Reishi: Starodávne liečivé účinky v súčasnom svete

Ak by sme sa mali preskúmať jeden z najzaujímavejších darov prírody, nemohli by sme obísť hubu Reishi (lat. Ganoderma lucidum). Čo sa v nej skrýva tak pozoruhodného, že ju mnohí nazývajú „huba nesmrteľnosti“? V našom článku sa preto ponoríme do sveta Reishi a pokúsime sa odpovedať na otázku, prečo by sme mali venovať pozornosť jej účinkom na naše zdravie a pohodu. Čo všetko robí hubu Reishi tak jedinečnou? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Huba Reishi, známa aj pod názvami „huba nesmrteľnosti“ alebo „huba dlhovekosti,“ je jedným z fascinujúcich prírodných fenoménov, ktorý láka pozornosť nielen moderného výskumu, ale aj tradičnej medicíny. Túto hubu si nemôžete spliesť. Vyniká totiž svojím charakteristickým vzhľadom - lesklý povrch s výrazným červeným alebo hnedým odtieňom.

Huba Reishi

Botanicky patrí Reishi do rodu Ganoderma, pričom sa jej darí v rôznych častiach sveta, vrátane Ázie, Európy a Severnej Ameriky. Najčastejšie sa vyskytuje na odumretých konároch listnatých stromov, najmä na bukoch či duboch. Jej výskyt v prírode a unikátne vlastnosti ju robia zaujímavým objektom výskumu a záujmu najmä medzi tými, ktorí hľadajú prírodné spôsoby podpory svojho zdravia.

Reishi

V tradičnej ázijskej medicíne má Reishi dlhú históriu užívania, a to pre svoje blahodárne zdravotné benefity. Považuje sa za adaptogén, čo znamená, že dokáže pomáhať organizmu aj v súvislosti so stresom a celkovo podporovať duševnú rovnováhu. Odborníci na tradičnú medicínu často používajú Reishi na posilnenie imunitného systému, zlepšenie vitality a dokonca aj na zlepšenie mentálneho zdravia.

TIP

Reishi môžete kombinovať aj s ďalšími výživovými doplnkami. Vhodne sa dopĺňa napríklad s ďalšou hubou, ktorá sa volá Cordyceps.

Aké má Reishi účinky na zdravie?

Širokospektrálne účinky Reishi spočívajú vo vysokom obsahu viac ako 400 bioaktívnych zlúčenín. Medzi tie najdôležitejšie patria:

  • Triterpenoidy,
  • Polysacharidy,
  • Nukleotidy,
  • Steroidy,
  • Steroly,
  • Proteíny a peptidy,
  • Tuky.

Okrem toho je Reishi bohatá aj na ďalšie zlúčeniny, ktoré z nej robia neoceniteľný prírodný poklad. Medzi najdôležitejšie patrí vláknina - podpora tráviaceho systému. Obsahuje aj mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), ktoré sú dôležité pri podpore kardiovaskulárneho zdravia a pri udržiavaní rovnováhy lipidov v tele.

Prirodzene, Reishi je bohatá aj na vitamíny (B1, B2, B3, B6 a C). Tie dodávajú organizmu potrebnú podporu pre energetický metabolizmus a imunitný systém. Rovnako obsahuje i minerály, ako sú železo, zinok či selén, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie organizmu (ako súčasť metabolických procesov) a pri podpore celkového zdravia.

Takýto pestrý profil bioaktívnych zlúčenín robí z Reishi komplexný prírodný prostriedok so širokým spektrom zdravotných výhod pre náš organizmus. 

Z nich najznámejšie sú nasledovné:

1. Podpora zdravia pečene

Princíp účinku Reishi na podporu zdravia pečene je multifaktoriálny. Táto huba obsahuje triterpenoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály v pečeni, čím redukujú oxidačný stres a podporujú regeneráciu buniek. Navyše nukleotidy, taktiež prítomné v Reishi, sú dôležité pre syntézu DNA a RNA, čo následne podporuje regeneračné procesy v bunkách pečene

2. Zlepšenie kvality spánku

Reishi poskytuje podporu v tejto oblasti vďaka svojim relaxačným a adaptogénnym vlastnostiam. Princíp účinku spočíva v niekoľkých kľúčových faktoroch. V prvom rade, Reishi obsahuje polysacharidy, ktoré ovplyvňujú hladinu stresu v organizme. Následne vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam pomáha organizmu prispôsobiť sa stresovým situáciám, čo je dôležité pre pokojný a hlboký spánok.

Navyše mastné kyseliny obsiahnuté v Reishi majú vplyv na nervový systém - podporujú relaxáciu. Tieto látky tak pôsobia ako prírodné sedatíva, ktoré napomáhajú uvoľniť telo a umožňujú rýchlejšie zaspávanie.

3. Regulácia hladiny cholesterolu

Regulácia hladiny cholesterolu je kľúčovým aspektom udržiavania zdravia kardiovaskulárneho systému. Reishi obsahuje polysacharidy, ktoré podporujú metabolizmus tukov a pozitívne ovplyvňujú hladinu lipoproteínov. Tieto látky pomáhajú pri odstraňovaní nadbytočného cholesterolu z krvi a jeho udržiavaní na optimálnej úrovni.

Okrem toho obsahuje Reishi aj steroly, ktoré napodobňujú štruktúru cholesterolu v bunkových membránach. Tým zabraňujú absorpcii cholesterolu z potravy v čreve, čo vedie k celkovému zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

4. Kontrola vysokého krvného tlaku

Princíp účinku Reishi v súvislosti s kontrolou vysokého krvného tlaku je komplexný. Predovšetkým obsahuje látky ako triterpenoidy, vďaka ktorým ovplyvňuje relaxáciu cievnych stien. Tieto látky tak pomáhajú rozširovať cievy a zlepšovať pružnosť ciev, čím uľahčujú prietok krvi.

Ako už bolo zmienené, Reishi pozitívne ovplyvňuje nervový systém, a to prostredníctvom mastných kyselín. To prispieva k zníženiu stresu a nervovej excitácie, čo sú faktory spojené s vysokým krvným tlakom.

5. Potenciálna podpora pri cukrovke

Princíp účinku Reishi v súvislosti s podporou pri cukrovke je stále predmetom výskumu. Nedávne štúdie ale potvrdili, že táto huba obsahuje vysoký obsah látok s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ktoré sú samozrejme prospešné aj pre osoby s cukrovkou. Tieto vlastnosti prispievajú k zníženiu zápalu v tele a ochrane orgánov pred oxidačným stresom.

V tomto smere sú dôležité aj už zmienené nukleotidy, ktoré sú nevyhnutné pre reguláciu rastu buniek a syntézu DNA a RNA. To má vplyv na obnovu poškodených buniek, čo rovnako ocenia ľudia s cukrovkou.

6. Protinádorové účinky

Princíp účinku Reishi v súvislosti s protinádorovými účinkami je komplexný a zahŕňa niekoľko faktorov:

  • Polysacharidy - stimulujú imunitný systém. A posilnený imunitný systém lepšie reaguje na bunky nádorového pôvodu.
  • Triterpenoidy - tieto zlúčeniny majú silné antioxidačné vlastnosti a pôsobia protizápalovo. To je dôležité v boji proti bunkovým mutáciám a rastu nádorových buniek.
  • Ganoderické kyseliny - tieto kyseliny majú schopnosť zasahovať do procesov rastu a proliferácie nádorových buniek.
  • Proteíny a peptidy - sú dôležité pre reguláciu bunkového rastu a opravy tkanív.

7. Ochrana centrálneho nervového systému (CNS)

Princíp účinku Reishi na ochranu CNS zahŕňa nasledovné aspekty:

  • Antioxidanty - vrátane triterpenoidov a polysacharidov. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačný stres v mozgu a poškodenie nervových buniek.
  • Protizápalové účinky - zníženie zápalu je dôležité pre ochranu nervových štruktúr a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení.
  • Ganoderické kyseliny - majú neuroprotektívne účinky. Chránia nervové bunky pred poškodením a podporujú ich správnu funkciu.
  • Modulácia imunitného systému - dôležité pre ochranu CNS pred autoimunitnými útokmi a zápalovými procesmi.

Vedeli ste, že…

…vďaka schopnosti potláčať oxidatívny stres pomáha Reishi aj pri takých vážnych ochoreniach, ako sú Parkinsonova, Alzheimerova a Huntingtonova choroba?

8. Antiandrogénne účinky

Antiandrogénne účinky znamenajú schopnosť znížiť alebo blokovať účinky androgénov, čo sú mužské pohlavné hormóny (najmä testosterón). Antiandrogénne vlastnosti môžu byť dôležité v rôznych kontextoch, od liečby hormonálne závislých ochorení, až po kontrolu niektorých dermatologických stavov a plešatosti.

Princíp účinku antiandrogénnych látok zahŕňa niekoľko mechanizmov:

  • Blokovanie receptora - niektoré látky v Reishi môžu blokovať receptory pre androgény v tkanivách. Tým sa znemožní pôsobenie testosterónu alebo iných androgénov na bunky.
  • Inhibícia syntézy - interferovanie s procesmi syntézy androgénov, zníženie ich produkcie, alebo vytváranie látok, ktoré sú antagonistické voči androgénom.
  • Zníženie hladín hormónov - pôsobenie na endokrinný systém, čím sa znižuje produkcia hormónov v oblasti hypofýzy alebo hypothalamu.

9. Podpora imunitného systému 

Podpora imunitného systému je kľúčovým aspektom udržiavania celkového zdravia a schopnosti tela brániť sa proti infekciám a chorobám

V tomto smere obsahuje Reishi dôležité látky ako:

  • Betaglukány - hrajú kľúčovú úlohu v stimulácii imunitného systému. 
  • Reishi-polysacharidový peptid (GLPP) - tento komplex obsahuje polysacharidy a peptidy, ktoré zvyšujú produkciu interferónu a iných látok podporujúcich imunitný systém. Pôsobí aj na mikroflóru čriev (chráni organizmus pred infekciami).
  • Adaptogény - Reishi pomáha telu prispôsobiť sa stresu, čím zároveň prispieva k lepšiemu fungovaniu imunitného systému. 

Má Reishi vedľajšie účinky? 

Reishi sa všeobecne považuje za bezpečnú a dobre tolerovanú medicinálnu hubu. Napriek tomu, ako pri každom výživovom doplnku, môže mať aj Reishi niekoľko vedľajších alebo nežiaducich účinkov, ktoré je treba zvážiť ešte pred jej užívaním.

Vedľajšie účinky

  • Gastrointestinálne problémy - u niektorých jednotlivcov môže konzumácia Reishi spôsobiť miernu gastrointestinálnu nepríjemnosť, ako sú napríklad zažívacie ťažkosti alebo hnačka.
  • Alergické reakcie - najčastejšie sú kožné vyrážky, svrbenie alebo opuch.
  • Interakcie s liekmi - Reishi môže ovplyvňovať metabolizmus niektorých liekov, a preto by jej užívanie malo byť konzultované s lekárom, najmä ak užívate lieky na riedenie krvi alebo reguláciu krvného tlaku.

Nežiaduce účinky

  • Sedatívne účinky - Reishi môže mať mierne sedatívny účinok. Dôležité najmä v prípade, ak užívate lieky ovplyvňujúce centrálny nervový systém.
  • Hypoglykemické vlastnosti - ako sme už zmienili, Reishi dokáže ovplyvňovať hladinu cukru v krvi. Z toho dôvodu by sa pred jej užívaním mali poradiť s lekárom aj diabetici.

Môžu Reishi užívať aj deti?

Všeobecne platí, že pred užívaním akýchkoľvek výživových doplnkov deťmi, by malo byť toto rozhodnutie konzultované s pediatrom alebo odborníkom na výživu. Reishi obsahuje rôzne bioaktívne zlúčeniny, ktoré dokážu ovplyvňovať organizmus, a je dôležité zabezpečiť, aby boli bezpečné a vhodné pre vek a individuálne potreby dieťaťa.

Niektoré dôležité aspekty týkajúce sa užívania Reishi u detí:

  • Dávkovanie - malo by byť prispôsobené veku a hmotnosti dieťaťa. Prečítajte si a dodržujte odporúčania na obale alebo konzultujte s lekárom.
  • Alergické reakcie - aj niektoré deti môžu byť alergické na Reishi. Preto je dôležité sledovať akékoľvek možné alergické reakcie po jej podaní.
  • Vplyv na lieky - Reishi môže mať interakcie s niektorými liekmi, a preto je dôležité informovať ošetrujúceho lekára o akýchkoľvek doplnkoch stravy a liekoch, ktoré dieťa užíva.

Môže sa Reishi užívať v tehotenstve? 

Pri užívaní Reishi v tehotenstve je vždy dôležité brať do úvahy potenciálne riziká a bezpečnosť prípravkov. Niektoré zložky v Reishi môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi, krvný tlak a antikoagulačné vlastnosti. Prípadne môžu vzájomne interagovať s liekmi alebo hormonálnymi zmenami spojenými s tehotenstvom. 

Preto je vždy nevyhnutné konzultovať s gynekológom pred začatím akéhokoľvek režimu s Reishi alebo inými doplnkami stravy počas tehotenstva.

Užívanie huby Reishi

Užívať hubu Reishi je možné rôznymi spôsobmi, najčastejšie však vo forme extraktu, prášku, či v kapsuliach. Každý spôsob má svoje vlastné výhody a záleží na individuálnych preferenciách a potrebách.

Reishi účinky a užívanie

Viac o formách užívania Reishi si môžete prečítať v našom článku: Ako dlho a kedy užívať Reishi?

Je však dôležité vybrať si kvalitné výživové doplnky, aby sa zabezpečila ich účinnosť a bezpečnosť. U nás vo Vitaherbals sa zameriavame iba na výrobky v prémiovej kvalite od certifikovaných výrobcov. Venujeme pozornosť aj nasledovným kvalitatívnym aspektom:

  • Zloženie a zdroje - u nás nájdete iba výrobky na prírodnej báze, ktoré sú z dôveryhodných zdrojov. 
  • Neprítomnosť nežiaducich látok - neobsahujú nežiadúce prísady. Väčšinou ide o vegánske produkty a bez lepku. 
  • Transparentnosť - spolupracujeme iba s výrobcami, ktorí sú k svojim zákazníkom dostatočne transparentní.
  • Životné prostredie - spolupracujeme s výrobcami, ktorí dbajú na udržateľnosť životného prostredia.

V našom e-shope Vitaherbals nájdete nasledovné výživové doplnky s obsahom Reishi:

Reishi huba výživový doplnok

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 húb - vysoko účinná zmes siedmych medicinálnych húb ponúka širokú škálu prospešných účinkov. 497 mg prášku v jednej kapsule a v prémiovej kvalite. Ide o vegánske kapsuly HPMC, bez laktózy, bezlepkové a bez ďalších prísad. Dávkovanie: 2 kapsuly denne zapiť dostatočným množstvom tekutiny. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Biotiva Reishi

Biotiva Bio Reishi - prémiová kvalita. Až 500 mg Reishi na jednu kapsulu. Ide o vegánske kapsuly HPMC, bez laktózy, bezlepkové a bez ďalších prísad. Výrobok disponuje certifikátom Bio-Control IMO Ecocert. Dávkovanie: 3 x 1 kapsulu denne zapiť väčším množstvom vody. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Záver

Účinky huby Reishi sú prospešné pre podporu rôznych aspektov zdravia. Disponuje vysokým obsahom bioaktívnych zlúčenín, ako sú polysacharidy, triterpenoidy a ganoderické kyseliny, ktoré majú mnohé pozitívne účinky. Užívanie tejto huby vám preto pomôže pri mnohých zdravotných problémoch. Zlepšuje krvný obeh, chráni pečeň a dokonca zlepšuje mentálne zdravie. Ocenia ju aj diabetici. 

Pre nákup výživových doplnkov s obsahom ashwagandhy navštívte našu kategóriu: Reishi.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/

https://www.eatingwell.com/article/8069689/health-benefits-of-reishi-mushrooms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368/

https://drshope.com/blogs/news/reishi-mushroom-and-its-role-in-diabetes-support

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514871/

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-reishi-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/reishi

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2