Správne užívanie vitamínov: ktoré vitamíny nekombinovať?

Vitamíny sú základnou súčasťou mnohých biochemických procesov v našom tele. Zároveň nás v rámci prevencie chránia pred rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Aj pri vitamínoch je však nevyhnutné dbať na ich správne užívanie. Vysoké či naopak nízke hladiny vitamínov môžu byť vážnym problémom. S čím ste ale už počítali menej je fakt, že niektoré vitamíny by sa nemali medzi sebou kombinovať. Viac o tom si povieme v našom článku.

Ako správne užívať vitamíny?

Ľudský organizmus si niektoré vitamíny nedokáže vytvoriť sám a preto je odkázaný na ich príjem formou potravy. Pokiaľ má telo nedostatok niektorého z vitamínov, dá vám to hneď najavo. Môže ísť napríklad o zvýšenú náchylnosť ku chorobám, problémy so zrakom či poruchy rastu kostí a chudokrvnosť.

Problém nastáva najmä v prípade, ak trpíte takými zdravotnými ťažkosťami, ktoré zabraňujú normálnemu vstrebávaniu živín. Nedostatkom vitamínov preto často trpia ľudia s celiakiou, intoleranciou na laktózu alebo s infekciou tráviaceho traktu. Rizikovou skupinou sú však aj vegáni, ktorí trpia nedostatkom vitamínu B12. A samozrejme tiež seniori, u ktorých je horšia vstrebateľnosť živín spôsobená vekom. V týchto prípadoch sú preto ideálnym riešením vitamínové doplnky výživy.

Čo sa týka užívania vitamínov, pri bežnom stravovaní predávkovanie (hypervitaminóza) nehrozí. Avšak je dôležité to s dávkovaním výživových doplnkov nepreháňať a dať si pozor najmä na nevhodné vitamínové kombinácie. Napríklad je rozdiel ak siahnete po multivitamínoch, či vitamíne C, počas chrípkovej sezóny a iné je zase jeho dlhodobé užívanie. Ľudský organizmus totiž potrebuje vitamíny iba v istom množstve.

Věděli jste že...

…nemusí byť vždy pravdou, že najviac vitamínov je v surovom ovocí a zelenine? Výnimkou je napríklad betakarotén (provitamín vitamínu A). Ľudský organizmus ho totiž lepšie vstrebe, ak je tepelne upravený. Samozrejme, len do istej miery, pri vyšších teplotách sa už tento provitamín ničí.

Pamätajte, že pre správne užívanie vitamínov neexistuje všeobecné pravidlo. Niektoré je lepšie užívať s jedlom a ráno (napríklad B-komplex) a u iných zase na tom nezáleží (napríklad vitamín C). Preto je ohľadom správneho dávkovania a užívania vitamínov dôležité vždy si prečítať príbalový leták výživového doplnku. Prípadne sa o tom poradiť so svojím lekárom či farmaceutom v lekárni.

Čítať viac: Kedy užívať vitamíny a doplnky stravy: ráno alebo večer?

Môžu sa vitamíny kombinovať?

Odpoveď je jednoznačná - áno. Dokonca je to niekedy aj žiaduce. Avšak pre správne a efektívne užívanie vitamínov je dôležité vedieť, ako ich kombinovať. V súvislosti s podporou imunity napríklad poznáme synergické dvojice vitamínov: vitamín C a vitamín E, vitamín B6 – vitamín A…

Rovnako vitamíny skupiny B nemôžu efektívne pracovať bez vzájomnej podpory vo vnútri B-komplexu. V tomto smere sú dôležité dvojice B6 a B2, B9 a B12, B5 a B12. Bez tejto vzájomnej spolupráce by bol ich metabolický efekt značne znížený.

Synergický účinok majú aj vitamíny D a K, ktoré kľudne môžete užívať spolu. Udržujú optimálnu hladinu vápnika v organizme, čo je základným predpokladom pre zdravé kosti (zvyšujú hustotu kostí).

TIP

Je známe, že vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu. Pokiaľ užívate vápnik pre zdravé kosti, tak ho určite treba dávkovať do organizmu spolu s vitamínom D. Avšak keď k tejto dvojici pridáte ešte aj vitamín K, tak tým efektívne zabránite usadzovaniu vápnika v cievach. Ten následne nájde svoje využitie v kostiach, čo je určite ten lepší prípad.

Ktoré vitamíny nekombinovať?

Na druhú stranu ale poznáme aj také kombinácie vitamínov, ktoré by ste rozhodne medzi sebou nemali kombinovať. Dokonca môže ísť až o nebezpečné kombinácie. Ktoré sú tie najdôležitejšie?

Vitamín K a vitamín E

Tieto dva vitamíny nemožno kombinovať kvôli ich protichodným účinkom. Účinok vitamínu K na ľudský organizmus je ten, že zhusťuje krv, čo je veľmi dôležité pri poraneniach - urýchľuje hojenie rán.

Vitamín E je zase účinný proti krvným zrazeninám, ktoré sú najmä v cievach veľmi nebezpečné (mŕtvica, infarkt…). Robí krv redšou. Riedka krv ale znamená ľahšie tvorenie modrín a ľahšie krvácanie. Rovnako je však známy aj svojimi antioxidačnými vlastnosťami.

Kvôli opačným účinkom oboch vitamínov je treba ich užívanie prispôsobiť individuálnym potrebám. Ak je krv riedka, treba užívať vitamín K, ale ak je tvoja krv hustá, tak bude potrebné prijímať vitamín E. Nikdy nie však oba vitamíny spolu.

Vitamín C a vitamín B12

O vitamíne C je známe, že posilňuje imunitu. Dôležitý je tiež pre hojenie rán, zdravie kostí a zubov. Jeho nedostatok spôsobuje skorbut, ktorý bol v minulosti postrachom všetkých námorníkov. Tým totiž často na lodi chýbali potraviny s vysokým obsahom vitamínu C.

Vitamín B12 zase pomáha udržiavať kvalitu krviniek a nervových buniek. Taktiež pomáha tvoriť genetický materiál DNA vo všetkých bunkách tela. Prirodzene, oba vitamíny sú pre organizmus dôležité, avšak ich vzájomná kombinácia spôsobuje nízku efektivitu vitamínu B12. Vitamín C totiž znemožňuje správnu absorpciu vitamínu B12, čiže ho telo prijme v podstatne menšej dávke, ako treba. Pre správne užívanie týchto vitamínov je dôležitý ich vzájomný odstup aspoň dvoch hodín.

Vitamín B9 a vitamín B12

Vitamín B9 (folát) poznáme aj pod názvom kyselina listová. Zohráva kľúčovú úlohu pri produkcii červených krviniek a pri raste buniek. Z toho dôvodu je zvlášť dôležitý pre budúce mamičky a pre správny vývin plodu.

Kombinácia vitamínu B9 a vitamínu B12 síce nie je nebezpečná, avšak vyšší príjem vitamínu B9 maskuje nedostatok vitamínu B12. Tento nedostatok však spôsobuje napríklad nezvyčajné zväčšenie krviniek, prípadne aj zníženie ich množstva. Pokiaľ sa nedostatok vitamínu B12 nevyrieši, tak to môže viesť k trvalému poškodeniu nervov. Pri užívaní vitamínu B9 to ale ide zistiť iba ťažko.

Vitamíny A, D, E a K

Pre všetky tieto štyri vitamíny platí jedna dôležitá vlastnosť - všetky sú rozpustné v tukoch. Avšak pokiaľ ich kombinujete naraz, tak si tým znížite absorpciu všetkých týchto vitamínov. Rovnako ani ich dvoj- či trojkombinácia nebude tak efektívna, ako by ste si želali. Aj v tomto prípade teda platí, že pri ich užívaní by mal byť aspoň dvojhodinový odstup.

Záver

Pre ľudský organizmus je veľmi dôležité pravidelné dopĺňanie vitamínov, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu pri mnohých metabolických procesoch. Pri ich užívaní je však veľmi dôležité vedieť aj to, ktoré vitamíny nekombinovať. Najčastejšie z dôvodu, že sa ich kombináciou vyrušia účinky jednotlivých vitamínov. Niekedy však takáto kombinácia môže byť aj nebezpečná.

Všetky produkty nájdete v našej kategórii: Vitamíny

FAQ

Prečo je dôležité poznať správne kombinácie vitamínov?

Poznať správne kombinácie vitamínov je dôležité, pretože niektoré vitamíny ovplyvňujú vstrebávanie alebo účinky iných vitamínov v tele. Vhodné kombinácie môžu zvýšiť ich účinnosť a výsledný prospech pre zdravie. 

Môžem brať zinok spolu s vitamínom D?

Áno, zinok a vitamín D môžu byť spolu užívané bez problémov, pretože sa vzájomne neovplyvňujú.

Ktoré vitamíny môžem brať spolu každý deň? 

Vitamíny, ktoré môžete brať spolu každý deň, sú napríklad vitamín C a E, vitamín D a K2, vitamín B-komplex a vitamín C.

Môžu vitamíny z výživových doplnkov nahradiť zdravú stravu a životný štýl? 

Nie, vitamíny z výživových doplnkov by nemali nahrádzať zdravú stravu a životný štýl. Vitamíny je totiž najlepšie získavať prirodzene. Najlepšie z rôznorodej stravy s dostatkom ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, bielkovín a zdravých tukov.

Aké sú možnosti získania potrebných vitamínov z potravín a ako ich môžem zahrnúť do svojho jedálnička?

Potrebné vitamíny sa dajú získať z rôznych potravín, ako sú ovocie, zelenina, mäso, mliečne výrobky a ryby. Zahrnutie farebného ovocia a zeleniny do jedálnička, ako aj konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínu C, E, D a A, zabezpečuje dostatočný príjem vitamínov.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533928/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874674/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559132/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.