Zázračný antioxidant OPC a jeho účinky: Od boja proti starnutiu až po posilnenie srdca a imunitného systému

V dnešnej dobe plnej civilizačných chorôb sa stáva čoraz dôležitejšie poznať a využívať prírodné liečivé látky. Jednou z týchto zázračných látok je aj OPC - silný antioxidant, ktorý ponúka množstvo výhod pre celý náš organizmus. Okrem boja proti starnutiu a zlepšenia zdravia pokožky, má OPC tiež pozitívny vplyv na srdce a imunitný systém. Ak vás zaujíma, ako vám táto úžasná látka dokáže zlepšiť vaše zdravie, neváhajte a prečítajte si náš článok!

Čo je OPC?

Oligomérne proantokyanidíny (OPC) sú skupinou prírodných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách, najmä však v hroznových jadierkach. Tieto zlúčeniny majú silné antioxidantné vlastnosti a preto majú veľmi pozitívny vplyv na zdravie ľudského organizmu.

Ten spočíva v tom, že OPC sa viažu na voľné radikály v tele - vedľajší produkt metabolizmu, ktorý poškodzuje bunky a tkanivá. Tým, že sa OPC viažu na tieto voľné radikály, zabraňujú im v poškodzovaní buniek (najmä bunkovej DNA) a tým pomáhajú predchádzať mnohým chorobám, vrátane onkologických ochorení.

Okrem antioxidačných vlastností majú OPC aj protizápalové a protikoagulačné účinky, ktoré zase pomáhajú pri prevencii a liečbe ochorení súvisiacich s chronickým zápalom a krvnými zrazeninami.

Účinky OPC na zdravie

Pozitívne OPC účinky na ľudský organizmus sú naozaj širokospektrálne. Medzi najdôležitejšie však patria nasledovné:

  • Podpora imunitného systému - OPC má protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú imunitný systém.
  • Ochrana pred voľnými radikálmi - OPC je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami - OPC zlepšuje prietok krvi a tým podporuje činnosť srdca a zlepšuje zdravie ciev.
  • Podpora zdravia očí - OPC chráni oči pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením a tým zlepšuje zrak.
  • Podpora zdravia mozgu - OPC chráni mozgové bunky pred poškodením a zlepšuje kognitívne funkcie.
  • Zlepšenie stavu pokožky - OPC ju pomáha chrániť pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a tiež podporuje tvorbu kolagénu.
  • Podpora zdravia kostí - OPC podporuje zdravie kostí tým, že zvyšuje hustotu kostí.
  • Zlepšenie trávenia - OPC pomáha redukovať zápaly v tráviacom trakte.
  • Podpora zdravia kĺbov - OPC chráni kĺby pred poškodením spôsobeným zápalmi a tiež zlepšuje ich pohyblivosť.
  • Podpora zdravého starnutia - OPC chráni bunky pred poškodením spôsobeným prirodzeným starnutím.

Účinky OPC na pleť 

Mnohé ženy určite ocenia najmä účinky OPC na pleť. Akými spôsobmi dosahuje táto látka v dermatológii také fantastické výsledky?

  • Antioxidačné účinky - chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú spôsobené napríklad znečistením ovzdušia, UV žiarením či stresom.
  • Ochrana pred UV žiarením a poškodením slnečnými lúčmi - OPC sú schopné absorbovať UV žiarenie a tak chrániť pokožku pred jeho škodlivými účinkami. Zároveň pomáhajú obnoviť poškodenú kožu a znížiť jej citlivosť na slnko.
  • Zlepšenie elasticity a hydratácie pokožky - OPC podporujú tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré sú dôležité pre správnu štruktúru a elasticitu kože. Zlepšujú tiež hydratáciu pokožky a zabraňujú jej dehydratácii.
  • Možné účinky na zlepšenie stavu akné a jaziev - OPC majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú pri liečbe akné a zlepšujú stav jaziev. Taktiež pomáhajú redukovať tvorbu prebytočného mazu a zlepšujú mikrocirkuláciu v pokožke.
  • Zlepšenie textúry a farby pokožky - OPC zlepšujú textúru a farbu pokožky tým, že ju vyhladia a dodajú jej jemnosť. Pomáhajú tiež redukovať pigmentové škvrny a vylepšujú celkový farebný tón pokožky.
  • Pomoc pri liečbe kožných ochorení - OPC pomáhajú pri liečbe kožných ochorení ako je dermatitída, ekzém, psoriáza a lupus erythematosus. A to najmä tým, že pomáhajú obnovovať poškodenú pokožku.
  • Podpora hojenia rán - OPC stimulujú tvorbu nových buniek a tkanív v pokožke. Taktiež zabraňujú tvorbe jaziev a zlepšujú celkový stav pokožky po zranení.

Kde nájdeme OPC - potraviny a doplnky stravy s vysokým obsahom OPC 

OPC sa nachádzajú prirodzene v niektorých potravinách. Pochopiteľne, môžete ich nájsť aj v niektorých výživových doplnkoch. Najvýznamnejšie zdroje OPC v potrave sú:

  • Hrozno a hroznové víno
  • Červená repa
  • Brokolica
  • Jahody
  • Maliny
  • Červené jablká
  • Hrušky
  • Orechy, ako sú vlašské orechy, lieskové orechy a para orechy

Vedeli ste, že…

…výživové doplnky sa najčastejšie vyrábajú z extraktu hroznových jadierok a sú k dispozícii vo forme kapsúl alebo tabliet? Okrem hroznových jadierok sa tiež používa extrakt z citrusových plodov alebo extrakt z japonských kôrovcov.

Výživové doplnky s obsahom OPC na báze hroznových jadierok si môžete zakúpiť aj v našom e-shope Vitaherbals.sk:

Možnosti kombinovania OPC s ďalšími vitamínmi a minerálmi závisia od individuálnych potrieb každého človeka. Najčastejšie však doplnky stravy obsahujú kombinácie OPC s vitamínom C, vitamínom E alebo zinkom. Tieto kombinácie totiž posilňujú účinky OPC a zlepšujú vstrebávanie týchto látok.

Ako vybrať kvalitné doplnky stravy s OPC

Ak hľadáte doplnky stravy s obsahom OPC, dôležité faktory, ktoré by ste mali zvážiť, sú nasledovné:

  • Zdroj OPC - je dôležité zistiť, z ktorého prírodného zdroja sú OPC získané. Najlepší zdroj sú už zmienené hroznové jadierka. Prirodzene, môžu sa získavať aj z iných rastlín, preto sa uistite, že výrobca na výrobku jasne uvádza, z ktorého zdroja sú OPC získané.
  • Čistota produktu - uistite sa, že produkt je testovaný na nečistoty a že je vo svojej najčistejšej forme.
  • Koncentrácia OPC - líši sa v závislosti od výrobcu a zdroja. Dôležité je zistiť, akú koncentráciu OPC obsahuje každá dávka. Vyššia koncentrácia však neznamená vždy lepší produkt. Výživové doplnky s vyššou koncentráciou poskytujú väčšie množstvo OPC na dávku.
  • Kombinácia s ďalšími antioxidantmi - najčastejšie ide o vitamíny C a E a minerály zinok, prípadne selén. Tieto kombinácie posilňujú účinky OPC.
  • Dávkovanie - dôležité je zistiť odporúčané dávkovanie a dodržiavať ho.
  • Kvalita výrobcu - zistite si, či výrobca dodržiava vysoké normy kvality a bezpečnosti a či má dobrú povesť na trhu (prečítajte si recenzie).

Záver

Hlavné účinky OPC na zdravie zahŕňajú antioxidačné vlastnosti, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením. Tieto látky sú dokonca násobne silnejším antioxidantom, ako známejší vitamín C. OPC preto tiež zlepšujú krvný obeh, podporujú zdravie srdca a zlepšujú kognitívne funkcie. Zároveň znižujú zápal v tele a stimulujú imunitný systém.

Veľmi dôležité sú tiež priaznivé účinky OPC na pleť a pokožku. Zahŕňajú predovšetkým ochranu pred UV žiarením, zlepšenie elasticity a hydratácie pokožky a pomoc pri liečbe pigmentových škvŕn či rôznych kožných ochorení, vrátane nepekných jaziev.

Pri výbere kvalitného doplnku stravy s OPC vám odporúčame zvoliť spoľahlivého výrobcu s dobrými recenziami a skúsenosťami. Je tiež dôležité zistiť, z akých prírodných zdrojov sú extrahované OPC. Skontrolujte si dávkovanie a zloženie doplnku.

FAQ

Je OPC dobré na pokožku?

Áno. OPC je dobré na pokožku, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré ju chránia pred UV žiarením, zlepšujú jej elasticitu a hydratáciu a pomáhajú pri liečbe pigmentových škvŕn či iných kožných ochorení.

Aké potraviny obsahujú OPC?

OPC sa nachádzajú v rôznych potravinách, najmä však v ovocí a zelenine. Najvyšší obsah OPC sa nachádza v hroznových jadierkach, červenej repe, broskyniach, marhuliach, jahodách, malinách, čučoriedkach, mrkve a v špenáte.

Je OPC lepšie/ účinnejšie ako vitamín C?

Áno. A to hlavne svojimi antioxidačnými vlastnosťami.

Má OPC protizápalové účinky?

Áno. Ich antioxidačné vlastnosti prispievajú k zmierneniu zápalových procesov v organizme.

Ako sa dá kombinovať OPC s ďalšími vitamínmi a minerálmi?

OPC je možné bezpečne kombinovať s ďalšími vitamínmi a minerálmi, ako je vitamín C, vitamín E, zinok, selén a mnohé ďalšie. Tieto kombinácie majú synergické účinky a zlepšujú vstrebávanie týchto látok.

Použité zdroje 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117753/

https://www.biogena.com/en-GB/knowledge/biogena-news/detail/blog.opc.html

https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/1571-1584.pdf

https://www.vitaminexpress.org/en/opc-information

https://www.innovativehealthclinic.com/functional-medicine-weston/how-to-choose-safe-high-quality-dietary-supplements/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty1