Materská kašička: jej využitie, účinky na zdravie a užívanie

Včelia materská kašička je zázračným darom prírody, ktorý nás už niekoľko tisícročí prekvapuje svojim všestranným využitím a blahodárnymi účinkami. V dnešnej dobe, kedy sa stále viac obraciame k prírodným riešeniam pre upevnenie nášho zdravia, sa preto práve materská kašička stala objavom, ktorý stojí za bližšie preskúmanie. V našom článku sa pozrieme na to, čo to materská kašička vlastne je, ako ju môžeme využiť pre svoje zdravie a aké účinky môžeme očakávať pri jej pravidelnom užívaní.

Na čo sa používa včelia materská kašička a aké má zloženie?

Včelia materská kašička je výživný prírodný produkt produkovaný včelami. Jej hlavnými zložkami sú bielkoviny, vitamíny (B-komplex, C, D, E, K…), minerály (horčík, vápnik, zinok, draslík…) a enzýmy (fosfatáza, kataláza, cholinesteráza…). Okrem toho však obsahuje aj ďalšie pre zdravie dôležité látky, ako napríklad mastné kyseliny, peptidy či aminokyseliny.

Využitie materskej kašičky je preto naozaj všestranné, to najdôležitejšie však zahŕňa:

  • Podporu imunitného systému - materská kašička je známa svojimi imunitnými vlastnosťami a preto pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu.
  • Energetický boost - materská kašička sa využíva pre svoju schopnosť zvýšiť energiu a vitalitu.
  • Redukciu cholesterolu v krvi - materská kašička znižuje riziko srdcového infarktu.
  • Starostlivosť o pokožku - v niektorých kozmetických výrobkoch sa materská kašička používa pre svoje hydratačné a regeneračné účinky na pokožku.
  • Podporu zdravia mozgu - materská kašička obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a pamäť.
  • Celkové zdravie - mnohí ľudia materskú kašičku užívajú ako doplnok stravy pre jej všeobecné zdravotné benefity.

Účinky materskej kašičky na zdravie

Včelia materská kašička je považovaná za superpotravinu, pretože je bohatá na rôzne živiny a biologicky aktívne zlúčeniny. Z toho dôvodu sú jej účinky veľmi rozmanité a zahŕňajú každú stránku nášho zdravia. Medzi tie najdôležitejšie a najznámejšie však patria nasledovné:

Materská kašička a jej vplyv na plodnosť a otehotnenie

Materská kašička sa často skúma v súvislosti s plodnosťou a otehotnením. Niektoré štúdie naznačujú, že jej pravidelné užívanie dokáže podporiť reprodukčné zdravie u žien i mužov.

U žien sa zdá, že materská kašička pozitívne ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu a ovuláciu, čo pomáha zvýšiť šance na otehotnenie. U mužov zase zlepšuje kvalitu spermií a podporuje ich pohyblivosť. Okrem toho môže mať pozitívny vplyv na mužskú sexuálnu vitalitu a libido.

Materská kašička v tehotenstve

Materská kašička môže byť prospešná aj počas tehotenstva. Obsahuje totiž živiny (biotín, folát, železo…), ktoré podporujú zdravý vývoj plodu a pomáhajú vyrovnať sa s prípadnou hormonálnou nerovnováhou. V tomto smere je však dôležité užívanie materskej kašičky konzultovať s lekárom - gynekológom.

Materská kašička na pleť

Materská kašička obsahuje aj také látky, ktoré hydratujú a regenerujú pleť. Používa sa preto v kozmetických výrobkoch na zlepšenie textúry pokožky a zmiernenie známok starnutia. Medzi tieto prospešné látky patria hlavne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamín B-komplex a vitamín C.

Materská kašička ako výživový doplnok pre deti

Materská kašička je tiež ideálnym výživovým doplnkom pre deti, pretože obsahuje rôzne živiny dôležité pre ich rast a vývoj (vitamín B-komplex, vitamín C, vitamín D, zinok…). Je však dôležité dbať na dávkovanie a konzultovať s pediatrom pred začatím užívania materskej kašičky u detí. No výhodou je, že chutí vážne fantasticky, takže deti sa jej rozhodne nebránia.

Materská kašička pri trávení

Niektorí ľudia užívajú materskú kašičku i na podporu trávenia. Obsahuje totiž tráviace enzýmy, hlavne amylázy, lipázy a proteázy, ktoré efektívne pomáhajú pri rozklade potravy a vstrebávaní živín. Viac o tráviacich enzýmoch si môžete prečítať v našom článku: Zlepšite si trávenie pri nedostatku tráviacich enzýmov: Praktické rady a odporúčania

Materská kašička na podporu kardiovaskulárneho zdravia

Včelia materská kašička obsahuje veľké množstvo látok, ktoré majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie (omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, arginín, vitamín B-komplex…). V tomto smere niektoré štúdie naznačujú, že dokáže pomôcť najmä pri regulácii krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Materská kašička proti bakteriálnym a vírusovým infekciám

Materská kašička je známa svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomáhajú organizmu bojovať proti infekciám. V tomto smere je dôležitý najmä vysoký obsah flavonoidov, protizápalových peptidov, zinku a vitamínu C.

Materská kašička na podporu rastu

Z dôvodu, že materská kašička obsahuje vysoký podiel aminokyselín, vitamínu D, vitamínu B-komplex a omega 3-mastných kyselín, efektívne pomáha aj pri raste a vývoji organizmu. Zvlášť dôležité je preto užívanie materskej kašičky v pubertálnom veku.

TIP

Je dôležité poznamenať, že materská kašička nie je jediným zdrojom týchto živín a jej účinky na rast a vývoj organizmu môžu byť individuálne. V prípade detí a mladistvých je preto treba zabezpečiť najmä vyváženú stravu, ktorá zahŕňa širokú škálu živín potrebných pre rast a vývoj.

Materská kašička na zlepšenie nálady a redukciu stresu

Podľa niektorých štúdií môže mať materská kašička pozitívny vplyv aj na náladu a dokáže pomôcť pri stresových situáciách. Samozrejme, tieto účinky sa ale môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi. V tomto smere je dôležitý najmä obsah kyseliny listovej a serotonínu - derivát aminokyseliny tryptofánu, ktorý ovplyvňuje náladu a emocionálnu stabilitu.

Materská kašička na zlepšenie energetického metabolizmu

Materská kašička obsahuje rôzne vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B1 (tiamínu), B2 (riboflavínu), B3 (niacínu) a B5 (kyseliny pantoténovej), ktoré majú kľúčovú úlohu pri premenách živín na energiu. Tieto vitamíny totiž pomáhajú telu spracovávať sacharidy, tuky a bielkoviny z potravy a prevádzať ich na palivo, ktoré organizmus potrebuje na svoju činnosť.

Okrem toho materská kašička obsahuje minerály, ako je horčík a fosfor, ktoré sú rovnako nevyhnutné pre energický metabolizmus. Tiež obsahuje aminokyseliny - stavebné kamene bielkovín, z ktorých sa vytvárajú enzýmy a ďalšie molekuly potrebné na procesy energetického metabolizmu.

Antioxidačné vlastnosti materskej kašičky

A v neposlednom rade, materská kašička obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto antioxidačné vlastnosti sú preto dôležité pre celkové zdravie a ochranu pred ochoreniami spojenými s oxidačným stresom, napríklad pred onkologickými ochoreniami.

Aký je rozdiel medzi materskou kašičkou a medom?

Materská kašička a med sú dva rôzne výrobky včelárstva, ktoré sa získavajú od včiel, ale majú rozdielny pôvod, zloženie a účinky. Tu sú hlavné rozdiely medzi materskou kašičkou a medom:

Pôvod

  • Materská kašička - materiál sa získava z materských buniek, ktoré buduje včelia rodina pre výchovu novej včelej kráľovnej. Je to látka, ktorú včely používajú na kŕmenie lariev a samíc včelstva.
  • Med - sladký produkt, ktorý včely vyrábajú zhromažďovaním nektáru z kvetov a jeho spracovaním v úľových bunkách.

Zloženie

  • Materská kašička - obsahuje rôzne živiny, ako sú vitamíny, minerály, aminokyseliny, peptidy a ďalšie biologicky aktívne zlúčeniny. Je známa pre svoje širokospektrálne prospešné účinky na zdravie.
  • Med - obsahuje hlavne sacharidy (glukózu a fruktózu), vodu a malé množstvo vitamínov a minerálov. Med je známy svojimi sladkými chuťovými vlastnosťami a energetickou hodnotou.

Využitie

  • Materská kašička - je často konzumovaná vo forme doplnku stravy alebo lieku, pretože obsahuje rôzne živiny, ktoré sú prospešné pre zdravie a imunitný systém. Má veľký zdravotný benefit na rôzne aspekty zdravia.
  • Med - používa sa hlavne ako sladidlo a dochucovadlo v potravinách a nápojoch. Má aj tradičné využitie v ľudovej medicíne na zmiernenie bolesti hrdla a iných problémov.

Účinky na zdravie

  • Materská kašička - je spojená so zlepšením imunitného systému, podporou rastu, zdravým vývinom a má širokospektrálne účinky na rôzne zdravotné problémy.
  • Med - má antioxidačné vlastnosti a efektívne pomáha pri liečbe bolesti hrdla a uvoľňovaní hlienov v prípade kašľa. Má tiež energetickú hodnotu, ale je bohatý na cukry.

Ako užívať včeliu materskú kašičku?

Včeliu materskú kašičku môžete užívať rôznymi spôsobmi, a to buď samostatne, alebo ako súčasť rôznych jedál. Medzi najbežnejšie spôsoby, ako ju môžete užívať, patria nasledovné:

  • Orálne užívanie - najbežnejší spôsob užívania. Môžete ju užívať priamo pod jazyk, kde sa rýchlo vstrebáva do tela, alebo ju zmiešať s medom, aby sa zlepšila jej chuť. Odporúčaná dávka sa môže líšiť v závislosti od veku a individuálnych potrieb.
  • Zmiešaná s jedlom - napríklad do raňajok alebo do nejakej maškrty (jogurt, ovocný šalát, smoothie…).
  • Kapsule alebo tablety - na trhu sú k dispozícii aj kapsule alebo tablety obsahujúce materskú kašičku v lyofilizovanej forme. Tento spôsob užívania je ideálny pre tých, ktorí preferujú presné dávkovanie alebo pre tých, ktorí plánujú užívať materskú kašičku dlhodobo ako prevenciu. V rámci našej produktovej ponuky vám aj u nás vo Vitaherbals ponúkame lyofilizovanú materskú kašičku (60 kapsúl): Bedrop Royal Jelly Bio.
  • Kozmetické výrobky - môžete ich používať ako súčasť svojej rutiny starostlivosti o pleť.
  • Výroba nápojov - materskú kašičku si môžete pridať do čaju, vody s citrónom, alebo do studených nápojov. Je však dôležité pamätať na to, že vysoké teploty môžu zničiť niektoré z jej živín, preto je lepšie pridávať ju do teplých nápojov až po ich ochladení.

TIP

Je dôležité pamätať na to, že odporúčané dávkovanie materskej kašičky je individuálne a závisí od veku, zdravotného stavu a osobných potrieb. Pred začatím užívania materskej kašičky by ste toto rozhodnutie mali konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste si zistili vhodné dávkovanie a spôsob použitia pre svoj konkrétny prípad.

Môže mať užívanie materskej kašičky vedľajšie účinky?

Užívanie materskej kašičky je všeobecne považované za bezpečné, ale niektorí jedinci môžu na ňu reagovať nežiaducimi spôsobmi. Medzi najčastejšie možné vedľajšie účinky materskej kašičky patria nasledovné:

Alergické reakcie

Niektorí ľudia môžu byť alergickí na včelie produkty, vrátane materskej kašičky. Alergické reakcie zvyčajne zahŕňajú kožné vyrážky, svrbenie, opuchy alebo dýchavičnosť. V prípade alergickej reakcie by ste mali okamžite prestať užívať materskú kašičku a konzultovať to s lekárom.

Gastrointestinálne problémy

Ďalšími vedľajšími účinkami užívania materskej kašičky sú mierne zažívacie problémy, ako sú hnačky, nadúvanie alebo nevoľnosť. V týchto prípadoch môže pomôcť znížiť dávkovanie, alebo v krajnom prípade prestať s užívaním.

Interakcie s liekmi

Materská kašička tiež môže interagovať s niektorými liekmi. Ak užívate lieky (napríklad imunosupresíva, lieky na cukrovku…), je užívanie materskej kašičky treba konzultovať so svojím lekárom, aby sa zabezpečilo, že neexistujú žiadne kontraindikácie.

TIP

Je dôležité, aby ste boli pri užívaní materskej kašičky opatrní a dodržiavali odporúčané dávkovanie. Ak máte akékoľvek nežiaduce účinky alebo pochybnosti o tom, či materskú kašičku môžete užívať, mali by ste sa vždy poradiť so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.

Záver

Včelia materská kašička je fascinujúcim prírodným produktom, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje širokú škálu živín a biologicky aktívnych látok, ktoré podporujú imunitný systém, zlepšujú energetický metabolizmus, zmierňujú stres a majú pozitívny vplyv na pokožku a pleť. Nezabudnite, že jednotlivé účinky materskej kašičky môžu byť individuálne a nie je to náhrada za vyváženú stravu a zdravý životný štýl.

Zaujíma vás, ako môže materská kašička pozitívne ovplyvniť aj vaše zdravie? Navštívte náš e-shop Vitaherbals ešte dnes a objavte našu ponuku produktov s materskou kašičkou. Doprajte svojmu organizmu prírodné bohatstvo živín a prospešných látok. Stačí jediný klik k lepšiemu zdraviu.

Produkty včelej materskej kašičky nájdete v našej kategórii: Včelia materská kašička.

Zdroje:

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/ten-royal-benefits-of-royal-jelly

https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_3

https://natural-fertility-info.com/royal-jelly.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182958/

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.1c05822

https://www.vitaherbals.sk/p/bedrop-royal-jelly-bio-vcelia-materska-kasicka-lyofilizovana-60-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/vcelia-materska-kasicka

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty2