Spánkové apnoe: Aké sú príčiny a ako s ním bojovať?

Spánková apnoe je porucha spánku, ktorá môže mať vážne zdravotné dôsledky, ak nie je liečená. Porucha sa prejavuje prerušovaním dýchania počas spánku, čo vedie k nedostatku kyslíka v tele a môže spôsobiť zvýšené riziko vzniku ochorení srdca a pľúc. Je preto dôležité ju brať vážne. Príčiny spánkovej apnoe sú pritom rôznorodé a môžu zahŕňať genetické faktory, nadváhu, užívanie alkoholu či fajčenie. Čo stojí za vznikom spánkovej apnoe a ako sa jej účinne zbaviť? Dozviete sa v našom článku.

Čo je spánkové apnoe a aké sú jej príčiny?

Spánková apnoe je porucha spánku, pri ktorej dochádza k prerušovaniu dýchania počas spánku. Tieto prerušenia trvajú niekoľko sekúnd až minút a zvyčajne sa vyskytnú viackrát počas noci. V dôsledku prerušovaného dýchania sa znižuje hladina kyslíka v tele, čo môže viesť k rôznym negatívnym vplyvom na telesné funkcie a zdravie.

Príčin vzniku spánkovej apnoe je pritom viacero. Medzi najčastejšie patrí nadváha a najmä morbídna obezita, pretože pri nadmernom tkanive v oblasti krku môže dôjsť k zablokovaniu dýchacích ciest. Ďalšie príčiny zahŕňajú užívanie alkoholu a sedatív, fajčenie, genetické faktory, ale aj zmeny v štruktúre dýchacích ciest spôsobené starnutím.

Okrem týchto príčin je zvyčajne spánková apnoe spojená aj s ďalšími zdravotnými stavmi, ako sú napríklad choroby srdca, cukrovka alebo vysoký krvný tlak. Preto sa v súvislosti s diagnostikou vždy vyšetrujú aj tieto zdravotné problémy (EEG, meranie glukózy v krvi…).

TIP

Vzhľadom na vážne dôsledky tejto poruchy spánku je veľmi dôležité vyhľadať odbornú pomoc hneď, ako sa u vás prejavili príznaky spánkovej apnoe. Iba tak sa zistia jej príčiny a môže sa zvoliť vhodná liečba.

Aké sú symptómy a príznaky spánkového apnoe?

Symptómy a príznaky spánkovej apnoe sa líšia v závislosti od závažnosti ochorenia a od jednotlivca k jednotlivcovi. Niektoré z najbežnejších príznakov sú napríklad:

  • Hlasné chrápanie - človek s apnoe chrápe veľmi hlasno. Dokonca niekedy až tak hlasno, že ruší spánok iných ľudí v miestnosti. Čítať viac: Aké sú príčiny chrápania a ako prestať chrápať?
  • Zastavenie dýchania počas spánku - počas spánku na malú chvíľu prestanete dýchať a potom náhle začnete dýchať rýchlejšie a hlbšie, aby ste si doplnili kyslík.
  • Únava a ospalosť počas dňa - z dôvodu prerušovaného spánku a nedostatku kyslíka v tele sa počas dňa dostavuje únava, ospalosť a obmedzenie každodenných aktivít.
  • Bolesť hlavy a problémy s koncentráciou - ľudia s apnoe zvyčajne trpia bolesťami hlavy a zhoršenou koncentráciou, čo ovplyvňuje aj ich výkon v práci alebo v škole.
  • Nespavosť - prerušovaný spánok vedie k nespavosti a k problémom so zaspávaním.
  • Sucho v krku a ústach - prerušované dýchanie počas spánku spôsobuje sucho v ústach a krku, čo je tiež veľmi nepríjemné, pretože to negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku.

Typy apnoe

Vo všeobecnosti poznáme dva základné typy tejto spánkovej poruchy - obštrukčnú spánkovú apnoe a centrálnu spánkovú apnoe. Tieto typy sa líšia vo svojich príčinách a symptómoch.

Obštrukčná spánková apnoe (OSA)

Ide o najbežnejší typ spánkovej apnoe. Vzniká vtedy, keď sa dýchacie cesty človeka zablokujú alebo sa počas spánku stlačia, čo spôsobuje prerušenie dýchania. Toto zablokovanie môže byť spôsobené mnohými faktormi - nadváha, veľa krčného tkaniva, zúženie dýchacích ciest, problémy s jazykom a hrtanom a ďalšie.

Príznaky obštrukčnej spánkovej apnoe zahŕňajú hlasné chrápanie, prerušenie dýchania počas spánku, únavu a ospalosť počas dňa či nespavosť. V tomto prípade môže pomôcť zmena životného štýlu, zmena spánkovej polohy, alebo použitie kyslíkovej terapie.

Centrálna spánková apnoe (CSA)

Je oveľa menej bežná ako OSA, pričom príčiny jej vzniku sú odlišné. Avšak čo je najdôležitejšie, pri CSA nedochádza k fyzickému blokovaniu dýchacích ciest, ale k poruche nervového systému, ktorý riadi dýchanie. Dýchacie svaly tak nedostanú dostatočne silné signály z mozgu, aby mohli umožniť normálne dýchanie.

A práve to spôsobuje prerušenie dýchania a nízku hladinu kyslíka v tele. Príznaky centrálnej spánkovej apnoe môžu zahŕňať nočné záchvaty obmedzeného dýchania, únavu, ospalosť, zhoršenú fyzickú výkonnosť a podobne. Liečba CSA zahŕňa rôzne možnosti, vrátane liekov, kyslíkovej terapie a iných foriem dýchacej podpory.

Tipy ako vyliečiť/bojovať so spánkovým apnoe

Pochopiteľne, spánková apnoe sa dá úspešne liečiť, hoci je samotná liečba individuálna a závisí hlavne od príčiny a závažnosti ochorenia. Jedno je však spoločné pre všetky stavy a štádiá tejto choroby - treba ju začať hneď riešiť. V opačnom prípade hrozí dokonca životu nebezpečný stav!

Medzi najčastejšie tipy, ako liečiť spánkovú apnoe, patria nasledovné:

  • Zmena životného štýlu
  • Použitie CPAP stroja
  • Chirurgia
  • Vankúše proti spánkovej apnoe
  • Lieky
  • Stresová terapia

TIP

Diagnostikou spánkového apnoe sa zaoberajú spánkové laboratóriá, spánkové centrá a dokonca aj pľúcne oddelenia. Väčšinou sa pacientom vykoná kompletné polysomnografické (PSG) vyšetrenie a následne sa odporučí najvhodnejšia liečba.

Poďme si teraz k jednotlivým možnostiam povedať niečo konkrétnejšie.

Zmena životného štýlu

Zmena životného štýlu pomáha iba v prípade, ak ide o miernejšiu formu ochorenia. Čo všetko v tomto smere pomáha? Najmä nasledovné:

  • Strata hmotnosti - tukové tkanivo môže blokovať dýchacie cesty a spôsobiť apnoe. Preto strata hmotnosti pomáha uvoľniť dýchacie cesty a zlepšiť dýchanie.
  • Cvičenie - pravidelné cvičenie vám zlepší zdravie pľúc a srdca, čo samozrejme vedie aj k zlepšeniu dýchania. Prirodzene, pomáha i pri chudnutí.
  • Vyhýbanie sa alkoholu, cigaretám a sedatívam - alkohol, cigarety a sedatíva uvoľňujú svaly v hrdle a spôsobujú ich ochabnutie, čo následne vedie k zhoršeniu spánkovej apnoe. Preto by ste sa mali vyhýbať konzumácii týchto látok, a to hlavne bezprostredne pred spaním.
  • Zlepšenie spánkových návykov - zahŕňa to najmä pravidelný spánok, spanie na boku namiesto chrbta a vyhýbanie sa kofeínu pred spaním.

Pamätajte, že ak trpíte závažnejšou formou ochorenia, tak bude nutná i ďalšia liečba. Napríklad použitie CPAP stroja alebo chirurgické riešenie.

Použitie CPAP stroja

Použitie CPAP stroja pri spánkovom apnoe

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) stroj patrí medzi najčastejšie používané terapie na liečbu spánkovej apnoe. Prístroj funguje tak, že cez masku dodáva do dýchacích ciest neustály prúd vzduchu pod tlakom, čím počas spánku udržuje dýchacie cesty otvorené a umožňuje normálny prietok vzduchu do pľúc. Tento proces tak pomáha eliminovať časté a nepríjemné prerušenia dýchania.

Použitie CPAP stroja tak pacientom so spánkovou apnoe prináša úľavu v podobe:

  • Zlepšenej kvality spánku - CPAP stroj umožňuje spávať hlbšie a nepretržitejšie tým, že zlepšuje dýchanie a znižuje počet prerušení spánku.
  • Zlepšenej kvalite života - prirodzene, s lepšou kvalitou spánku rastie aj energetická úroveň a celková kvalita života.
  • Zlepšeného zdravia - zníženie rizika srdcových ochorení, zlepšenie krvného tlaku a lepšia kontrola hladiny cukru v krvi u pacientov s diabetes mellitus.
  • Zlepšenej nálady - pri spánkovej apnoe sú častým sprievodným javom práve úzkosť a depresia. Lepšia kvalita spánku však tieto problémy do veľkej miery odbúrava.

Vedeli ste, že…

…použitie CPAP stroja si vyžaduje od pacienta disciplínu a pravidelnosť? Aby bol totiž liečebný účinok dostatočný, musí pacient používať stroj počas celej noci a každú noc.

Chirurgia

Chirurgia sa zvyčajne používa ako riešenie spánkovej apnoe pri stredne ťažkom a ťažkom priebehu choroby. Prípadne u ľudí, ktorí nezvládajú alebo odmietajú používať CPAP stroj či iné formy liečby. Cieľom chirurgického zákroku je zlepšiť priechodnosť dýchacích ciest a eliminovať alebo znížiť opakujúce sa epizódy obštrukčnej apnoe počas spánku.

Medzi používané chirurgické metódy patria:

  • Upravenie nosovej septum - pomôže to zlepšiť dýchanie cez nos počas spánku a odstráni sa chrápanie.
  • Upravenie mandlí a adenoidov - pomáha zlepšiť priechodnosť dýchacích ciest a znížiť opakujúce sa epizódy obštrukčnej apnoe.
  • Zmena tvaru čeľuste a krku - patrí sem napríklad genioplastika (úprava brady) alebo uvulopalatofaryngoplastika (úprava mäkkého podnebia, hltana a mandlí). Tieto zákroky môžu pomôcť zlepšiť priechodnosť dýchacích ciest v oblasti krku.
  • Ostatné zákroky - ide najmä o implantáciu kovových závitov do tkaniva mäkkého podnebia a jazyka. Tie ich pevne držia v prednej polohe a zabraňujú im klesaniu a prekrytiu dýchacích ciest.

Pochopiteľne, chirurgia nie je pre každého pacienta s apnoe vhodná a výsledky sa môžu líšiť. Navyše, chirurgické riešenia sú väčšinou spojené aj s určitými rizikami a vedľajšími účinkami.

Vankúše proti spánkovej apnoe

Existujú určité typy vankúšov, ktoré efektívne pomáhajú znížiť symptómy spánkovej apnoe. Tieto vankúše sa zvyčajne nazývajú vankúše proti chrápaniu alebo vankúše pre spánkovému apnoe. Ich dizajn je špeciálne navrhnutý tak, aby zlepšil polohu hlavy a krku a zabezpečil voľný priechod vzduchu do pľúc.

Konkrétne, tieto vankúše majú zvyčajne špeciálny tvar dvojitej vlnovky a sú väčšie než bežné vankúše. A to z dôvodu, aby zabezpečili účinnú podporu chrbtice a udržali hlavu a krk v správnej polohe. To prirodzene vedie k uvoľneniu dýchacích ciest čo následne zlepšuje aj prietok vzduchu počas spánku.

Okrem toho sú niektoré z týchto vankúšov vyrobené z materiálov, ktoré pomáhajú udržiavať telo počas spánku v správnej polohe. Napríklad anatomické vankúše sú vyrobené z pamäťovej peny, ktorá sa dokáže dokonale prispôsobiť kontúram vrchnej časti tela a poskytnúť jej tak správnu oporu. Vankúše proti spánkovej apnoe sa tak v súčasnosti stali dôležitým a užitočným doplnkom liečby, ktorý dokáže zmierniť niektoré nepríjemné príznaky tejto spánkovej poruchy.

Čítať viac: Ako si vybrať najlepší vankúš pre zdravý spánok?

Lieky

Zatiaľ žiaľ neexistuje žiadny liek, ktorý by bol priamo určený na liečbu spánkovej apnoe. Avšak, niektoré lieky dokážu aspoň zlepšiť niektoré symptómy, ktoré sú spojené s touto poruchou spánku.

Napríklad ide o lieky na alergiu alebo rinitídu - antihistaminiká a kortikosteroidy. Pomáhajú zmierniť zápaly a opuchy slizníc v nosohltane a uľahčujú dýchanie. Lieky na zníženie krvného tlaku alebo na liečbu srdcových ochorení zase pomôžu zlepšiť krvný obeh a znížiť množstvo tekutín v tele. A to znamená zmiernenie opuchu tkanív v dýchacích cestách.

Účinné sú aj niektoré lieky na spánok, ako napríklad sedatíva a hypnotiká. Uľahčujú zaspávanie a tým zlepšujú kvalitu spánku. Samozrejme, tieto lieky by sa mali užívať iba pod dohľadom lekára, pretože môžu byť spojené s vedľajšími účinkami a zvýšeným rizikom zhoršenia spánkovej apnoe.

Stresová terapia

Stresová terapia pomôže iba zmierniť niektoré symptómy tejto spánkovej poruchy. Samozrejme, len v prípade ak problém súvisí so stresom. Cieľom tejto terapie je zlepšenie zvládania stresu a úzkosti.

Používajú sa na to rôzne techniky relaxácie, ako napríklad meditácia, hlboké dýchanie alebo progresívna relaxácia svalov. V tomto smere tiež často pomôže kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá dokáže zlepšiť myslenie a správanie, čo vedie k lepšej duševnej vyrovnanosti v súvislosti s týmto zdravotným problémom.

Aké sú najlepšie vankúše proti spánkovej apnoe?

V našom e-shope Vitaherbals.sk vám ponúkame na výber z nasledovných anatomických vankúšov proti spánkovej apnoe a celkovo pre lepší spánok:

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti spánkovému apnoe a chrápaniu M 55x32x11/6cm - vankúš je vyrobený z prírodnej, BIO termoelastickej pamäťovej peny, ktorá sa dokonale prispôsobuje tvaru hlavy a krku, čím sa zabezpečuje správna poloha chrbtice a relaxácia svalov počas spánku. Zároveň jeho anatomický tvar zabezpečuje optimálne opretie hlavy a krku a minimalizuje tlak na niektoré časti tela. Vankúš ponúkame v rôznych rozmeroch, ktorý sa určuje podľa výšky postavy a váhy človeka.

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny proti vráskam - tento vankúš je účinný nielen v boji proti spánkovým vráskam, ale aj proti spánkovej apnoe. Naviac poťah z vlákien lyocell od značky TENCEL skvele odvádza vlhkosť, čo oceníte najmä v prípade problémov s nočným potením. Je ideálny pre spánok na chrbte a na boku. 

Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny CPAP - vankúš CPAP je špeciálny typ vankúša navrhnutý pre ľudí, ktorí trpia spánkovou apnoeou alebo inými poruchami spánku. CPAP je skratka pre "Continuous Positive Airway Pressure" (Nepretržitý pozitívny tlak v dýchacích cestách). Vankúš CPAP je často používaný spolu s CPAP prístrojom, ktorý generuje vzduchový tlak. To pomáha udržiavať dostatočný prúd vzduchu do pľúc a zabrániť kolapsu dýchacích ciest počas spánku. Táto terapia pomáha zlepšiť kvalitu spánku a zmierniť symptómy spojené s poruchami spánku. Vankúš je vybavený poťahom TENCEL, ktorý skvele odvádza vlhkosť a pot pri spánku. Je ideálny pre spánok na chrbte a na boku. 

Záver

Spánková apnoe je pomerne závažné ochorenie, ktoré má výrazný vplyv na kvalitu a dĺžku spánku. Hlavnou príčinou spánkovej apnoe je blokovanie horných dýchacích ciest, ktoré vedie k prerušeniu dýchania počas spánku. Existuje niekoľko spôsobov, ako proti nej bojovať. Medzi najpoužívanejšie spôsoby patrí hlavne úprava spánkových návykov, zmena životného štýlu, použitie rôznych medicínskych zariadení a v niektorých prípadoch dokáže pomôcť chirurgický zákrok.

Zdroje:

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/syndrom-spankoveho-apnoe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459252/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2287191/
https://www.vitaherbals.sk/anatomicke-vankuse
https://www.sleepfoundation.org/cpap/how-to-use-cpap-machine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564431/
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-spankovemu-apnoe-a-chrapaniu-55x32x11-6cm
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-vraskam
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-cpap

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty5