TOP 5 liečivých húb na podporu imunity

V dnešnej modernej dobe stále viac dbáme o prírodné spôsoby posilnenia imunity. V tomto smere sú práve medicinálne huby neoceniteľným pomocníkom a hotovým zázrakom prírody.  V tradičnej medicíne sa využívajú už tisíce rokov a už naši dávni predkovia tieto liečivé huby považovali za kľúč k pevnému zdraviu. Ste zvedaví, ktoré z týchto húb sú najúčinnejšie a najlepšie na posilnenie imunitného systému a ako nám môžu pomôcť v každodennom živote? Prečítajte si náš článok a dozviete sa.

Liečivé huby na imunitu

Prečo medicinálne huby podporujú imunitu?

Medicinálne huby podporujú imunitný systém vďaka svojmu jedinečnému chemickému zloženiu, ktoré obsahuje rôzne bioaktívne látky. Kľúčové medzi týmito látkami sú hlavne betaglukány, polysacharidy, triterpény a ergosteroly.

Betaglukány sú polysacharidy, ktoré aktivujú makrofágy, dendritické bunky a ďalšie imunitné bunky. Tieto bunky hrajú zásadnú úlohu pri rozpoznávaní a ničení patogénov v tele. Práve aktiváciou týchto buniek betaglukány zlepšujú schopnosť imunitného systému reagovať na infekcie a zápalové procesy.

Polysacharidy ako celok (okrem betaglukánov) majú zase schopnosť modulovať imunitnú odpoveď tým, že stimulujú produkciu cytokínov, ktoré sú zodpovedné za komunikáciu medzi bunkami imunitného systému. To vedie k lepšej koordinácii imunitnej reakcie a efektívnejšiemu boju proti patogénom.

Je tiež všeobecne známe, že triterpény majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Tieto látky pomáhajú znižovať chronický zápal, ktorý oslabuje imunitný systém, a zároveň chránia bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom.

Naproti tomu ergosteroly sú prekurzory vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Dostatočná hladina vitamínu D totiž zlepšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám a podporuje celkové zdravie imunitného systému.

Vedeli ste, že…

…tieto bioaktívne látky pracujú synergicky, čo znamená, že ich kombinovaný účinok je väčší ako súčet ich individuálnych účinkov? Vďaka tomu sú medicinálne huby jedným z najúčinnejších prostriedkov na posilnenie a moduláciu imunitného systému.

U nás vo Vitaherbals si môžete vybrať tieto medicinálne huby na imunitu v prémiovej kvalite, bez nežiaducich látok: 

Poďme si teraz o týchto medicinálnych hubách povedať niečo viac.

Reishi

Reishi (lat. Ganoderma lucidum), známa aj ako „huba nesmrteľnosti“, je jednou z najznámejších medicinálnych húb používaných v tradičnej čínskej medicíne. Táto huba je bohatá na polysacharidy, triterpény a peptidoglykány, ktoré výrazne podporujú imunitný systém.

Reishi - medicinálna huba na imunitu

Biotiva Reishi Kapsule

Polysacharidy v Reishi, hlavne betaglukány, stimulujú imunitné bunky, ako sú makrofágy a dendritické bunky, čím zvyšujú ich schopnosť bojovať proti infekciám. Triterpény majú zase silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré znižujú chronický zápal a chránia bunky pred oxidačným stresom.

Okrem toho má Reishi aj adaptogénne vlastnosti, ktoré pomáhajú organizmu lepšie zvládať stres, ktorý môže oslabovať imunitný systém.

Pre viac informácií o účinkoch Reishi na zdravie si môžete prečítať článok na našom blogovom článku Reishi: Starodávne liečivé účinky v súčasnom svete.

Shiitake

Shiitake (lat. Lentinula edodes) je huba pôvodom z východnej Ázie, ktorá je cenená nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje zdravotné benefity. Shiitake je bohatá na polysacharidy, bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerály. A práve to z nej robí vynikajúci prostriedok na podporu imunity.

Shiitake - medicinálna huba pre podporu imunity

Biotiva Shiitake Kapsule

Vedeli ste, že…

Shiitake obsahuje polysacharid lentinan (bioaktívny polysacharid), ktorý aktivuje makrofágy a ďalšie imunitné bunky, čím zvyšuje obranyschopnosť tela proti infekciám a chorobám? Okrem toho Shiitake obsahuje rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím prispievajú k celkovému zdraviu a vitalite.

Zložky v Shiitake dokážu priamo bojovať aj proti patogénom - majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

Viac o účinkoch Shiitake si prečítajte v článku Shiitake účinky na zdravie: Výhody týchto starobylých húb.

Cordyceps

Cordyceps (lat. Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris) je vzácna medicinálna huba, ktorá sa tradične používa v čínskej a tibetskej medicíne už tisíce rokov. Táto huba je tiež známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a schopnosťou zvyšovať energetickú hladinu, čo ju robí obľúbenou medzi športovcami a ľuďmi, ktorí hľadajú prírodné spôsoby, ako zlepšiť svoju vitalitu.

Cordyceps - medicinálna huba na podporu imunitného systému

Biotiva Cordyceps Kapsule

Čo je dôležité, Cordyceps obsahuje aj bioaktívne polysacharidy, ktoré stimulujú imunitný systém tým, že zvyšujú aktivitu imunitných buniek, ako sú makrofágy, NK bunky či T-lymfocyty. Okrem toho je táto huba bohatá i na Cordycepin - nukleozidový derivát, ktorý má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti.

Viac o účinkoch Cordycepsu sa dočítate v našom článku Cordyceps: Všestranný prírodný liek s rozmanitými účinkami.

Chaga

Chaga (lat. Inonotus obliquus) je parazitická huba rastúca na brezách v chladných oblastiach, ako sú Rusko, Sibír a severná Európa. V tradičnej medicíne sa používa už stáročia, najmä v Rusku a severských krajinách, a to pre svoje výrazné zdravotné benefity.

Čaga sibírska - medicinálna huba na imunitu

Herbavia Chaga Kapsule

Čo sa týka podpory imunity, tak okrem zmienených bioaktívnych polysacharidov, obsahuje Chaga aj betulín a kyselinu betulínovú. Tieto látky huba získava z brezy - majú silné protizápalové, antimutagénne a antivírusové vlastnosti.

Okrem toho, Chaga je jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov, vrátane melanínu a superoxiddismutázy (SOD), ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a znižujú zápal v tele.

Viac o účinkoch Chagy sa dočítate v našom článku Čaga sibírska: účinky, užívanie a najlepšie výživové doplnky.

Hericium

Hericium (lat. Hericium erinaceus), známa aj ako „levia hriva“, je medicinálna huba, ktorá je obľúbená nielen pre svoje potenciálne neuroprotektívne vlastnosti, ale aj pre svoje účinky na imunitný systém. Pôvodne pochádza z Ázie a tradične sa používa v čínskej medicíne i na podporu zdravia mozgu, nervového systému a celkovej vitality.

Hericium extrakt - liečivá huba na imunitu

Herbavia Hericium Kapsule

Okrem polysacharidov a betaglukánov, obsahuje erinacíny a hericenóny - zlúčeniny, ktoré majú neuroprotektívne vlastnosti. Avšak i keď sú známe predovšetkým pre svoje účinky na nervový systém, prispievajú tiež k znižovaniu zápalov, čo pozitívne ovplyvňuje imunitnú odpoveď tela.

Viac o účinkoch Hericium sa dočítate v našom článku Hericium: Účinky a zdravotné benefity, ktoré treba poznať.

Zmes medicinálnych húb

U nás v ponuke Vitaherbals nájdete aj zmes medicinálnych húb. Ide o unikátnu kombináciu Reishi, Shiitake a Chaga. Kombinuje zdravotné benefity týchto húb, čo prináša synergické účinky na podporu imunitného systému a celkového zdravia.

Zmes liečivých húb na imunitu

Biotiva Komplex 7 Húb

Pamätajte, že každá z týchto húb má svoje špecifické účinky na imunitný systém. Napríklad, Reishi je známa svojimi adaptogénnymi a protizápalovými vlastnosťami. Shiitake obsahuje lentinan, ktorý priamo stimuluje imunitné bunky. A Chaga prispieva k synergickému účinku svojimi silnými protizápalovými, antimutagénnymi a antivírusovými vlastnosťami.

Záver

Liečivé huby na imunitu sú silným prírodným prostriedkom na posilnenie imunitného systému. Vďaka svojim jedinečným bioaktívnym látkam, ako sú betaglukány, polysacharidy, triterpény a antioxidanty, dokážu efektívne stimulovať a modulovať imunitnú odpoveď, znižovať zápaly a chrániť bunky pred poškodením. Či už ide o Reishi, Shiitake, Cordyceps, Chaga, alebo Hericium, každá z týchto medicinálnych húb prispieva svojimi špecifickými vlastnosťami k celkovému zdraviu a vitalite.

Zdroje:

https://www.vitaherbals.sk/reishi

https://www.vitaherbals.sk/shiitake

https://www.vitaherbals.sk/cordyceps

https://www.vitaherbals.sk/chaga

https://www.vitaherbals.sk/hericium

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356751/

https://www.vitaherbals.sk/zmes-hub

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.