Ktorá prírodná kozmetika je pre vás najlepšia?

Najlepšia prírodná kozmetika znamená jedinečnú kombináciu starostlivosti o zdravie, krásu a ohľaduplnosti voči prírode. V dnešnej dobe sa stále viac ľudí obracia k prírodným produktom, ktoré sa odlišujú svojou bezpečnosťou, účinnosťou a šetrným prístupom k životnému prostrediu. Ak túžite po zdravšom a prirodzenejšom prístupe k starostlivosti o seba, ste na správnom mieste. V našom článku vám dáme príležitosť objaviť tajomstvá výberu kvalitnej prírodnej kozmetiky, aby ste si mohli užiť dokonalú starostlivosť o pleť a pokožku, ktorú nám príroda ponúka.

Výhody prírodnej kozmetiky 

Používanie prírodnej bio kozmetiky prináša oproti klasickej kozmetike veľké množstvo výhod a zdravotných benefitov. Z nich najdôležitejšie sú nasledovné:

  • Používanie prírodných zložiek - organická kozmetika je vyrobená z prírodných a organických zložiek, ako sú rastlinné extrakty, éterické oleje a byliny. Tieto zložky iba s veľmi malou pravdepodobnosťou môžu spôsobiť podráždenie alebo alergické reakcie na pokožke.
  • Žiadne agresívne chemikálie - prírodná kozmetika neobsahuje agresívne chemické látky, ako sú parabény, ftaláty a sodík lauryl sulfát syntetického pôvodu. Tieto látky môžu byť škodlivé pre zdravie a spôsobovať rôzne problémy s pokožkou a vlasmi.
  • Prírodné výživné látky - 100 % prírodná kozmetika obsahuje vysoký podiel výživných látok, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú prospešné pre pokožku a vlasy. Tieto látky pomáhajú zlepšiť ich zdravie a vzhľad.
  • Priaznivý vplyv na životné prostredie - organická kozmetika je šetrnejšia k životnému prostrediu, pretože využíva prírodné zdroje a minimalizuje použitie plastových obalov. Niektoré prírodné kozmetické značky sa angažujú aj v ochrane životného prostredia a podporujú udržateľné praktiky či etické obchodovanie.

Základné rozdiely medzi prírodnou a klasickou kozmetikou vám prinášame aj prehľadne spracované v tabuľke nižšie:

 

Klasická kozmetika

Prírodná kozmetika

Zloženie

Používanie syntetických

a organických zložiek, chemikálií a

umelých farbív

Používanie prírodných zložiek šetrných k životnému prostrediu

Agresívne látky

Obsahuje syntetické zložky, ktoré môžu

spôsobovať alergie a podráždenie

Obsahuje prírodné zložky, ktoré sú šetrné k pokožke. Minimálne riziko vzniku alergických reakcií a podráždenia

Výživné účinky

Obsahuje výživné zložky, ale ich množstvo nemusí byť vždy dostatočné

Prírodné látky majú výživné vlastnosti a výborne hydratujú a vyživujú pokožku

Vplyv na životné prostredie

Má negatívny vplyv na životné prostredie kvôli používaniu chemikálií (parabény, ftaláty...) a neekologických obalov

Kladie dôraz na udržateľnosť, minimalizáciu odpadu, recyklovateľné obaly a organické pestovanie zložiek

Testovanie na zvieratách

Testuje sa na zvieratách

Netestuje sa na zvieratách

Možnosť prispôsobenia

Menej bohatý výber produktov pre rôzne typy pleti

Bohatý výber produktov pre rôzne typy pleti

Dlhodobé výsledky

Nie vždy sa zameriava na zdravie pokožky zvnútra von, preto môže maskovať problémy

Zameriava sa na zdravie pokožky zvnútra von a poskytuje vynikajúce dlhodobé výsledky

Ako si vybrať najlepšiu prírodnú kozmetiku?

Trh je doslova zaplavený obrovským množstvom rôznych kozmetických výrobkov. No nie vždy ide o prírodnú kozmetiku, hoci sa výrobok na svojej etikete pýši týmto označením. Pri výbere najlepšej prírodnej kozmetiky je preto dôležité zohľadniť niekoľko faktorov a kritérií. Ktoré to sú?

1. Certifikáty

Skontrolujte, či má kozmetický výrobok nejaký certifikát od dôveryhodnej certifikačnej organizácie. Existuje niekoľko medzinárodných a národných organizácií, ktoré certifikujú prírodnú a organickú kozmetiku, ako napríklad Ecocert, COSMOS, Soil Association, NaTrue a ďalšie. Tieto certifikáty zaručujú, že výrobok spĺňa prísne normy na prírodnosť výrobku, používanie organických zložiek, udržateľnosť, etické obchodovanie a na etické či environmentálne faktory. 

2. Zloženie výrobku

Pozorne si prečítajte zloženie kozmetického výrobku. Prírodná kozmetika by mala obsahovať hlavne prírodné a organické zložky. Skontrolujte, či sú prírodné zložky uvedené na začiatku zoznamu, čo naznačuje ich vyššiu koncentráciu vo výrobku. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú syntetické látky, parabény, ftaláty, minerálne oleje a iné potenciálne škodlivé zložky.

3. Etické faktory

Mnoho značiek prírodnej kozmetiky kladie dôraz na etické hodnoty. Zistite si, či výrobca dodržiava etické postupy, ako napríklad nezúčastňovanie sa na testovaní na zvieratách, používa udržateľné a fair trade suroviny a podporuje sociálne iniciatívy.

4. Balenie a environmentálna udržateľnosť

Venujte pozornosť aj baleniu výrobku. Prírodná kozmetika často uprednostňuje recyklovateľné, biologicky odbúrateľné a minimalizované obaly. Skúste sa vyhnúť nadmernému baleniu a zamerajte sa na značky, ktoré podporujú environmentálnu udržateľnosť.

5. Recenzie a hodnotenia

Pred kúpou skontrolujte recenzie a hodnotenia prírodnej kozmetiky od iných používateľov. To vám môže poskytnúť cenný pohľad na skúsenosti ostatných a pomôže vám rozhodnúť sa.

Vedeli ste, že… 

…výrazy ako „prírodná“, „organická“ a „ekologická“ nemusia byť regulované a ani presne definované? Je preto dôležité pozorne si prečítať etiketu a informácie o produkte. Mnohé značky totiž môžu používať tieto pojmy ako marketingový nástroj, aj keď ich výrobky nesplňujú všetky kritériá prírodnosti a organickosti. V tomto smere je preto najväčšou zárukou certifikát.

Všeobecné odporúčania 

Napriek tomu, že prírodná kozmetika ponúka výhody v podobe absencie syntetických látok a minimálneho negatívneho vplyvu na životné prostredie, každá pokožka je jedinečná a reaguje individuálne na rôzne produkty. Je preto dôležité venovať pozornosť reakciám vlastnej pokožky na daný produkt a prípadne sa poradiť so špecialistom, ak sa vyskytnú nežiaduce účinky. 

Odporúča sa tiež urobiť si prieskum a vyskúšať viacero značiek prírodnej kozmetiky. A to z dôvodu,  aby ste mohli porovnávať ich efektívnosť a zdravotné benefity na váš typ pokožky a vlasov. Vaše rozhodnutie môžete tiež konzultovať s odborníkmi alebo dermatológmi, ak máte konkrétne požiadavky alebo obavy, ktoré sa týkajú vašej pokožky.

V našom eshop Vitaherbals ponúkame našim zákazníkom široký výber kvalitnej francúzskej kozmetiky od renomovaného výrobcu BIO kozmetiky Centifolia. Viac o tejto značke nájdete v našom článku: Spoznajte francúzsku prírodnú kozmetiku od značky Centifolia.

Kedy je vhodné používať prírodnú kozmetiku?

Prírodnú kozmetiku je vhodné používať v rôznych situáciách. Je ideálnou voľbou pre ľudí s citlivou pokožkou, pretože obsahuje menej dráždivých a potenciálne alergénnych zložiek. Taktiež je ideálna pre tých, ktorí majú alergie na určité zložky v konvenčnej kozmetike, pretože prírodná kozmetika obsahuje minimálne (alebo žiadne) množstvo syntetických látok.

Ďalšou situáciou, kedy je vhodné používať prírodnú kozmetiku, je riešenie špecifických problémov s pokožkou, ako sú napríklad akné, mastná pokožka, suchá pokožka, ekzém alebo psoriáza. A to z dôvodu, že prírodné zložky majú liečivé a upokojujúce účinky.

Poďme si teraz niektoré z najčastejších špecifických problémov s pokožkou rozobrať podrobnejšie.

Citlivá pokožka a vrásky

V prvom rade, prírodná kozmetika obsahuje menej dráždivých a potenciálne alergénnych zložiek. To znamená, že je menej pravdepodobné, že vyvolá negatívne reakcie alebo podráždenie citlivej pokožky. Zároveň prírodné zložky, ako napríklad bylinné extrakty, rastlinné oleje či esenciálne oleje, majú tendenciu byť k pokožke jemnejšie a šetrnejšie.

Prírodná kozmetika tiež obsahuje látky s upokojujúcimi a zvlhčujúcimi vlastnosťami. Tieto zložky obnovujú a posilňujú prirodzenú bariéru pokožky, čo je dôležité najmä pre citlivú pokožku, ktorá je náchylnejšia na vysychanie a podráždenie. Pochopiteľne, tým sa do veľkej miery eliminuje aj tvorba vrások.

Alergie

Používanie prírodnej kozmetiky minimalizuje riziko alergických reakcií a podráždenia pokožky. A to z dôvodu, že neobsahuje syntetické látky a chemické konzervanty, ktoré sú častými spúšťačmi alergických reakcií. Naproti tomu využíva prírodné zložky, ako sú rôzne bylinné extrakty, ktoré sú jemnejšie a šetrnejšie k pokožke.

TIP 

Výrobcovia prírodnej kozmetiky používajú certifikované prírodné zložky, ktoré boli testované a overené v laboratóriách. Tieto certifikácie zaručujú, že prírodná kozmetika neobsahuje alergény a obsahuje iba bezpečné a šetrné zložky. 

Akné

Niektoré prírodné zložky majú prirodzené protizápalové vlastnosti, ktoré znižujú zápal a opuch spojený s akné. K týmto látkam patrí napríklad tea tree olej, aloe vera alebo levanduľový olej, ktoré podporujú hojenie a redukciu akné.

Niektoré prírodné zložky tiež majú schopnosť znižovať produkciu kožného mazu. To je zvlášť dôležité pri liečbe akné, pretože nadmerná produkcia mazu spôsobuje upchávanie pórov a tvorbu akné. Ako príklad týchto látok môžeme uviesť arganový olej alebo hamamelis. 

Mastná pokožka 

Tým, že prírodné zložky majú schopnosť regulovať a znižovať produkciu kožného mazu, pomáhajú zároveň udržiavať pokožku čistú a menej mastnú. Niektoré prírodné zložky majú dokonca schopnosť absorbovať prebytočný olej z povrchu pokožky. Za všetky môžeme spomenúť napríklad aloe vera, citrusové oleje alebo ryžový prášok.

Suchá pokožka

Prírodná kozmetika obsahuje zložky, ktoré sú bohaté na hydratujúce a vyživujúce látky. Rastlinné oleje, ako napríklad mandľový olej, avokádový olej alebo jojobový olej, majú vlastnosti, ktoré pomáhajú zvlhčovať suchú pokožku a udržiavať jej hydratáciu.

Pamätajte, že suchá pokožka je často náchylná aj k podráždeniu a popraskaniu. Prírodná kozmetika ale môže obsahovať ochranné zložky, ako napríklad včelí vosk alebo bambucké maslo, ktoré vytvárajú ochrannú bariéru na pokožke a tým ju pomáhajú chrániť pred vonkajšími škodlivými vplyvmi.

Ekzém a psoriáza

Niektoré prírodné zložky majú i také vlastnosti, ktoré dokážu zmierniť zápalové reakcie spojené s ekzémom a psoriázou. Prírodná kozmetika totiž často obsahuje napríklad aloe vera, levanduľový olej, kurkumu alebo slnečnicový olej, ktoré zmierňujú svrbenie, začervenanie a podráždenie pokožky.

Prirodzene, ekzém a psoriáza často súvisia i so suchou a dehydratovanou pokožkou. Preto je v tomto prípade dôležité vyberať si takú prírodnú kozmetiku, ktorá obsahuje hydratačné a zvlhčujúce zložky, ako napríklad rôzne rastlinné oleje, včelí vosk alebo kyselinu hyalurónovú. Tieto prírodné látky zároveň minimalizujú podráždenie a rešpektujú prirodzenú rovnováhu pokožky.

Typy prírodnej kozmetiky v našej ponuke

V našom e-shope Vitaherbals.sk nájdete prírodnú kozmetiku svetoznámej a certifikovanej značky Centifolia, ktorá ponúka širokú škálu produktov pre pleť, telo i vlasy, a to vrátane detskej kozmetiky. V jednotlivých kategóriách prírodnej kozmetiky vyberáme pre vás nasledovné:

Pleťová kozmetika

Hydratačné pleťové sérum

Sérum na zvýšenie hydratácie - toto sérum je veľmi vyhľadávané najmä z dôvodu, že vo veľmi krátkom čase pokožku hydratuje, zjemňuje a vyživuje. Väčšina recenzií tiež uvádza, že sérum pomáha zlepšiť textúru a vzhľad pleti.

Prírodná micelárna voda pre celú rodinu

Micelárna voda pre celú rodinu - táto micelárna voda je medzi užívateľmi veľmi obľúbená. Podľa recenzií odstraňuje make-up a nečistoty efektívne a rýchlo, pričom je zároveň šetrná k pokožke. Užívatelia tiež uvádzajú, že nevysušuje pokožku a zanecháva ju čistú a sviežu.

Do eshopu: Prírodná pleťová kozmetika

Telová kozmetika

Prírodný SOS telový balzam pre celú rodinu

SOS telový balzam pre celú rodinu - balzam je vysoko hodnotený pre svoju schopnosť hydratovať a vyživovať pokožku. Podľa recenzií sa rýchlo vstrebáva, nezanecháva mastný pocit a udržiava pokožku hebkú a hladkú.

Prírodný Skrášľujúci suchý olej

Skrášľujúci suchý olej -  množstvo pozitívnych ohlasov tvrdí, že olej je ľahko aplikovateľný, rýchlo sa vstrebáva a poskytuje pokožke potrebnú hydratáciu a jemnosť. Užívatelia si ho chvália aj pre jeho príjemnú vôňu.

Do eshopu: Prírodná telová kozmetika

Vlasová kozmetika

Prírodný Balzamový kondicionér na rozčesávanie lesku

Balzamový kondicionér na rozčesávanie lesku -  množstvo pozitívnych recenzií od užívateľov tvrdí, že balzam poskytuje intenzívnu výživu a hydratáciu vlasov. Užívatelia tiež tvrdia, že tento balzam výborne vyživuje i suché a poškodené vlasy, pričom ich zanecháva hebké, lesklé a ľahko rozčesávajúce.

Prírodný krémový šampón proti lupinám

Krémový šampón proti lupinám -  tento šampón je medzi užívateľmi vysoko hodnotený najmä pre svoju schopnosť zbavovať vlasy lupín a upokojovať svrbenie pokožky hlavy. Recenzie tiež oceňujú tvorenie bohatej peny pri umývaní vlasov a príjemnú vôňu.

Do eshopu: Prírodná vlasová kozmetika

Detská kozmetika 

Neutrálny balzam na doplnenie lipidov -  balzam je obľúbený nielen medzi dospelými, ale pochvaľujú si ho aj čerství rodičia. Recenzie tvrdia, že výborne upokojuje i citlivú detskú pokožku, hydratuje ju a zmierňuje prejavy jej podráždenia.

Neutrálny zvlhčovač - táto upokojujúca krémová masť je vysoko hodnotená pre svoju schopnosť ochraňovať a hydratovať detskú pokožku. Podľa väčšiny recenzií krém účinne pomáha pri prevencii podráždenia, redukuje začervenanie a zmierňuje nepohodlie.

Do eshopu: Prírodná kozmetika pre deti a bábätká

Ktorá prírodná kozmetika je pre vás tá najlepšia?

Na záver vám prinášame krátke zhrnutie ako postupovať pri výbere najlepšej prírodnej kozmetiky. Naše odporúčania k jej výberu a nákupu sú nasledovné:

  • Skontrolujte si zloženie výrobku - zamerajte sa iba na produkty, ktoré sú bez syntetických farbív, parabénov, sulfátov a iných potenciálne škodlivých chemikálií. Čítajte si etikety a vyhľadávajte certifikáty ako napríklad ECOCERT alebo COSMOS Organic, ktoré potvrdzujú prírodnosť produktov.
  • Zohľadnite svoj typ pokožky a vlasov - zamerajte sa iba na také produkty, ktoré sú špecificky formulované pre váš typ pokožky alebo vlasov. Ak máte suchú pokožku, hľadajte hydratačné produkty. Pre mastnú pokožku sú vhodné produkty s regulujúcimi a čistiacimi účinkami. Rovnako je dôležité zvážiť svoje individuálne potreby, ako napríklad citlivosť na určité zložky alebo špeciálne kožné problémy (akné, ekzém…).
  • Prečítajte si recenzie a hodnotenia daného výrobku - často je užitočné dať aj na skúsenosti iných ľudí, ktorí už produkt vyskúšali. Zohľadnite ale, že čo funguje na jedného, nemusí nutne fungovať aj na vás.
  • Využite testovacie balenia - je škoda nevyužiť prípadné testovacie balenia produktov. Umožnia vám vyskúšať si produkt a reálne tak posúdiť jeho účinky.
  • Prihliadajte na ekologické hľadisko - zvážte, či značka daného produktu dbá na udržateľnosť, recyklovateľnosť obalov a používa prírodné a ekologické zdroje. 

Záver 

Pri výbere najlepšej prírodnej kozmetiky je dôležité nájsť také produkty, ktoré budú vyhovovať vašim individuálnym potrebám a preferenciám. Orientujte sa hlavne na prírodné zložky, certifikáty a pozitívne recenzie od ostatných užívateľov. Venujte pozornosť i vášmu typu pokožky a vlasov a nezabudnite brať do úvahy ekologické hľadisko.

Navštívte náš e-shop Vitaherbals.sk a dajte vašej starostlivosti o pleť, pokožku i vlasy nový rozmer. Objavte široký výber prírodnej kozmetiky od značky Centifolia a vychutnajte si blahodarné účinky prírody. Začnite svoju cestu k prirodzenej kráse ešte dnes!

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8616574/

https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2022/04/07/Natural-and-organic-cosmetic-certifications-and-standards-for-EU-beauty-industry

https://www.healthline.com/health/skin-disorders#list

https://www.ecocert.com/en/home

https://www.cosmos-standard.org/en/

https://centifoliabio.fr/en/serums/3801-hydratation-booster-serum-eclat-de-rose-3537090017801.html

https://centifoliabio.fr/fr/demaquillants-et-eau-micellaire/2801-eau-micellaire-pour-toute-la-famille-3537090016590.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/4036-sos-body-balm-for-all-the-family-3537090017795.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/4026-1160-huile-seche-sublimatrice-nectar-dore-105-ml-3537090016842.html#/78-contenance-105_ml

https://centifoliabio.fr/fr/344-apres-shampoings

https://centifoliabio.fr/en/shampoos/3937-shampoing-creme-antipelliculaire-3537090019119.html

https://centifoliabio.fr/en/body-care/3919-baume-relipidant-neutre.html

https://centifoliabio.fr/en/daytime-care/3931-neutral-moisturiser.html

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty7