Maca: zázrak z Peru. Aké sú jej účinky?

Koreň rastliny sa pestuje na vysokohorských planinách v Peru, pričom liečebné účinky Žeruchy peruánskej (Maca) sú známe už celé tisícročia. Predovšetkým vďaka svojim účinkom na podporu sexuálneho života. Z toho dôvodu je ešte aj dnes v popredí záujmu mužov i žien, pričom jej užívanie z roka na rok narastá. Vykonané štúdie tiež poukazujú na fakt, že hľuza Macy obsahuje vysoké množstvo jódu, zinku, fosforu, železa, vápnika, mastných kyselín a vitamínov B1, B2, C a E. Viac o tomto zázraku z Peru si povieme v našom článku.

Predstavujeme Žeruchu peruánsku

Koreň Žeruchy peruánskej (Maca, alebo tiež brazílsky ženšen) je jednou z najpodivuhodnejších prírodných liečiv južnej Ameriky. Cielene pre svoje zdravie ju konzumovali už starí Inkovia pred viac ako 5000 rokmi. Patrí tak medzi najstaršie a najdlhšie pestované rastliny, avšak jej význam oceňujú ľudia ešte aj dnes.

Rastlina rastie v Andách vo vysokých nadmorských výškach - od 3 000 až po 4 500 m. n. m.

A práve to ju robí tak výnimočnou. Na to, aby táto dvojročná asi 15 cm vysoká rastlina prežila v tak náročných podmienkach, musí totiž z pôdy načerpať toľko živín, koľko sa len dá. A to z nej potom robí jedno z najsilnejších prírodných liečiv vôbec.

Prirodzene, zužitkováva sa koreň, ktorý vzhľadovo pripomína repu. Práve tu sú ukryté všetky tie užitočné látky. Jednotlivé odrody sa však líšia jeho farbou. Svetlejšie druhy sú vo všeobecnosti sladšie a obľúbenejšie, pretože majú lahodnú chuť. V Peru sa z nich pripravujú napríklad rôzne pudingy alebo džemy. Čím je ale koreň tmavší, tým viac nastupuje horkejšia chuť, ale zároveň aj väčšie účinky pre ľudský organizmus.

Vedeli ste, že…

…medicínsky najúčinnejšou odrodou Macy je slovensky nazývaná Maca čierna? Má fialovo-čiernu farbu a veľmi silný pozitívny účinok na libido, potenciu, hormonálnu rovnováhu a imunitu. Práve v tomto koreni sa tiež nachádzajú látky, ktoré majú silné antioxidačné účinky, čo pomáha napríklad pri dlhodobom vyčerpaní organizmu.

Maca - Žerucha Peruánska

Poznámka:

Prirodzene, pomáha aj koreň žltej a červenej farby. Hlavne v sexuálnej oblasti, pri zvyšovaní plodnosti a pri zvládaní nepríjemných prejavov menopauzy u žien.

Čo obsahuje Maca?

Maca je vo svojej domovine označovaná ako superpotravina, pretože nielenže je chutná, ale je k tomu aj bohatá na živiny a látky, ktoré naše telo potrebuje. Predovšetkým obsahuje veľké množstvo vlákniny (pozitívny vplyv na tráviaci trakt), sacharidov, minerálov (železo, horčík, selén, vápnik…), rastlinných sterolov a bielkovín.

Veľmi dôležitá je aj prítomnosť 20 aminokyselín, z ktorých 7 je esenciálnych. To znamená, že si ich ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. Veľké zastúpenie v Mace majú aj vitamíny – A, B1, B6, C a E. Podľa mnohých štúdií je dokázané, že práve tie pri pravidelnom užívaní Macy stoja za zvýšením imunity organizmu.

Rovnako Maca obsahuje aj prírodné mastné kyseliny, z ktorých najznámejšie sú hlavne omega-3 mastné kyseliny. Zabezpečujú zdravé fungovanie mozgu a centrálnej nervovej sústavy. To znamená tiež zdravé kognitívne funkcie, duševnú rovnováhu, zmiernenie stresu a racionálne myslenie.

V našich končinách je však Maca najznámejšia a najpoužívanejšia kvôli jej podpore libida, potencie a zvyšovania plodnosti. A to vďaka svojmu vysokému obsahu zinku, jódu a esenciálnych mastných kyselín. Tie ovplyvňujú pohlavné hormóny, čo zabezpečuje oveľa ľahšie dosiahnutie vzrušenia.

Účinky a zdravotné benefity

Pri rozlišovaní účinkov Macy a pre výber vhodnej varianty podľa vlastnej potreby je najdôležitejšie zvážiť jej odrodu (farbu koreňa). Využívajú sa nasledovné:

  • Žltá Maca - ide o prášok svetlej až svetlohnedej farby, ktorý má štipľavú chuť. Zmierňuje symptómy menopauzy a vyrovnáva hladinu ženských hormónov v tele. Prirodzene, tieto účinky následne pomáhajú aj k peknej a zdravej pokožke.
  • Červená Maca - vzácny typ koreňa Macy. Obsahuje najviac antioxidantov zo všetkých odrôd. Výskum ukázal, že červená Maca je účinná proti rakovine prostaty a pomáha pri osteoporóze. Naopak, menej účinná je pokiaľ ide o vyrovnanie hladiny hormónov v tele alebo keď treba potlačiť stres, či zmierniť príznaky depresie.
  • Čierna Maca - práve táto odroda sa spája so sexuálnym výkonom, libidom a plodnosťou. Niekedy ju preto poznáme aj pod názvom „brazílsky ženšen“. Rovnako dokáže zvýšiť i kvalitu mužských spermií. Je preto ideálna pre páry, ktoré sa snažia počať dieťa. A v neposlednom rade dokáže pomôcť aj s budovaním svalovej hmoty, čo ocenia najmä športovci (zníženie opotrebovania šliach, zníženie únavy, zrýchlenie regenerácie svalov…). Užívaním čiernej Macy si podporíte i mentálne zdravie a zlepšíte pamäť.

Vedeli ste, že…

…čierna Maca má najvyšší obsah vápnika a železa spomedzi všetkých koreňov Maca?

Účinky macy peruánskej na ľudský organizmus delíme aj na základe pohlavia. Niečo prospieva viac ženám a niečo zase mužom.

Zdravotné benefity pre ženy

  • Afrodiziakum - vysoký obsah minerálov, ako sú napríklad zinok či jód a prídavok esenciálnych mastných kyselín, upravuje hladinu pohlavných hormónov. A to zabezpečuje lepšiu vzrušivosť.
  • Zmiernenie príznakov menopauzy - a to vďaka vysokej hustote živín a fytochemickému obsahu. Ide predovšetkým o zníženie nepríjemných príznakov ako sú napríklad návaly tepla, poruchy spánku, depresie či nočné potenie.
  • Zlepšenie nálady a zmiernenie depresií a stresu - zlepšenie mozgových funkcií prostredníctvom mastných kyselín. To znamená predovšetkým zlepšenie analytických a kognitívnych schopností a pomoc pri problémoch s pamäťou.
  • Zvýšenie plodnosti - prostredníctvom zvyšovania hladiny luteinizačného hormónu v hypofýze, ktorý sa spája s plodnosťou. V tomto prípade najlepšie účinkuje červená Maca.

Zdravotné benefity pre mužov

  • Zvýšenie plodnosti - čierna Maca zvyšuje počet a pohyblivosť spermií a nárast libida. Červená Maca však v tomto smere na mužov tak dobre neúčinkuje.
  • Zmenšenie hmotnosti prostaty - a to bez toho, aby sa zmenila hladina testosterónu či estradiolu. Tieto účinky má však iba červená Maca.
  • Pomoc pri poruche erekcie - pomáha hlavne čierna Maca. Samozrejme, iba v prípade, že nejde o patologický stav.

Spôsob užívania Macy

Dobrou správou je, že Maca nemá žiadne významné vedľajšie účinky. Dokonca v Peru ju jedia ľudia ako prílohu k jedlám aj pol kila denne. V našich podmienkach sa najčastejšie užíva v práškovej forme (kapsule).

Výborným príkladom je Nature Love BIO Maca peruánska čierna + Bio Acerola. Ide o výživový doplnok v BIO kvalite a s prídavkom extraktu z BIO Aceroly (prírodný vitamín C). Produkt je 100% vegánsky, bez laktózy, bez lepku.

Záver

Účinky Macy na ľudský organizmus sa rozlišujú na základe odrody. Źltý koreň sa používa prevažne iba v kuchyni pre svoju lahodnú chuť, zatiaľ čo Maca červená a čierna našli svoje využitie v liečiteľstve. Červená má lepšie antioxidačné účinky a pomáha pri urologických problémoch. Čierna je zase vhodnejšia na problémy v súvislosti so sexualitou a na zlepšenie vitálneho zdravia.

Všetky produkty s obsahom Macy nájdete v kategórii: Maca - Žerucha Peruánska

Zdroje:

https://www.naturalnews.com/042635_maca_root_superfood_sustained_energy.html
https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/the-truth-about-maca
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16741195/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/
https://explore.globalhealing.com/7-benefits-of-maca-root-for-women/
https://althealthworks.com/the-health-benefits-of-red-yellow-and-black-maca/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24333960/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548136/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2