Shiitake účinky na zdravie: Výhody týchto starobylých húb

Vedeli ste, že v tradičnej ázijskej medicíne sa shiitake, známa aj ako Húževnatec jedlý, považuje za jednu z najvýznamnejších liečivých rastlín? Táto huba je nielen lahodnou prísadou v kuchyni, ale ponúka aj širokú škálu zdravotných výhod. V našom článku sa preto bližšie pozrieme na fascinujúce účinky shiitake a prečo by sme mali zvážiť zaradenie tejto huby do svojho jedálnička.

Pôvod húb shiitake

Shiitake (Lentinus edodes) majú pôvod vo východnej Ázii, konkrétne v lesných oblastiach Číny a Japonska. Ich prítomnosť v histórii siaha až do tisícročí, kedy sa stali súčasťou tradičnej ázijskej kuchyne a kultúry. Čo robí tieto huby tak unikátnymi?

Shiitake medicinálne huby

Je to ich pôvod. Shiitake sú totiž saprofytné huby, čo znamená, že žijú zo živín obsiahnutých v mŕtvych alebo rozkladajúcich sa organických látkach. Charakterizuje ich typický tvar, tmavá farba a jedinečná chuť, ktorá sa už v súčasnosti stala ich obchodným znakom.

Avšak tieto huby boli historicky považované nielen za vynikajúce kulinárske prísady, ale aj za symbol zdravia a dlhovekosti. Prirodzene, v počiatkoch najmä v tradičných kultúrach Ázie. Ich popularita ale rýchlo prekročila hranice kontinentu a stali sa cenenou komoditou aj v medzinárodnej gastronómii a liečiteľstve.

V tradičnej medicíne sa shiitake používajú ako bohatý zdroj bioaktívnych zlúčenín so širokospektrálnymi účinkami na ľudské zdravie. Ich antiinfekčné a protizápalové vlastnosti sa využívajú na podporu rôznych aspektov ľudského zdravia, vrátane závažných ochorení, akými sú onkologické alebo kardiovaskulárne zdravotné problémy.

Shiitake účinky

Shiitake huby sú pozoruhodným zdrojom bioaktívnych látok s rozmanitými účinkami na zdravie. Pripravili sme pre vás stručný prehľad tých najdôležitejších:

Antioxidačné vlastnosti

Shiitake sú bohaté na antioxidanty, ako sú vitamíny C a vitamín E, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v organizme. Tieto antioxidačné vlastnosti prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom, čím sa predchádza k ich predčasnému starnutiu.

Posilnenie imunitného systému

Lentinan, polysacharid prítomný v shiitake, je známy svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém. Princípom jeho účinku je podpora produkcie imunitných buniek, čím sa zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.

Zlepšenie trávenia

Beta-glukány obsiahnuté v shiitake pomáhajú zlepšiť trávenie a podporujú zdravú črevnú mikroflóru. Tieto vlákniny prispievajú k lepšej regulácii tráviaceho systému a zmierňujú niektoré gastrointestinálne problémy.

Čítať viac: Čo pomáha na trávenie? Skúste tieto overené tipy!

Ochrana pred zápalovými procesmi

Shiitake majú výrazné protizápalové vlastnosti, ktoré dokonca dokážu pomôcť v prevencii a zmierňovaní zápalových stavov v tele. To je samozrejme prospešné pri rôznych zdravotných problémoch spojených so zápalom.

Regulácia hladiny cukru v krvi

Mnohé štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia shiitake môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. A to prostredníctvom beta-glukánu. Toto je dôležité najmä pre ľudí s diabetom alebo rizikovými faktormi spojenými s týmto metabolickým syndrómom.

Podpora liečby rakoviny

V tomto smere jednou z významných zložiek je beta-D-glukán, ktorému sa pripisujú protirakovinové účinky. Dokonca v Japonsku sa používa aj ako súčasť liečby niektorých onkologických ochorení.

Pomoc pri chemoterapii

Výskumy naznačujú, že shiitake môže mať spolu s chemoterapiou synergický účinok. Princípom je aktívna pomoc pri ochrane zdravých buniek, čím sa znižujú vedľajšie účinky liečby. Ich protizápalové vlastnosti tiež pomáhajú udržiavať celkové zdravie pacienta počas chemoterapeutických cyklov. Ako je to možné?

Jednou z výnimočných vlastností huby shiitake je jej schopnosť viazať na seba ťažké kovy, ako napríklad stroncium, olovo či ortuť. Z toho dôvodu je extrakt shiitake účinný pri znižovaní toxických účinkov z chemoterapie. Okrem shiitake majú podobnú schopnosť aj morské riasy.

Zníženie cholesterolu a krvného tlaku

Shiitake obsahujú látky, ako sú eritadenín a beta-glukány, ktoré mnohé štúdie spájajú  so znižovaním hladiny cholesterolu a reguláciou krvného tlaku. Tieto účinky tak prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych ochorení a udržiavajú optimálny krvný tlak.

Podpora dlhovekosti

Shiitake sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie a pomáhajú v boji proti voľným radikálom. Táto kombinácia výživných látok tak môže prispieť k dlhovekosti a celkovej vitalite jednotlivca.

Má užívanie shiitake vedľajšie účinky?

Pri konzumácii shiitake, ako aj pri užívaní výživových doplnkov obsahujúcich túto hubu, môžu v niektorých prípadoch vzniknúť vedľajšie účinky. Je preto dôležité brať do úvahy niektoré faktory, ktoré dokážu ovplyvniť individuálnu toleranciu a reakciu na tieto huby. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria:

  • Alergické reakcie - niektorí jednotlivci môžu vykazovať alergické reakcie na proteíny prítomné v shiitake. To zahŕňa kožné prejavy ako svrbenie, vyrážky či opuchy.
  • Problémy s trávením - beta-glukány a chitín môžu niektorým ľuďom spôsobovať tráviace ťažkosti.
  • Interakcie s liekmi - shiitake môžu interagovať s niektorými liekmi, najmä s liekmi na znižovanie krvného tlaku a antikoagulantami. Je preto dôležité konzultovať s lekárom, ak užívate tieto lieky.

Môže sa extrakt zo shiitake užívať v tehotenstve?

Užívanie extraktu zo shiitake počas tehotenstva si vyžaduje opatrný prístup - z dôvodu možných vplyvov na zdravie matky a plodu. V tehotenstve je totiž organizmus náchylnejší na alergie, a preto je treba minimalizovať toto riziko. 

Hlavným problémom sú alergické reakcie, ktoré môžu byť vyvolané proteínmi v shiitake. Okrem toho, niektoré zložky shiitake dokážu ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, čo by mohlo byť potenciálne nebezpečné najmä v období tehotenstva.

Vedeli ste, že…

…je treba zvážiť aj možnosť kontaminácie extraktu zo shiitake mikroorganizmami alebo nečistotami? Výživové doplnky s obsahom huby shiitake je preto treba kupovať iba od overených a certifikovaných výrobcov či obchodníkov.

Všeobecné odporúčania pre užívanie shiitake

Výber správneho spôsobu užívania a kvalitného zdroja výrazne ovplyvňuje efektívnosť a prospešnosť tohto prírodného produktu.

Shiitake

Na trhu môžete tento doplnok výživy dostať vo forme:

  • Extraktu - vo forme kapsúl alebo tekutých doplnkov dosiahnete koncentrovaný a ľahko dávkovateľný spôsob konzumácie. Ideálna forma užívania pre tých, ktorí preferujú presné dávkovanie.
  • Prášku - je vhodný na pridávanie do smoothie, šejkov alebo výživných nápojov, čím zabezpečuje jednoduchý spôsob integrovania shiitake do každodenného jedálnička.
  • Čerstvých alebo sušených shiitake - sú skvelou prísadou do jedál. Ich využitie v kuchyni je naozaj obrovské. Veľmi obľúbené je ich pridávanie do polievok, omáčok alebo príloh.

V rámci našej ponuky výživových doplnkov so shiitake na e-shope Vitaherbals nájdete výživové doplnky so shiitake vo forme kapsúl (extraktu), a to v tej najvyššej prémiovej kvalite. Spolupracujeme iba s renomovanými a certifikovanými výrobcami výživových doplnkov, ktorí pri výrobe výživových doplnkov zohľadňujú aj ekologický prístup.  

Jednotliví výrobcovia, s ktorými spolupracujeme, sa vyznačujú aj záväzkom k vedeckému výskumu a vývoju, čo zabezpečuje, že ich produkty sú podložené najnovšími poznatkami. Kvalita a čistota surovín sú totiž u nás vo Vitaherbals prioritou číslo jedna, čím vám zaručujeme optimálnu účinnosť ponúkaných výživových doplnkov.

Z ponuky výživových doplnkov so shiitake pre vás vyberáme nasledovné:

Biotiva Shiitake

Biotiva Bio Shiitake - vynikajúca prémiová kvalita, vegánske kapsuly HPMC, bez laktózy a bezlepkové. Produkt posilňuje imunitný systém, pomáha bojovať s obezitou, dodáva telu energiu a zvyšuje funkciu mozgu, udržiava zdravý kardiovaskulárny systém, udržiava zdravú pokožku a je cenným zdrojom vitamínu D. Denná dávka: 2 kapsule. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Biotiva Medicinálne Huby

Biotiva Bio Reishi + Shiitake + Chaga komplex 7 húb - vysoko účinná zmes siedmych medicinálnych húb, ktorá ponúka širokú škálu prospešných účinkov. Vynikajúca prémiová kvalita, vegánske kapsuly HPMC, bez laktózy a bezlepkové. Širokospektrálne účinky, z ktorých najdôležitejšie sú prevencia nádorových ochorení, podpora funkcie pľúc, podpora imunitného systému, podpora funkcie obličiek a posilnenie obehového systému. Denná dávka: 2 kapsule. Obsah balenia: 120 kapsúl.

Solgar Reishi Shiitake

Solgar Reishi Shiitake Maitake extrakt z húb - výživový doplnok s extraktom troch liečivých húb Reishi, Shiitake a Maitake. Produkt vyniká vysokým obsahom beta glukánu, vitamínu D2 a vitamínov skupiny B. Je vegánsky a neobsahuje žiadne konzervačné látky a farbivá. Podporuje imunitný systém, dodáva telu energiu a výkonnosť, podporuje funkciu pľúc a obličiek, pomáha zvládať stres a slúži ako prevencia nádorových ochorení. Denná dávka: 1-2 kapsule. Obsah balenia: 50 kapsúl.

Záver

V závere môžeme smelo konštatovať, že pravidelná konzumácia húb shiitake prispieva k podpore celkového zdravia a k dobrej fyzickej aj mentálnej kondícii. A to z dôvodu, že účinky shiitake sú širokospektrálne a prospešné pre celý organizmus, vrátane prevencie nádorových a kardiovaskulárnych ochorení. Je však dôležité zvážiť individuálnu citlivosť a konzultovať užívanie s odborníkom, najmä v prípade tehotenstva alebo užívania liekov.

Ak hľadáte spoľahlivé výživové doplnky s dôrazom na kvalitu a účinnosť, odporúčame vám navštíviť náš e-shop Vitaherbals. Naša ponuka produktov poskytuje možnosti pre každého, kto hľadá spoľahlivý zdroj shiitake s dôrazom na kvalitu surovín. Posuňte vaše zdravie na vyšší level!

Medicinálne huby Shiitake nájdete v našej kategórii: Shiitake

Zdroje:

https://grocycle.com/saprotrophic-mushrooms/

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/lentinan

https://www.researchgate.net/publication/284186483_Shiitake_Mushroom_Potential_Glycemic_Control_Activity_on_Alloxan_-_and_Glucocorticoid-Induced_Diabetic_Long-Evans_Rats

https://ascopost.com/issues/november-25-2021/shiitake-mushroom/

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-shiitake-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/biotiva-bio-reishi-shiitake-cordyceps-komplex-7-hub-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/solgar-reishi-shiitake-maitake-extrakt-z-hub-50-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/shiitake



Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2