Propolis: Využitie, užívanie a účinky na zdravie a imunitu

Propolis účinky – príbeh bohatstva včiel, ktorý sa začal písať už v ďalekej minulosti a ktorý postupne odhaľuje svoje tajomstvá až do dnešných dní. Vďaka svojim blahodárnym účinkom na ľudský organizmus sa táto prírodná zázračná substancia stala ohniskom záujmu a zvedavosti. Oslovuje nielen vedeckú obec, ale aj širokú verejnosť. V našom článku sa preto zahĺbime do podmanivého sveta propolisu a jeho obrovskej sily pre zdravie a vysvetlíme vám dôvody, prečo by sme mali venovať pozornosť tomuto prírodnému včeliemu pokladu.

Čo je včelí propolis, ako vzniká a aké má zloženie?

Svet včiel je komplexným a zaujímavým systémom, kde každá činnosť má svoj cieľ a prínos. A je to práve čistý propolis, ktorý sa so svojím výnimočným zložením a funkciou, stal jedným zo základných stavebných prvkov tohto malého a fascinujúceho vesmíru.

Včely ho tvoria z rôznych prírodných zložiek, vrátane živíc a vosku z rastlín, ktoré nájdu vo svojom okolí. Zmes týchto ingrediencií, spojená s enzýmami a peľom, vytvára unikátnu substanciu, ktorá včelie spoločenstvo chráni pred nežiaducimi mikróbmi, baktériami a dokonca aj pred nežiaducimi vplyvmi prostredia.

Zloženie propolisu je pritom veľmi komplikované a obsahuje viacero bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavonoidy, fenolické kyseliny, éterické oleje či minerály. Táto bohatá paleta zložiek ale prispieva k výnimočným vlastnostiam propolisu, vrátane jeho antimikrobiálnej, protizápalovej a antioxidačnej aktivity.

Vedeli ste, že…

…okrem toho, že propolis slúži ako ochrana včelstva pred vonkajšími mikroorganizmami a zabezpečuje hygienické podmienky vo vnútri úľa, pomáha aj pri konštrukcii a opravách plástov? Včely ho využívajú aj na lepenie trhlín a zabezpečenie stability úľa. Čistý propolis má zlatistohnedú farbu, charakteristickú vôňu a lepkavú konzistenciu.

V tradičnej medicíne je propolis cenený pre svoje antimikrobiálne účinky a schopnosť podporovať hojenie rán už dlhé stáročia. Dnes, v modernom svete, sa stáva predmetom záujmu pre svoj potenciál aj v oblasti imunitnej podpory, protizápalových účinkov a boja proti voľným radikálom.

Účinky propolisu: Na čo sa používa propolis?

Včelí propolis, s jeho bohatým zložením a širokospektrálnymi účinkami, sa stal aj v klasickej medicíne cenným spojencom. Jeho prirodzené liečivé vlastnosti nachádzajú uplatnenie v rôznych oblastiach zdravotnej starostlivosti. Je tiež faktom, že vo väčšine nižšie uvedených zdravotných problémoch už nič lepšie v prírode na ich odstránenie alebo aspoň na zmiernenie nenájdete.

Zoznam väčšiny z najznámejších účinkov propolisu a jeho využitie v praxi je nasledovný: 

Propolis na hrdlo

Propolis sa veľmi často používa na ošetrenie hrdla v prípade lokálnej bolesti alebo podráždenia. Jeho antimikrobiálne vlastnosti, konkrétne vďaka vysokému obsahu flavonoidov, pomáhajú znižovať tento zápal a potláčať rast mikroorganizmov, ktoré spôsobujú infekcie. Okrem toho môže propolis pôsobiť aj ako prirodzené anestetikum, ktoré výrazne znižuje nepohodlie v súvislosti s prehĺtaním.

Propolis na pleseň nechtov

Onychomykóza, známa aj ako plesňová infekcia nechtov, je veľmi nepríjemným spoločníkom, ktorého sa je ťažké zbaviť. Propolis však obsahuje éterické oleje a flavonoidy, ktoré majú vynikajúce antimykotické (protiplesňové) účinky. Preto jeho aplikácia na postihnuté miesto podporuje boj proti plesňovej infekcii a zlepšuje stav nechtov. Tieto zložky propolisu totiž prispievajú k narušeniu membrán plesňových buniek, čo vedie k ich oslabeniu a odumretiu.

Propolis na kurie oko

Propolis môže byť použitý aj na liečbu kurieho oka. Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú zmierniť opuch a podráždenie, ktoré môže byť spojené s touto nepríjemnosťou. Navyše prírodné zložky propolisu, ako sú kyseliny fenolové a flavonoidy, pomáhajú urýchliť hojenie postihnutých oblastí.

Propolis pre deti

Pri správnom dávkovaní môže byť propolis bezpečne používaný aj u detí. Jeho účinky na posilnenie imunitného systému pomáhajú deťom odolávať častým detským infekciám. Flavonoidy v propolise podporujú tvorbu protilátok a posilňujú obranyschopnosť detského organizmu. Je však dôležité presne dodržiavať odporúčané dávkovanie a konzultovať užívanie s pediatrom, najmä u malých detí.

Vedeli ste, že…

…propolis je účinným spojencom v boji proti kiahňam u detí? Deťom dokáže poskytnúť úľavu od nepohodlia, ktoré kiahne spôsobujú. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, za ktoré môžu najmä flavonoidy, je tiež propolis účinným prostriedkom proti rakovine.

Propolis na zuby

Výťažky z propolisu sa často pridávajú do zubných pást a ústnych vôd. Antibakteriálne účinky propolisu totiž pomáhajú potláčať rast baktérií v ústnej dutine a tým prispievajú k zdravším zubom a ďasnám. Flavonoidy a kyseliny v propolise tiež zabraňujú tvorbe zubného povlaku, čím zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii zubného kazu a ochrane ďasien.

Propolis na afty

Tým, že má propolis protizápalové a hojivé vlastnosti, pomáha aj pri rýchlejšom hojení a zmiernení bolesti spojenej s aftami. Jeho aplikácia priamo na aftu tak dokáže už v krátkom čase aftu odstrániť. Princípom účinku je, že kyseliny v propolise zmierňujú zápal v mieste afty a podporujú regeneráciu buniek, čím sa urýchli hojenie.

Propolis na bolesť ucha

Protizápalové účinky propolisu (antioxidanty a flavonoidy) tiež zmierňujú podráždenie a nepohodlie v ušnom kanáli. Je však v tomto smere dôležité byť opatrný a konzultovať užívanie s lekárom, pretože jeho nesprávne použitie môže spôsobiť komplikácie.

Propolis na herpes

Prírodné antimikrobiálne a hojivé vlastnosti propolisu sa využívajú aj pri liečbe herpesu. Aplikácia na postihnutú oblasť zmierňuje jeho nepríjemné príznaky a urýchľuje hojenie pľuzgierikov. Navyše flavonoidy a éterické oleje v propolise potláčajú vírusovú aktivitu a podporujú hojenie pokožky.

Propolis pri Helikobakter pylori

Propolis je predmetom výskumu pre jeho potenciál i v boji proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá môže spôsobovať vážne žalúdočné problémy a vredy. Tým, že obsah flavonoidov v propolise má inhibičný účinok na rast tejto baktérie, prispieva k jej redukcii.

Propolis pri kašli

Svojimi protizápalovými a antimikrobiálnymi vlastnosťami propolis zmierňuje suchý a dráždivý kašeľ. Flavonoidy a ďalšie zložky propolisu prispievajú k uvoľneniu dýchacích ciest a tým aj k zmierneniu kašľa.

Propolis pri bradaviciach a akné

Propolis je tiež veľmi účinným prostriedkom v boji proti bradaviciam a akné. Jeho liečivé vlastnosti prispievajú k rýchlejšiemu hojeniu postihnutých oblastí. Obsah flavonoidov v propolise totiž zmierňuje zápal a podporiť regeneráciu pokožky.

Propolis pri vysokom tlaku

Niektoré štúdie naznačujú, že propolis má pozitívny vplyv na reguláciu krvného tlaku. Jeho presný mechanizmus účinku však ešte stále nie je úplne objasnený a vyžaduje si ďalšie výskumy. Pravdepodobne sa to ale spája s jeho schopnosťou pôsobiť ako antioxidant a tým prispievať k relaxácii cievnych stien.

Propolis na imunitu

Pravidelné užívanie propolisu môže pomôcť posilniť imunitný systém. Jeho schopnosť podporovať tvorbu protilátok a aktivovať bunky imunitného systému ho tak robia hodnotným doplnkom pre zvýšenie odolnosti organizmu voči infekciám a chorobám.

Mohlo by vás zaujímať: Vybudujte si imunitu - pár tipov ako na to

Propolis na rany

Vďaka svojim hojivým vlastnostiam sa propolis často používa pri lokálnej liečbe drobných rán a poranení. Jeho antimikrobiálne účinky pomáhajú predísť infekciám a podporujú rýchlejšie hojenie tkanív.

Ako užívať propolis?

Na trhu existuje niekoľko rôznych foriem propolisu, ktoré umožňujú rôzne spôsoby jeho užívania. V rámci našej ponuky na e-shope Vitaherbals nájdete niekoľko typov rôznych  propolisových produktov, vrátane sprejov, mastí, kvapiek a najnovšie aj extraktu - NaturaNectar Bee Propolis Trio, Brazílsky propolis.

Prehľad najčastejších foriem a spôsobov užívania propolisu je nasledovný:

  • Spreje s propolisom - sú jedným z pohodlných spôsobov, ako využiť jeho účinky. Stačí jednoducho aplikovať niekoľko vstreknutí do ústnej dutiny alebo na postihnutú oblasť kože. Preto sú spreje ideálne na lokálne ošetrenie ústnej dutiny, hrdla a kože. Odporúčané dávkovanie je u každého spreja iné, preto sa vždy riaďte pokynmi na obale produktu.
  • Masti s propolisom - často sa používajú na lokálnu liečbu pokožky a slizníc. Aplikujú sa na postihnutú oblasť kože a sú vhodné na hojenie menších poranení, kožných trhliniek alebo rôznych kožných problémov (akné, bradavice…). Odporúčané dávkovanie závisí od konkrétneho výrobku a jeho účelu, preto si dôkladne prečítajte návod na použitie.
  • Kvapky/tinktúry s propolisom - sú vhodné na vnútorné užívanie. Môžu sa pridávať do nápojov alebo potravín. Tieto kvapky sú ideálne na posilnenie imunitného systému a podporu celkového zdravia. Aj dávkovanie kvapiek môže byť rôzne, a to v závislosti od výrobku a jeho koncentrácie, preto dodržujte návod na obale.
  • Propolisový extrakt - je vhodný pre tých, ktorí hľadajú koncentrovanú formu propolisu na podporu svojho celkového zdravia a imunitného systému. Jeho zdravotné benefity sú však podstatne širokospektrálnejšie. Veľmi často ho dostanete vo forme kapsúl. Odporúčané dávkovanie je väčšinou 1 kapsula denne.

TIP

V súvislosti s dávkovaním propolisu zohľadnite svoje individuálne potreby a zvážte aj svoj zdravotný stav. Ak máte akékoľvek pochybnosti ohľadom správneho použitia a dávkovania, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom alebo odborníkom na včelie produkty.

Alergie a možné vedľajšie účinky

Pri užívaní propolisu je dôležité mať na pamäti aj možné riziká, ktoré sa môžu vyskytnúť. Prirodzene, propolis má pozitívny vplyv na mnoho aspektov zdravia, no u niektorých ľudí sa predsa len môžu vyskytnúť vedľajšie účinky.

Jedným z potenciálnych rizík spojených s užívaním propolisu sú alergické reakcie. Propolis je totiž komplexný produkt, ktorý obsahuje rôzne zložky, vrátane flavonoidov, éterických olejov, kyselín a bielkovín. Tieto zložky môžu spôsobiť alergické reakcie u jedincov, ktorí sú na ne citliví.

Alergické reakcie na propolis sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi, vrátane kožných vyrážok, svrbenia, začervenania pokožky, opuchov, alebo aj dýchacích problémov a začervenania očí. Preto ak máte históriu alergií alebo si nie ste istí, či ste alergickí na propolis, je dôležité postupovať opatrne.

Pred začatím užívania propolisu sa odporúča vykonať alergický test, ktorým sa overí, či ste alergickí na niektorú z látok obsiahnutých v propolise. Testovanie by sa samozrejme malo vykonať pod dohľadom alergológa.

Okrem alergických reakcií a kožných problémov však existujú aj ďalšie riziká užívania propolisu. Z nich najčastejšie sú nasledovné:

  • Tráviace problémy - u niektorých ľudí môže užívanie propolisu spôsobiť zažívacie problémy, ako sú žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť alebo hnačka.
  • Interakcie s liekmi - propolis dokáže ovplyvniť účinnosť určitých liekov alebo môže interagovať s ich účinkami. Je preto dôležité konzultovať užívanie propolisu so svojím lekárom, ak užívate akékoľvek lieky.
  • Hormonálne zmeny - niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie propolisu dokáže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. To môže mať vplyv na osoby s hormonálnymi poruchami.
  • Kontraindikácie - niektoré skupiny ľudí by mali byť pri užívaní propolisu zvlášť opatrné. Najmä tehotné ženy, dojčiace matky a osoby so závažnými zdravotnými problémami.

Záver

Ak sa rozhodnete využívať propolis ako súčasť vášho zdravotného režimu, je dôležité dbať na informovaný prístup a na svoje individuálne potreby a reakcie. Vo všeobecnosti sa odporúča toto rozhodnutie konzultovať so svojím lekárom alebo zdravotným odborníkom. Poskytnú vám relevantné informácie týkajúcich sa účinkov propolisu na váš zdravotný problém, vhodného dávkovania, spôsobu užívania a možných rizík spojených s propolisom.

Neváhajte preskúmať našu ponuku propolisových produktov u nás vo Vitaherbals. Sme tu, aby sme vám pomohli nájsť vhodné riešenie pre vaše individuálne potreby. Objavte s nami, ako môže propolis prispieť k vašej celkovej pohode a dajte svojmu zdraviu prírodný impulz.

Produkty s obsahom propolisu nájdete v našej kategórii: Včelí propolis.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064031/

https://www.mdpi.com/2079-7737/10/5/428

https://www.vitaherbals.sk/p/naturanectar-bee-propolis-trio-brazilsky-propolis-60-kapsul

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35017130/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9570745/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399583/

https://www.vitaherbals.sk/propolis

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty4