Aké sú príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín?

Omega 3 Tablety

Príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín patria medzi prvé upozornenia tela, ktoré nám hovoria, že je na čase venovať pozornosť strave. Tieto esenciálne tuky majú totiž dôležitú úlohu v našom zdraví, pretože sa zúčastňujú na mnohých metabolických procesoch. Ak ste zvedaví, aký vplyv má nedostatok týchto dôležitých tukov na vaše zdravie a pohodu, prečítajte si náš článok. Dozviete sa tiež, ako spoľahlivo rozpoznať ich nedostatok.

Prečo sú omega-3 kyseliny nevyhnutné?

Omega-3 mastné kyseliny, konkrétne eikozapentaénová kyselina (EPA) a dokozahexaénová kyselina (DHA), sú pre náš organizmus esenciálnymi zlúčeninami. To znamená, že si ich organizmus nedokáže vytvoriť sám, a preto ich musíme získavať prostredníctvom stravy. 

Tieto mastné kyseliny majú zásadný význam pre viacero aspektov nášho zdravia. Prvým a najvýraznejším je ich význam pre kognitívne funkcie a zdravie mozgu. DHA totiž tvorí značnú časť membrán nervových buniek. Navyše EPA a DHA prispievajú aj k udržaniu normálnej funkcie srdca, a preto pravidelná konzumácia omega-3 mastných kyselín sa spája s redukciou rizika vzniku srdcových chorôb.

Okrem toho tieto mastné kyseliny majú i protizápalové účinky. Pomáhajú zmierňovať zápalové ochorenia, akým je napríklad reumatoidná artritída.

Vo všeobecnosti preto môžeme konštatovať, že nedostatok omega-3 mastných kyselín vedie k rôznym zdravotným problémom. A to vrátane zhoršenej kognitívnej funkcie, emocionálnych porúch, zvýšeného rizika srdcových ochorení a zvýšených zápalových procesov v tele.

Príznaky nedostatku omega-3

Príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín sú dôležitými signálmi, ktoré nám hovoria, že je načase venovať pozornosť prijímanej potrave a tým zvýšiť príjem týchto esenciálnych tukov.

Medzi tieto príznaky patria najmä nasledovné:

  • Problémy so srdcom a cievnym systémom - zvýšené riziko srdcových chorôb, vrátane arytmie a aterosklerózy.
  • Problémy s kognitívnymi funkciami - zhoršená pamäť, slabšie koncentrovanie na úlohy a na prácu.
  • Zhoršená nálada a psychické poruchy - depresia, úzkosť a chronická únava.
  • Zvýšená náchylnosť voči zápalovým ochoreniam - dlhodobý nedostatok omega-3 mastných kyselín môže dokonca viesť k chronickým zápalovým ochoreniam, napríklad reumatoidnej artritíde.
  • Zhoršenie zraku - DHA je dôležitá pre zdravie očí, a preto jej nedostatok vedie k problémom so zrakom.

Hlavnými prírodnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú najmä ryby a morské plody. Isté množstvo týchto prírodných tukov sa síce nachádza aj vo vlašských orechoch alebo chia semiačkach, ale ani zďaleka nie v takej miere, ako by bolo potrebné. 

Zdroje Omega 3 mastných kyselín

Z toho dôvodu na príjem týchto mastných kyselín by mali byť osobitne pozorní najmä vegetariáni a vegáni. Dokonca v ich prípade je rozumné zvážiť použitie výživových doplnkov. Podobne ale treba uvažovať aj vtedy, ak nemáte v jedálničku radi ryby alebo morské plody. 

Vedeli ste, že…

…podľa štúdie českej Spoločnosti pre výživu by pomer medzi príjmom omega-6 a omega-3 mastných kyselín nemal presiahnuť 5 : 1? A to z dôvodu, že z omega-6 mastných kyselín vznikajú látky, ktoré pôsobia skôr prozápalovo, aktivujú imunitný systém, zvyšujú zrážanlivosť krvi a spôsobujú vazokonstrikciu. To samozrejme neznamená, že omega-6 mastné kyseliny nie sú pre organizmus dôležité, len si treba dať pozor na ich nadmerný príjem (prírodné oleje - makový, ľanový…).

Ak sa chcete bližšie zoznámiť s celkovým delením tukov a ich zdravotnými benefitmi, nemal by ujsť vašej pozornosti náš článok: Omega 3 6 9 mastné kyseliny a ich účinky - Zdravé tuky pre náš organizmus.

Môže byť nadbytok omega-3 kyselín škodlivý pre zdravie?

Prirodzene, nadbytok omega-3 mastných kyselín, hoci sú všeobecne považované za zdravé, môže mať niekoľko potenciálnych nežiaducich účinkov. Hlavným problémom spojeným s nadbytkom omega-3 kyselín je ich vplyv na krvnú zrážanlivosť.

Tieto tuky majú protizápalové vlastnosti, ktoré ale zároveň znižujú schopnosť krvi zrážať sa. To znamená, že príliš veľa omega-3 mastných kyselín môže viesť k zvýšenému riziku krvácania. A to najmä u jedincov užívajúcich lieky na riedenie krvi, alebo iné lieky, ktoré ovplyvňujú krvnú zrážanlivosť.

Preto je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie omega-3 mastných kyselín a konzultovať s lekárom, ak uvažujete o nadmernom príjme týchto tukov - najmä prostredníctvom výživových doplnkov. Dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od veku, pohlavia, zdravotného stavu a individuálnych potrieb.

Ak sa zaujímate o konkrétne usmernenia ohľadom dávkovania omega-3 rybieho oleja a ďalšie užitočné informácie, pozrite si náš podrobný článok na blogu Vitaherbals: Ako užívať omega-3 rybí olej? Dočítate sa tu užitočné informácie týkajúce sa správneho užívania omega-3 mastných kyselín, aby ste si mohli naplno užívať zdravotné benefity omega-3 mastných kyselín bez zbytočného rizika.

Odporúčané produkty omega 3

Pri výbere výživových doplnkov bohatých na omega-3 mastné kyseliny je dôležité zvážiť individuálne potreby, stravovacie preferencie a zdravotný stav. V našom e-shope vám ponúkame omega 3 vo forme oleja, kapsúl i tabliet, a to vrátane omega 3 pre deti. Vyberáme pre vás nasledovné:

NatuRise Omega 3 olej z morských rias 100ml Vegan - čistý olej z rias (bez olivového oleja, slnečnicového oleja, ...). Obsahuje DHA, EPA a DPA (dokozapentaénová kyselina). Olej je extrahovaný z morských mikrorias Schizochytrium sp., čo sú mikroorganizmy mimoriadne bohaté na omega-3 mastné kyseliny. 1 fľaša NatuRise riasového oleja obsahuje toľko omega 3 ako 60 kg rýb! Balenie obsahuje 100 ml roztoku. Dávkovanie: 3 ml denne.

Nordic Naturals Children's DHA - výživový doplnok pre deti od 1 do 6 rokov s omega-3 mastnými kyselinami z arktickej tresčej pečene. Má skvelú chuť a podporuje učenie a kognitívny rozvoj. Produkt je bez lepku, mliečnych derivátov, umelých farbív či príchutí. Balenie obsahuje 100 ml roztoku. Dávkovanie: 3 ml denne.

Solgar Omega 3, EPA & DHA, Trojitá sila - produkt s najvyššou koncentráciou prírodných omega 3 mastných kyselín EPA a DHA zo studenovodných rýb od Solgaru. Toto zloženie podporuje kardiovaskulárne zdravie, zdravie kĺbov a pokožky. Produkt neobsahuje žiadne ťažké kovy a je v prémiovej kvalite. Balenie obsahuje 100 kapsúl. Dávkovanie: 2 kapsule denne.

Trace Minerals Electro-Vita-Min s Omega 3-6-9 - poskytuje kompletnú synergickú zmes základných vitamínov, minerálov, omega mastných kyselín a enzýmov, ktoré boli doplnené o celé spektrum iónových stopových minerálov ConcenTrace® s vysokou absorpciou až 99%. Má širokospektrálne zdravotné účinky, vrátane udržiavania normálnej plodnosti a reprodukcie. Balenie obsahuje 180 tabliet. Dávkovanie: 3 tablety denne.

Záver

Význam nenasýtených mastných kyselín pre naše zdravie a pohodu je obrovský. Príznaky nedostatku omega 3 by preto nemali byť podceňované. Ak je príjem omega 3 zo stravy nedostatočný, je rozumné uvažovať nad výživovými doplnkami. 

Pokiaľ si potrebujete zabezpečiť dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín, neváhajte navštíviť e-shop Vitaherbals, kde nájdete kvalitné produkty a doplnky na podporu vašej výživy a celkovej pohody. Dajte svoje zdravie na prvé miesto a urobte prvý krok k dosiahnutiu optimálneho stavu tela a mysle.

Všetky produkty nájdete v kategórii: Omega mastné kyseliny

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids

https://www.vitaherbals.sk/news/ako-uzivat-omega-3-rybi-olej

https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods#3.-Cod-liver-oil-(2,438-mg-per-serving)

https://www.vitaherbals.sk/omega-mastne-kyseliny

https://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/

https://www.vitaherbals.sk/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pre-nas-organizmus

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/naturise-omega-3-olej-z-morskych-rias-100ml-vegan

https://www.vitaherbals.sk/p/nordic-naturals-children-s-dha-jahoda-omega-3-pre-deti-530-mg-237-ml

https://www.vitaherbals.sk/p/solgar-omega-3-epa-dha-trojita-sila-950mg-100-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/trace-minerals-electro-vita-min-s-omega-3-6-9-180-tabliet

https://www.vitaherbals.sk/omega-mastne-kyseliny

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty12