Pestrec mariánsky: Účinky na zdravie a pečeň

Ostropestrec Mariánsky - účinky na zdravie

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) a jeho účinky na zdravie sú fascinujúcou témou, ktorá si zaslúži našu pozornosť. Táto výnimočná rastlina, známa aj ako Ostropestrec mariánsky alebo Silymarin, skrýva v sebe široké spektrum prospešných účinkov, ktoré by sme mali poznať. V našom článku vám ponúkame ich podrobný prehľad a dočítate sa aj to, ako túto rastlinku užívať.

Pestrec mariánsky - charakteristika

Pestrec mariánsky pochádza z oblasti Stredozemného mora, ale dnes je už pestovaný v rôznych častiach sveta. Už od nepamäti bol široko používaný v tradičnej medicíne, a jeho význam sa preniesol aj do moderného výskumu a alternatívnej liečby. Dokonca jeho názov, Pestrec mariánsky, má korene vo viere, že biela škvrna na listoch rastliny vznikla z mlieka Panny Márie. Čo o tejto rastlinke ešte vieme?

Ostropestrec mariánsky je trvalka patriaca do čeľade ostropestrovitých (Asteraceae). Je výrazná svojimi ostnato-zubatými listami s bledými bielymi škvrnami. Rastlina dosahuje výšku približne 1 až 2 metre a jej kvety majú krásnu fialovú farbu. No najviac výrazný je určite plod tejto byliny, ktorý obsahuje semená - necelý centimeter dlhé hnedé nažky. Tieto semená sú tými najcennejšími časťami rastliny, pretože práve tie obsahujú účinné látky.

Čo obsahuje Pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky obsahuje množstvo zložiek, ktoré mu dodávajú jeho jedinečné a prospešné vlastnosti pre naše zdravie. Kľúčovou zložkou je však silymarín, ktorý je zmesou rôznych bioaktívnych látok a považuje sa za hlavný aktívny komponent tejto rastliny. Chráni pečeň pred poškodením a podporuje jej regeneráciu.

Okrem silymarínu, Pestrec mariánsky obsahuje aj nasledovné dôležité zložky:

  • Bielkoviny - sú dôležité pre rast a obnovu buniek v tele.
  • Nenasýtené mastné kyseliny - ako je napríklad kyselina olejová. Sú základnými stavebnými kameňmi bunkových membrán a prispievajú k zdraviu srdca.
  • Aminokyseliny - sú stavebnými kameňmi bielkovín.
  • Flavonoidy - majú silné antioxidačné účinky a preto chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Minerály a vitamíny - napríklad zinok a železo, ktoré su spolu s vitamínmi, ako je vitamín E, dôležité pre krvotvorbu či imunitný systém.
  • Polysacharidy - majú pozitívny vplyv na tráviaci systém a iné telesné funkcie.
  • Fytochemikálie - majú protizápalové a imunostimulačné účinky.

Z dôvodu vysokého obsahu týchto zložiek má Silymarin, okrem detoxikácie organizmu a ochrany pečene, aj ďalšie prospešné účinky na rôzne systémy tela. Povieme si o nich nižšie.

Do kategórie: Výživové doplnky na pečeň

Pestrec mariánsky a jeho účinky

Prirodzene, táto rastlina je dlhodobo študovaná a jej účinky na zdravie sú zdokumentované mnohými vedeckými štúdiami. Všetky sa zhodujú v tom, že medzi najdôležitejšie účinky Pestreca mariánskeho patria:

Podpora zdravia pečene a jej detoxikácia

Ako sme už zmienili, kvalitný Pestrec mariánsky je známy hlavne pre svoju schopnosť chrániť pečeň pred poškodením, zlepšovať regeneráciu pečene a podporovať jej detoxikačné funkcie. Štúdie tiež naznačujú, že silymarín, kľúčová zložka Pestreca mariánskeho, má silné antioxidačné účinky a preto môže byť prospešný aj pri takých ochoreniach pečene, ako je cirhóza alebo hepatitída. 

Pochopiteľne, nie je to univerzálny a stopercentný liek na tieto obávané choroby pečene. Dokáže však uľaviť od nepríjemných symptómov.

Podpora zdravia žlčníka

Silymarín tiež pomáha zlepšiť tok žlči a tým zmierniť problémy spojené so žlčníkom. A to hlavne prostredníctvom zvýšenej tvorby a vylučovania žlče žlčníkom. To znižuje riziko tvorby žlčových kameňov a zlepšuje tráviaci proces.

Podpora chudnutia

Niektoré štúdie naznačujú, že Pestrec mariánsky dokáže pomôcť pri procese chudnutia tým, že podporuje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Silymarín je totiž komplexom bioaktívnych látok, ktorý obsahuje hlavne silibinín, silikristin a silidianín. Práve silibinín (najvýznamnejšia zložka silymarínu) je zodpovedný za pozitívne účinkna chudnutie.

Regulácia krvného tlaku

Silibinín hrá tiež dôležitú úlohu v rámci miernej regulácie (znižovania) krvného tlaku. V istej miere totiž dokáže rozširovať krvné cievy, čím sa znižuje odpor v cievach a tým aj krvný tlak. 

Je však dôležité mať na pamäti, že účinky Pestreca mariánskeho na reguláciu krvného tlaku sú iba mierne a rozhodne nezastúpia liečbu predpísanú lekárom pre osoby s vysokým krvným tlakom! 

Antioxidačné účinky

Antioxidačné účinky Pestreca mariánskeho sú založené na schopnosti silymarínu neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú nebezpečné molekuly, ktoré dokážu poškodiť bunky a tkanivá a tým prispieť k rôznym ochoreniam a procesom starnutia. 

Dokonca tým, že silymarín znižuje poškodenie kože spôsobené voľnými radikálmi, pomáha zachovať zdravú a mladistvú pokožku. Tým sa zmierňujú známky starnutia a podporuje sa zdravý vzhľad pleti.

Vedeli ste, že…

…rýchlosť, s ktorou sa prejavia účinky Pestreca mariánskeho, je individuálna a závisí od viacerých faktorov, vrátane zdravotného stavu a dávkovania? V niektorých prípadoch môžu byť viditeľné pozitívne zmeny už po niekoľkých dňoch pravidelného užívania. 

Poznámka

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a užívanie konzultovať s lekárom, najmä ak máte vyššie zmienené zdravotné problémy. Pamätajte, že Pestrec mariánsky by sa mal užívať v rámci celkového zdravého životného štýlu a nezastúpi žiadne iné predpísané lieky v prípade vážnych zdravotných problémov!

Môže mať užívanie Pestreca mariánskeho nežiaduce účinky?

Užívanie Pestreca mariánskeho je všeobecne považované za bezpečné a len veľmi málo ľudí hlási nežiaduce účinky. Napriek tomu existujú, hoci sú zriedkavé. Medzi tieto možné vedľajšie účinky patrí hlavne riedenie stolice alebo mierne tráviace problémy.

Niektoré osoby tiež môžu byť náchylnejšie na alergické reakcie - ak sú alergické na iné rastliny z čeľade ostropestrovitých (Asteraceae). Spozornieť by ste mali aj v prípade, ak ste alergickí na artičoky alebo kivi. 

Čo je však dôležité, ostropestrec mariánsky môže ovplyvniť metabolizmus niektorých liekov na pečeň. Preto by osoby, ktoré užívajú lieky na liečbu týchto zdravotných problémov, mali vždy konzultovať so svojím lekárom, či je užívanie tejto rastliny pre nich bezpečné.

Spôsoby užívania Pestreca mariánskeho

Pochopiteľne, táto veľmi prospešná rastlina je na trhu dostupná v rôznych formách a možnostiach užívania. Najbežnejšie formy užívania a k nim odporúčané dávkovanie Pestreca mariánskeho sú nasledovné:

  • Výživové doplnky - vo forme kapsúl, tabliet, oleja alebo kvapiek. Odporúčané dávkovanie závisí od konkrétneho produktu, ale všeobecne sa odporúča užívať 200 - 400 mg silymarínu denne, rozdelené do dvoch alebo troch dávok. Aj u nás vo Vitaherbals si môžete kúpiť kvalitný bylinný extrakt a v prémiovej kvalite.
  • Čaj - vo forme čajových vrecúšok alebo sušených plodov, ktoré môžete použiť na prípravu čaju. Na prípravu čaju sa zvyčajne používa jedno vrecúško alebo čajová lyžička sušených plodov na šálku vriacej vody. Nezabudnite čaj nechať lúhovať po dobu 10-15 minút.
  • Drvený plod - niektorí ľudia si kupujú sušený Pestrec mariánsky v podobe drvených semien a pridávajú si ho do jedla alebo ho konzumujú priamo. V takejto forme je odporúčané množstvo od 1 do 3 čajových lyžičiek denne.

Odporúčané produkty na Vitaherbals

U nás vo Vitaherbals vám ponúkame kvalitné výživové doplnky vo forme bylinných extraktov (roztok), kapsúl alebo oleja s obsahom Pestreca mariánskeho. Vyberáme pre vás nasledovné:

EkoMedica Pestrec mariánsky - produkt obsahuje tri látky patriace do skupiny flavonolignínov nazývaných silymarín: silybín (50 %), silichristín (25 %) a silidianín (25 %). Okrem toho obsahuje aj vitamíny C a K. Dôležitými zložkami sú aj fytosteroly, triesloviny, kyselina linolová a minerálne látky. Pomáha pri zápalových problémoch pečene, pri trávení a má antioxidačné a detoxikačné účinky. Obsah balenia: 500 ml roztoku. Dávkovanie: 20 ml denne.

Nature Love Pestrec mariánsky + Artičoka extrakt komplex bylín - unikátna kombinácia extraktu z Pestreca mariánskeho (80% silymarínu), extraktu z artičoky, extraktu z koreňa púpavy a extraktu zo stužkovca. Produkt je v prémiovej kvalite, 100% vegánsky, bez laktózy a bez lepku. Prispieva k správnej funkcii pečene a srdca, detoxikácii organizmu a normálnej hladine cukru v krvi. Rovnako má antioxidačné vlastnosti a podporuje trávenie. Obsah balenia: 60 kapsúl. Dávkovanie: 1 kapsula denne.

EkoMedica 100% olej z Pestreca marianského - 100% olej zo semien Pestreca mariánskeho. Okrem hlavných účinných zložiek obsahuje aj organické kyseliny, vitamíny C, K, fytosteroly, triesloviny, kyselinu linolovú a minerálne látky. Prispieva k správnej funkcii pečene a jej detoxikácii, podporuje trávenie, zabezpečuje normálnu činnosť srdca a má antioxidačné vlastnosti. Obsah balenia: 100 ml oleja. Dávkovanie: 5 až 6 ml denne.

Záver

Pestrec mariánsky je už dlho známy svojimi účinkami na zdravie. Jeho kľúčová bioaktívna zložka silymarín má širokospektrálne účinky, z nich najznámejšie sú ale podpora pečene a žlčníka, antioxidačné účinky a regulácia krvného tlaku.

Ak ste sa aj vy rozhodli vyskúšať Pestrec mariánsky a využiť jeho prínosy pre vaše zdravie, navštívte náš e-shop Vitaherbals, ktorý ponúka kvalitné výživové doplnky a produkty s touto úžasnou rastlinou. Vaše zdravie si zaslúži starostlivosť a podporu, a Vitaherbals je vašim spoľahlivým partnerom na tomto zdravom putovaní.

Všetky produkty s obsahom Pestrecu Mariánskeho nájdete v našej kategórii: Pestrec Mariánsky.

Zdroje:

https://hydralongevity.com/pages/st-marys-thistle

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140758/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9186366/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/

https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects

https://www.vitaherbals.sk/p/ekomedica-pestrec-mariansky-500-ml

https://www.vitaherbals.sk/p/nature-love-pestrec-mariansky-articoka-extrakt-komplex-bylin-60-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/ekomedica-100-olej-z-pestreca-marianskeho-100-ml

https://www.vitaherbals.sk/pestrec-mariansky

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty4