Neem: 7 blahodarných účinkov na ľudské zdravie

Azadirachta Indica (Zederach Indický), známy tiež ako Neem alebo ako Indický orgován či Nimbovník, je stredne vysoký strom, ktorý rastie predovšetkým na území Indie, Srí Lanky a Pakistanu. Blahodárne účinky Neemu sú známe už od staroveku, pričom vyniká najmä antibakteriálnymi, antiseptickými, antimikrobiálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Tie ho robia neoceniteľnou súčasťou tradičnej medicíny a preto sa dnes jeho používanie rozšírilo v mnohých domácnostiach po celom svete. Viac o tejto užitočnej a veľmi zdravej rastline si povieme v našom článku.

Azadirachta Indica (Neem) - základné informácie

Azadirachta indica (Neem), je stále zelený strom, ktorý rastie predovšetkým na území Nepálu, Indie, Pakistanu, Bangladéša a Srí Lanky. Ide teda o rastlinu náročnú na prostredie, podnebie a podmienky pestovania. Všetky tieto aspekty sa premietajú hlavne do jeho vzrastu. Zatiaľ čo v podmienkach menej ideálnych dorastá do výšky len 20 metrov, v lepších podmienkach môže dorastať až do výšky 40 metrov.

Nimbovník má približne 8 cm dlhé listy, ktoré zdobia v období kvitnutia pekné biele kvety s príjemnou vôňou. Dôležitejšie však je, že tradičná medicína dokáže na liečebné účely zužitkovať doslova celý strom. A čo je zaujímavé, každý jeho kúsok sa hodí na niečo iné. Napríklad listy sa používajú do obväzov, alebo sa z nich varí čaj. Kôra je zase výborná na rany a vetvičky sú vynikajúce na čistenie zubov. Listy neemu sa môžu použiť aj ako prírodná zubná kefka. Ich vláknitá štruktúra dokáže účinne odstrániť zubný povlak a nečistoty. Podľa odborníkov zo zubnej klinky YLUX má zubná pasta zo sušených a rozdrvených listov neemu silné antibakteriálne účinky na zubný povlak a pomáha udržiavať zdravie zubov a ďasien.

Vedeli ste, že…

…Neem sa používa už viac ako 2 000 rokov a to nielen v medicíne, ale aj v poľnohospodárstve? Odvar z listov je totiž vynikajúci pesticíd.

Čo obsahuje Zederach Indický? Aktívne látky

Neem patrí k medicínsky najvyužívanejším stromom vôbec. Prirodzene, je tomu tak kvôli vysokému obsahu zdraviu prospešných látok. Medzi najdôležitejšie patrí B-sitosterol, ktorý sa radí do skupiny fytosterolov. Ide o látku, ktorá priamo zodpovedá za redukciu cholesterolu v krvi, čo ocenia najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. Dokáže však pomôcť aj pri ďalších mnohých problémoch s kardiovaskulárnym systémom.

A teraz pozor! Niečo veľmi dôležité pre pánov. B-sitosterol pomáha aj pri prevencii začínajúcej benígnej hyperplázie prostaty. Preto pokiaľ máte problémy s prostatou, je výťažok zo Zederachu vítanou pomocou. Ako ďalšie užitočné aktívne látky môžeme spomenúť horčiny (nimbín a nimbinín), triterpény, silice a flavonoidy. Všetky tieto látky majú veľmi silné antibakteriálne a antioxidačné účinky.

Účinky a zdravotné benefity

Pozitívne a veľmi efektívne účinky Neemu sa najčastejšie využívajú v kozmetickom (pleťové oleje a mlieka, mydlá, repelenty proti hmyzu…) a farmaceutickom priemysle (očné problémy, kardiovaskulárne problémy, cukrovka, problémy s vypadávaním vlasov, problém s mykózou na nohách, žalúdočné a tráviace ťažkosti….).

V súčasnosti sa extrakty z Neemu čoraz viac presúvajú z tradičnej medicíny do modernej. Nedávne výskumy totiž preukázali protirakovinové účinky Neemu, hlavne čo sa týka rakoviny pečene. Aktívne látky v ňom obsiahnuté dokážu inhibovať rakovinotvorné bunky a zvyšovať úroveň enzýmov, ktoré sú schopné aktívne proti nádorom bojovať.

Ďalšie zdravotné benefity Neemu môžeme sumarizovať nasledovne:

  • Podpora imunitného systému - stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Protizápalový efekt - pri kožných (akné, psoriáza, ekzém…) a rôznych gynekologických problémoch. Dokáže tiež účinne bojovať s mykózou na nohách.
  • Pomáha proti parazitom - najmä proti takým, ktorí sa nachádzajú vo vode. Ak cestujete do oblastí, kde hrozí takéto riziko (subtropická a tropická oblasť), mali by ste mať Neem so sebou.
  • Podpora dýchacích a močových ciest - úľava pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomoc pri urologických problémoch a zväčšenej prostate.
  • Zlepšenie činnosti tráviaceho traktu - a to najmä v súvislosti s pečeňou a znížením vysokej hladiny cholesterolu v krvi. A to samozrejme prospieva aj srdcu a cievam.
  • Pomáha pri únave a psychickom vyčerpaní - znižuje oxidačný stres buniek, silné antioxidačné účinky.
  • Prevencia proti rakovine - inhibícia rakovinových buniek na základe antioxidačných účinkov.

Forma užívania

Pochopiteľne, pokiaľ dodržiavate dávkovanie z príbalového letáku výživového doplnku, nemôžete sa predávkovať a nehrozia žiadne vedľajšie účinky. V opačnom prípade môžu nastať žalúdočné ťažkosti (niekoľkonásobné prekročenie odporúčanej dávky). Vo všeobecnosti ale platí, že tehotné a dojčiace matky by sa mali ohľadom užívania Neemu poradiť s lekárom. To isté platí aj pre deti do 3 rokov.

V našom e-shope ponúkame výživový doplnok v kapsulovej forme - Nature's Way Neem (100 kapsúl). Ide o prémiovú kvalitu, pričom jedna kapsula obsahuje až 475 mg Neem (denná dávka 2 kapsule). Samozrejme, produkt je vegánsky a bez ďalších prísad.

Záver

Účinky Neemu (Zederach indický) sú v tradičnej medicíne známe už od staroveku. Vďaka jeho protirakovinovým účinkom sa však čoraz viac využíva aj v modernej medicíne. Medzi jeho ďalšie zdravotné benefity patria podpora imunity, antioxidačný a protizápalový efekt a zlepšenie činnosti tráviaceho traktu. Rovnako dokáže pomôcť aj v boji proti parazitom a mykózam.

Všetky produkty nájdete v kategórii: Neem - Zederach Indický

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959190/
https://www.researchgate.net/profile/Emmanuel-Haruna-3/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.