Multivitamíny: Prečo ich užívať, typy, zloženie, výhody a benefity

Vitamínové doplnky nie sú pre našu modernú spoločnosť žiadnou novinkou. Avšak až s pandémiou COVID-19 prišiel v tomto smere veľký boom. Veď človek sa potrebuje chrániť čo možno najlepšie, ako sa len dá. Niekto dokonca verí, že multivitamíny dokážu kompenzovať zlé stravovacie návyky. Majú však skutočne prínos pre naše zdravie? Povieme si o tom v našom článku.

Čo sú to multivitamíny?

Vo všeobecnosti môžeme multivitamíny charakterizovať ako doplnky výživy, ktoré dopĺňajú bežnú stravu. A to s cieľom pozitívne ovplyvniť ľudský organizmus. Dôležité je si však uvedomiť, že výživové doplnky nie sú určené na liečbu konkrétnych ochorení. 

Multivitamíny obsahujú mnoho rôznych vitamínov a minerálov, dokonca niekedy spolu s inými zložkami - napríklad multivitamín s minerálmi. Avšak kvôli tomu, že neexistuje žiadne univerzálne pravidlo pre to, čo vlastne multivitamín tvorí, ich nutričné zloženie sa líši v závislosti od značky a konkrétneho produktu.

Preto ich môžete dostať v mnohých formách. Najčastejšie v podobe tabliet, kapsúl, práškov či rôznych tekutín. Väčšina multivitamínov by sa mala užívať raz, prípadne dvakrát denne. Dôležité je si prečítať odporúčané dávkovanie, ktoré je uvedené na obale výrobku.  Rôzne formy multivitamínu sú dostupné v lekárňach, veľkých predajniach, supermarketoch a eshopoch.

Na trhu je možné dostať multivitamíny aj na základe cieľovej skupiny, napríklad ako:

Čo obsahujú multivitamíny?

Ako už naznačuje názov, multivitamíny predstavujú rozmanitý koktejl zdraviu prospešných látok, bez ktorých sa ľudský organizmus nezaobíde. Konkrétne, potrebujeme ich na reprodukciu, bezproblémové fungovanie, rast a reguláciu telesných procesov. Predovšetkým ide o vitamíny a minerály. Týchto vitamínov pritom ľudské telo potrebuje trinásť a minerálov šestnásť.

Samozrejme, v tomto smere poznáme i dve výnimky, a to vitamín D a vitamín B3. Tie si za určitých podmienok dokáže ľudský organizmus vytvoriť aj sám.

Mnohé z nich produkujú enzýmy a hormóny, ktoré posilňujú imunitu a zabezpečujú správne fungovanie nervov a orgánov. Pochopiteľne, multivitamínové doplnky môžu obsahovať aj ďalšie dôležité zložky, ako sú napríklad bylinky, zelené potraviny, aminokyseliny či mastné kyseliny.

Okrem zmienených vitamínov a minerálov však multivitamínové prípravky obsahujú aj celý rad ďalších zdraviu prospešných látok. Napríklad ide o:

  • Deva Nutrition Multivitamín - je doplnený o zelené potraviny a špeciálne bylinky (spirulina, ashwagandha, chlorella, eleuthero, čierny kmín, zázvor, brokolica….). Prípravok je vyrobený bez živočíšnych derivátov a preto je vhodný aj pre vegánov. Navyše neobsahuje železo a preto je ideálny aj pre tých, ktorí hľadajú multivitamín bez železa.
  • Trace Minerals Electro-Vita-Min s Omega 3-6-9 - obsahuje stopové množstvá ionových prvkov a tráviacich enzýmov (amyláza, lipáza…), ktoré majú vstrebateľnosť až 99 %. Okrem toho tu sú prítomné zelené potraviny a bylinky (spirulina, chlorella, list lucerny, chaluha…).
  • Life Extension Two-Per-Day - obsahuje špeciálne účinné formy, ktoré sa v iných multivitamínových doplnkoch vyskytujú iba zriedka. Napríklad selén, apigenín, bioaktívny kvercetínový fytozóm, kyselina alfa-lipoová… Navyše obsahuje 10-krát viac biotínu a 2-krát viac zinku ako mnohé iné prípravky.
  • Quicksilver Scientific Liposomal Ultra Vitamin - lipozomálny multivitamín s vysokou vstrebateľnosťou a patentovanou zmesou. Obsahuje silný antioxidant lykopén a tiež karotenoidy (luteín a zeaxantín). Tie podporujú zrak. Ďalšou jeho dôležitou zložkou sú tokotrienoly (forma vitamínu E), ktoré zase podporujú zdravie tepien a chránia nervy. 

Vedeli ste, že…

… niektoré multivitamínové výživové doplnky môžu obsahovať zložky, ktoré dokážu interagovať s predpísanými liekmi? Preto je určite rozumné pred začatím užívania nového výživového doplnku prekonzultovať to s lekárom. Najlepší multivitamín je tak hlavne taký, ktorý vám schváli váš lekár.

Majú multivitamíny nejaké ďalšie zdravotné výhody?

Samozrejme, a nie je ich málo. Avšak iba za predpokladu, že dodržiavate odporúčané dávkovanie a multivitamínový produkt neinteraguje s predpísanými liekmi. Pamätajte, že napriek tomu, že vysoké dávky niektorých vitamínov a minerálov sú pre mnohých ľudí prijateľné, vysoké množstvá už môžu byť pre niekoho škodlivé.

Najdôležitejšie zdravotné benefity multivitamínov sú nasledovné:

  • Posilnenie imunity - imunitu posilňujú hlavne vitamín C, vitamín E a vitamín D. Navyše vitamín C a vitamín E sú antioxidanty, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky alergií.
  • Zvýšenie energie a elánu - v prípade nevyváženej stravy a nesplnených nutričných kritérií dochádza k pocitu slabosti a letargie. Pravidelné užívanie multivitamínových kapsúl tak dokáže pomôcť načerpať novú energiu a zlepšiť celkovú kondíciu tela.
  • Podpora srdcovo-cievneho aparátu - podľa mnohých odborníkov užívanie multivitamínov môže znížiť kardiovaskulárne ochorenia. Ide predovšetkým o vitamíny B1, B2, B6, K1 a niacín. Horčík tiež zohráva dôležitú úlohu v kardiovaskulárnom zdraví.
  • Zlepšenie zraku - a to hlavne vďaka pôsobeniu známeho vitamínu A. Pomáha zlepšiť celkový stav zraku a obmedziť vekom podmienenú degeneráciu makuly. Podľa mnohých odborníkov tiež multivitamíny môžu znížiť riziko vzniku katarakty (veľmi rozšírenej očnej choroby).
  • Zlepšenie stavu svalstva - za problémy súvisiace s ochabovaním a starnutím svalstva sú zodpovedné najmä voľné radikály. Tie sú ale z tela odstraňované antioxidantmi, ktoré sú prítomné v multivitamínových doplnkoch.
  • Zníženie rizika onkologických ochorení - veľa odborných publikácií uvádza, že pravidelné užívanie multivitamínov môže znížiť riziko vzniku všetkých typov rakoviny.
  • Zlepšenie funkcií mozgu - niektoré vitamíny a mastné kyseliny dokážu zabrániť zhoršeniu pamäti. Ide predovšetkým o vitamíny skupiny B (hlavne B12) a bylinné doplnky ako Ginkgo Biloba a omega-3 mastné kyseliny. Tie pomáhajú obnoviť funkciu mozgu. Rovnako multivitamín dokáže pozitívne ovplyvniť náladu a duševné rozpoloženie.
  • Pomoc pri strese - vitamíny a minerály v multivitamínových doplnkoch môžu výrazne znížiť príznaky stresu a depresií. Konkrétne napríklad vitamín B stimuluje nervový systém k produkcii stresových hormónov, ktoré znižujú stres.
  • Zlepšenie stavu vlasov a pokožky - multivitamíny udržiavajú zdravú pokožku najmä prostredníctvom vitamínu E a vitamínu C. Ich úlohou je totiž okrem iného aj zadržiavať prírodný olej v pokožke, čím sa zabraňuje jej vysušovaniu. Na zdravý rast vlasov sú zase esenciálne vitamín B, vitamín C, vitamín E a tiež aj niektoré minerály. Multivitamínové prípravky rovnako dokážu pomôcť aj v prípade vypadávania vlasov.

Prečo by ste mali užívať multivitamíny?

Za normálnych okolností by vyvážená a dostatočne rozmanitá strava mala poskytnúť všetky potrebné živiny nevyhnutné na správne fungovanie ľudského tela. Po multivitamínoch preto siahneme hlavne v nasledujúcich prípadoch:

  • strava nie je dostatočne rozmanitá a nie sú splnené nutričné kritériá,
  • zloženie a kvalita potravín nemusí byť vždy ideálna,
  • nie je potrebné užívať veľa rôznych doplnkov,
  • pre ľudí, ktorý neradi užívajú veľké množstvá tabliet,
  • veľmi uponáhľaný život často berie možnosť pravidelne si pripravovať kvalitné a zdravé jedlo.

Vedeli ste, že…

… spôsob pestovania či transportu potravín až do našej chladničky môže nepriaznivo vplývať na ich kvalitu? Tým pádom ovocie či zelenina niekedy strácajú na svojej nutričnej hodnote a človek už z nich nedostane toľko vitamínov, ako by čakal.

Rovnako je dôležité myslieť na niektoré životné situácie, kedy po výživových doplnkoch a multivitamínoch treba siahnuť. Pekným príkladom je tehotenstvo, kedy by ženy mali dbať na dostatočný príjem kyseliny listovej (patrí medzi vitamíny skupiny B). Bežná strava v tomto prípade nemusí stačiť.

Po multivitamínoch je tiež rozumné siahnuť v prípade nedávno prekonanej choroby. Ocenia ich aj alergici a starší ľudia, pretože s vekom narastajú problémy so vstrebávaním základných živín z potravy. A samozrejme sú tu ešte deti, u ktorých je veľmi dôležité dopĺňať vitamíny A, C a D každý deň.

A v neposlednom rade je faktom, že niekedy je lepšie užiť jednu kapsulu multivitamínu ako viac tabliet rôznych vitamínov.

Ako si vybrať multivitamín?

Multivitamíny môžete užívať v rozličných formách, pričom ich je na trhu naozaj obrovské množstvo. Preto vybrať si z nich pre vás ten najvhodnejší produkt nemusí byť vždy jednoduché. Vo všeobecnosti treba zvážiť nasledovné:

  • Zloženie výrobku - kontrola obsahu je na prvom mieste. Iba tak si môžete vyhľadať multivitamín, ktorý sa množstvom účinných látok približuje k odporúčanej dennej dávke, a to na základe vašej potreby pre konkrétny vitamín.
  • Počet tabliet a dávkovanie - počet kapsúl nemusí vždy znamenať aj počet dávok. Na prvý pohľad výhodné balenie sa tak môže stať balením menej výhodným.
  • Pomer cena a kvalita - pred výberom multivitamínu si dôkladne zvážte, čo potrebujete a na základe toho vyberajte. Nedajte sa zlákať reklamou alebo pekným obalom. Obsah a kvalita sú dôležitejšie.
  • Overené značky - vždy dajte radšej prednosť overeným výrobcom. V tomto smere sú veľmi užitočné aj diskusné fóra na internete, alebo recenzie zákazníkov.

Čo sa týka jednotlivých foriem multivitamínov, na trhu sa stretávame najmä s kapsulami, šumivými tabletami, gélovými kapsulami a tekutým roztokom. Každá forma užívania multivitamínov má svoje výhody aj nevýhody.

Záver

Pokiaľ máte pocit, že neprijímame stravou dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, sú multivitamínové doplnky ideálnym riešením. Spoliehať sa však iba na ne sa nevypláca. Dôležitý je aj pohyb, dostatok spánku a pestrá, vyvážená strava.

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty1