Zlepšite si trávenie pri nedostatku tráviacich enzýmov: Praktické rady a odporúčania

Tráviace enzýmy - ich nedostatok má negatívny vplyv na náš tráviaci systém a celkové zdravie. Ak trpíte problémami s trávením, ako sú nadúvanie, pálenie záhy či hnačka, je nedostatok tráviacich enzýmov jednou z možných príčin. V našom článku vám preto poskytneme informácie a rady o tom, ako rozpoznať a zvládnuť nedostatok tráviacich enzýmov prirodzenými spôsobmi. Ukážeme vám, aké príznaky sú s týmto problémom spojené, ako ho diagnostikovať a čo môžete urobiť pre zlepšenie trávenia a zdravia svojho tráviaceho systému.

Tráviace enzýmy a ich účinky

Tráviace enzýmy sú dôležité biologické látky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri trávení potravy v našom organizme. Tieto enzýmy rozkladajú zložité zložky potravy na jednoduchšie látky, ktoré už môže náš tráviaci systém absorbovať a využiť. 

Bez dostatočného množstva tráviacich enzýmov náš tráviaci proces trpí a môžu sa objaviť rôzne problémy, ako napríklad nadúvanie, plynatosť či ďalšie nepríjemné tráviace symptómy. Zabezpečenie dostatku tráviacich enzýmov je preto pre správne fungovanie tráviaceho systému kľúčové.

Ako sa prejavuje nedostatok tráviacich enzýmov?

Nedostatok tráviacich enzýmov sa prejavuje rôznymi príznakmi a problémami, ktoré ovplyvňujú trávenie. Medzi tieto príznaky patria najčastejšie:

  • Nadúvanie - pocit nafúknutosti, plynatosti a nepohodlia v bruchu.
  • Plynatosť - zvýšená tvorba plynu spojená s bolesťami brucha.
  • Ťažkosti s trávením - ide najmä o problém pomalého trávenia a únavy, ktorá sa dostaví po jedle.
  • Zápcha alebo hnačka - nedostatok tráviacich enzýmov môže viesť k nerovnováhe trávenia a spôsobiť problémy s reguláciou stolice.
  • Pálenie záhy - kyslá chuť alebo pocit pálenia v hrudníku v dôsledku zvýšenej produkcie žalúdočnej kyseliny.
  • Nepohodlie po jedle - ak po jedle pociťujete ťažkosť, nepohodlie alebo plnosť v žalúdku.
  • Nutričné nedostatky - ak nedostatočne spracovávate potravu, môžete mať problémy so vstrebávaním živín. Jedným z dôsledkov je napríklad chudokrvnosť spojená s únavou či znížený príjem dôležitých vitamínov.

Ak trpíte problémami s trávením, pomôcť vám môžu aj informácie v našom článku: Čo pomáha na trávenie a ako ho zlepšiť?

TIP

Ak sa u vás vyskytujú tieto príznaky a máte podozrenie na nedostatok tráviacich enzýmov, je dôležité konzultovať to s lekárom kvôli stanoveniu presnej diagnózy a vhodnej liečby.

Ako doplniť tráviace enzýmy?

Doplnenie tráviacich enzýmov je jediným účinným spôsobom, ako si zlepšiť trávenie v prípade ich nedostatku. Existuje niekoľko možností a každá z nich je vhodná v rôznych situáciách. Pripravili sme pre vás niekoľko užitočných rád a tipov: 

Vhodná strava

Doplnenie tráviacich enzýmov je ideálne prostredníctvom vhodných potravín, ktoré podporujú ich prirodzenú produkciu a zlepšuje trávenie. Medzi potraviny s vysokým obsahom tráviacich enzýmov patria napríklad:

  • Ananás - obsahuje enzým nazývaný bromelaín, ktorý pomáha pri rozklade bielkovín. Pomáha zlepšiť trávenie a redukovať zápchu.
  • Papája - obsahuje enzým papaín, ktorý tiež pomáha rozkladať bielkoviny a podporuje trávenie.
  • Zázvor - má protizápalové vlastnosti a pomáha zlepšiť trávenie tým, že stimuluje produkciu tráviacich enzýmov.
  • Avokádo - obsahuje enzýmy lipázu a amylázu, ktoré pomáhajú rozkladať tuky a sacharidy.

Účinok týchto potravín spočíva v tom, že enzýmy v nich obsiahnuté pomáhajú predspracovať zložené zložky potravy, čo uľahčuje trávenie a vstrebávanie živín. Z toho dôvodu pravidelná konzumácia týchto potravín zlepšuje aj celý tráviaci proces. Ich konzumácia je preto dôležitá aj pre zdravého človeka.

Užívanie probiotík

Probiotiká dodávajú organizmu prospešné baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našom tráviacom trakte. Tie okrem iného stimulujú produkciu tráviacich enzýmov v črevách. Avšak podpora trávenia nie je ich jediný zdravotný benefit. 

Zdravé trávenie a rovnováha mikroflóry v črevách sú totiž dôležité aj pre imunitný systém. Probiotiká tak prispievajú i k posilneniu obranyschopnosti organizmu a ochrane pred infekciami.

Užívanie probiotík je preto vhodné najmä pre ľudí s oslabenou imunitou, pri bakteriálnych infekciách a v prípade, že užívate antibiotiká či iné lieky, ktoré narúšajú prirodzenú črevnú mikroflóru.

Pri doplnení tráviacich enzýmov cez probiotiká je však dôležité vybrať si kvalitné probiotické produkty s dostatočným množstvom živých kultúr baktérií. Z prirodzených zdrojov potravy sú vhodné najmä jogurty, kefír a fermentované potraviny. Pochopiteľne, vhodné sú aj výživové doplnky s vysokým obsahom probiotických bakteriálnych kultúr, ktoré nájdete aj v našej ponuke na e-shope Vitaherbals.sk v kategórii: Probiotiká.

Pre pomoc s výberom vhodných probiotík si prečítajte náš článok: Ako si vybrať najlepšie probiotiká?

Liečivé bylinky

Doplniť si tráviace enzýmy môžete aj pomocou liečivých byliniek, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie. V tomto smere sú účinné najmä nasledovné:

  • Mäta pieporná - obsahuje mentol, ktorý okrem stimulovania produkcie tráviacich enzýmov, má aj upokojujúce účinky na svaly tráviaceho traktu.
  • Zázvor - má tiež protizápalové účinky.
  • Fenikel - obsahujú éterické oleje a fytochemikálie, ktoré okrem produkcie tráviacich enzýmov uvoľňujú napätie v tráviacom trakte. Okrem toho fenikel pomáha zmierniť nadúvanie a plynatosť.
  • Škorica - má aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Škorica tiež pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi.
  • Kurkuma - kurkumín pomáha zvyšovať hladinu enzýmov, ako je amyláza, lipáza a proteáza, ktoré sa podieľajú na trávení sacharidov, tukov a bielkovín.

TIP

Liečivé bylinky môžu byť konzumované vo forme čajov, prídavkov do jedál alebo vo forme výživových doplnkov. Pri ich užívaní je však dôležité dbať na správne dávkovanie a ich dávkovanie konzultovať s lekárom, najmä ak užívate iné lieky alebo máte zdravotné problémy.

Liečivé byliny na doplnenie tráviacich enzýmov sú prospešné pre ľudí s rôznymi tráviacimi problémami. Napríklad ak vás trápi ťažký žalúdok, pocit nadúvania, hnačka alebo zápcha. Liečivé bylinky dokážu pomôcť aj pri syndróme dráždivého čreva a pri problémoch s nedostatočnou tvorbou žlče.

Čítať viac: Objavte s nami úžasné účinky bylinkových čajov

Výživové doplnky

Výživové doplnky obsahujú v koncentrovanej forme enzýmy, ako sú amyláza, proteáza a lipáza, ktoré pomáhajú rozkladať potravu. Výživové doplnky s tráviacimi enzýmami preto pomáhajú maximalizovať vstrebávanie dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Táto možnosť je vhodná najmä pre ľudí s trvalým nedostatkom tráviacich enzýmov, ako je napríklad nedostatočná produkcia tráviacich enzýmov pankreasom.

Vysoko účinnú zmes tráviacich enzýmov na podporu trávenia si máte možnosť zakúpiť aj u nás vo Vitaherbals. Naše ponúkané produkty okrem doplnenia tráviacich enzýmov však poskytujú aj ďalšie zdravotné benefity.

Tráviace Enzýmy - Výživový doplnok

Napríklad výživový doplnok Doctor's Best Digestive Enzymes poskytuje dodatočnú podporu produkcie alfa-galaktozidázy a beta-glukanázy na rozklad zeleniny, fazule a obilnín. Rovnako aj enzýmy, ako je glukoamyláza a invertáza, ktoré pomáhajú pri trávení cukrov

Ako dlho je potrebné užívať tráviace enzýmy?

Dĺžka užívania tráviacich enzýmov je individuálna a závisí od konkrétnej situácie a potrieb jednotlivca. Najdôležitejšie aspekty, ktoré dokážu ovplyvniť dobu užívania tráviacich enzýmov sú nasledovné:

  • Príčina nedostatku - ak je nedostatok tráviacich enzýmov spôsobený dočasnými faktormi, ako napríklad akútna infekcia alebo liečba antibiotikami, je potrebné užívať tieto enzýmy iba počas obdobia, kým sa telo obnoví a samo obnoví produkciu enzýmov.
  • Chronické ochorenie - v prípade trvalého nedostatku tráviacich enzýmov spôsobeného chronickým ochorením, ako je napríklad celiakia, je možné, že budete musieť užívať tráviace enzýmy dlhodobo alebo dokonca celoživotne, a to pod dohľadom lekára.
  • Individuálne potreby - každý organizmus je jedinečný, a preto aj dĺžka užívania tráviacich enzýmov sa môže líšiť. Je dôležité sledovať svoje tráviace symptómy a dĺžku užívania tráviacich enzýmov vždy prekonzultovať s lekárom. 

Záver

V prípade, že trpíte nedostatkom tráviacich enzýmov, je najdôležitejšie zahrnúť do stravy potraviny so zvýšeným obsahom tráviacich enzýmov, ako je napríklad ananás, papája či avokádo. Taktiež konzumácia probiotík a liečivých byliniek dokáže podporiť produkciu a účinnosť tráviacich enzýmov.

Pre tých, ktorí potrebujú intenzívnejšiu podporu, sú k dispozícii výživové doplnky s tráviacimi enzýmami. Výber vhodného doplnku a správne dávkovanie je však potrebné konzultovať s odborníkom alebo lekárom. 

V tejto súvislosti navštívte náš e-shop Vitaherbals.sk a objavte možnosti, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálne trávenie a lepšiu kvalitu života! 

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/what-are-digestive-enzymes

https://www.everydayhealth.com/hs/guide-to-essential-nutrients/common-nutrient-deficiencies/

https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes#TOC_TITLE_HDR_4

https://provenprobiotics.co/uk/insight/what-is-good-bacteria/

https://www.vitaherbals.sk/probiotika-laktobacily

https://www.vitaherbals.sk/enzymy

https://www.vitaherbals.sk/p/doctor-s-best-nattokinaza-2000-f-u-270-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/p/doctor-s-best-digestive-enzymes-traviace-enzymy-90-kapsul

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2