi zlúčeninami v bunke, ako sú napríklad enzýmy a bielkoviny. To narušuje normálny chod buniek a vedie k ich zániku.

Môže mať koloidné striebro nežiadúce účinky?

Samozrejme, aj koloidné striebro môže mať nežiaduce vedľajšie účinky, a preto ich treba vziať do úvahy pri jeho užívaní. Ktoré to sú?

Argyria

Jedným z najznámejších vedľajších účinkov koloidného striebra je stav nazývaný argyria. Ide o kožné ochorenie, ktoré spôsobuje, že koža človeka získava modro-šedý odtieň. Avšak argyria je výsledkom nadmerného užívania koloidného striebra, a to po dlhšiu dobu.

Nežiaduce interakcie s liekmi

Koloidné striebro môže interferovať s účinnosťou niektorých liekov, najmä tých, ktoré obsahujú zlúčeniny síry. Treba byť však opatrný aj pri tetracyklínových antibiotikách a liekoch na ochorenia štítnej žľazy. V týchto prípadoch je používanie koloidného striebra zvlášť dôležité konzultovať so svojim lekárom.

Alergické reakcie

Niektorí ľudia môžu vykazovať aj alergické reakcie, ktoré najčastejšie zahŕňajú svrbenie, vyrážky alebo opuchy. Ak sa objavia tieto príznaky, je dôležité okamžite prestať s používaním koloidného striebra a konzultovať tieto problémy so svojim lekárom.

Odporúčania, ako sa vyhnúť nežiadúcim účinkom

Aby ste sa vyhli nežiaducim účinkom, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých odporúčaní. Prvým krokom je konzultácia so svojím lekárom ešte pred použitím koloidného striebra na liečbu zdravotných problémov, alebo nasadením liekov.

Dôležité je tiež dodržiavať odporúčané dávky a pokyny výrobcu, aby ste minimalizovali riziko vedľajších účinkov a zabezpečili správne použitie produktu. Vyberajte si iba kvalitné koloidné striebro od dôveryhodných výrobcov, čím získate istotu ohľadom jeho čistoty a účinnosti.

Vedeli ste, že…

…podľa legislatívy EÚ je vnútorné užívanie koloidného striebra zakázané? Povolená je len vonkajšia aplikácia.

Ako správne používať koloidné striebro?

Koloidné striebro môže byť použité rôznymi spôsobmi, pričom správny spôsob použitia závisí od konkrétnych potrieb jednotlivca. Najčastejšie však ide o nasledovné možnosti:

  • Lokálna aplikácia na kožu - koloidné striebro (tonikum) sa nanáša priamo na postihnuté miesto pomocou vatového tampónu alebo sterilného obväzu. Pred aplikáciou nezabudnite dôkladne vyčistiť postihnutú oblasť. Zvyčajne sa týmto spôsobom koloidné striebro aplikuje ráno a večer. Pamätajte, že takto ošetrená koža nesmie byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu.
  • Orálne užívanie - aj keď vo väčšine krajín nie je vnútorné užívanie koloidného striebra povolené, niektorí ľudia ho stále konzumujú. Ak sa rozhodnete užívať koloidné striebro orálne, je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a konzultovať to s lekárom. Je ho vhodné užívať na prázdny žalúdok.
  • Použitie v nosných sprejoch - na podporu dýchacieho systému. Ide o efektívnu pomoc pri nachladnutí, alergiách alebo pri prevencii infekcií.
  • Očné kvapky - v niektorých prípadoch sa koloidné striebro používa v oftalmológii na liečbu niektorých očných problémov. Ak máte záujem o túto aplikáciu, je veľmi dôležité konzultovať tento úmysel so svojím očným lekárom, ktorý vám poradí s aplikáciou i dávkovaním.
  • Ako kvapky do uší - koloidné striebro sa môže vo forme kvapiek použiť aj pri problémoch so sluchovým kanálom, najčastejšie ak ide o zápal.
  • Ďalšie aplikácie - koloidné striebro môžete využiť aj v domácnosti na dezinfekciu rôznych povrchov alebo na čistenie zubných kefiek.

TIP

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a postupy aplikácie uvedené na etikete výrobku alebo rady lekára.

Ako si vyrobiť koloidné striebro?

Výroba koloidného striebra sa vykonáva pomocou procesu elektrolýzy, pri ktorom sa za prítomnosti elektrickej energie strieborná elektróda rozpúšťa vo vode. Je dôležité mať na pamäti, že výroba koloidného striebra si vyžaduje presné merania a sterilitu, aby sa dosiahla správna koncentrácia a kvalita produktu. Všeobecný postup výroby koloidného striebra v domácom prostredí je nasledovný:

Potrebné pomôcky

  • Strieborná tyčinka (elektróda)
  • Destilovaná voda - na výrobu destilovanej vody vám odporúčame destilátor vody blue green Water Pro.
    • Zdroj elektrickej energie (elektrolyzátor) - v našej ponuke na Vitaherbals.sk nájdete Medionic, Ionic-Pulser® PRO3 - generátor koloidného striebra, ktorý sa vyznačuje vynikajúcou kvalitou a ním vyrobená strieborná voda obsahuje obzvlášť vysoký podiel účinných, kladne nabitých iónov striebra.
  • Sklenená nádoba
  • Papierový (kávový) filter

Postup

  • Príprava generátora koloidného striebra - postupujte podľa odporúčaní pokynov výrobcu uvedených v príbalovom letáku výrobku. Toto zariadenie umožňuje regulovať elektrický prúd a čas elektrolýzy, čo je kritické pre vytvorenie koloidného striebra.
  • Príprava destilovanej vody - je dôležitá, pretože obsahuje minimálne množstvo minerálov a nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť proces výroby.
  • Zavedenie elektródy - elektródu (súčasť zariadenia) umiestnite do nádoby s vodou. Akonáhle ňou začne prechádzať elektrický prúd, začne sa vytvárať koloidné striebro.
  • Elektrolýza - nezabudnite si nastaviť požadovaný prúd a čas elektrolýzy, aby sa dosiahla požadovaná koncentrácia koloidného striebra (ppm). Napríklad vyššie zmienené zariadenie Medionic odporúča pre väčšinu aplikácií koncentráciu 25 ppm.

Proces elektrolýzy môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín, v závislosti od požadovanej koncentrácie.

TIP

Roztok koloidného striebra skladujte na tmavom mieste v rozsahu teplôt od +5 do +25 °C a tam, kde nehrozí magnetické pole - nedávajte ho do chladničky, k mobilom ani do mikrovlnnej rúry.

Záver

Účinky koloidného striebra sú naozaj všestranné a má široké využitie, najmä v oblasti dezinfekcie a liečby kožných problémov. Je však dôležité používať ho s opatrnosťou a v súlade s odporúčaniami odborníkov a výrobcov, aby sa minimalizovalo riziko vedľajších účinkov. 

Ak sa zaujímate o kvalitné koloidné striebro a ďalšie prírodné produkty, neváhajte navštíviť náš e-shop Vitaherbals.sk, kde nájdete široký výber produktov pre vaše zdravie a vitalitu. Buďte svojim vlastným strážcom zdravia a vyberte si u nás produkty, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálny stav pohody.

Pre nákup prístroju na tvorbu kolodiného striebra navštívte našu kategóriu: Koloidné striebro

FAQ

Je možné koloidné striebro používať na vnútorné použitie?

Hoci je vnútorné užívanie koloidného striebra v mnohých krajinách a v EÚ zakázané, ľudia ho používajú aj orálne. Pred takýmto použitím koloidného striebra však dôrazne odporúčame konzultovať to s lekárom, aby ste si nastavili správne dávkovanie a bezpečné používanie. Rozhodne nie je vhodné koloidné striebro užívať vnútorne dlhodobo, pretože striebro sa v tele hromadí a môže vyvolať neodstrániteľné šedomodré sfarbenie kože, ale aj iné poruchy, hlavne nervového systému, pečene a obličiek.

Je koloidné striebro vhodné pre deti?

Koloidné striebro by sa nemalo podávať deťom bez konzultácie s lekárom a malo by byť podávané iba na vonkajšie použitie. Jeho použitie u detí by malo byť starostlivo zvážené a riadené odborníkom na základe konkrétnych potrieb a okolností.

Je koloidné striebro bezpečné počas tehotenstva a dojčenia?

Používanie koloidného striebra počas tehotenstva a dojčenia je bezpečné iba na vonkajšie použitie a v primeraných dávkach. A samozrejme, ak vám to schváli lekár.

Môže sa koloidné striebro používať na liečbu dýchacích problémov?

Koloidné striebro sa nepovažuje za účinný liek na dýchacie problémy. Liečbu týchto problémov je dôležité konzultovať s lekárom a dodržiavať odporúčania odborníka. Typické výživové doplnky, ktoré sa môžu zvážiť v súvislosti s dýchacími problémami, zahŕňajú predovšetkým vitamín C, vitamín D, prípadne horčík.

Zdroje:

https://www.nccih.nih.gov/health/colloidal-silver-what-you-need-to-know

https://www.verywellhealth.com/colloidal-silver-what-you-need-to-know-89555

https://www.healthline.com/health/colloidal-silver#risk-factors

https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/scmp/documents/out30_en.pdf

https://www.vitaherbals.sk/p/blue-green-water-pro-nerezovy-destilator-vody-so-sklenenym-dzbanom

https://www.vitaherbals.sk/p/medionic-ionic-pulser-pro3-generator-koloidneho-striebra

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/koloidne-striebro

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty10